Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop nu eens eindelijk met dat gezeur over hoger opgeleiden in de politiek

  •  
08-06-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2607 keer bekeken
  •  
ANP-312977125

De laatste tijd wordt uitgebreid geklaagd over het grote aantal hoger opgeleiden in de politiek. In het nieuwe boek van de politicoloog Tom van der Meer is het op dit gebied weer eens bal, mogen wij een recensie in de NRC geloven. Hij brengt de academische vorming van de meeste politici in verband met de neiging naar compromissen te zoeken en grote problemen te begraven in commissies waarvan de rapporten vervolgens leidraad worden voor beleid. Zo depolitiseert de politiek zichzelf. De visie van het volk op staat en maatschappij verdwijnt daarmee naar de achtergrond. Dat volk krijgt van de weeromstuit de indruk er voor spek en bonen bij te zitten. Enter: Geert Wilders, Thierry Baudet, Caroline van der Plas.

Het zou allemaal een stuk beter worden – gaat de redenering verder als ook  – lager, anders, praktisch opgeleiden – doorhalen wat niet gepruimd wordt – doordrongen tot Kamers en kabinetten. Hun inbreng kan er voor zorgen dat de democratische organen echte vertegenwoordigingen van het volk worden. Net als vroeger.

Over het algemeen wordt bij zulke kritiek de beschuldigende vinger gericht op de linkerzijde. Waar zijn de arbeiders nou? Het zijn allemaal elitefiguren die met mooie praatjes over woke en het klimaat de gewone mensen van hun laatste geneugten willen beroven.

Dit is niet alleen gezeur. Het is ook nog feitenvrij gezeur. Het is gezemel en gezeik zonder grond.

Rond 1900 wemelde het al van de grappenmakers die zeiden dat SDAP niet stond voor Sociaal Democratische Arbeiders Partij maar Studenten Dominees en Advocatenpartij. In de dagen van Den Uyl verweet men de PvdA te zijn verworden tot een doctorandussenpartij. Daarom hadden de arbeiders er niks meer te zoeken. De nu weer gehoorde klacht is niet nieuw maar oudbakken en opgegraven uit het verleden.

Toch is het een onmiskenbaar feit dat de grote meerderheid van de politici vroeger géén academische opleiding had. In 1950 telden alle universiteiten bij elkaar ongeveer 25.000 studenten, op een bevolking van 11 miljoen. Vóór de Tweede Wereldoorlog waren het er misschien 20.000 en toen ook bracht de regering een bezorgd rapport uit over het dreigend overschot aan academisch gegradueerden. Dat kwam omdat studeren een kostbare aangelegenheid was, uitsluitend weggelegd voor kinderen uit de hogere kringen. Alleen wie een studie indologie volgde en daarna koloniaal ambtenaar werd, kon vrij gemakkelijk een beurs krijgen.

Verreweg de meeste Nederlanders moesten na de lagere school gewoon gaan werken. Mijn vader en zijn vijf broers hadden allemaal een heldere kop. Ondanks alle smeekbeden door de hoofdbroeder van de Sint Thomasschool nam oma ze bij de hand om ze als leerling bij een bedrijf af te leveren. Zo werd mijn oom Gied bakker, mijn oom Koos scheepsschilder en mijn vader typograaf. Doorleren was niks voor ons soort mensen. Dat is nog uitgebreid gezegd toen ik en mijn broer in de jaren zestig en zeventig wel naar de universiteit mochten.

Heel veel mensen leerden dus huiveringwekkend diep beneden hun niveau. Voor hen was er maar één uitweg: avondcursussen doen na het werk, hele bibliotheken uitlezen, zich zélf ontwikkeling bijbrengen. Toen de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond (ANDB) zijn indrukwekkende gebouw neerzette, zorgde voorzitter Henri Polak voor een zeer uitgebreide bibliotheek. Het hoofd daarvan stelde desgewenst voor bezoekers een heel leesprogramma samen, waarbij hij rekening hield met persoonlijke voorkeuren en belangstelling.

Men moet dan ook niet denken dat de gemeenteraden en de Kamers vol zaten met praktisch opgeleiden. De volksvertegenwoordigers konden misschien niet bogen op een titel maar ze hadden wel degelijk een academisch denk- en werkniveau bij elkaar gelezen. Typische voorbeelden zijn twee oudgediende sociaaldemocratische politici uit de jaren twintig en dertig, Jan Schaper en Willem Vliegen. Ze waren respectievelijk huisschilder en handzetter. Toch hadden ze allebei als twintiger een eigen weekkrant, die ze helemaal redigeerden en voor een belangrijk gedeelte zelf vol schreven, vaak onder verschillende pseudoniemen omdat het anders te veel zou opvallen. Dat deden ze ondanks hun lage opleiding in vlekkeloos Nederlands.

