Joop

'Stop zwaarder belasten alleenwonenden'

  •    •  
27-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-pechtold_300.jpg
Pechtold hekelt focus op gezinnen
D66-leider Alexander Pechtold hekelt het feit dat alleenwonenden in verhouding veel meer aan gemeentelijke belastingen betalen dan gezinnen.
Dat doet hij vandaag in een verklaring op de website van D66 :
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland 2,5 miljoen alleenwonenden telt. Dat aantal is nu zelfs gelijk aan het aantal huishoudens met kinderen. Ongeveer de helft van de alleenwonenden wordt gevormd door vrouwen boven de 65. Toch wordt er weinig rekening gehouden met alleenwonenden. “In veel gevallen zijn alleenwonenden per persoon meer dan twee keer zo duur uit als grote gezinnen,” aldus Pechtold. In Eindhoven bijvoorbeeld betaalt een alleenwonende 200 euro, terwijl een huishouden van vijf 65 euro per persoon betaalt. In Groningen betaalt een alleenwonende 310 euro en een huishouden van vier 88 euro per persoon.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Pjotrs
Pjotrs27 feb. 2010 - 16:49

Goed plan van D66. Iedereen wil als individu aangesproken worden en voor vol worden aangezien, dus iedereen mag ook keurig als individu betalen. Het subsidiëren van bepaalde samenlevingsvormen slaat nergens op, zeker niet bij het afrekenen van diensten. De gemeentelijke belastingen (uitgezonderd de OZB) worden zogenaamd geacht kostendekkend te zijn en geen middel om nog maar eens een keer inkomen te gaan herverdelen. Dus een huishouden van 5 personen betaalt gewoon 5x het tarief per persoon. Je krijgt bij de bakker toch ook geen korting als je met 5 personen in een huis woont.

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag27 feb. 2010 - 16:49

Hoewel ik niet op D66 stem of ga stemmen, vraagt Pechtold wel terecht aandacht voor een totaal vergeten doelgroep. D66 is de enige partij die aandacht schenkt aan alleenstaanden (2,5 miljoen!). Ook bijvoorbeeld dat een alleenstaande veel meer belasting moet betalen als hij erft. Kan iemand mij vertellen wat daar rechtvaardig aan is? We lullen alleen maar over gezinnen in dit land. Soms denk ik wel eens dat alleengaanden minderwaardig gevonden worden. En alle bezitters van kinderen zullen wel weer over me heen vallen, maar laat even de getallen van het CBS op je inwerken. Een beetje meer in evenwicht graag!!!

Yggdrasil
Yggdrasil27 feb. 2010 - 16:49

Wanneer Pechtold met meer bezig is dan zieltjes zoeken dan is een toekomstige coalitie met het CDA dus totaal uitgesloten. Ik ben een beroeps-alleenstaande dus D66 kom maar op. Het wordt de hoogste tijd dat politici alleen dingen roepen die ze ook waar kunnen maken.

paulvr2
paulvr227 feb. 2010 - 16:49

Een beetje doorzichtige manier om meneer Rutten privé aan een voordeeltje te helpen zodat na de verkiezingen de coalitiegesprekken beter vlotten? :-)

stolat
stolat27 feb. 2010 - 16:49

Hee, Pechtold heeft een nieuwe doelgroep aangeboord!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2010 - 16:49

Wat is er dan nieuw aan dit standpunt?

frankie48
frankie4827 feb. 2010 - 16:49

Pechthold maakt hier een berekening die nergens op slaat. Om per persoon een berekening te willen maken zou je uit moeten gaan van inkomen. In zijn voorbeeld zitten kinderen zonder inkomen, maar gaan wel meebetalen aan gemeentelijke belastingen. Hieraan kun je zien dat bij deze man de hele marktwerking in zijn brein is ingebakken, en als het aan hem legt zou hij onze kinderen al een schuld willen laten opbouwen vanaf hun geboorte, omdat ze ademen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs27 feb. 2010 - 16:49

Waarom berekenen op basis van inkomen? Krijg je bij een lager inkomen ook korting op je paspoort? Via de gemeentebelastingen betaal je gewoon voor afgenomen diensten (vnl. reinigings- en rioleringskosten), dus mag iedereen een kostendekkend tarief betalen. Per persoon. Zonder kortingen of kwijtscheldingen. Alleen wie OZB betaalt heeft iets te klagen, want dat is een grote herverdelingsoperatie en dat is nu net geen taak voor de gemeenten.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2010 - 16:49

vrouwen van boven de 65? Dames'66?

