Joop

Stop met zwartepieten over zwarte pieten

  •  
19-11-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
15090835573_c9ddc80631_k

© cc-foto: Poker Photos

Het grappige is dat het werkwoord zwartepieten precies betekent wat de strijders voor en tegen doen. Elkaar de schuld geven van een foute kijk op het feest.
Ik hoorde een oma op het zwembad tegen haar kleinkind zeggen: ‘Het is toch verschrikkelijk al die gekleurde pieten waarmee ze het sinterklaasfeest kapot maken?’ Haar kleinkind knikte instemmend en voegde er aan toe: ‘Ja oma, vooral die bruine vind ik er niet uitzien.’
Een korte conversatie tussen twee mensen die van elkaar houden. Wat me opvalt aan het gesprekje? Grote mensen overtuigen kleine mensen. Wat me zorgen baart? In de overtuigingen van grote mensen zijn we blijkbaar vergeten dat we in onze standpunten het daadwerkelijke doel uit het oog verliezen. Het heerlijke avondje. Daarin hebben zowel de voor- als de tegenstanders iets te doen. Want van twee dingen ben ik overtuigd. Kinderen van 4 jaar vinden zwarte piet niet racistisch én kinderen van 4 jaar vinden elke andere verschijningsvorm van de knecht van de sint ook prima. Zij kennen de geschiedenis nog niet…
Kinderen hebben op het moment dat ze voor het eerst het feestje van Sinterklaas bewust meemaken geen enkel oordeel over of het feest wel of niet racistisch is. Hun oordeel wordt gevormd door de beelden die volwassenen ze voorleven. Ook hebben jonge kinderen geen enkel besef dat de kleur van de pieten er toe doet. Ze geloven wat we ze vertellen. Pakjes die in een storm in de zee terecht komen en plots in Dokkum op een tennisbaan liggen? Klinkt logisch voor een kind van 5. Pieten roetzwart? Ok, deal. Pieten die lijken op Smarties. No problem. Sinterklaas die vijfendertig keer ouder is dan papa? Mijn dochter Sterre hoopt maar 1 ding: dat haar papa ook zo oud mag worden.
Maar die goedgelovige kinderen kijken juist op de leeftijd waarop ze nog in de sint geloven, ook goed rond. Ze stellen hun volstrekt vrije kijk op het feest bij op basis van wat ze volwassenen zien doen. Op basis van die waarnemingen besluiten ze op een bepaald moment (zo rond hun zesde levensjaar) wat de juiste versie is van het feest. Vanuit hun loyaliteit kiezen ze voor hoe papa en mama zeggen dat het zit. Zwarte piet moet blijven. Of zwarte piet is racistisch.
In die strijd zijn we dus niet bezig om onze kinderen een dienst te bewijzen, we vechten voor onze eigen erkenning. Wat mij betreft hebben kinderen het recht om te zien dat deze volwassenen het oneens kunnen zijn, maar is het vooral belangrijk dat ze zien dat grote mensen er samen uitkomen om verder te komen.
In Nederland wordt er door die volwassenen al jaren gediscussieerd over de rol van zwarte piet tijdens het sinterklaasfeest. De discussie vind ik op zich niet verkeerd, maar dat de discussie onder de ogen van onze nietsvermoedende kinderen gebeurt, verdient oprechte aandacht. Wat opvalt is dat er niet naar elkaar geluisterd wordt. Het grappige is dat het werkwoord zwartepieten precies betekent wat de strijders voor en tegen doen. Elkaar de schuld geven van een foute kijk op het feest. Je bent voor zwarte piet, want het is nu eenmaal een prachtige traditie. Of je bent tegen, omdat de rol van de zwarte knecht een nogal racistisch beeld zou geven.