In de praktijk verschilden zulke sociale klimmers niet van de huidige academici. Als Kamerleden gedroegen zij zich niet anders dan die van tegenwoordig. Of neem Theo Luitjes, zoon van een politie-agent, die jaren lang De Arbeider uitgaf. Hij richtte tenslotte een aannemingsbedrijf op en reed sinds 1920 door heel Europa in een door hem gebouwd voertuig dat zonder twijfel een voorloper was van de camper.

Nee, wie in vroeger tijd wist op te klimmen, verschilde qua denkkracht en optreden echt niet van de academici. Het verschil is wel dat veel talentvolle jonge mensen het doorzettingsvermogen of de mogelijkheid misten zichzelf te ontwikkelen. Die krijgen nu wel kansen. Persoonlijk denk ik dat toptalenten altijd wel boven komen drijven. Het is juist het middentalent dat vast blijft zitten in het moeras van een onderwijssysteem waarvan de hogere regionen alleen voor rijkeluiskinderen toegankelijk zijn. In Nederland kan ook het middentalent er komen. Nog wel.

Kort samengevat: dat gezemel over hoger opgeleiden in de politiek, kan dat eindelijk eens ophouden? Dat ongeïnformeerde gelul? Mag die flauwekul eindelijk afgelopen zijn?

Lees hier een Volkstribuun van Willem Vliegen en daar Jan Schapers Wachter. Dit is De Arbeider van Tjerk Luitjes. Lees rechts naast de kop het motto, ontleend aan de Heilige Hieronymus: 'Het persoonlijk fortuin is altijd het gevolg van diefstal, als men het niet zelf gedaan heeft, dan hebben de voorvaderen van u het gedaan'. Je zou kunnen zeggen dat sites als Krapuul of Joop deze traditie voortzetten. Mij geeft die gedachte in ieder geval een goed gevoel.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu; een uitstapje naar Sint-Maarten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

