Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Stop uitbuiting Oost-Europese werknemers

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vaak zijn zij slachtoffer van uitbuiting
Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn tienduizenden arbeidskrachten actief uit Midden- en Oost-Europa. Vaak worden zij slachtoffer van uitbuiting. Dat leidt tot onmenselijke situaties en oneerlijke concurrentie voor Nederlandse werknemers. Dit moet en kan eerlijker. Ik heb een actieplan opgesteld met voorstellen die moeten leiden tot betere arbeidsomstandigheden voor arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa en het tegengaan van oneerlijke concurrentie. De meeste Oost-Europese werknemers zijn volledig afhankelijk van het uitzendbureau waarvoor ze werken. Malafide uitzendbureaus en hun malafide afnemers buiten deze afhankelijkheidsrelatie uit. Wij willen hier een einde aan maken.
PvdA Spekman Actieplan Stop Uitbuiting Oost Europese Werknemers De PvdA wil hoge boetes voor forse overtredingen. Een bestuurlijke boete van slechts een paar duizend euro is een lachertje voor malafide uitzendbureaus en hun afnemers. We moeten de boetes flink verhogen. Ook pleit de PvdA voor verplichte certificering voor uitzendbureaus, met strenge normen. Om oneerlijke concurrentie tussen Nederlandse en Poolse werknemers tegen te gaan wil de PvdA afnemers verplichten tenminste het CAO-loon te betalen in plaats van het minimumloon.
Door extra arbeidsinspecteurs in te zetten wil de PvdA de pakkans van malafide bedrijven vergroten.
Verder willen we de tewerkstellingvergunningsplicht laten uitbreiden voor Bulgaarse en Roemeense werknemers. Roemeense en Bulgaarse bedrijven kunnen hun werknemers zonder tewerkstellingvergunning in Nederland laten werken. Daar moet een eind aan komen. In de ons omringende landen moeten deze werknemers wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen en dit is geoorloofd onder Europees recht.
Veel nieuwe arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa bieden zichzelf tegen spottarieven aan als zzp’er. Vaak ver beneden het minimumloon. De PvdA wil dat dit stopt. Wij roepen de sociale partners in de sectoren waar deze problemen spelen op om voor de zomer maatregelen te nemen. Zo niet, dan willen we minimumtarieven invoeren voor zzp’ers, te beginnen bij de sectoren met de grootste problemen. Het misbruiken van de zzp-constructie om het minimumloon te omzeilen moet stoppen. Nederlandse werknemers die een normaal loon willen voor hun werk, maken zo geen schijn van kans meer op de arbeidsmarkt.
EU-burgers kunnen niet verplicht worden tot inburgering. De PvdA wil daarom de leerplicht verbreden, zodat ook volwassen immigranten uit EU-landen er onder kunnen vallen. Zo kunnen bijvoorbeeld ouders met schoolgaande kinderen worden verplicht Nederlands te leren en een inburgeringscursus te volgen. De coalitie van CDA, VVD en PVV maakt de naïeve fout te beweren dat deze mensen wel weer terug gaan. Het zou een historische vergissing zijn de Oost-Europeanen niet te laten inburgeren.
Verder pleit de PvdA voor verplichte inschrijving in het bevolkingsregister en een harde aanpak voor huisjesmelkers.

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

wilfred2
wilfred224 feb. 2011 - 13:28

We kopen toch ook een kast bij IKEA, als je de materialen zelf in de groothandel koopt ben je duurder uit. Misschien een idee laat de mensen daar de huizen voor ons prefab maken kan IKEA ze weer verkopen.

Dewaarheid
Dewaarheid24 feb. 2011 - 13:28

Uhmm , stop uitbuiting Oost Europeanen...zijn hun het niet die ons uitbuiten, door alles goedkoper te doen dan een nederlands bedrijf waardoor er velen Nederlanders hun baan kwijtraken, maar dat maakt natuurlijk niet uit !

