Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop de politie, in naam der wet

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Lichaam Mitch Henriquez terug naar Aruba

© 2015-11-06 00:00:00 AMSTERDAM - De sporen op het lichaam van Mitch Henriquez wijzen erop dat hij is overleden door het geweld dat agenten tegen hem hebben gebruikt bij zijn arrestatie in Den

Een man is dood, er zijn levens verwoest en lessen te leren. Het is te makkelijk om het slachtoffer de schuld te geven
Het werk van een politieagent is zwaar. Je weet nooit wanneer je geconfronteerd zult worden met gevaar, agressie, of slachtoffers van gruwelijke geweldsmisdrijven. Veel mensen kunnen zich afsluiten voor het lelijke aanzicht van de keerzijde van de maatschappij, agenten niet. Bovendien sluiten de zware verantwoordelijkheden van politiemensen vaak niet aan bij het niveau van hun verdiensten, of de opleidingseisen.
Bovenstaande zaken wegen absoluut mee in de beoordeling van incidenten van buitensporig politiegeweld en de afschuwelijke dood van Mitch Henriquez in het bijzonder. Toch zijn wij het aan de slachtoffers, onszelf en ook de politie van de toekomst verplicht om heel goed te onderzoeken waar het misging en blijft gaan.
Door agenten die gruwelijke fouten begaan de hand boven het hoofd te houden, worden toekomstige slachtoffers op een achterstand gezet. Natuurlijk verdienen agenten rechtsbescherming, maar we moeten hen niet boven het recht gaan verheffen. Dat de namen van de agenten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mitch Henriquez aan het grote publiek onthouden worden, is begrijpelijk. Maar dat ook de rechter niet beschikt over een ‘schoon’ dossier, waarmee hij kan controleren of de gecodeerde getuigenissen kloppen met de verbonden personen is bizar. Nog erger is het dat de verdediging de kans wordt ontnomen om onderzoek te doen naar eventueel geweld in het verleden van de verdachten. De rechter heeft verklaard dat beide hoofdverdachten geen strafblad hadden, maar dat betekent niet dat er nooit andere klachten van buitensporig geweld zijn ingediend.
Wanneer dan ook – tot verbazing van de rechtbank – nog blijkt dat de rijksrecherche beelden bewust in een slechtere kwaliteit verschafte aan het Openbaar Ministerie en aan deskundigen die daarop hun oordeel baseerden, wordt het wel heel lastig om vertrouwen te houden in de objectieve rechtsgang. Zeker wanneer nieuwe, haarscherpe beelden waarop te zien is dat het slachtoffer blauw aanloopt, niet opnieuw worden voorgelegd aan getuigen die eerder verklaarden dat van zuurstoftekort bij de heer Henriquez geen sprake zou zijn geweest. Een beslissing die werd genomen door hetzelfde Openbaar Ministerie dat haar allereerste verklaring dat het slachtoffer onderweg naar het politiebureau pas onwel was geworden, moest intrekken.
Bovenstaande feiten kwamen bovendien alleen aan het licht nadat omstanders beelden maakten en verspreidden op social media, en na onafhankelijk onderzoek, betaald uit eigen zak, door familie van het slachtoffer. Wat er nu gebeurt is belangrijk, omdat er, zoals een van de verdachte agenten zelf al aangaf tijdens de zitting, bij de politie niets veranderd is sindsdien. De training op het gebied van geweldsbeheersing en het toepassen van de – zelfs in Amerika verboden – nekklem, schiet volgens alle betrokkenen tekort. De vraag hoe het kan dat een burger een grapje maakt over een wapen in zijn broek en vervolgens niet wordt gefouilleerd, maar door vijf man met zoveel geweld wordt overmeesterd dat hij aan zijn verwondingen overlijdt, wordt intern dus blijkbaar niet gesteld. Evenmin heeft de politie beterschap beloofd wat betreft het uitblijven van medische zorg na een uit de hand gelopen arrestatie en het afleggen van valse verklaringen tegen hulpverleners.
Een man is dood, er zijn levens verwoest en lessen te leren. Het is te makkelijk om het slachtoffer de schuld te geven, zeker in een tijd waarbij er om de haverklap berichten naar buiten komen over donker gekleurde jongens en mannen die volledig onschuldig zijn, maar desalniettemin gewelddadig bejegend worden en gewond raken in hun contact met de politie. Ook zij zijn burgers die bescherming verdienen. Van criminelen. Van elkaar. En van hun beste vriend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.