Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Stop met wegkijken terwijl er mensen sterven

  •  
20-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eu

© Foto: Casper Scheffer

Sta stil bij de tienduizenden die naamloos verdronken in de Middellandse zee op zoek naar veiligheid
Vandaag is World Refugee Day, een door de VN ingesteld moment om aandacht te vragen voor vluchtelingen. Ik moet vooral denken aan de mensen die geen vluchteling meer zijn, omdat ze op weg naar Europa zijn verdronken. Volgens de Internationale Organisatie van Migratie, IOM, waren dat er 22,400 tussen 2000 en 2014. In de afgelopen twee en een half jaar zijn daar bijna 10.000 bijgekomen.
De oorzaken zijn bekend. Te veel mensen zijn op drift om te ontkomen aan geweld. Nog meer mensen zoeken geborgenheid weg van een toekomstloos bestaan. Te veel mensen wagen de gok in de hoop dat zij bij de gelukkigen horen die veilig aankomen. Tegenover een aantal zorgzame mensensmokkelaars staan er te veel die meedogenloos van de wanhoop van mensen profiteren. Europa laat zijn menslievende kant zien in de opvang van miljoenen en de financiering van opvang over de hele wereld, maar is overwegend gericht op het weren van migranten en spant zich te weinig in voor een veilige overtocht voor asielzoekers. Populisme in Europa maakt de marge voor solidariteit steeds kleiner.
Wat mij vandaag vooral stoort is de anonimiteit van de mensen die op onze Europese drempel verdrinken terwijl verreweg de meeste Europeanen wegkijken. Of het nou uit onverschilligheid, onmacht, afkeer of angst is, de uitkomst is dat het feit dat in één weekend 700 mensen verdrinken niet meer dan een paar regels nieuwswaardigheid heeft. Wij weten niet wie het zijn, de namen worden niet bekend gemaakt. Er is geen condoleanceregister waar ik me kan melden. Geen plek waar ik bloemen neer kan leggen. Ik weet niets van de familieleden die zich wanhopig afvragen of hun geliefde wél of niet de oversteek heeft overleefd. Dus voor mij vandaag geen politiek en afstand van de welles-nietes zoektocht naar moeizame deeloplossingen. Alleen de vraag om even stil te staan bij de tienduizenden die naamloos verdronken in de Middellandse zee op zoek naar veiligheid.
foto: Casper Scheffer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Paul250371
Paul25037122 jun. 2016 - 9:50

Het is een kwestie van prioriteiten stellen maar zo lang de mensen uit Afrika niet gezien worden als mensen maar als objecten die onze vrouwen, dochters en welvaart komen stelen interesseert het vrij weinig mensen als ze verzuipen. Als we echt willen kunnen we de honger en de daarbij behorende migratie oplossen. Ik bedoel we kunnen landen op Mars. Het is echt prioriteiten stellen, beetje delen etc. De wil is er gewoon niet bij de mensen die het voor het zeggen hebben, sterker nog, er is veel meer onwil. Al eeuwen

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events21 jun. 2016 - 15:30

''Wat mij vandaag vooral stoort is de anonimiteit van de mensen die op onze Europese drempel verdrinken'' Misschien kan de hoogleraar het initiatief tot een nieuw project nemen, werktitel: ''Dog tags voor dobbermigranten''. Zet in Libië een paar filialen van EU geld op, waar ''vluchtelingen'' die van plan zijn naar Europa te komen dobberen een gratis ''dog tag'' (zoals soldaten in het leger van de VS) kunnen laten maken met hun NAW gegevens. Mochten ze dan onverhoopt verdrinken, dan is altijd te achterhalen hoe ze heetten, waar ze woonden, etc. ''Er is geen condoleanceregister waar ik me kan melden. Geen plek waar ik bloemen neer kan leggen.'' Nou, dat is toch wel op te lossen, lijkt me. Zet een nieuw monument neer (bij voorkeur in het centrum van Amsterdam) voor de Onbekende Dobbermigrant, naar analogie van het monument voor de Onbekende Soldaat. Daar kan iedereen die dat wil dan bloemen neerleggen, en misschien op zo'n dag als World Refugee Day, een afvaardiging van de regering, die dan tevens zijn ''oprechte spijt'' kan betuigen voor onze schuld (want alles is altijd onze schuld). Maar goed, met het dog tag plan wordt dat monument op den duur weer overbodig.

