Joop

Stop met The Voice of Holland

  •  
21-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
46352065424_ab61052160_k

© cc-foto: Joachim Aspenlaub Blattboldt

Verder vind ik dat veel media nogal voorspelbaar en vaak politiek correct over seksuele misstanden berichten
Nico Haasbroek becommentarieert wekelijks ontwikkelingen in de media.
Dat ongewenst seksueel gedrag is een enorm probleem is, kan niet genoeg worden beklemtoond. Na de misstanden in de katholieke kerk, met MeToo in de VS en allerlei andere voorbeelden zijn nu de media aan de beurt. Het programma Boos bewees gisteren op overtuigende wijze hoe schandalig The Voice of Holland met haar kandidaten omgaat.
Ik ben niet zo’n fan van Tim Hofman, omdat ik hem nogal een moraalridder vind, maar hij verdient waardering voor het onrecht dat hij op Facebook goed gedocumenteerd aan de kaak stelde. Al die getuigenissen, via verhulde beelden en vervormde stemmen, leverden geen mooie, maar wel effectieve televisie op. De Mol stond met zijn mond vol tanden.
Mijn conclusie is dat Jeroen Rietbergen, Marco Borsato, de anonieme regisseur en Ali B op een kwalijke wijze grenzen hebben overschreden. Ze moeten hun excuses aanbieden en verdienen straf. En John de Mol moet stoppen met het maken van The Voice of Holland en vergelijkbare programma’s, of hij nu de formele producent is of niet.
Ikzelf worstel ook met dit thema. Hoe gedraag ik mijzelf in de sfeer van intimiteiten ten opzichte van anderen? Lijkt mijn gedrag op dat van mijn vader? Speelde de opvoeding een rol of het feit dat ik met mijn tweelingbroer opgroeide? Heb ik ooit misbruik gemaakt van mijn macht als baas? Wat is de invloed van de vorm van autisme die mij parten speelt? Hoe reageer ik op seks in boeken en op internet? Geniet ik stiekem van fictie en verwerp ik wat zich in de realiteit afspeelt? Alleen en met mijn familie en vrienden zoek ik naar de antwoorden op die vragen. Mijn roman in wording gaat er ook over.
Verder vind ik dat veel media nogal voorspelbaar en vaak politiek correct over seksuele misstanden berichten. Ik zou nieuwsgierig zijn naar de verhalen van de daders, interviews met mannelijke slachtoffers van seksueel gedrag of gesprekken met vrouwen die vertellen waarom en hoe ze mannen met kwalijke bejegeningen afserveerden. Gelukkig zijn er ook nog journalisten die met dit nieuws flink de draak durven te steken. Lees Max Pam in de Volkrant (19/1/22) of luister de prachtig relativerende column van druktemaker Marcel van Roosmalen terug over de Hilversumse beerput. Op de radio viel ik in een gesprek met Marte Röling. Over haar overleden vriend Henk Jurriaans zei ze: “Hij mocht alles van mij, behalve iemand vermoorden of doodgaan.” Zo kan je ook met het leven omgaan.
Als fanatiek tv-kijker valt mij trouwens op dat BNNVARA de laatste tijd opvallend veel goede programma’s uitzendt. Boos dus, maar ook de Scheefgroei-serie van Jeroen Pauw, Matthijs gaat door en Nachtdieren met Raven van Dorst. Nog even en ik word lid.
Ik ga een extra veer in de kont van Raven steken. Wat maakt zij een mooi programma. Boeiende mensen op mooie plekken. Ze communiceert fantastisch, heeft humor en slaat de juiste toon aan. Zelf ben ik ook een nachtvlinder. Wat zou ik zeggen als zij mij ooit interviewt? Als ik na middernacht met mijn witte herder op het stoepje van het Heemraadsplein zit. “Wat spook jij hier uit?”, zal ze langs haar neus weg vragen. “Weinig”, zal ik zeggen. “Ik tel laatste trams en bussen die hier nog voorbij komen. En ik kijk hoeveel ramen er nog verlicht zijn in die flat daar. Het bovenste hoekraam is vandaag donker. Soms staar ik tussen de takken door naar de klok van de kerk. Of ik wacht tot de maan tevoorschijn komt. Mijn hond gaat daar zo op haar rug liggen spartelen, omdat ze jeuk heeft. Dat doet ze elke nacht.” Glimlachend zal Raven daarna haar weg vervolgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ignacio2
Ignacio223 jan. 2022 - 15:05

Het is een moderne versie van mensenhandel en slavenveiling (een scramble). Uitbuiting is een gedoogd gegeven door alle kijkers, liever keurt men lekker mee. Iedereen in schuldig in zekere mate.