1 Reactie
ReneeO
ReneeO27 feb. 2010 - 16:49

hahahahaha! Een leuke naam voor een D66 vrouwelijk veteranenkransje. Maar het klopt wel. Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen. Dat is overal ter wereld zo.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2010 - 16:49

Onzin verhaal zoals bijna alles van Pechtold. De lasten met een vrouw in huis zijn onevenredig veel hoger dan van een alleenstaande. Alleen al smeerseltjes kosten meer dan alle gemeentelijke belastingen bij elkaar. Kleding, kapper enz. :-)

3 Reacties
ReneeO
ReneeO27 feb. 2010 - 16:49

"Alleen al smeerseltjes kosten meer dan alle gemeentelijke belastingen bij elkaar" Youbetcha! hahahahaha

Ellen12
Ellen1227 feb. 2010 - 16:49

Kan je nagaan hoeveel alleenstaande vrouwen wel niet kwijt zijn! Maar alle gekheid op een stokje; ik vind het een zeer goed initiatief van Pechthold, voor zowel alleenstaande mannen als vrouwen. Vind het onrechtvaardig dat ze meer moeten betalen dan anderen. Wist je trouwens dat vrouwen sowieso meer betalen dan mannen voor dezelfde dingen; de kapper, scheermesjes, de stomerij, etc, etc: "Het leven is duurder voor vrouwen" http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1051279/2010/01/08/Het-leven-is-duurder-voor-vrouwen.dhtml Dus dubbele discriminatie voor alleenstaande vrouwen!

Lieke Meester
Lieke Meester27 feb. 2010 - 16:49

Heb je nu niets nuttigs te melden , doe dan gewoon niet mee. Eenpersoonshuishoudens zijn duur . Terwijl het inkomen ook vaak veel lager ligt dan bij een stel met of zonder kinderen. Het is jammer dat dit soort zaken altijd bij verkiezingen naar voren komt. Na die tijd zijn juist deze beloftes als sneeuw voor de zon verdwenen en spreekt bijna niemand er meer over . Jou reactie vind ik wat minderwaardig .

Joop den Uil
Joop den Uil27 feb. 2010 - 16:49

Dom 66 ben benieuwd hoe snel dit idee weer wordt vergeten , om over 4 jaar weer uit de kast gehaald te worden. Auto waar je met z'n 11-en inzit ? ideetje voor de vvd

2 Reacties
BATikker
BATikker27 feb. 2010 - 16:49

D66 heeft dit idee vaker naar buiten gebracht, ik denk zo'n 6 jaar geleden. Ik was toen single en vond het een goed idee (nu ik een gezin heb nog steeds). Ik heb D66 er sindsdien niet meer over gehoord en iets zegt me dat we er de volgende 4 jaar ook niets meer over horen.

RectorReflector
RectorReflector27 feb. 2010 - 16:49

Dit standpunt wordt regelmatig aangehaald door D66. Niet alleen in verkiezingstijd. Zolang andere partijen dit standpunt niet over willen nemen, zal er niets gebeuren en blijft het roepen in het donker.