storm17
storm1724 feb. 2011 - 13:28

http://tilburgz.nl/wp/2011/02/25/leve-de-vvd/

rene612
rene61224 feb. 2011 - 13:28

Ja je kunt het mooi inpakken Hans en het klopt natuurlijk ook met die uitbuiting (zelf zullen veel Oost-Europeanen er misschien anders over denken trouwens) maar de hoofdzaak is natuurlijk de valse concurrentie op de arbeidsmarkt waardoor veel ingeschreven werklozen niet aan de bak komen en als toetje wellicht ook nog gekort worden omdat ze beschuldigd worden van luiheid wanneer ze na een tijdje nóg geen baantje gevonden hebben. Van al dat goedkope gedoe is uiteindelijk wéér degene aan de onderkant de dupe dus het is goed dat er eens maatregelen genomen worden om huisjesmelkerij (dat dat nog bestaat is ook al zo'n raadsel) en onderbetaling zwaar te sanctioneren om werknemers en huurders beter te beschermen tegen zelfverrijkende rekenaars die niets op hebben met de solidaire samenleving. Hopelijk gaat rechts inzien dat je de natuurlijke gang soms moet bijsturen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:28

In dit geval geldt toch echt: "uitbuiting is een keuze".

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:28

Ik zou, als ik u was, toch eens wat minder struisvogelbiefstuk eten.

Bouwman2
Bouwman224 feb. 2011 - 13:28

Net als armoede of een handicap?

frankie48
frankie4824 feb. 2011 - 13:28

Beste Aert, Uitbuiting is geen keuze, maar kiezen om mensen te gaan uitbuiten is een keuze. De grootste souteneur van het neoliberale gedachtegoed en de grootste vriend van onze Multinationals in die tijd was D'66 Minister L.J Brinkhorst van Economische zaken. Hij loopt nog steeds vrij rond en wordt in sommige kringen op handen gedragen, terwijl hij verantwoordelijk is voor uitbuiting en onderdrukking van mensen, en dat kon doen uit naam van de democratie. Zoals wij wel weten was het merendeel van de bevolking tegen het openzetten van onze grenzen voor de nieuwe lidstaten, maar daar werd weer niet naar geluisterd door de farizeeërs. Hier een publicatie uit die tijd van het VNO-NCW die mooi laat zien hoe we gemanipuleerd werden. http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Forum/Pages/Open_grenzen_goed_voor_Nederlands_bedrijfsleven_De_Polen_komen_13364.aspx?source=%2FPages%2FZoek.aspx%3Fstart%3D25%26k%3Dhoger%2520loon%2520goed%2520voor%2520de%2520economie

OpStand2
OpStand224 feb. 2011 - 13:28

"uitbuiting is een keuze" Een redenatiefout die kenmerkend is voor het VVD gedachtengoed. *Socialisme: mensen zijn gelijkwaardig. Elke situatie is uniek en men moet kijken naar de context en de plaats van het individu hierin. *Liberalisme: mensen zijn gelijk. Iedereen heeft dezelfde kansen. Als je geen succes hebt heb je willens en wetens geen gebruik gemaakt van die kansen. Een Oost-Europeaan, die de taal niet spreekt en niet bekend is met zijn rechten in Nederland is volgens de VVD gelijk aan een autochtone Nederlander, die zich in een vakbond kan organiseren en die zich politiek en juridisch kan laten vertegenwoordigen. Dat diezelfde Oost-Europeaan dan uitgebuit wordt is natuurlijk zijn eigen keuze. Ik deel met de VVD de optimistische, "Can Do" mentaliteit. Echt waar, die bewonder ik. Maar de conclusie dat iedereen die geen succes heeft, of in dit geval, zich laat uitbuiten, dat aan zichzelf te danken heeft is iets dat ik nooit zal onderschrijven.

Ruud12
Ruud1224 feb. 2011 - 13:28

De PvdA vraagt om hoge boetes voor de uitbuiters van Oost-Europeanen. En terecht. Maar waarom heeft de PvdA dat zelf niet geregeld toen ze nog in de regering zat. Het is allemaal zo ongeloofwaardig wat de PvdA op dat vlak zegt, allemaal zo voor de Buhne. Allemaal " veel geblaat en weinig wol ".

1 Reactie
cormol
cormol24 feb. 2011 - 13:28

Dus u wilt dat er geen betere voorstellen komen en dat de zaak zo blijft als hij is: (a) ontduiking minimumloon (b) belachelijk lage boetes en nauwelijks controles (c) huisjesmelkerij (d) maatschappelijke meerkosten ( onderiwjs, inbrugering, huurtoeslag etc.) afwentelen op belastingbetaler ipv werkgever die ze hier laat komen omdat Nederlandse arbeiders te duur zijn. (e) zwart werken met zzp constructie. Voor de record ze worden nu onder Rutte I en met eerdere warme steun van Donner (Minister Sociale zaken CDA) binnengehaald. Maar straks heeft de Linksmensch het weer gedaan en deze heeft in elk geval gewaarschuwd dat die Oost-Europeanen niet teruggaan en dus een toekomstige kostenpost zijn. Dit laatse alleen al van wege de onvermijdelijke AOW-breuk als buitenlander op 67-jarige lkeeftijd.