dirk den boer
dirk den boer
10 jun. 2024 - 14:16
Hier nog even over na zitten peinzen. Ik kom uit een brabants fabrieksdorpje, en herinner me de gelaagdheid in de werksfeer daar, de directeuren, de voormannen, de arbeiders. Maar ook in de arbeidersraad, daar zaten dus niet die arbeiders in, maar gewoon gestudeerden, intellectuelen ( mijn vader heel toevallig), die dus niet namens, maar voor die arbeiders opkwamen. En was het anders in de rest van de wereld? Wie kwamen op voor de proletariers? Waren Marx, Lenin, Trotsky en Stalin zelf proletariers? arbeiders? Den Uil? Bij nader inzien denk ik dat het toch vooral gewoon om Bildung en spreekvaardigheid en zulke zaken gaat, je kunt niet gewoon roepen dat je meer loon wilt, vakntie, betere arbeidsvoorwaarden, maar moet ook kunnen argumenteren, en beetje idee hebben van wetten, en economie, en totaliteit. En dat hebben de gewone werklui niet natuurlijk, vroeger wel misschien,omdat de talentvollen eronder niet de kansen kregen "door te leren" (hahaha, doorleren ja, daar ging het vroeger almaar over, inmiddels niet meer), maar dat is inmiddels wel anders, totaal anders lijkt me. Laat me niet lachen...
wil driessen
wil driessen
10 jun. 2024 - 8:30
Het probleem is niet het opleidingsniveau van de beleidsmakers maar de afstand tot de praktijk. Zoals terecht gesteld wordt wordt beleid gemaakt op basis van rapporten waarin in slechts een gedeelte van de werkelijkheid wordt beschreven en op basis van beïnvloeding door lobbyisten van onder andere grote bedrijven. Beleidsmakers, politici en ambtenaren, zouden een gedeelte van hun werkweek moeten besteden aan praktische activiteiten, bijvoorbeeld als schuldhulpmaatje bij Humanitas.
Wilweetje
Wilweetje
9 jun. 2024 - 16:47
Zandb 'Vrees dat het meestal eigenbelang is. Met uitzondering van SP.' Hiermee bedoel ik niet dat SP'ers niet hoogopgeleid zijn, maar dat ze niet uit eigenbelang in de kamer zitten.
2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 jun. 2024 - 5:53
« 'Vrees dat het meestal eigenbelang is. Met uitzondering van SP.'« ……groepsbelang is veelal erger dan eigenbelang.
Zandb
Zandb10 jun. 2024 - 7:50
Wil Dat begreep ik. En daarom beweer ik dat u daarmee het ongelijk van Willem aantoont.
adriek
adriek
9 jun. 2024 - 16:17
Lang niet alle hoogopgeleiden zijn geschikt voor de tweede kamer. Lang niet alle mensen met weinig, of een praktische opleiding zijn geschikt. Lang niet iedereen is, los van zijn opleiding, geschikt. Een redelijk goed geheugen, brede interesse, goede lees- schrijf- en spreekvaardigheid zijn nuttig (noodzakelijk denk ik zelfs) mensen met die vaardigheden hebben vaker een hogere opleiding omdat die vaardigheden nuttig zijn bij het studeren. Ik denk dat oorzaak en gevolg hier een beetje omgedraaid worden.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
9 jun. 2024 - 14:42
Bij mij thuis werd er veel over politiek gesproken, ik ben er letterlijk mee opgegroeid. Beide broers zaten zowat heel hun leven in de vakbond, een later in de gemeenteraad evenals mijn oom die heel lang in de gemeenteraad heeft gezeten. Ik kende hem niet anders dan...Voor mij leek het zowat een leven lang. Je groeit ermee op en laat het niet meer los, het wordt een vanzelfsprekendheid. Dat alles gaf vaak verhitte discussies. Ik volgde dat altijd met interesse en ben daar nooit mee opgehouden.
Inzicht
Inzicht
9 jun. 2024 - 11:03
Ben het er mee eens dat er niet zo gezeverd moet worden over het bovengemiddelde opleidingsniveau van politici. Wat wel problematisch is dat ook de PvdA niet meer functioneert als ontmoetingsplek tussen theorie en praktijk. Enerzijds zijn er volksstammen die niet beter weten dan dat het produceren van adviesrapporten, webformulieren en beleidnota's een doel an sich zou zijn, anderzijds wordt het uiteindelijke werk steeds meer door immigranten gedaan. Gelukkig heb ik ook de oplossing bedacht: verplicht iedereen met een kantoorbaan één dag in de week de handjes te laten wapperen in een beroep naar keuze. Dus bijvoorbeeld als brandweerman, ouderenverzorger of aardbeienplukker. Dit zal niet ten koste gaan van de welvaart omdat de overheadkosten flink zullen dalen als iedereen zich beter bewust wordt van het eigen bescheiden plekje in de arbeidsketen.
Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
9 jun. 2024 - 8:44