Zodra een van de partijen zijn mening duidelijk maakt met argumenten, gaat de andere partij in de, soms zeer vijandelijke aanval. Een aanval die zorgt voor idioterie op internet. Een tegenstander moet linea recta met de boot naar Suriname, een voorstander is een vieze vuile racist. Beide uitspraken, die je in vele varianten aantreft op Facebook, zijn natuurlijk onzinnig. Maar vooral ook zeer ineffectief. Je lost de discussie niet op door de tegenstand te vergroten. Je moet kijken wat verbindt. Er wordt volop over en weer gezwartepiet.
Theo Maassen, cabaretier, reageerde in een zeer kort ingezonden stukje in de krant als volgt: Ik ben tegen de voor- en tegenstanders van zwarte piet. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als we als volk nu eens massaal de basishouding aannemen waarin het devies is: ik ben voor de voor- en tegenstanders van zwarte piet. Ik geef ze allebei gelijk. Want het gaat hier vooral ook om bedoeling en effect. Het feest is niet bedoeld om racistisch te zijn, maar het heeft wel dat effect op een deel van onze landgenoten. En de tegenstanders hebben niet de bedoeling om onze herinneringen aan een van de leukste avonden van het jaar te verpesten, maar het heeft wel dat effect.
Zelf mocht ik als kind op 5 december overigens altijd als zwarte piet verkleed bij mijn opa en oma langs. Een mooie herinnering, waar uiteraard geen millimeter racisme bij zat. Het zou helpen als de tegenstanders luisteren naar hoe zwarte piet voor mij is en was, en de voorstanders luisteren naar hoe zwarte piet voor de tegenstanders voelt. Het idee achter depolarisatie: niemand heeft gelijk. De waarheid (sinterklaas is een leuk kinderfeest versus sinterklaas is een racistische traditie) bestaat namelijk niet. Het zijn overtuigingen die ontstaan op basis van levenservaringen. Voor elke mening zijn goede argumenten te vinden. In een debat tracht je te winnen op basis van argumenten. In een dialoog tracht je samen te winnen op basis van wederzijds respect.
Kinderen hebben recht op een conflictvrij sinterklaasfeest. Dus moeten we kinderen laten zien hoe grote mensen in staat zijn om te depolariseren. Dat doe je door eens echt te luisteren naar de kijk die de ander op de werkelijkheid heeft. Niet door de ander er op te wijzen dat hij fout zit. Deze oproep doe ik aan ALLE grote mensen. Vecht niet voor een rechtbank uit wat de toekomst van zwarte piet zou moeten zijn. Laat kinderen liever zien dat er een toekomst is. Een toekomst die je vandaag in handen hebt.
Ik lees reacties van mensen die zeggen dat het Sinterklaasjournaal het feest definitief verkocht heeft aan de duivel. En lees berichten dat de steden die zwarte piet handhaven zeulen met de duivel. Dezelfde duivel. De duivel die samenzweert met de mens die zich wil laten beduvelen. Duivels maken gebruik van de fouten uit het verleden en roepen de mens op dat verleden te bestrijden.
Ouders die hun kinderen echt de allermooiste 5 december ooit gunnen, sluiten vriendschap met de vijand. Ze stoppen met zwartepieten. En kijken door de ogen van de kinderen. Die willen namelijk maar één ding. Een leuk avondje met een tevreden papa en mama. Een papa en mama die niet boos zijn op de wereld, maar genoeg tijd hebben om lief te zijn. Wie zoet is krijgt lekkers.

