Joop

Stop de uitzetting van vluchtelingen naar Afghanistan

  •    •  
19-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
AFGHANISTAN-UNREST-ATTACK

© Foto: ANP

Dat Afghanistan totaal niet veilig is weet de rijksoverheid zelf ook donders goed
Dit weekend vonden er op verschillende plaatsen in Nederland, en in andere Europese landen, demonstraties plaats tegen het terugsturen van mensen naar Afghanistan. Op dit moment stuurt de Nederlandse overheid mensen terug naar Afghanistan, onder wie ook kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen en homo’s. Afghanistan zou veilig genoeg zijn om mensen naar toe te sturen. Bij de uitzetting worden vluchtelingen teruggestuurd naar Kabul, niet in het gebied waar ze vandaan komen, zonder enige begeleiding of hulp.
Niet veilig Dat Afghanistan totaal niet veilig is wordt overigens niet door de rijksoverheid in twijfel getrokken. Het reisadvies voor Afghanistan is zeer eenduidig wat dit betreft. Op de website staat dat er in het hele land een groot risico bestaat op gewelddadige incidenten, en voor elke provincie geldt een negatief reisadvies. De veiligheidsrisico’s op deze website worden als volgt ingedeeld: 1. Zones zonder bijzondere veiligheidsrisico’s; 2. Zones waarbij je moet opletten wegens veiligheidsrisico’s; 3. Zones waar je alleen noodzakelijke reizen moet maken; 4. Zones waar je niet moet reizen.
Dagelijks aanslagen In elke provincie in Afghanistan geld het advies om niet te reizen. Er is geen enkele zone waarvan de overheid vind dat je hier überhaupt “uitsluitend noodzakelijke reizen” zou moeten maken. De suggestie dat het alleen in sommige zones onveilig is klopt dus niet wanneer we naar de analyse van deze risico’s kijken. De overheid is ook open over de aard van de veiligheidsrisico’s, zo wijzen ze erop dat er bijna dagelijks aanslagen plaatsen vinden, vaak gericht op burgers. Ook de uitzetting in de hoofdstad Kabul strookt niet met de beschreven veiligheidsrisico’s. Zo staat er op de website: “De veiligheidssituatie is niet stabiel. Er is een groot risico om ontvoerd te worden in heel Afghanistan, vooral in de hoofdstad Kabul. “ Ook het uitzetten van homo’s lijkt niet te stroken met de situatie in dit land, over homoseksualiteit meldt de website dat dit in Afghanistan niet wordt geaccepteerd.
Je hoeft geen eigen onderzoek te doen om te concluderen dat niemand uitgezet zou moeten worden naar Afghanistan. De overheid heeft dit naar eigen zeggen “zorgvuldig” onderzocht en daaruit blijkt dat het voor niemand veilig is om ook maar ergens in Afghanistan te reizen. De overheid moet dan ook dan stoppen met het uitzetten van vluchtelingen naar Afghanistan.
Voor wie actie wil ondernemen tegen dit onmenselijke beleid heeft Amnesty International een petitie opgesteld, deze kan via deze link worden getekend.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Henk13
Henk1320 feb. 2018 - 16:21

De schrijver vergeet dat er een verschil is voor reisadvies voor buitenlanders in vergelijk met lokale bevolking. Je kunt altijd het gevaar op zoeken of juist vermijden.

Paul250371
Paul25037120 feb. 2018 - 12:41

Logische column. Vooral als je onderstaande link bekijkt. De staat en de dienst oprot spreelt een heel naar spelletje. Meedogenloos tuig. "Hoe de Dienst Terugkeer en Vertrek via sluipweggetjes, niet-transparante deals, een ondermandaat en zelfgefabriceerde ‘mickey-mouse’-papieren Afghaanse vluchtelingen weet te deporteren." http://mariabode.nl/mariabode.nl/column-3/

JStokx
JStokx19 feb. 2018 - 20:10

Prima hoor om die vluchtelingen nu niet uit te zetten. Maar als het over tien jaar wel veilig is niet klagen dat je gezin hier zo geworteld is.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew19 feb. 2018 - 23:27

Als ze na tien jaar geworteld zijn in de westerse cultuur en niet rondlopen in middeleeuwse kledij, dan mogen ze van mij wel blijven. Je kunt verwesterde meiden niet naar een land terugsturen waar ze alleen gekleed in een boerka naar buiten mogen, hoe veilig het land inmiddels ook is geworden.

Joop den Uil
Joop den Uil19 feb. 2018 - 18:24

delen van Amsterdam zijn volstrekt onveilig; dat wil nog niet zeggen dat er wereldwijd een waarschuwing voor Nederland qua veiligheid moet zijn ? Integendeel: Amsterdam werkt als een magneet voor heel veel mensen

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt19 feb. 2018 - 21:17

Hoe bedoel je Joop? Weet de politie dat? Geldt dit alleen voor zware jongens of voor iedereen? En kaat even weten welke delen onveilig zijn zodat ik die kan mijden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget20 feb. 2018 - 5:39

U vergelijkt aanslagen met explosieven met roekeloze rijders? Wow! Andere woorden kan ik niet bedenken voor zo'n onnozele opmerking.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap19 feb. 2018 - 14:46

Ook hier meneer den Dikkenberg moet u kijken naar oorzaak en gevolg. Dat Afghanistan een poel van ellende is en voorlopig blijft (ondanks de Nederlandse miljarden weggesmeten in zgn opbouwmissies), komt puur door de Amerikaanse inval en bemoeienissen met deze regio. Inderdaad stroomt nu dit land ook vol inmiddels met ISIS terroristen en weet u hoe dat komt?? Die komen vanuit Syrie en Irak en de Amerikanen die "westerse democratie en stabiliteit" hebben gebracht in dat land, die doen er niks aan. Sterker nog, oud President Karzai weet precies hoe de vork in de steel zit en zegt in onderstaande link, dat ISIS terroristen met hulp van de Amerikanen zijn land binnenstromen. Wat eraan zit te komen is, dat deze gasten worden klaargestoomd om de 2e ISIS golf te vormen en dan niet richting Syrie maar wellicht richting Iran. Want daar zit ook een regime die het Pentagon onwelvallig is. Luister maar goed wat Karzai zegt overe de Amerikanen. https://www.rt.com/news/407134-isis-afghanistan-us-tool-karzai/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome Wil je het probleem duurzaam oplossen voor de Afghanen en de hele regio, dan is het het beste dat we de Amerikanen mondiaal tot de orde gaan roepen. Maar dit land is voor hen een prima bruggenhoofd om de hele regio blijvend te destabiliseren en dat is ook wat Karzai aangaf.

4 Reacties
Remco5
Remco519 feb. 2018 - 19:12

Als je Russia Today als bron gebruikt en dan ook nog eens omtrent Afghanistan, dan snap je er maar allemaal weinig van. Om naar de oorzaak te kijken moet je beginnen met de gehele ineenstorting van de Sovjet-Unie. Zij vielen Afghanistan binnen de VS begon de tegenstander te steunen. Toen ze beide uit dit land wegtrekken kwam de Taliban aan de macht. De Nederlandse missie is van na 2000 toen de Taliban geen regering meer vormde en is wel degelijk bedoeld als opbouw missie. Kijk de docu maar van Sinan Can. De VS heeft Isis niet in de hand, het heeft de situatie gecreëerd dat ze konden ontstaan. En dat hebben wel meer landen(Turkije, S-A, Assad zelf). De enige manier om de problemen in die landen op te lossen is een democratie te hebben en een gezamenlijke munt alswel een werkende Unie. Door gezamenlijke belangen zorg je er voor dat ze elkaar de tent niet uitvechten. Maar de VS en een hoop andere landen moeten zich daarmee niet bemoeien, want ze krijgen altijd de zwarte piet toegespeeld en de landen leren zelf niet hun problemen op te lossen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 feb. 2018 - 20:41

Pure onzin wat u hier schrijft. Afhanistan was al een clusterfuck toen ze in de vs nog met paard en wagen over de prairie hobbelden.

Remco5
Remco520 feb. 2018 - 5:27

Dat is natuurlijk onzin, in de jaren 70/80 was het een hippie oord.

Hank Nozemans
Hank Nozemans20 feb. 2018 - 15:32

Het was een reactie op het zwarte schaap. Maar goed, de jaren zeventig kende drie staatsgrepen en de jaren tachtig zijn toch vooral bekend door de oorlog met de Sovjet Uni. De jaren dertig tot eind jaren zestig waren voor Afghanistan wel relatief stabiel.