Voor kritiek op de eenzijdige achtergronden van de volksvertegenwoordigers moet je bij de partijbesturen zijn. Die gaan over de lijsten. Kandidaten met alleen ervaring in politiek en bestuur levert een nomenklatoera op en dat heeft negatieve gevolgen voor het functioneren van de parlementaire democratie.
3 Reacties
Willem D2
Willem D29 jun. 2024 - 11:51
Politicologie en bestuurskunde zijn dan ook oververtegenwoordigd.
dirk den boer
dirk den boer10 jun. 2024 - 15:34
Wat? bestuurskunde? Kun je dat gewoon ook studeren, en erin afstuderen ook? het is me wat.
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2024 - 20:05
[Kun je dat gewoon ook studeren ...] ja hoor! Gewoon aan de UU. https://www.uu.nl/masters/bestuur-en-beleid
Greendutch
Greendutch
9 jun. 2024 - 8:43
m.i. zitten nu aan de rechterzijde [gezien vanuit voorzittersstoel] best veel laaggeletterden, kort opgeleiden, leken, en a-politieken meer in de 2e kamer in vergelijking met ’n half jaar geleden
2 Reacties
Willem D2
Willem D29 jun. 2024 - 8:54
Jesse Klaver en Rob Jetten zijn daarentegen aantoonbaar echte rekenwonders.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2024 - 12:40
Jesse Klaver heeft op het vmbo gezeten (vmbo-T??). Daarna wel doorgeleerd maar geen academicus.
Effie2
Effie2
9 jun. 2024 - 8:19
Kennis is macht en alle begin is moeilijk, leerde ik van mijn vader. En fysieke beperkingen en omgevingsfactoren bleken ook in míjn geval vertragende hindernissen te zijn bij het verwerven van de van en door mij verlangde kennis. Om die reden verliep de opbouw van kennis bij mij extreem moeizaam. Ook al omdat ik, ondanks alle mislukkingen, een betere arbeidspositie niet wenste op te geven. Jaren later, na het lezen van spirituele boeken, begon ik er rotsvast in te geloven dat leren voortborduren zou zijn op datgene wat je in vorige levens al wist en al had bereikt; dat je al een soort bodempje had, waarop je verder kunt bouwen; waardoor je (vergeten) lesstof makkelijker in je op kunt nemen dan iemand die voor het eerst met die kennis in aanraking komt. Talent lijkt dan geen op ‘toeval’ berust cadeau, maar het logische gevolg, en de terechte beloning van je eerdere inspanningen, en wat jij presteert het resultaat/ de oogst, van de mate waarin jij je inspant en inzet. Als kennis macht is, hoe ga je er dan mee om? Hoogopgeleiden zijn gewoonlijk machtiger dan laagopgeleiden. Normen en waarden (cultuur/geloof) bepalen grotendeels onze gedragingen. En afhankelijk van waarin we geloven, is ons geweten eveneens in onze keuzes betrokken. Hoe gaan hoogopgeleiden daarmee om? We kunnen onze kennis uitdelen. Maar er ook misbruik van maken. Trekken we lager opgeleiden liefdevol omhoog, of trappen we hen vol arrogantie liefst verder naar beneden? Welk voorbeeld geven ónze politici?
2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head9 jun. 2024 - 9:37
Hoi Effie, lees de reactie van bijv. Juppe hieronder, en je vangt de uitgesproken gedachten van minachting, door een zich Ubermensch voelende. Waarschijnlijk vind hij zich zelf nog Links ook, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn echter allang met oogeheven hoofd en vingers op z,n neus door de plee gespoeld.
Effie2
Effie29 jun. 2024 - 14:57
Radio-Head, Dank voor je reactie. Ik heb het betreffende stukje gelezen. Juppé geeft aan hoogopgeleid te zijn, en beschikt over zijn eigen set kennis, waarheden, normen, en waarden. Dus reageert hij dan ook logischerwijze op basis van zijn inzichten. Precies zoals een computerprogramma dat doet. Maar doen we dat niet allemaal? Wat ik uit zijn reactie haal is, dat hij niet van plan is zich te vermoeien met de problemen van het ‘klaagvolk’: de wellicht wat lager op de maatschappelijke ladder geplaatsten, die wel of niet verdedigbare redenen hebben om te klagen. ‘Het zijn immers hún problemen. En die lossen ze dan zelf maar op’. Bij dit gedrag moet ik denken aan het delegeren van werkzaamheden door zakelijk opererende managers van sommige bedrijven. Dat soort mensen sluit zich, vaak van bovenaf gedwongen, zoveel mogelijk af voor gevoelens van zichzelf en die van anderen, werknemers of consumenten, om als ‘de perfecte machine’ voor het financiële product winstmaximalisatie te kunnen functioneren. Maar materieel rijk betekent niet zelden gevoelsarm.
Juppé🎗
Juppé🎗
9 jun. 2024 - 7:43
Ach het klaagvolk had naast buitenlanders en ondernemers nog een groep zondebokken nodig en dat dat de hoger opgeleiden werden is volstrekt logisch. Ik behoor tot alledrie en heb er geen probleem mee.