Meer over:

opinie, zwarte piet,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Ron4
Ron413 nov. 2018 - 14:20

Misschien wat late reactie op dit artikel, maar ik heb het artikel met grote belangstelling gelezen en ik kan mij daar helemaal in vinden. Zelf vind ik de discussie over de ruggen van de kinderen onsmakelijk en ik vind dat door al het gedoe rond het kinderfeest Sinterklaas eerder discriminatie aanwakkert dan dat het iets oplost. Ik ben een witte Nederlander en woon in Suriname. Ook hier wordt er Sinterklaas gevierd, maar wel in veel mindere mate dan in Nederland. Ook hier zie je Sinterklaas met zwarte pieten en dan echte (geschminkte) zwarte pieten en niemand klaagt. Sterker nog, als je hier de discussie aangaat over het gedoe in Nederland over Sinterklaas, zeggen ze hier dat wij gek zijn Nederland want het is toch een kinderfeest. M.a.w., niemand, althans die ik gesproken heb, voelt ook maar iets van discriminatie. Zo, dat wilde ik ff kwijt. Ron

JStokx
JStokx20 nov. 2017 - 21:22

Het zou democratisch zijn om de meerderheid van de Nederlanders het uiterlijk van zwarte piet te laten bepalen.

3 Reacties
Jan met de Pet3
Jan met de Pet321 nov. 2017 - 4:18

Jij twijfelt er blijkbaar niet aan dat de meerderheid van de Nederlanders racistische praktijken goedkeurt en dat vindt je prachtig.

johannn2
johannn221 nov. 2017 - 13:33

JStokx, Straks betoog je nog, dat er dan een wet op de kleur van Piet moet komen. Waar heb ik dat idee toch ook weer eerder gehoord? Het feest en de kleur van Piet is in principe een privé aangelegenheid, zowel w.b. privé personen als rechtspersonen (denk aan winkels, scholen etc.) De openbare festiviteiten zijn volksmanifestaties en berusten op zelforganisatie. Daarover heeft een overheid geen zeggenschap, zo zegt de wet, en dat heeft jouw democratische oplossing dus ook niet. .

Roy Batty
Roy Batty21 nov. 2017 - 21:02

@ Jan met de Pet U heeft geen enkel bewijs dat de meerderheid van de Nederlanders racistische praktijken goedkeurt. U wenst echter wel deze mensen weg te zetten als racist. Daarnaast twijfelt aan democratie als het u kennelijk niet uitkomt? Johannn: Racisme is verboden. Dat is wettelijk vastgelegd. Wat let u om de gang naar de rechter te maken? En als het een prive aangelegenheid is, waarom heeft u er dan zoveel weerstand tegen?

johannn2
johannn220 nov. 2017 - 11:56

Ivo Mijland, Jij stelt: " Het grappige is dat het werkwoord zwartepieten precies betekent wat de strijders voor en tegen doen. Elkaar de schuld geven van een foute kijk op het feest. " Dat is precies het standpunt dat Donald Trump innam t.a.v. de botsende demonstraties in Charlottesville. Waarna hij zo ongeveer heel niet-extreem rechts Amerika over zich heen kreeg, omdat je niet alle standpunten over éen kam behoort te scheren. De oppervlakkigheid daarvan was daar, en is evengoed in jouw geval, onacceptabel. Het bewijst hoogstens een totaal gebrek aan interesse en betrokkenheid. Je hebt een "Trumpje" gemaakt, Ivo. Niet meer doen. .

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 11:15

Ik vraag me langzamerhand af wat de meerderheid van onze zwarte bevolking van de controverse vindt. Staan zij in meerderheid achter de kick out beweging, of juist niet ? De stem van de gewone zwarte man / vrouw moet eens gepeild worden, niet alleen die van de grootste schreeuwers.

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 11:09

Het afpakken van elkaars tradities lijkt me niet de manier om saamhorigheid te kweken. Tolerantie is aanvaarden dat je wordt gekwetst.

10 Reacties
Pater
Pater20 nov. 2017 - 15:50

Huh? Een heel nieuwe definitie. Tolerantie is vooral: het toestaan van afwijkend gedrag en/of meningen, tolerantie is zeker niet het recht om te kwetsen. Als je kunt voorkomen dat zwarte mensen en mensjes worden gekwetst, enkel door een gezicht niet zwart schminkt maar blauw, of groen, of met vegen, dan is dat een daad van tolerantie. Intolerant is: couet que coute vasthouden aan wat altijd was, met geen ander argument dan dat. Want voor de kinderen maakt een blauwe of groene Piet niks uit voor een vrolijk feest.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 16:02

Korn... Kom op zeg. Dat kun je toch zo niet stellen: "Tolerantie is aanvaarden dat je wordt gekwetst". Als dat zo is, dan zijn de mensen die op de A7 tegenhielden onvoorwaardelijk het haasje. En verder hangt het er ook weer vanaf over welke traditie we het hebben. Iets als "dwergwerpen" zou een traditie kunnen zijn maar dan wel een die per direct afgeschaft moet worden.