joan2
joan221 jun. 2016 - 15:22

Als eerste. Militair ingrijpen in Syrië, Irak en andere instabiele regio's in het midden-oosten. Deze landen zijn niet in staat om enige stabiliteit te bereiken in de regio. Daardoor moeten er miljoenen mensen leiden en komen andere regio's onderdruk te staan. Dit is voor mij rede genoeg om in te grijpen met een NAVO macht, vluchtelingenkampen beveiligen en gebieden in Syrië en Irak creëren die veilig zijn voor vluchtelingen. ISIS compleet vernietigen met een NAVO macht is heel goed mogelijk, met boots on the ground is dat geen probleem. Een vernietiging van ISIS is ook een symbolische vernietiging die veel inspiratie kan tegen gaan. Ten tweede Strakke beveiliging van de grenzen, vooral de wateren. Dit omdat we moeten weten wat er binnenkomt in Europa, denk aan terrorisme maar ook aan wapensmokkelaars. Ook moeten we een ongevaarlijke oversteek zo moeilijk mogelijk maken zodat mensen dit gevaar niet meer gaan opzoeken. Ten derde Alle economische migranten terugsturen, dat is minimaal 60% en daarmee zullen heel veel populisten of bezorgde burgers blij mee zijn. Ook is het immoreel tegenover de echte vluchtelingen die vluchten voor oorlog, er moet plaats gemaakt worden. Ten vierde De eerder genoemde veilige gebieden, die niet onder de VN maar NAVO-troepen vallen. Zijn plekken waar vluchtelingen kunnen terugkeren als de veiligheid gegarandeerd kan worden. Als we dit aan de VN over laten zal de veiligheid nooit gegarandeerd kunnen worden. Ten Vijfde De UNHCR zit met een enorm geld tekort, dit moeten we aanvullen in plaats van wir schaffen das zeggen. Ook moeten we vluchtelingcrisis niet gebruiken om schuld uit een duister verleden af te dragen. Ten Zesde Rationeel beleid in plaats van emotioneel beleid, Maar als we hier al mee begonnen waren, dan waren er nu niet zoveel slachtoffers gevallen. Ten Zevende Wees gewoon eerlijk over de waren motieven Merkel en de EU, u wilt gewoon goedkope arbeiders en extra populatie om de lonen laag te houden en de BBP te spekken. Een luguber beleid om de vergrijzing tegen te gaan, over 35 jaar weten wie er werkelijk aan de goede kant van deze crisis stonden.

Machielse93
Machielse9321 jun. 2016 - 14:11

Waarom zouden wij niet moeten wegkijken? We hebben het hier over een situatie waar mensen van veilige landen (West-Afrika) een onveilige reis maken door een woestijn om vervolgens vanuit een onveilig land dat verscheurd is door oorlog een onveilige bootreis te maken op weg naar veilige landen. Iets zegt me dat hier iets niet klopt. Deze mensen zoeken geen veiligheid, maar welvaart. De Kans op verdrinking is percentueel nog altijd vrij klein en blijkbaar heeft men dat er dus voor over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2016 - 12:52

"Moeizame deeloplossingen" lijken mij bij elk complex probleem het hoogst haalbare.