Willem D2
Willem D2
9 jun. 2024 - 7:21
Helaas zijn de alpha studies zwaar oververtegenwoordigd, zowel in de kamer als in het ambtenaren apparaat. Dit leidt tot hele rare discussies. Voorbeeld stikstof: NH3 van de boeren en NOx van verkeer. Beiden stikstof Beiden meststof Totaal verschillende verspreidingskarakteristieken. Geen kamerlid die het lijkt te snappen. Met de pensioen discussie was het helemaal erg, daar antwoordde de verantwoordelijke staatssecretaris met aantoonbare onzin. Bontebal en Samson waren en zijn helaas de uitzonderingen.
De gewone nederlander
De gewone nederlander
9 jun. 2024 - 7:09
In plaats van argumenten waarom lager opgeleide mensen niet geschikt zijn voor politieke functies wordt een verhaal geschreven hoe het vroeger ging. Dat is geen argument. Waarom zou iemand die lager opgeleid is niet in de tweede kamer kunnen? En ja, er is wel veel wollig gezever in de politiek. Overigens, als ik kijk wat het niveau nu is van bepaalde kamerleden dan denk ik dat opleidingsniveau geen rol hoeft te spelen.
2 Reacties
LaBou
LaBou 9 jun. 2024 - 10:35
Wollig gezever krijg je vooral als mensen wel een mening(kje) hebben, dat willen uiten maar er niet op aan gesproken wensen te worden. Ook hier zitten dat figuren.
dirk den boer
dirk den boer11 jun. 2024 - 10:31
Stelling: politiek en bestuur is wolligheid ten top, zonder die wol (plus wat geschreeuw) geen beleid of bestuur.
Markzelluf
Markzelluf
9 jun. 2024 - 6:23
Nu ken ik het boek van Van der Meer niet, maar de invalshoek lijkt me verkeerd. Dat politici hoog opgeleid zijn, daar is niks mis mee. Dat ze nauwelijks kunnen inschatten wat de behoeften zijn van lager geschoolden, daar wringt het. Voorbeeld: laat logisch dat een huisarts hoogopgeleid is. Maar als hij niet begrijpt wat het effect van stress door geldgebrek op de fysieke of mentale gezondheid heeft van zijn patiënten, dan wordt het lastig goede zorg te verlenen. Zoiets is er ook aan de hand met veel politici. Ze hebben geen idee - volgens mij, en voor mij geldt wellicht hetzelfde- wat lager opgeleiden willen, vrezen noem maar op. Vertellen wat er dom is om extreemrechts te kiezen, daar blijft het bij. Maar hoe haal je de AOW leeftijd gezond, hoe zorg je ervoor dat jouw (klein) kinderen wel een redelijke opleiding krijgen? Een vaste baan of een fatsoenlijke woning? Ik las ergens dat iemand sprak van ‘bangrechts’ en dat was geloof ik neerbuigend bedoeld. Alsof je je moet schamen om bang te zijn.
1 Reactie
Zandb
Zandb9 jun. 2024 - 11:00
Mark Dat geldt voor ieder mens, dat "je kunnen verplaatsen in wat iedere 'ander' nodig heeft" niets te maken hoeft te hebben met je expertise als schoonmaker, als automonteur, als belastinginspecteur, als politieagent, als politicus, als academicus. Verder kan je niet anders vertellen dan dat het dom is om rechts-extreem te kiezen. Tenzij je mensen voor de gek wilt houden. Als mensen niet in staat zijn om te begrijpen wat de feiten zijn, dan ligt dat niet aan de feiten. Kijk, dat dom een woord is dat, in dit geval ten onrechte, als waardeoordeel opgevat wordt, dat is niet heel slim (dus dom). Als je bang bent en daarmee maak je willekeurige mensen tot slachtoffer, dan is dat wel degelijk iets wat niet deugt. En als iemand dat niet begrijpt, als je hem dat uitlegt, dat mag je best dom vinden, als het dan om iemand als u gaat.
JaapBo
JaapBo
9 jun. 2024 - 5:37
Het gaat niet om wie in de 2e kamer zit, maar wiens belangen vertegenwoordigd worden. Moderne hoger opgeleiden vertegenwoordigen de belangen van lager opgeleiden niet.
2 Reacties
Wilweetje
Wilweetje9 jun. 2024 - 8:57
Vrees dat het meestal eigenbelang is. Met uitzondering van SP.
Zandb
Zandb9 jun. 2024 - 11:06
Wil Maar ook daar vind je tal van 'hoger opgeleiden'. Jan Marijnissen, Agnes kant, Renske Leijten........ In feite toont u de onzinnigheid van de reactie van Jaap aan.
Radio-Head
Radio-Head
9 jun. 2024 - 5:23
Academische zijn helaas (te) vaak mensen die vervreemd zijn van de praxis, van mensen die het werk(bijv. Zorg, Bouw, Vervoer, Boeren, Bescherming, Leerkrachten)uitvoeren om een maatschappij draaiende te houden. Is dat erg, ja dat is erg, zo niet funest, het zijn immers de Academici die in overtal vertegenwoordigd zijn in de bestuurlijke Wereld. Want alleen de Ratio is Irrationeel. Ik beoordeel dit stuk dan ook als VVD propaganda, oftewel opzouten. Fijne zondag. Oh ja, by the way, Vandaag weer m,n laatste uurtjes na drie weken van zo,n 100 uur, tussen en met het werkvolk aangestuurd door totale onwetende hoogopgeleide clowns vanaf de wal, maar goed de nog hoger opgeleide mentaal gekneusden hebben een oplossing, en alles zal goed komen, echt waar alles, lees maar: https://www.flows.be/scheepvaart/2024/06/van-tigchelt-stelt-voor-om-gedetineerden-te-laten-baggeren/