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 21:21

Ja Pater, dat klopt. Ik hanteer een nieuwe definitie van tolerantie. En dat lijkt me ook dringend noodzakelijk. Als we doorgaan dingen van elkaar af te pakken onder het mom van tolerantie, dan zal de tolerantie snel de nek zijn omgedraaid.

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 21:33

@Zandb We leven in een land met zeer uiteenlopende culturen. LHGBTI'ers naast salafistische moslims bijvoorbeeld, en naturisten naast streng gereformeerden. Met zulke uiteenlopende levenswijzen en tradities is kwetsen onvermijdelijk. Als we dat gaan verbieden dan is dat het einde van de culturele diversiteit. Want je denkt toch niet dat alleen zwarte piet mensen kwetst hè ? Als we dus de elke groep zijn eigen identiteit willen gunnen, dan zullen we dus de gekwetstheid bij de anderen moeten negeren. Die mensen zullen dus tolerantie moeten opbrengen, zodat zij in een ander geval zelf aanspraak op tolerantie kunnen maken als zij door hun cultuur anderen kwetsen.

Pater
Pater21 nov. 2017 - 2:52

@Kornwerderzand Wat wordt er van je afgepakt? De zwarte schmink, die wordt vervangen door iets anders? Waarom is dat zo'n verlies? Het is een kinderfeest, denk je echt dat de kinderen op die manier minder lol hebben?

Kornwerderzand
Kornwerderzand21 nov. 2017 - 8:56

@Pater Culturele waarden leven in de harten van de betrokkenen. Jij kunt niet voor heb bepalen wat wel en niet culturele identiteit is. Dat is erg erg arrogant, en dat zou jij zeker niet doen bij Afrikaanse culturele tradities. Dat zwarte piet deel uitmaakt van de culturele identiteit van de Friezen bepalen de Friezen. En dus niet jij.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 nov. 2017 - 12:19

Kornwerderzand 21 november 2017 at 09:56 [Dat zwarte piet deel uitmaakt van de culturele identiteit van de Friezen bepalen de Friezen. En dus niet jij.] Net zomin als u dat bepaalt voor DE Friezen, of andere Friezen dat zouden bepalen voor DE Friezen. Zeg ik als Fries die behoorlijk de smoor in heeft over die volstrekt onverantwoordelijke en anti-rechtsstatelijke blokkade.

Pater
Pater22 nov. 2017 - 17:28

@Kwz Ik heb het niet over 'de' Friezen (de Friese burgemeester dacht er heel anders over dan de Friese Jenny) maar over jou: wat wordt er van jou afgenomen als we de Pieten voortaan blauw schminken? Denk je echt dat de kinderen dan minder lol hebben? Graag antwoord. En nou niet wegvluchten in algemeenheden als culturele waarden. We kunnen de sinterklaasviering wel degelijk als een onderdeel van onze cultuur beschouwen, maar blauw of zwart? Kom nou.

Kornwerderzand
Kornwerderzand23 nov. 2017 - 6:47

Nee Pater, jij gaat niet bepalen welke facetten v an een feest cultureel zijn of niet. Een culturele uiting is integraal de culturele uiting, inclusief aspecten die anderen niet acceptabel vinden. Je kunt niet van buitenaf gaan invullen hoe een groepering haar culturele uitingen moet vormgeven. Het is niet aan buitenstaanders om te bepalen of een bepaald facet al dan niet van belang is. Groeperingen zijn autonoom waar het hun culturele uitingen betreft : zij bepalen wat er wel en niet onder valt, zij bepalen welke aspecten wel of niet essentieel zijn. Het is een pricipieel punt dat ik maak. De cultuur is van de groep zelf, en buitenstaanders gaan er niet over.