Joeri2
Joeri227 feb. 2010 - 16:49

Mijn kind van 4 moet natuurlijk evenveel belasting betalen als een alleenstaande met inkomen... Jep,... heel logisch. Maar goed, laten we kinderen hebben vooral onbetaalbaar maken. Alleen wie gaat er dan de kont van Pechtold wassen als hij in het bejaardenhuis komt. Gaan die alleenstaande nog voor kogel volk zorgen om ons land te beschermen? Of gaan ze ons onderwijs land aan het werk houden, of hoeven we opeens geen kennis economie meer te zijn? Prima plan Pechy. Doe meteen de hypotheek nog wat hoger zodat het voor ouders gewoon onmogelijk wordt om tijd voor kinderen krijgen te maken.Dan is Nederland binnen 2 generaties kinderloos en kan het zo overgenomen worden door China ofzo.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs27 feb. 2010 - 16:49

Produceert jouw kind van 4 minder afval dan een volwassen alleenstaande? (Wees blij dat er geen luiertoeslag is.) Krijgt jouw kind van 4 korting op het brood en de aardappelen? Waarom zou dat ineens wel moeten voor diensten die via de gemeente worden verricht?

RectorReflector
RectorReflector27 feb. 2010 - 16:49

Onderstaande blog heb ik geschreven op 8 april 2008. Dat D66 het probleem als enige partij bespreekbaar wilt maken, is voor mij een belangrijk punt bij het komen tot mijn uiteindelijke stemkeuze. Ik hoop dat andere partijen dit standpunt over willen nemen. Van het CDA hoeven wij in deze niets te verwachten. Citaat van van Geel in debat met Pechtold, vorig jaar: "Ik ontken het probleem." Blog: Het leven is duur, helemaal voor een alleenstaande. Geen gedeelde kosten en geen dubbel inkomen. Het leven is duur voor een alleenstaande. Alleenstaanden, zoals ik, worden financieel en moreel getergd. Voorbeeld: Even een boodschap doen bij de Albert Heijn. De super die, mijns inziens, te véél op de kleintjes let. Op de kleinsverpakking bijvoorbeeld, op zich een goed initiatief voor de alleenstaande mens. Helaas wordt de prijs groter naarmate je kleiner behoeft. Productietechnisch maakt het niets uit of je groot of klein koopt. De productie- en verpakkingskosten zijn al lang doorberekend, dus die hogere prijs voor kleinsverpakkingen is onzin. Een liter soep, ongeacht het merk is veel goedkoper dan een éénpersoonsblik. Een kilo kipfilet is stukken goedkoper dan één filet. Een half brood? Duurder.. Voorverpakt snijwaar? Idem dito. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt.. Misschien moet ik een grote diepvries plaatsen, om zo toch het voordeel uit de grootverpakking te halen, zonder dat deze producten over de datum gaan. Maar dan komt ruimtegebrek om de hoek kijken. Bij de woningbouw is het namelijk zo geregeld, dat een alleenstaande niet in aanmerking komt voor een huis met een redelijke oppervlakte. Wij, alleenstaanden moeten het doen met een klein appartement, welke verhoudingsgewijs ook weer duurder is dan een eengezinswoning. Is er aan deze discriminatie niets te doen, vraag ik mezelf af? Moeten wij, alleenstaanden, onze handen niet ineenslaan en gaan vechten voor gelijke rechten en gelijke prijzen? Alleenstaanden, laat je horen en verenigt u! Schrijf brieven naar de consumentenbond, Kassa en andere consumentenorganisaties! Laat de politiek ingrijpen en laat je horen op de dam! Keten je vast aan het hoofdkantoor van Ahold en aanverwante bedrijven! Wat mij betreft is de maat vol..

1 Reactie
frankie48
frankie4827 feb. 2010 - 16:49

Wat heeft AH en de inhoud van producten in godsnaam te maken met het voorstel van Pechthold? Ik kan je uit de dromen helpen als je het over de woningmarkt hebt, daar kan je beter een brief voor gaan schrijven naar Pechthold, en vragen waarom hij voor de privatesering/marktwerking is bij onze woningbouwcorporaties. Dan zal hij je vertellen dat je als alleenstaande, waarschijnlijk je levenlang bent aangewezen op 35M², omdat volgens hem de grotere woningen verkocht mogen worden, waardoor doorstroming naar een grotere woning voor alleenstaande nooit meer mogelijk zal zijn.