Minoes&tuin
Minoes&tuin
9 jun. 2024 - 4:23
Probleem is wel dat nu de segregatie veel groter is dan vroeger. Dat heeft ook te maken met allerlei wetten nu bijvoorbeeld op woongebied. Men komt zo niet meer met elkaar in contact. Dat begint vaak al op basisscholen.
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr10 jun. 2024 - 14:45
De openbare school voor iedereen! Bijzonder onderwijs afschaffen.
Robijnrood
Robijnrood
9 jun. 2024 - 1:37
De huidige coalitie bestaat uit leugenaars. Wat is er niet rechts aan?
Marie Timmerman
Marie Timmerman
9 jun. 2024 - 1:25
Ik kan me voorstellen dat iemand die veel bezig is met een zelfidentiteit relatief tot een beeld over intellectualisme het nodig vind om een stropop daarover te koesteren.
1 Reactie
Zandb
Zandb9 jun. 2024 - 11:07
Marie Geen idee wat u beweert.
Robijnrood
Robijnrood
9 jun. 2024 - 0:09
Dit soort gelul wordt ondersteund door mensen die kwaadaardige praatjes rondpompen.
Theo Buijten
Theo Buijten
8 jun. 2024 - 23:25
Sowieso is de opleiding bij een hele reeks politici niet of nauwelijks hogeropgeleid te noemen maar geen maatstaf voor geschiktheid. Terwijl Thierry Baudet zeker hoogopgeleid is maar gaandeweg zijn politieke carrière zich van zeer adequaat en dito succesvol tot een knettergekke paria heeft ontwikkeld, zijn havisten met een prima vervolgopleiding als Wilders en van der Plas, net als VMBO-ers Jesse Klaver en Jan Marijnissen eveneens met prima vervolgopleidingen, net als zovele anderen zeker geslaagd te noemen. Anderen, lager of hoger opgeleid, waren onafhankelijk daarvan succesrijk of juist niet.
1 Reactie
LaBou
LaBou 9 jun. 2024 - 10:38
Hoog opgeleid of niet, het taalgebruik is zelfs voor het basisonderwijs te beoordelen met een onvoldoende.
dirk den boer
dirk den boer
8 jun. 2024 - 21:55
Als er een ding is wat ik op gym en uni niet geleerd heb, is dat wel vergaderen, oreren, organiseren, hoog van de toren blazen en besturen. Waar het wel op aan kwam: je proeven goed uitvoeren, wiskundige verwerking, overzichtelijk rapporteren, goed citeren, nooit -ik- in je scripties of publicaties zetten. Dat er toch nogal wat politici uit voort kwamen, mag als groot raadsel gezien worden
4 Reacties
Zandb
Zandb9 jun. 2024 - 6:48
dirk Dat je als 'wetenschapper' geen 'ik' gebruikt in scripties of publicaties, dat is niet zo raar omdat het je beschermt tegen het aanvoeren van het soort van 'anekdotisch bewijs', dat u hier demonstreert.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2024 - 12:47
Het wordt alle studenten onderwezen hoe academisch Engels/Nederlands te schrijven en "ik" komt daar niet in voor.
dirk den boer
dirk den boer9 jun. 2024 - 15:25
Geen -ik- in wetenschappelijke publicaties daarvoor in de plaats iets in de trant van, it is hypothesized that, als je gewoon bedoelde dat je dat vond of dacht (als conclusie na citering van talloze gerenommeerde auteurs die met staatjes aantoonden dat glyphosaat niet schadelijk was), maar dan de politici die het steeds over -we- hebben, de kiezers dus , of potentiele kiezers, dan denk ik steeds, wil hij/zij mij daar ook onder scharen? Ja, toe maar, proberen.... Het zijn 2 werelden, die van de wetenschap en de politiek. Academici zijn natuurlijk altijd deels wetenschapper, deels gewoon onderbuikmens/politicus, soms meer het een, dan weer het ander.
dirk den boer
dirk den boer9 jun. 2024 - 15:25
Geen -ik- in wetenschappelijke publicaties daarvoor in de plaats iets in de trant van, it is hypothesized that, als je gewoon bedoelde dat je dat vond of dacht (als conclusie na citering van talloze gerenommeerde auteurs die met staatjes aantoonden dat glyphosaat niet schadelijk was), maar dan de politici die het steeds over -we- hebben, de kiezers dus , of potentiele kiezers, dan denk ik steeds, wil hij/zij mij daar ook onder scharen? Ja, toe maar, proberen.... Het zijn 2 werelden, die van de wetenschap en de politiek. Academici zijn natuurlijk altijd deels wetenschapper, deels gewoon onderbuikmens/politicus, soms meer het een, dan weer het ander.
Martin van der Linde