Pater
Pater24 nov. 2017 - 3:52

@KWZ "Het is niet aan buitenstaanders om te bepalen of een bepaald facet al dan niet van belang is." Nou ben ik kennelijk ook al een buitenstaander. Op deze manier houd je weinig binnenstaanders meer over. Zulk benauwd, vijandig, exclusief denken kom ik niet zo vaak tegen op Joop. denken "wat wordt er van jou afgenomen als we de Pieten voortaan blauw schminken? Denk je echt dat de kinderen dan minder lol hebben? Graag antwoord." Dat was mijn vraag. En zie: je durft 'm inderdaad niet te beantwoorden. Dus je durft helemaal niet te zegge

NicoSchouten
NicoSchouten20 nov. 2017 - 9:44

De samenwerking tussen Zwarte Piet en Sinterklaas had ook aangegrepen kunnen worden als inspiratiebron voor samenwerking van mensen met een verschillende huidskleur in het algemeen. Maar nee, er werd gerebelleerd tegen de positie van 'knecht', een bediende. Alsof dat zo belangrijk is in hun optreden. Je zou denken ... treedt dan ook op tegen de positie van werknemer zijn in bedrijven en instellingen. Maar nee, deze logische consequentie wordt uit de weg gegaan. Zo dat het er op begint te lijken dat een positie van knecht, bediende of werknemer wel geschikt word geacht voor mensen met een lichte, maar niet voor mensen met een donkere huid.

punt2
punt220 nov. 2017 - 9:11

In juni 2011 startte Gario samen met de Ghanees-Nederlandse kunstenaar Kno'ledge Cesare het kunstproject "Zwarte Piet Is Racisme". Een kunstproject............ dat zegt alles wel denk ik.

3 Reacties
Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 11:27

Het belachelijk racistisch stereotype Zwarte Piet als kinderfeest.......dat zegt alles wel den ik.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 nov. 2017 - 11:40

Denk je dat ze enige aandacht gekregen hadden als ze het "project ter verandering van Zwarte piet" genoemd hadden?

punt2
punt220 nov. 2017 - 12:36

@Fransss en Vrij, een kunstproject? Als kunstvorm? te vergelijken met een voorstelling van dezelfde kunstenaar die witte gevouwen papieren vliegtuigjes tegen zich aan liet gooien? wanneer ik de kunstenaar niet serieus neem , hoe kan ik dan zijn werk/ projecten serieus nemen. wat is de achterliggende gedachte van de kunstenaar, is de kunst zijn doel of de publiciteit?

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 nov. 2017 - 9:00

"Dat doe je door eens echt te luisteren naar de kijk die de ander op de werkelijkheid heeft." Dat lijkt me een goed uitgangspunt bij elk meningsverschil. Cruciaal is natuurlijk wel dat je, na al dat goede luisteren, ook moet kunnen zeggen: ik heb u gehoord, maar u heeft mij niet (helemaal) overtuigd.

4 Reacties
Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 9:18

Mensenrechten zijn geen mening - wel zijn ze degelijk juridische mensenrechten die ons land moet ook in acht nemen, net als elke andere land op deze wereldbol. Zie je hoeveel vingers naar ons wijzen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2017 - 10:27

Mijn idee!

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 12:24

@Libertain Mensenrechten is ook het recht op behoud van oude tradities, en bescherming tegen aanvallen op die tradities. Zelfs als zwarte piet discriminatie zou zijn, dan nog moet dat belang worden afgewogen tegen het belang van behoud van traditie. Mensenrechten botsen vaak.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 nov. 2017 - 12:38

Libertain 20 november 2017 at 10:18 Wat ik zei geldt ook voor u. Ik heb u gehoord, en u heeft me niet overtuigd. In dit geval niet 'niet helemaal', maar 'helemaal niet', overigens. Mensenrechten, hou toch op.