Greendutch
Greendutch22 jan. 2022 - 14:51

jammer voor het einde van dit verslag, het begon goed met al die vragen aan het zelf, zouden meer mannen moeten doen + vrouwen die zich niet netjes gedragen. Geen fan want 'omdat ik hem nogal een moraalridder vind’: Tim zelf zegt dat hij graag een goed mens wil zijn; er zijn meer oudere journalisten/redacteurs die afgeven op ‘goed doen’!? dit zegt veel over degenen die zo reageren. je mist ook verhalen van vrouwen die wel afweren: je moet dit eerst ervaren hebben om ervan te leren en als je dan een houding aanneemt van ‘blijf uit mijn buurt als je iets in de zin hebt’ dan nog komt het uit onverwachte hoek, zoals bv een arts waarvan verwacht mag worden dat zo iemand betrouwbaar is. laat die laatste natte droom van een uitnodiging voor een tv programma maar achterwege en ga door met jezelf bevragen en antwoorden vinden en stel jezelf voor hoe je reageert als het je eigen kind zou overkomen.

Ewout Pool
Ewout Pool22 jan. 2022 - 10:07

Het programma is niet het probleem. Seksueel misbruik komt overal in de maatschappij voor. Pro Demos had ook een leidinggevende die zijn handen niet thuis kon houden, net zoals de theateropleiding in A’dam. Het probleem zit hem in de daders. Blijkbaar zijn er veel mannen (en een enkele vrouw) die dit normaal vinden. Een bijdrage aan de oplossing kan betere seksuele voorlichting op scholen zijn, waarbij meer aandacht aan het principe van consent wordt gegeven. Daarnaast zou er een cultuuromslag moeten zijn: Als een ander zich bij een derde misdraagt, moet dat niet meer normaal zijn. See something? Say something. De meeste mannen en vrouwen vinden dit ook niet normaal, maar durven er niet altijd wat van te zeggen. Alleen als wij als maatschappij om de slachtoffers heen gaan staan zal dit veranderen.

Over2
Over221 jan. 2022 - 17:51

''Verder vind ik dat veel media nogal voorspelbaar en vaak politiek correct over seksuele misstanden berichten'' Dat hoort nu een keer bij een door de media strak georganiseerd volksgericht. En kijk eens wie er allemaal nog meer aan deelnemen! Het zijn echt niet alleen de media die het niet kunnen laten de rechtsgang te beïnvloeden door alles en iedereen maar veroordelingen te laten roeptoeteren voordat de rechter gesproken heeft. https://www.rtlboulevard.nl/video/online-video/video/5282660/rutte-over-wangedrag-tvoh-moeten-niet-wachten-tot-het-misgaat Zeker Rutte had toch beter moeten weten. Op allerlei zaken waar hij wel over gaat kan hij geen antwoord geven en zaken waarover hij niet over gaat hangt meneer de volksmennende populist uit.

zekernietjoops
zekernietjoops21 jan. 2022 - 17:36

“Stop met The Voice of Holland”… De werkelijke “Voice of Holland” in ALLE wezenlijke - en zeker, politieke soevereiniteit betreffende – zaken, is toch ‘his (THE) masters voice’, Uncle Sam..?! Wat sowieso al blijkt uit de titel: geen “De stem van Holland”, maar, zoals inmiddels ‘gewoon’ en dus systematisch – want resultaat van vele 10tallen jaren intense hersenspoeling - in het (Amerikaans) Engels. Maar vooral – en eens te meer - blijkt dat uit maximaal uitvergroten van om het even welk onderwerp dat als ‘probleem’ gepusht kan worden en door willig – of gretig?! - gehoorzame massamedia dan plotseling door iedereen als een probleem gezien MOET worden, op straffe van…enfin, vul zelf maar in. Daarmee zeg ik dus absoluut niet dat uiterst verwerpelijke misdaden, wandaden en misstanden - i.c. als gevolg van door bepaalde mannen belaagde en/of geïntimideerde en aangerande en/of nog erger mishandelde vrouwen - niet bestaan, integendeel zelfs. Mij gaat het vooral om het feit dat zelfs deze liederlijke misstanden, systematisch(!) als incidenten worden gepresenteerd, terwijl zeker ook deze VOORAL niet los gezien kunnen worden van een in alle wezenlijke opzichten almaar verder verworden en verloederde ‘samen’leving: ze zijn daarmee DUS zeer consistent en coherent! De desondanks vrijwel dagelijks aangeheven luide lofzang op ‘onze’ schijndemocratie en m.n. een doorgaans liederlijk gebleken - i.p.v. waarlijke vrijheid verschaffend - liberalisme, klinkt dus ook in deze context weer hemeltergend vals (in alle 3 betekenissen)!

Cam Millo
Cam Millo21 jan. 2022 - 16:51

Stoppen hoef wat mij betreft niet zo, maar het e.e.a goed in de gaten houden en op het moment dat er sprake is van enige vorm of vermoeden van welke misbruik/gebruik dan ook onmiddellijk ingrijpen. Want als je dit zo leest dat lijkt er best wel wat misstanden bij dit programma te zijn. Wat te denken als je dit doorzet naar bv Voice Kids?! Borsato wordt o.a verdacht van overschrijdend gedrag met minderjarigen.

Jaco38
Jaco3821 jan. 2022 - 15:41

Het stoppen met dit programma is de omgekeerde wereld, dan doe je net alsof het niet gewoon aan deze mannen ligt. Dit soort mannen zullen ook zo gedragen buiten dit programma. Als we hiervan willen leren zal heel goed en met veel reflectie onderzocht moeten worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit soort mannen zullen er helaas altijd zijn, dat hoeft niet te verbazen, net zo goed er ook altijd dieven en moordenaars zullen zijn in een samenleving. Het schokkende is niet dat er mannen zijn die zich zo gedragen, maar dat zij jarenlang ongestoord hun gang konden gaan. Hoewel de persoonlijke gevolgen hier erger zijn, kan de vergelijking gemaakt worden met een bedrijf waar al medewerkers jarenlang geld achterover drukken. Ook dan mag je verwachten dat de onderste steen boven moet om duidelijk te krijgen hoe het mogelijk is dat dit niet eerder ontdekt werd.

FromValue
FromValue21 jan. 2022 - 13:57

Volgens mij hebben we nog ergens een standbeeld staan van Andre Hazes die het aanlegde met een 15-jarige Rachel. In de entertainment business is menige cariere ladder voorzien van seksuele sporten. Maakt het gedrag van de betrokken heren niet minder schandalig, maar de term gooische matras is niet uit de lucht komen vallen.

adriek
adriek21 jan. 2022 - 13:48

"En John de Mol moet stoppen met het maken van The Voice of Holland en vergelijkbare programma’s." Het ligt niet aan de programma's (misschien wel aan John de Mol, dat kan ik moeilijk inschatten.) Als John het echt niet geweten heeft is hij wel erg naief en heeft zijn organisatie (de 'loketten') niet op orde en moet hij zich heel erg diep schamen, als hij het wél geweten, of zelfs maar vermoed heeft verdient hij meer straf dan de rest bij elkaar. Afhankelijkheid komt heel veel voor in de maatschappij en is niet te voorkomen, daar ligt het probleem niet. Niet alle priesters frunniken (frunnikten) aan jongetjes, niet alle turncoaches vergrijpen zich aan hun pupillen of vernederen ze, niet alle directeuren pappen aan met hun secretaresses, niet alle leraren 'laten zich verleiden' door leerlingen.)

1 Reactie
Hansje6
Hansje621 jan. 2022 - 15:50

idd stompzinnig om de gaan "eisen" dat JdM een programma niet meer moet maken.

Eid
Eid21 jan. 2022 - 13:16

Hoever gaat t Nico? Alleen The Voice... kan me niet voorstellen, dit gaat olievlekken... dit raakt omroepen ook...

Fokko Smit
Fokko Smit21 jan. 2022 - 13:15

"Verder vind ik dat veel media nogal voorspelbaar en vaak politiek correct over seksuele misstanden berichten." Als een ongewenst politiek correct element ervaar ik dat er een neiging bestaat om zaken rondom seksualiteit, en dan met name het gegeven van seksuele aantrekkingskracht, te snel bezwaarlijk en zelfs verdacht te maken. Er is helemaal niets mis, integendeel zelfs, met seksuele aantrekkingskracht en ook niet met het bijkomende spel mits men grenzen kent. Zo wordt te vaak en toenemend seksuele aantrekkingskracht als element veroordeeld en verbannen onder de beschuldiging van seksisme. Seksuele aantrekkingskracht en seksisme zijn twee verschillende zaken. En ook is het een feit dat er niet zelden een eigenlijke onderliggende politieke motivatie meespeelt door een duidelijk selectiviteit bij het aandacht schenken aan zaken en de wijze hoe erover bericht wordt. Duidelijk blijft dat grensoverschrijdende seksueel gedrag niet getolereerd mag worden en dit hard aangepakt moet worden.

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 12:46

Ach en zo kun je van iedereen wat vinden. Raven van dorst maakt inderdaad mooie programma’s maar toen ze nog als ryanne van dorst meedeed aan expeditie robinson maakte ze ook meerdere seksistische opmerkingen en stelde ze een mede kandidaat voor ‘om te gaan vingeren in de bosjes’. Ze zal het wel als grapje bedoeld hebben maar dat zei Jeroen rietbergen ook.

Angel Fox
Angel Fox21 jan. 2022 - 12:45

Raven heeft geen zij als pronounce. Maar hen/hun. Misschien een correctie waard?

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 22:21

Ik erken het woord "pronounce" niet eens in Nederlandse context. Misschien een "who cares" waard?