Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Stormloop op vacature voor beheer afgelegen en onbewoond Iers eiland

  •  
14-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
basket
Honderden geïnteresseerden uit de hele wereld hebben gereageerd op een vacature als beheerder van het afgelegen, meest westelijke eiland van Ierland dat ook nog eens onbewoond is. Er is geen elektriciteit, geen stromend warm water en zelfs geen eerste levensbehoeften als bijvoorbeeld wifi. Great Blasket zoekt twee beheerders die van april tot oktober dit jaar een toeristenaccomodatie en café op het sinds 1953 verlaten eiland willen runnen. De baan wordt door de werkgever omschreven als “intens en hard maar ook zeer uniek”.
Voorwaarde voor sollicitanten is dat ze goed met elkaar kunnen opschieten daarom wordt vooral gekeken naar stellen of vrienden. Er kunnen maximaal 21 toeristen op het eiland verblijven die voorzien moeten worden van thee, koffie en snacks. Helemaal verstoken van contact met de bewoonde wereld is het eiland niet want een aanwezige windmolen levert net voldoende energie om een mobiele telefoon op te laden. Hoeveel de baan betaald is niet bekend.
Het stel dat vorig jaar de taak op zich nam zag zich na verloop van tijd genoodzaakt te stoppen met social media omdat er te veel jaloerse reacties kwamen.
The Telegraph bezocht zeven jaar geleden het eiland in gezelschap van de laatste bewoner. De indertijd 92-jarige Mike Carney werd geboren op het eiland dat hij bij deze gelegenheid voor de laatste keer bezocht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Tom7
Tom715 jan. 2020 - 9:56

Eigenlijk zou het een tijdgeest signaal kunnen zijn dat er zoveel mensen de behoefte hebben om zich willen in te sluiten in een wereld (zoals ik hem in West Ierland aan de atlantische kust ervaren heb) waar de enige uitweg om los te komen van de waan(zin) van de dag is, om diep naar binnen te gaan. Kahlil Gibran, uit een boekje over wijsheid. Wonen in een Ritmische stilte Als je niet langer kunt wonen in eenzaamheid van je hart, leef je in je lippen en is klank een verstrooiing en een manier om de tijd door te brengen. En bij veel van wat je zegt wordt het denken half vermoord. Want denken is een vogel die ruimte nodig heeft en in een kooi van woorden wel de vleugels kan spreiden, maar niet kan vliegen. Sommigen onder jullie zoeken de praatgragen op uit angst alleen te zijn. De stilte van het alleen-zijn onthult aan hun ogen hun naakte zelf en daar willen ze aan ontsnappen. En dan zijn er die praten en zonder kennis of overleg een waarheid onthullen die ze zelf niet snappen. En dan zijn er die de waarheid in zich hebben maar die niet in woorden meedelen. In de boezem van dit slag woont de geest in ritmische stilte. Sign of Times-Harry Styles https://www.youtube.com/watch?v=qN4ooNx77u0 We never learn, we been here before Why are we always stuck and running from The bullets? The bullets We don't talk enough We should open up Before it's all too much Will we ever learn? We've been here before It's just what we know

Marinus C.
Marinus C.15 jan. 2020 - 9:13

Lijkt me hartstikke leuk. Maar dan voor een week of twee.

Mr x Mr y
Mr x Mr y14 jan. 2020 - 20:16

ik begrijp dat je voor het werk niet betaald wordt: "While the salary wasn't advertised, the post explained that food and accommodation would be provided free of charge" https://www.thesun.co.uk/travel/10735612/great-blasket-island-job-ireland/ Net als bij de vrijwilligers in het Holland House, wordt er alleen accommodatie verstrekt. Het lijkt wel op het songfestival e.d.

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 jan. 2020 - 20:48

Dat staat er niet precies; je zou je kunnen voorstellen dat je daar een of meer voorzieningen mag/kunt/moet runnen voor toeristen, wel voor eigen rekening, maar terwijl "food and accommodation would be provided free of charge.” Een zeer gematigd klimaat en nogal winderig als ik het goed begrijp. Een extra windmolen erbij en internet zou het wel een hoop aangenamer maken, lijkt me. Wie kan er nou nog zonder Facebook en Netflix tegenwoordig?

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2020 - 19:24

Avonturiers in overvloed dus, ik heb die tijd gehad maar kan mij heel goed voorstellen dat mensen hierop reageren.

Berend5
Berend514 jan. 2020 - 19:16

Leuk wie wil er met mij mee?

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 jan. 2020 - 20:37

The Great Blasket Island Cottage. - https://www.airbnb.com/rooms/3792139?source_impression_id=p3_1579034142_sxdAF4taLzJPsPKR

Tom7
Tom714 jan. 2020 - 19:02

"en zelfs geen eerste levensbehoeften als bijvoorbeeld wifi." Haha, heerlijk ;) Mooie korte inkijk en ontroerend filmpje overigens , hoe het opgroeien in een landschap met een thuis, diep in jezelf blijken te worden versleuteld.

4Vier!
4Vier!14 jan. 2020 - 18:16

Op een tropisch eiland zou ik zeggen “Ja!”, maar dit klinkt als een kouwe klus.