Jan_boel
Jan_boel20 nov. 2017 - 8:52

De oplossing is eigenlijk heel simpel: Geen regenboogpieten, Rood wekt de associatie op bij indianen (roodhuiden), Geel bij Aziaten, Wit bij Eskimo's en Bruin bij Negroïde mensen. Als we ze nou pik(roet)zwart maken, daar kan niemand iets op tegen hebben lijkt me.

Debora2
Debora220 nov. 2017 - 8:36

"Zelf mocht ik als kind op 5 december overigens altijd als zwarte piet verkleed bij mijn opa en oma langs. Een mooie herinnering, waar uiteraard geen millimeter racisme bij zat". Daar heb je het alweer, als ik het zelf doe is het goed, doet een ander het, is het niet goed. Wat komt mij dat bekend voor.

Warren2
Warren220 nov. 2017 - 8:12

2% is tegen zwarte piet. Waar maken we ons druk om.

3 Reacties
Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 9:19

Mensenrechten die bij een beschaafde land zouden horen.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 11:42

Warren Inderdaad. Vraag u dat eens met het schaamrood op de kaken af!

doomdesire
doomdesire20 nov. 2017 - 17:56

Zandb Waarom zou Warren dat moeten doen? Het is simpelweg de waarheid. Waarom zou iemand zich moeten schamen voor wat een meerderheid wil?

Tietanium
Tietanium20 nov. 2017 - 8:10

Beste Ivo, Naar elkaar luisteren is altijd goed. Het punt is alleen dat er geen compromis mogelijk is. Er zijn maar twee smaken: óf Zwarte Piet blijft zwart, óf hij verandert van kleur. Uiteindelijk zal er een keuze gemaakt moeten worden. Blijft Piet zwart, dan is de ene groep tevreden. Verandert hij van kleur, dan is de andere groep tevreden. Uiteindelijk moet één van de twee groepen toegeven.

3 Reacties
Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 9:21

{"Er zijn maar twee smaken: "} Pertinent onjuist stelling - in de typische traditie van een postkoloniale cultuur die moeite mee heeft de democratie, inclusief algemene mensenrechten te omarmen. Het gaat dus niet om jet smaak, wel om de mensenrechten - ook van minderheden, vreemdelingen enzovoort.

Kornwerderzand
Kornwerderzand20 nov. 2017 - 11:21

Cultuur is iets van het volk zelf. Zelfs als op TV alle pieten wit worden kan het toch zo zijn dat in de provincie alle pieten zwart blijven. Zo kunnen de antipieten gelijk hebben in de media en de propieten op straat. Zo geven beide kampen toe, en dat is op zichzelf een treurige zaak.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 nov. 2017 - 1:36

Kornwerderzand 20 november 2017 at 12:21 [Cultuur is iets van het volk zelf.] Ja, lolbroek, ik maak ook deel uit van 'het volk'. En ik wil niet dat het klemrijden van tegenstanders deel uit gaat maken van de 'cultuur'. [Zo geven beide kampen toe, en dat is op zichzelf een treurige zaak.] Nou, in feite is dat hoe Nederland werkt. Polderen, toegeven, comprissen sluiten, water in de wijn doen. Precies het tegenovergestelde van toerbussen van de weg rijden, kortom.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 7:54

Hoe zeer ik hetzelfde denk, dit is en blijft een (prikkelende vanwege dat "uiteraard"?) veronderstelling: "Zelf mocht ik als kind op 5 december overigens altijd als zwarte piet verkleed bij mijn opa en oma langs. Een mooie herinnering, waar uiteraard geen millimeter racisme bij zat." Verder ben ik geheel dezelfde mening toegedaan, al ben ik wel bang dat de felle voor- en tegenstanders dat ook zeggen te zijn. Met alle gevolgen van dien. Ik hoop maar dat ik er in slaag om werkelijk iedereen op dat punt serieus te nemen en te vertrouwen. (Het zal wel aan mij liggen mar ik heb extra genoten van een jonge vrouw met hoofddoek en kind, die volop meezongen en meededen met alle dansjes. Mij viel daarentegen ook een zwarte man op, die wat verdwaasd rondkeek en wel heel schril afstak. Zoals ik zei; dat zal ook wel aan mij liggen.)

Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 7:31

Is de bedoeling om extreem-rechts geweld en gebrek aan democratie in ons land goed te praten?

6 Reacties
Puc Polman
Puc Polman20 nov. 2017 - 8:13

Nee, dit is een genuanceerde opinie, die mensen zoals jij maar niet willen begrijpen, omdat jullie in dit geval geen nuance kennen.

punt2
punt220 nov. 2017 - 8:47

Libertain, wat ik mij nou oprecht afvraag is het volgende, in Hamburg waren extreme rellen en vernielingen, schade ruim 200 miljoen, volgens de groepen zelf vertegenwoordigden zijn Links tot extreem-links... Was dat volgens jou Democratisch? Is het Democratisch wanneer een hele kleine groep haar wil op wil leggen aan de overgrote meerderheid Democratisch? Is een zwarte militaire outfit compleet met zwarte baret en zwarte zonnebril een teken van vreedzaamheid? Is het verstoren van een kinderfeest en de onrusten die daarop volgden met meer dan 60 gearresteerden geen geweld? Alles wat niet aan jouw beeld voldoet is meteen extreem-rechts, wat een beeld van de maatschappij en van jezelf moet je dan wel niet hebben..... Niet alles waar jij het niet mee eens bent is gelijk extreem-rechts.

Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 9:16

Indien jij je zwarte bril afdoet, zal je de realiteit beter herkennen. Het aanhouden en verdedigen van Zwarte Piet is er beslist nooit genuanceerde opinie geweest, kijk naar de adviezen van bevoegde instanties o.a. de VN die hebben wel een genuanceerde ongetwijfeld negatieve mening over Zwarte Piet afgegeven. Jammer dat we ze het kop in het zand niet kunnen indrukken?

Martin108
Martin10820 nov. 2017 - 9:17

Snap niet goed hoe je hier een gebrek aan democratie aan koppelt, het is overduidelijk dat het een kleine minderheid is die van zwarte piet af wil.

Libertain
Libertain20 nov. 2017 - 9:28

["Is het Democratisch wanneer een hele kleine groep haar wil op wil leggen aan de overgrote meerderheid Democratisch?"] Ooit iets over de VN Charte voor Mensen Rechten gehoord, of dat je überhaupt enige kennis van de internationale verdragen dat ons land ondergetekend heeft, heb gehad? Moeten we wachten dat China ons aanwijst dat we de mensenrechten niet garanderen?

smit2
smit220 nov. 2017 - 10:45

In een (echte) democratie wordt de meerderheid gevolgd, rekening houdend met de belangen van de minderheid. In dit geval is dat precies wat gebeurt. Men pikt alleen het gedram van een kleine, zeer kleine, groepering niet die bij voortduring roept dat als je voor ZP bent je extreem rechts bent. Dat jij dat niet begrijpt of anders wenst uit te leggen moet je vooral zelf weten, maar je overtuigt er bijna niemand mee.

Donutz
Donutz20 nov. 2017 - 7:01

Ik heb de indruk dat veel mensen het zwartepieten zat zijn. Ik wel. Het gedram van mensen op de flanken die hun gelijk willen halen. Vier het feest zoals je zelf wilt en laat een ander dat ook doen. Mijn piet is zwart, maar als de buren een kanarie piet willen of een spaanse piet, prima. Doe wat je gelukkig maakt en war je zelf gepast vindt, na kennis te hebben genomen van de diverse meningen omtrent het feest. Ik dacht dat Nederland iets had met tolerantie, compromissen en respecteren van verschillende meningen. Dus laat die lui op de flanken (de drammerige anti pieters en anti-anti pieters die) maar brullen maar vermoei de rest van ons er niet mee. Laat ons en iedereen lekker zijn ding doen om kalme en fijne wijze.