voxpopuli2
voxpopuli221 jun. 2016 - 10:08

"De oorzaken zijn bekend. Te veel mensen zijn op drift om te ontkomen aan geweld. Nog meer mensen zoeken geborgenheid weg van een toekomstloos bestaan. Te veel mensen wagen de gok in de hoop dat zij bij de gelukkigen horen die veilig aankomen. Tegenover een aantal zorgzame mensensmokkelaars staan er te veel die meedogenloos van de wanhoop van mensen profiteren. Europa laat zijn menslievende kant zien in de opvang van miljoenen en de financiering van opvang over de hele wereld, maar is overwegend gericht op het weren van migranten en spant zich te weinig in voor een veilige overtocht voor asielzoekers. Populisme in Europa maakt de marge voor solidariteit steeds kleiner." Dit dekt de lading van een boot met vluchtelingen, driekwart immigrant de rest echt op de vlucht ? of ligt het anders..

Dewik2
Dewik221 jun. 2016 - 9:10

Er zijn nu 65 miljoen mensen op drift. Kunnen zij er wat aan doen dat ze in landen as Ghana en Pakistan zijn geboren ? Ik stel voor dat we ze allemaal in Nederland opnemen en onze welvaart eerlijk verdelen. Iedereen neemt 6 gezinnen of een stuk of 30 jonge mannen (die zijn oververtegenwoordigd) in huis en deelt eten en loon. Wir shaffen das.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jun. 2016 - 8:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 jun. 2016 - 9:35

De enige terechte bezuiniging, namelijk die op het leger, komt al jaren van rechts.

José
José21 jun. 2016 - 6:58

Met 880 slachtoffers was de voorbije week de dodelijkste van 2016 op de Middellandse Zee. De teller staat dit jaar al op 2.443. Dat is 34 procent meer dan de eerste vijf maanden van 2015. De slachtoffers vallen nu voor de kust van Libië. Dat toont dat het probleem door de Turkije-deal gewoon verschoven is. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/06/01/dit-jaar-al-2443-vluchtelingen-verdronken-in-de-middellandse-zee

2 Reacties
Machielse93
Machielse9321 jun. 2016 - 14:13

Niet echt want de mensen die vanaf Libië de oversteek maken zijn vooral jongemannen uit West-Afrikaanse landen. Er is op dit moment zowel een vluchtelingencrisis als een migratiecrisis aan de hand. Helaas wordt dat door weinig mensen erkend.

José
José21 jun. 2016 - 15:22

Dat het veelal mensen uit Afrika zijn, klopt. Maar dat maakt hen niet meteen tot economische emigranten. "Van de iets meer dan 157.000 beslissingen in 2015 over aanvragen van Afrikanen was 47% positief. Door de factoren van meerdere aanvragen en beroep, zal uiteindelijk meer dan de helft een verblijfsvergunning krijgen." http://www.flipvandyke.nl/2016/04/is-italie-het-nieuwe-griekenland-voor-asielzoekers/

JStokx
JStokx21 jun. 2016 - 6:58

Ik vraag me nog steeds af waarom bijvoorbeeld Noord-Afrikanen niet vluchten naar een naburig land zonder oorlog. Als je vanuit Libië wil vluchten, ga dan naar Algerije of Tunesië.

1 Reactie
Machielse93
Machielse9321 jun. 2016 - 14:14

Dat is nou de beste grap van het hele verhaal. Libiërs zelf vluchten niet. Nauwelijks in ieder geval.

voxpopuli2
voxpopuli221 jun. 2016 - 6:54

@jose ik vond deze toepasselijker : http://www.grossplastiken.de/rosenmontag_2016/2016/merkel_welle_2016/z_merkel_welle_2016.html

José
José21 jun. 2016 - 6:32

http://www.grossplastiken.de/politwagen/2015/fluechtlinge_2015/z_fluechtlinge_2015.html

2 Reacties
Machielse93
Machielse9321 jun. 2016 - 14:16

Duitsland ligt alleen niet aan de Middellandse zee. Duitsland ligt ook niet aan een oorlogsland. Het totaal aantal mensen dat Duitsland daarmee 'gered' heeft is 0.