Martin van der Linde
8 jun. 2024 - 21:25
Al dat gepraat maakt dat de laagopgeleiden nu aan de macht zijn. Caroline en Geert als beschermers van de kleine man. En kijk waar ze ons brengen. In een schijnwereld vol leugens en bedrog. Blijkbaar heeft het leven hen niet meer te bieden dan dat. Wie weinig eist zal weinig krijgen. Baas willen zijn maar niet in staat zijn er iets nuttigs mee te doen. Bestaat er dan toch zoiets als een lot?
1 Reactie
adriek
adriek9 jun. 2024 - 7:52
In de kern zit het probleem er in dat men - bewust - het verschil tussen feiten en meningen vertroebelt. Het ongelofelijke is dat ze er voortdurend mee weg komen. Mensen die meningen als feiten verkondigen zijn leugenaars en zouden door verstandige mensen telkens weer met hun neus door hun eigen sh*t gehaald moeten worden.
Karingin
Karingin
8 jun. 2024 - 21:18
Oh wat grappig, ik heb mijn school niet eens afgemaakt maar schat mezelf toch in op HBO-niveau, omdat ik later een avondopleiding op dat niveau op mijn sloffen haalde. Ik vind eerlijk gezegd een academische opleiding niet altijd een voordeel, omdat men dan vaak verzandt in wollig geleuter. Want praktijk- of levenservaring is wel iets dat vaak ontbreekt bij beleidsmakers (zowel bij overheid als in bedrijfsleven). Ik vul wel eens vragenlijsten/enquêtes in en je ziet gewoon de bias in de vraagstelling, de beperkte blik en de wens om alles in hokjes te plaatsen. Dat snap ik wel, ik hou zelf ook van orde en duidelijkheid, maar er zou echt meer ruimte moeten zijn voor afwijkingen. En als je een proces of beleid hebt ontworpen, continue toetsen aan de praktijk!
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist8 jun. 2024 - 22:00
Ik ben het hartgrondig met u eens Karingin.
Zandb
Zandb9 jun. 2024 - 6:59
Karin Op de een of andere manier herken ik u wel in dat ontbreken van "wollig geleuter". Wie niet gericht is op wezenlijke problemen, laat staan op het oplossen er van, die vervalt al snel tot de legendarische woorden van André van Duin, als de heer Beukema, "Uw belang is mijn belang".
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2024 - 20:14
Mijn "school" wel afgemaakt. Zelden "wollig".
dirk den boer
dirk den boer11 jun. 2024 - 10:22
Ik vraag me af, Karin, wat je met niveau bedoelt, betekent toch gewoon dat je nog wel vasthoudt aan hoog en laag opgeleid? Als ik mijn loodgieter vraag wat jouw -bias- betekent, haalt hij zijn schouders op, zo ook is in hokjes plaatsen voor hem wat anders dan voor ons, voor hem waar hij zijn werkkleding of materiaal opbergt. Werkervaring is heel nuttig, maar bias en in hokjes plaatsen is van een andere categorie, die van bestuur en politiek.
sAt0Ri...
sAt0Ri...
8 jun. 2024 - 20:39
@Han Persoonlijk denk ik dat toptalenten altijd wel boven komen drijven. Het is juist het middentalent dat vast blijft zitten in het moeras van een onderwijssysteem waarvan de waarvan de hogere regionen alleen voor rijkeluiskinderen toegankelijk zijn. " Het eerste gedeelte voor waarvan is een verkeerde aanname? Het zijn juist de hogerbegaafden - of het nu wel bekend is of niet - waar vaker niet dan wel iets terechtkomt qua opleiding en werk. Het stuk daarna klopt, ze hebben het weer heerlijk af weten te breken. En dankzij die sukkelaars die steeds rechts hebben gestemd zitten we nu overal met de gebakken peren. Dit geldt zowel als op mondiaal gebied, als op nationaal gebied!
8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2024 - 22:56
Je moet hoogbegaafden niet met toptalent op een lijn stellen.
adriek
adriek9 jun. 2024 - 7:56
Toptalenten blijken vaak vooral getalenteerd in netwerken en mooie verhalen vertellen. Als ze daarnaast daadwerkelijk iets kunnen is dat meegenomen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2024 - 20:18
Jongeheer Defoe en ik zijn volgens de definitie hoogbegaafd. Daar hebben we vaak om moeten lachen.
Mirzas
Mirzas10 jun. 2024 - 7:04
Het is hier ook een thema Danielle. Maar op de basisschool is het niet heel grappig.
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2024 - 20:21
Mirzas De heer vd Horst beschrijft wat mij betreft een parallele wereld. Totaal onherkenbaar.
dirk den boer
dirk den boer11 jun. 2024 - 10:41