FransHoutman
FransHoutman24 feb. 2011 - 13:28

Schei toch uit meneer Spekman. Al die jaren dat de economie op zijn top was en de uitbuiting welig tierde hoorde men u en de PVDA niet. Nu het slechter gaat gaat u op de onderbuik gevoelens inhaken. Het is altijd hetzelfde liedje men gaat pas wat doen als men geld tekort komt. ps De PvdA wil hoge boetes voor forse overtredingen. Zwaarder straffen was u toch niet voor?

1 Reactie
christiaane
christiaane24 feb. 2011 - 13:28

Frans Houten Schreef: [(...) Schei toch uit meneer Spekman. Al die jaren dat de economie op zijn top was en de uitbuiting welig tierde hoorde men u en de PVDA niet.(...)] Spekman hield zich hier in 2008 (regeerperiode CDA-PvdA) wel degelijk ook al mee bezig!! Hier het nieuwsbericht uit 2008: 'Samen met PvdA-collega Hans Spekman vraagt de CDA'er aan het kabinet voor 1 oktober dit jaar extra maatregelen te nemen. (...) Verder pleiten de twee regeringspartijen voor een hardere aanpak van malafide uitzendbureaus die hun werknemers uitbuiten, onderbetalen en daarmee zorgen voor oneerlijke concurrentie. Ook willen ze maatregelen tegen Oost-Europeanen die vaak als schijnzelfstandigen onder de prijs duiken van werknemers in loondienst.' Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3372453/Kamer-zint-op-hardere-aanpak-Pool-met-uitkering.ece

FransHoutman
FransHoutman24 feb. 2011 - 13:28

Nederlandse werknemers die een normaal loon willen voor hun werk, maken zo geen schijn van kans meer op de arbeidsmarkt. Goh,iets wat de PVV al heel lang roept.

1 Reactie
OpStand2
OpStand224 feb. 2011 - 13:28

Zucht. Weer iemand die de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. De SP is in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw hevig bekritiseerd door alle andere partijen vanwege hun kritiek op het naar Nederland halen van goedkope arbeidskrachten door het bedrijfsleven. De PVV is hier toch echt degene die anderen naroept hoor. Overigens met totaal andere motieven, maar dat is een heel andere discussie.

chanelta
chanelta24 feb. 2011 - 13:28

Ik betaal mijn loodgieter 50 euro per uur. Dat kan en moet lager, meneer Spekman! Leve de vrije Europese markt.

2 Reacties
Steef1975
Steef197524 feb. 2011 - 13:28

pardon? Pleit u ervoor dat je Oosteuropese werknemers wel wat minder mag betalen omdat het goed uitkomt voor uw portemonnee? Of wilt u dat alle loodgieters voortaan het minimum loon betaald mogen worden? Mensen moeten kunnen leven van hun werk of ze nu loodgieter of advocaat zijn.

Pjotrs
Pjotrs24 feb. 2011 - 13:28

"Ik betaal mijn loodgieter 50 euro per uur." En natuurlijk geen flauw idee wat daar van overblijft na aftrek van de bedrijfskosten. Want die loodgieter heeft een kantoor/opslag, wellicht een telefoniste en boekhouder, een wagenpark, materialen en gereedschappen, een hele bundel verzekeringen en ga zo maar door. Dat zie je niet allemaal op de factuur staan maar dat zit in die 50 euro verwerkt. Heb je die kosten afgetrokken, dan zit je nog steeds op het brutoloon. Werkgeversbruto wel te verstaan. Je zou je er over moeten verbazen dat dat allemaal kan van die lullige vijf tientjes.

bertvanbaar
bertvanbaar24 feb. 2011 - 13:28

Toch moet ik hierbij vaak denken aan mensen die "fout" waren in de oorlog. Beetje VOC mentaliteit. Erg "vrije markt" uitwassen.

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 13:28

Licht eens toe, wat bedoel je hiermee?