José
José21 jun. 2016 - 15:28

'Der Untergang des Abendlandes' zegt je niets? (Eind volgend jaar komt er een Nederlandse vertaling van dit boek van Oswald Spengler.)

trotsopnederland
trotsopnederland21 jun. 2016 - 6:19

Stop met het uitnodigen van deze mensen zodat ze een dergelijke gevaarlijke oversteek gaan maken. Maak in die contreien duidelijk dat het geen zin heeft om te komen en vang de mensen op in de regio. Al die goede bedoelingen resulteren alleen maar in ongekend leed.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 jun. 2016 - 9:36

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jun. 2016 - 5:49

Er zijn twee dingen die mij storen. Inderdaad de desinteresse voor het lot van mensen die verdrinken in de Middellandse zee. Zonder dat er wordt nagedacht over een oplossing. Die toch echt in Afrika moet liggen. En dit soort betogen die er van uitgaan dat de oplossing voorde verdrinkingsdood het hier naartoe brengen van honderdduizenden Afrikaners is. Hilhorst leeft blijkbaar in een eigen werkelijkheid en ziet niet dat de sociale spanningen als gevolg van die gedachte snel toenemen. De oplossing ligt is het verbeteren van de omstandigheden daar. Het moet toch mogelijk zijn om met de wapens die het westen heeft Boko Haram op te sporen en te vernietigen. Om maar een iets te noemen. Er hoeft geen westerse soldaat op de grond te komen. Er zijn voldoende Nigeriaanse soldaten, maar ze moeten ze eerst vinden. Leg beslag op tegoeden van dictators en regeringen die burgers onderdrukken. Probeer afspraken te maken met China dat steeds invloedrijker wordt in Afrika. Informeer mensen daar over het feit dat ze niet welkom zijn in Europa en dat er geen perspectief voor ze is. En zorg voor goede ontwikkelingshulp. Kleinschalig en lokaal. Die mensen daar in staat stelt zelf een leven op te bouwen.

4 Reacties
D'Holbach
D'Holbach21 jun. 2016 - 8:09

Dank u, het gebeurt niet vaak dat ik het met u eens ben maar als het gebeurt mag dat vermeld worden. :)

José
José21 jun. 2016 - 10:18

Maar dit is de praktijk, Daan: "In West-Afrika zijn twaalf van de zestien landen minst ontwikkeld en daardoor vrijgesteld van wederkerige handelsliberalisering. ‘De EU is het eerste rijke landenblok ter wereld dat een vrijhandelsakkoord afsluit met minst ontwikkelde landen die daardoor hun markten moeten opengooien voor de EU’, aldus Maes. Door exporttaksen te verbieden en importtaksen af te bouwen, zal het overheidsinkomen in die landen drastisch dalen. (...) Het handelsbeleid van de EU is gericht op het dienen van Europese offensieve en defensieve economische belangen, die worden bepaald door het Europese bedrijfsleven. ‘Daar gaat het handelsakkoord over en de rest is glijmiddel om het te doen aanvaarden door ontwikkelingslanden’, aldus Maes. ‘De enige die de Europese Commissie daarvoor consulteert is het bedrijfsleven, ervan uitgaande dat wat goed is voor Europese bedrijven, goed is voor al de rest,’ vervolgt Maes, ‘maar dat geldt als maar minder. Handelsakkoorden dringen al maar dieper binnen in de binnenlandse regelgeving. Alles moet de vrijhandel en het bedrijfsleven zo min mogelijk belasten.’" http://www.mo.be/nieuws/vrijhandel-met-de-eu-maakt-armste-landen-alleen-maar-armer

Machielse93
Machielse9321 jun. 2016 - 14:24

Zeg het niet vaak inderdaad maar kan me redelijk vinden in je betoog. Ware het dat men niet voor Boko Haram vlucht. De meesten niet in ieder geval. Boko Haram is al zo goed als verslagen en zitten en een paar bosjes. Het gebied van Boko Haram is een speldenprik in Nigeria wat een aardig groot land. Meer chronische problemen in die regio is bad governance en misschien nog wel belangrijker de overbevolking. De overbevolking verklaart ook waarom juist de jonge mannen weggaan. Als elk gezin drie zonen heeft, hoe groot is dan de kans dat zij alle drie goede perspectieven hebben? Niet heel groot en dus zoeken ze die elders. Het probleem in de regio is daardoor helaas van structurele aard. Daarnaast gaat ontwikkelingshulp het ook niet oplossen. Het is geen 1960 meer de Afrikaanse economie is gigantisch gegroeid. De tijd van putten bouwen is inmiddels wel over. Nederlands ontwikkelingshulp is verwaarloosbaar. Ik zou meer voorstander zijn van eerlijke handel en het stimuleren van bedrijven om daar projecten op te zetten. Bijvoorbeeld bedrijven als dit: http://www.theatlanticseafoodcompany.com/vallen-en-opstaan-en-de-weg-omhoog/ Dat soort projecten kunnen een oplossen bieden, maar daarnaast moet de bevolkingsgroei afnemen. We kunnen als Europa zijnde niet de bevolkingsoverschotten van continenten opnemen.

cockpol
cockpol21 jun. 2016 - 15:42

Grotendeels akkoord met je analyse Daan. Het gebeurt niet vaak, maar nu is het zover.

voxpopuli2
voxpopuli221 jun. 2016 - 5:30

Hetzelfde riedeltje, het boze westen hindert de zielige vluchteling om hier te komen. Terwijl een ticket goedkoper is mits men wat te bieden heeft waar het westen wat aan heeft. De duizenden miljarden hulpgeld en goederen komen blijkbaar niet aan. Wellicht is dat een optie om daar eens kritisch naar te kijken.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst21 jun. 2016 - 5:27

Een paar dagen geleden las ik nog dat in 1 jaar tijd ongeveer 26000 mensen in Europa zijn omgekomen in het verkeer. Ook een gigantisch aantal waar door de goegemeente waarschijnlijk schouderophalend aan voorbij gegaan wordt. Probleem is dat mensen lastig iets kunnen voelen voor anonieme massa's. Pas als het identificeerbare individuen betreft en dan bij voorkeur kinderen wordt het een ander verhaal. Dus het bericht dat 100 vluchtelingen zijn verdronken maakt minder los dan een foto van een verdronken kind op het strand. Of als een kind wordt doodgereden door een autodief ontploffen de media terwijl er dagelijks mensen omkomen in het verkeer.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 jun. 2016 - 9:59

Dat is 1000 per land per jaar. Aan de doden in het verkeer wordt al sinds de jaren zeventig iets gedaan. Minder zuipen achter het stuur, snelheidsbeperkingen, vangrails, maatregelen voor veiligere auto's..... Maar ja, daar mag je OOK best aandacht aan besteden. Organiseer jij een dag voor verkeersslachtoffers, dan besteedt deze mevrouw aandacht aan vluchtelingen.....

BasVV
BasVV21 jun. 2016 - 0:47

"Of het nou uit onverschilligheid, onmacht, afkeer of angst is, de uitkomst is dat het feit dat in één weekend 700 mensen verdrinken niet meer dan een paar regels nieuwswaardigheid heeft. " Ga eens met mevrouw Merkel praten. Bepaald geen populist.

Donostia2
Donostia220 jun. 2016 - 23:38

De tienduizenden die naamloos verdronken in de Middellandse zee waren niet op zoek naar veiligheid. Ze waren op zoek naar welvaart. Net zo legitiem, maar dit standpunt maakt Uw verhaal niet sterker. Het is volkomen begrijpelijk dat men in Afrika bedacht heeft dat het in West Europa beter is dan in Afrika. Maar kom me niet aan met het verhaal dat deze mensen hierheen komen vanwege onveiligheid. Als dat zo was ging men niet in een zinkend bootje de Middellandse zee over, want dat is extreem onveilig, blijkens de tienduizenden doden.

3 Reacties
Bagus
Bagus21 jun. 2016 - 1:56

[Ze waren op zoek naar welvaart.] In uw welvaartsperceptie dan wel te verstaan Zoeken deze economische immigranten niet gewoon naar overlevingskansen voor henzelf en hun grootfamilies ("extended families") die er in hun landen van herkomst niet zijn??? Klinkt al meer empathischer en realistischer, niet waar? Vanuit deze positievere benadering van de reden van emigratie is de stap naar economische ontwikkeling aan de bron sneller gezet en eigenlijk ook de enige echte stucturele oplossing, omdat juist werkgelegenheid aan de onderkant in 'onze' contreien ras aan het verdwijnen is. . Maar dat geld voor bestrijding aan de bron ('stok en wortel') zal dan toch wel uit de rijke landen moeten komen en ook op ontwikkelingshulp wordt fors bezuinigd resp. het ontwikkelingsgeld wordt deels gebruikt voor doelstellingen van 'ons' bedrijfsleven, dus is eigenlijk een douceurtje aan 'onszelf'!? Ikzelf ben daarom voorzichtiger met populistische woordgebruik als 'gelukzoekers', 'welvaartszoekers' en prefereer het meer zakelijke woord 'arbeidsemigranten' (daar vallen dan ook de talloze Nepalesen, Indiers en Fiippino's onder die te vaak onder letterlijk erbarmelijke omstandigheden -geen welvaart dus- werken in A.E. -Qatar- en S.A.).

Haastig
Haastig21 jun. 2016 - 7:27

Donostia 21 juni 2016 at 01:38 "Maar kom me niet aan met het verhaal dat deze mensen hierheen komen vanwege onveiligheid. Als dat zo was ging men niet in een zinkend bootje de Middellandse zee over, want dat is extreem onveilig, blijkens de tienduizenden doden." Ik vermoed dat het aantal doden een abstract gegeven is voor degenen die oversteken. In de EU overleden in 2012 ruim 12.000 mensen in het verkeer (2001 waren dat er 27.000), dat belet nauwelijks iemand om in de auto te stappen. Ook dat is abstract. De rondvliegende kogels, bommen, mishandelingen e/o armoe is concreet.

Dirk Bree
Dirk Bree21 jun. 2016 - 9:24

Ik vraag mij af, of deze mensen wel op zoek zijn naar welvaart. Ik denk eerder, dat ze op zoek zijn naar welzijn. In dit verband is het misschien wel interessant om te refereren aan de uitzending van Zembla over de Hollandse "Fair-Trade" rozen uit Ethiopië. Deze uitzending is nog steeds te zien op Uitzending Gemist en geeft een beeld over uitbuiting van dit land en volk onder de noemer van "welvaartsberbetering".

insignia
insignia20 jun. 2016 - 21:13

Dit artikel ligt in het verlengde van " trots op minder vluchtelingen, beschamend". En dat is het, bewchamend. Terwijl de regeringspartijen uit electoraal oogpunt srote sommen op de betergesituaeerde bevolking laten neer dalen, creperen talloze mensen. Bij een andere prioriteitstelling hadden die miljarden voor hulp gebruikt kunnen worden. Dat had ik liever gehad. Maar ja je kunt in ons land alleen iets doen als je er geld tegenover zet. Herinner de VVD reclame van een douceurtje van €1000 bij de laatste verkiezingen. De begroting voor ontwikkelingshulp is verkleind en ik denk dat alleen de legereenheden in verre landen daarvan betaald worden. Prive geef ik dan maar aan organisaties, zoals AzG, die hulp bieden maar dat blijft dweilen met de kraan open. Nee ik kijk niet weg maar voel mij machteloos.

1 Reactie
Bagus
Bagus21 jun. 2016 - 1:32

[Nee ik kijk niet weg maar voel mij machteloos]. Ik deel uw gevoelens.