DeRedeMist
DeRedeMist20 nov. 2017 - 3:57

[Ook hebben jonge kinderen geen enkel besef dat de kleur van de pieten er toe doet. ] Zo is het maar net, en zie hier de twee tegen over elkaar staande argumenten; Omdat mijn kind niet tegen verandering kan moet Piet zwart blijven, en omdat mijn kind beledigd wordt door de zwarte kleur van kind moet Piet stoppen zwart te zijn.

1 Reactie
MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 20:42

Omdat mijn kind niet tegen verandering kan moet Piet zwart blijven, Omdat mijn kind beledigd wordt door de zwarte kleur van kind moet Piet stoppen zwart te zijn. ik denk dat beide hier gegeven 'argumenten' niet opgaan. Kinderen zullen niet protesteren als ZP niet meer zwart is. Maar dat is niet het punt hier. Het punt is dat een stukje oorspronkelijk Nederlandse cultuur vernietigd zou worden. Kinderen hebben ook geen reden om zich beledigd te voelen door de zwarte kleur. ZP is een held! Tenzij hun ouders ze anderszins hebben geindoctrineerd, hetgeen ik heel goed mogelijk acht.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet319 nov. 2017 - 22:38

Het stukje gaat ervan uit dat je zou willen omgaan met mensen die met alle geweld zwarte piet willen behouden. Dat je iedereen te vriend zou willen houden. Dat geldt niet voor mij.

CrsdrKnght
CrsdrKnght19 nov. 2017 - 22:12

Als kind leer je ook dat je niet altijd je zin kunt krijgen. Dat je soms moet accepteren dat "ik wil" niet altijd kan. Kinderen krijgen zelfs speciale kanjertraining waarin ze leren dat je je eigen zin niet moet doordrukken als de meerderheid je voorstel niet ziet zitten. Er is zelfs een speciale kleur pet voor dit gedrag, wellicht hebben sommige burgers het primair onderwijs hier niet gevolgd en zijn ze niet op de hoogte van deze basisregels.

4 Reacties
Jan met de Pet3
Jan met de Pet319 nov. 2017 - 23:05

Ik heb als kind juist geleerd om me tegen alle vormen van druk te verzetten, als ik het ergens niet mee eens ben. Zo leer je niet alleen dat ene baasje zijn grenzen kennen, maar ook de baasjes die denken dat ze hun zin kunnen doorzetten omdat ze met z'n allen zijn, want die zijn het gevaarlijkste

Heldersalsglas
Heldersalsglas20 nov. 2017 - 7:41

Deze pet past Jan met de Pet in ieder geval niet en hoe het met het primaire onderwijs is gesteld van hem weet ik niet, maar vrees het ergste.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:05

Crs.... Als het er om gaat om "je zin te krijgen" in de zin van "NU wil ik iets anders dan verstoppertje", dan is klopt wat u beweert. Maar gaat het er bv om, dat je niet wil, dat de andere kinderen Jan gaan pesten, dan gaat uw verhaal niet op. Dat is denk ik ook, wat jan met de Pet bedoelt. Koffiedik..... Wees eens wat helderder en toon u geen koffiedik. Ik denk ook het mijne van de basisschool die u bezocht. Nou. En?

Kepler
Kepler20 nov. 2017 - 12:17

@ Jan met de Pet [ Ik heb als kind juist geleerd om me tegen alle vormen van druk te verzetten, als ik het ergens niet mee eens ben] Daarom kan ik die blokkade in Dokkum ook wel waarderen.

Karel11
Karel1119 nov. 2017 - 22:02

Helemaal mee eens!