Ik vrees dat hoogbegaafdheid gewoon betekent een hoog IQ. Dat is dan vaak hoge cijfers op school halen, voor nerd uitgescholden worden, slecht in gymnastiek en niet populair bij de meisjes. Zou de augurkenkoning een hoog IQ hebben ? Misschien is hij daar zelfs nooit op getest, niet nodig, hij maakte het zonder wel. Sociale intelligentie en goed kunnen babbelen, charisma, baasje spelen en mensen meekrijgen is nu eenmaal iets anders dan hoogbegaafd of hoog opgeleid.
Mirzas
Mirzas12 jun. 2024 - 7:47
Mensen die volgens de definitie hoogbegaafd zijn kunnen ook meisjes en vrouwen zijn Dirk. En halen lang niet altijd hoge cijfers (Google maar eens op onderpresteren) en zijn zeker niet per se de nerds. In mijn ervaring is het juist de bovenkant van de middenmoot die het best is uitgerust om het ver te schoppen. Slim genoeg, maar niet zo slim dat of anderen ze niet lusten, of ze zichzelf gaan ondergraven.
dirk den boer
dirk den boer12 jun. 2024 - 11:06
Daar noem je wat, Mirzas, - het ver schoppen -, de term alleen al, wat is het eigenlijk? Als jongen zat ik vaak in de encyclopedie van mijn ouders te lezen over de mensen die er een plaatje gekregen hadden, iets voor stelden in de wereld van wetenschap, kunst en politiek. Heel merkwaardig, dat waren zelden mensen die het in onze ogen ver geschopte hadden, maatschappelijk geslaagd, hoog inkomen, op handen gedragen in hun eigen tijd. Rijke of zeer rijke mensen stonden er zelfs nauwelijks in, op een enkele Rockefeller na dan. Schubert leende een schoon overhemd als hij ergens optrad of samenkwam, hij had geen rooie cent, en dan toch nog vragen als er weer nieuweling bij kwam: Kan er was? Daarom Kanewas genoemd. Het ligt dus maar helemaal aan de verwachtingen en eisen die je stelt of iemand het al of niet ver geschopt heeft. Zelf hoor ik er niet bij, ondanks mijn goede en bevoordeelde en hoog opgeleide start, en op een plaatje in een encyclopedie hoef ik ook al niet te rekenen.
hgroen2
hgroen2
8 jun. 2024 - 20:34
Terecht verhaal. Wat ook laat zien dat het wel degelijk behoorlijk wat kennis vereist om goed te kunnen functioneren als volksvertegenwoordiger of als landsbestuurder. En dat kan langs verschillende kanalen. Het is dus een illusie als jan en alleman aan het roer komt, zonder goede kennis van dossiers, dat alles dan beter wordt.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
8 jun. 2024 - 18:44
[Het zijn allemaal elitefiguren die met mooie praatjes over woke en het klimaat de gewone mensen van hun laatste geneugten willen beroven. Dit is niet alleen gezeur. Het is ook nog feitenvrij gezeur. Het is gezemel en gezeik zonder grond.] Vertel eens...
5 Reacties
Robijnrood
Robijnrood8 jun. 2024 - 21:53
Geef jij een bewijs dat het niet klopt?
Frits Jansen
Frits Jansen9 jun. 2024 - 4:48
Voor politicologen heeft "elite" een bijzondere betekenis, zo leerde ik: hoger opgeleiden die het opnemen voor lager opgeleiden. Typisch voorbeeld was den Uyl. Er zijn natuurlijk slimmerikken die ook zonder hogere opleiding een diepgaand inzicht hebben, en er zijn zelfs academici die er niets van begrijpen, maar over het algemeen kunnen hoger opgeleiden wel degelijk een bijdrage leveren, al was het maar om feitenvrij gezeur te ontmaskeren. je moet alleen beseffen dat het een vak is om succesvol politicus te zijn, en dat heeft meer met een grote mond dan met diepgaande kennis te maken. Henk Kamp begon als fiscaal rechercheur, dus niet hoog opgeleid, maar was een behendig politicus van het soort dat het waarschijnlijk ook in Rusland heel goed zou doen. Politici moeten ingewikkelde zaken duidelijk over het voetlicht kunnen brengen zonder in oververeenvoudiging te vervallen en in populisme te ontaarden. Het zal me benieuwen waar we eindigen als het Kabinet-Wilders straks niet meer om de werkelijkheid heen kan en populistische waandenkbeelden ontmaskerd worden.
Wilweetje
Wilweetje9 jun. 2024 - 6:27
'de gewone mensen van hun laatste geneugten willen beroven.' Dit is geen doel, maar een gevolg. Links staat veel te ver af van de mensen die het klimaat en woke terecht minder belangrijk vinden dan elke maand de rekening kunnen betalen. SP is hierop een uitzondering.
Anna R. Chist
Anna R. Chist9 jun. 2024 - 9:54
@robijn Dat kan ik zeer zeker. Maar de heer van der Horst doet een bewering zonder die te onderbouwen. Ik zou haast willen zeggen dat hij zich schuldig maakt feitenvrij gezeur, gezemel en gezeik zonder grond!
Karingin
Karingin9 jun. 2024 - 15:12
Wilweetniet: dus jij vindt een gezonde natuur en menselijke (gelijk)waardigheid niet belangrijk? Ik hoop dat jij geen kinderen hebt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor