Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop de uitzetting van vluchtelingen naar Afghanistan

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
AFGHANISTAN-UNREST-ATTACK

© Foto: ANP

Dat Afghanistan totaal niet veilig is weet de rijksoverheid zelf ook donders goed
Dit weekend vonden er op verschillende plaatsen in Nederland, en in andere Europese landen, demonstraties plaats tegen het terugsturen van mensen naar Afghanistan. Op dit moment stuurt de Nederlandse overheid mensen terug naar Afghanistan, onder wie ook kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen en homo’s. Afghanistan zou veilig genoeg zijn om mensen naar toe te sturen. Bij de uitzetting worden vluchtelingen teruggestuurd naar Kabul, niet in het gebied waar ze vandaan komen, zonder enige begeleiding of hulp.
Niet veilig Dat Afghanistan totaal niet veilig is wordt overigens niet door de rijksoverheid in twijfel getrokken. Het reisadvies voor Afghanistan is zeer eenduidig wat dit betreft. Op de website staat dat er in het hele land een groot risico bestaat op gewelddadige incidenten, en voor elke provincie geldt een negatief reisadvies. De veiligheidsrisico’s op deze website worden als volgt ingedeeld: 1. Zones zonder bijzondere veiligheidsrisico’s; 2. Zones waarbij je moet opletten wegens veiligheidsrisico’s; 3. Zones waar je alleen noodzakelijke reizen moet maken; 4. Zones waar je niet moet reizen.
Dagelijks aanslagen In elke provincie in Afghanistan geld het advies om niet te reizen. Er is geen enkele zone waarvan de overheid vind dat je hier überhaupt “uitsluitend noodzakelijke reizen” zou moeten maken. De suggestie dat het alleen in sommige zones onveilig is klopt dus niet wanneer we naar de analyse van deze risico’s kijken. De overheid is ook open over de aard van de veiligheidsrisico’s, zo wijzen ze erop dat er bijna dagelijks aanslagen plaatsen vinden, vaak gericht op burgers. Ook de uitzetting in de hoofdstad Kabul strookt niet met de beschreven veiligheidsrisico’s. Zo staat er op de website: “De veiligheidssituatie is niet stabiel. Er is een groot risico om ontvoerd te worden in heel Afghanistan, vooral in de hoofdstad Kabul. “ Ook het uitzetten van homo’s lijkt niet te stroken met de situatie in dit land, over homoseksualiteit meldt de website dat dit in Afghanistan niet wordt geaccepteerd.
Je hoeft geen eigen onderzoek te doen om te concluderen dat niemand uitgezet zou moeten worden naar Afghanistan. De overheid heeft dit naar eigen zeggen “zorgvuldig” onderzocht en daaruit blijkt dat het voor niemand veilig is om ook maar ergens in Afghanistan te reizen. De overheid moet dan ook dan stoppen met het uitzetten van vluchtelingen naar Afghanistan.
Voor wie actie wil ondernemen tegen dit onmenselijke beleid heeft Amnesty International een petitie opgesteld, deze kan via deze link worden getekend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.