Joop

Wat is de waarde van al die politiek-correcte blablablabla rond Keti Koti?

  •  
05-07-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3249 keer bekeken
  •  
klaasknotketikoti

De excuses van Klaas Knot tijdens de Keti Koti-herdenking kwamen met de belofte dat er geld zal worden vrijgemaakt voor projecten voor mensen met een slavernijachtergrond. Projecten? Hoezo? Waarom neemt de centrale bank niet het initiatief om een traineeprogramma op te starten speciaal voor mensen met een slavernijachtergrond?

Een zie-je-wel-moment. Dat mensen zich in Nederland gediscrimineerd voelen, wordt ondersteund door de jongste CBS-statistieken. Een opmerkelijk bericht. Drie dagen na de excuses van Klaas Knot tijdens de Keti Koti-herdenking in het Oosterpark. Een maand nadat er online een petitie werd gestart om Keti Koti tot een nationale Nederlandse vrije dag te maken. Een vrije dag? Waarom? Om wat te vieren? Wat is de waarde van dit soort symboolpolitiek? Wat is de waarde van al die politiek-correcte blablablabla?

Het probleem van racisme en discriminatie is dat het altijd in het subjectieve wordt getrokken. “Mensen voelen zich gediscrimineerd”. “Gevoelens zijn nog niet hetzelfde als meldingen en incidenten”. Racisme en discriminatie daadwerkelijk bewijzen en bestraffen zoals omschreven in het wetboek van strafrecht is geen sinecure. Melding maken van discriminatie bij de politie betekent niets zonder keihard bewijs.  

In de VS waande een trigger happy politie zich jarenlang onbestraft. Gekleurde mensen wisten dat “living while black or brown” een inherent doodvonnis inhield. De komst van smartphones zorgde voor de kentering. Talloze beelden van overijverige Karens die de politie bellen omdat ze vinden dat zwarten, Latino’s of Aziaten moeten oprotten, terug naar hun eigen Taki-Takiland, geven een ontluisterd beeld weer van de omvang van het racisme in de VS. En nu zeggen de statistieken van het CBS dat het in Nederland minstens even zo erg gesteld is. Als je Ali heet, heb je in Spanje meer kans op een baan dan in Nederland. Als je Yildiz heet is de kans dat je een nette huurwoning in een nette buurt kunt huren niet erg groot, al verdien je genoeg om die drie ruggen per maand te dokken.

Vertel me iets nieuws. Kijk maar naar de boerenprotesten. Er is begrip voor de woede van de boeren. Het afsluiten van de A4 maakt de mensen boos omdat ze er persoonlijk last van ondervinden. Maar wat was er gebeurd als het nu niet boze boeren uit Stroe waren geweest die voor hun rechten opkwamen, maar boze Surinamers die met hun rollators de oprit naar de vertrekhal van Schiphol hadden geblokkeerd omdat het AOW-gat zo groot is dat ze amper kunnen bestaan? Ik verzeker u: het land was dan simpelweg te klein geweest. Soit! Oprotten naar je eigen land als het je niet bevalt dat de Nederlandse overheid heeft verordonneerd dat je als een armoedzaaier zult sterven.

A-garnituur burgers en B-garnituur burgers, omdat Nederland maar niet kan wennen aan het feit dat het een immigratieland is. Maar de gekleurde mensen kwamen hierheen omdat Piet Hein en Maarten Tromp eerst naar hen toegingen. De geneugten van de Gouden Eeuw. Dat is de prijs die elke Nederlander vandaag de dag betaalt voor de kaneel, de nootmuskaat en de peper uit Indonesië, de slavenhandel uit Afrika, de suiker uit Suriname en, vanaf de jaren 60, de goedkope arbeidskrachten uit Nador en Gaziantep.  

De excuses van Klaas Knot tijdens de Keti Koti-herdenking kwamen met de belofte dat er geld zal worden vrijgemaakt voor projecten voor mensen met een slavernijachtergrond. Projecten? Hoezo? Waarom neemt de centrale bank niet het initiatief om een traineeprogramma op te starten speciaal voor mensen met een slavernijachtergrond? Geld geven ontslaat de Centrale Bank direct van elke verplichting om te werken aan meer diversiteit binnen de eigen gelederen. Ik durf zelfs te stellen dat een dergelijk gebaar alleen nog meer uitsluiting in de hand zal werken. Het is allemaal symboolpolitiek, wat ik u brom. Het mes snijdt vlijmscherp aan twee kanten. Winst voor de centrale bank, want goede publiciteit en alle ogen kijken de andere kant op. Winst voor de zwarte maatschappelijke organisaties, want die zullen profiteren van de overvloedige witte schuld. Een nieuw subsidie-infuus, waar net als de jaren 70 en 80 bitter om gestreden zal worden.

Wie zijn nu precies de nazaten van de tot slaaf gemaakten? Alleen de mensen met minstens 25% West-Afrikaanse genen? Of ook de “dubbelbloeden” (ook zo een politiek correcte term) met 2,5% West-Afrikaanse genen? Want als je de discussie zuiver wilt houden moet je echt ook praten over het verschijnsel “dubbelbloeden”, de ongewenste bijproducten van de slavernij. Want al die seksuele relaties tussen slavinnen en witte meesters, dat was toch ook niet vrijwillig? Het zijn deze schandvlekken van de plantage-economie en de slavernij, die de eerste gekleurde minister van Nederland, Abraham Ellis voortbrachten. En geleerden zoals Paul Flu en Rudolf van Lier. Mensen met een slavenachtergrond die een substantiële bijdrage leverden aan de Nederlandse kenniseconomie. Noem ook hun naam.  

Discriminatie werkt uitsluiting in de hand. Hokjesdenken. Polarisatie. Silencing. In deze milieus waar het wokeisme en de politiek correctheid welig tieren, worden kleine kruimels tot halszaken verheven. De Nederlandse samenleving ís niet bi-cultureel, ís niet zwart-wit. En de mensen die dat nastreven hebben allemaal knoepers van politieke agenda’s. Wat is de waarde van dit soort symboolpolitiek? Een extra vrije dag omdat de slavernij werd afgeschaft, maar niet heus? Want wie gaat geld ter beschikking stellen om onderzoek te doen naar de periode van het Staatstoezicht, toen de vrijgemaakten nog 10 jaar gedwongen moesten werken op de plantages? De centrale bank? Nogmaals: wat is de waarde van al die politiek-correcte blablablabla? Wat is de waarde Keti Koti en van vrij zijn op 1 juli?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Inzicht
Inzicht7 jul. 2022 - 20:18

Eén in verscheidenheid Keti Koti vind ik ook niet geschikt als nationale feestdag. Pluriformiteit in brede zin zou wel gevierd moeten worden. Dus inclusief LHBTIQA+. Ergens in september bij voorkeur. Racisme is de mens eigen maar het kan wel worden bestreden. Ten eerste door het positieve te benadrukken, maar ook door uitwassen de kop in te drukken. Discriminatie op de arbeidsmarkt zou actiever opgespoord moeten worden. Een immigratieland is geen land, overigens. Een en ander staat of valt bij een grote meerderheid die het pluriforme begrijpt en ondersteunt. Dus tegelijkertijd ook meer selectie bij de poort.

Jantje Beton2
Jantje Beton26 jul. 2022 - 10:40

Tsja..wat is het waard? Als je voor Keti Koti een extra vrije dag krijgt is het wat waard. Als het een (niet extra) verplichte vrije dag wordt ben ik uiteraard tegen dit soort symboolpolitiek.

Paul250371
Paul2503716 jul. 2022 - 8:31

Hele rake column.

1 Reactie
Beisser
Beisser7 jul. 2022 - 20:31

Vind ik niet. Ik proef er voornamelijk ontevredenheid in. Een chronische wrok tegenover de Nederlandse samenleving. De slachtofferrol die zij zo graag spelen, exclusief voorbehouden aan Afro-surinamers, alsof zij de enigen zijn die onder het racisme van onze voorouders geleden hebben. Niks nieuws dus. Niks positiefs. Niks meer dan een nieuwe uiting van wij-zij-denken, hokjesgeest, vooringenomenheid Een welgemeend excuus is niet genoeg.De blanke flagellanten hebben zichzelf nog niet genoeg gegeseld. Zie ik hier eurotekens in de ogen van de schrijfster verschijnen? Keti Koti is de viering van de bevrijding van de slaven met West Afrikaanse roots. Ik ervaar het als het begin van de semi-slavernij waarin mijn Javaanse voorouders verzeild raakten toen zij hun plaats op de plantages innamen. Laat hen het in eigen kring vieren. De rest van de samenleving heeft er niets mee te maken.

Whizgran
Whizgran6 jul. 2022 - 6:30

Waarom neemt niemand, maar dan ook niemand, de moeite om één seconde aandacht aan de slavernij in het voormalig Nederlands-Indië te besteden? https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slavernij-in-nederlands-indie/

4 Reacties
Jozias2
Jozias26 jul. 2022 - 8:02

@whizgran Om dezelfde reden dat er geen aandacht wordt besteed aan alle andere vormen van slavernij en vergelijkbaar leed. Het narratief gaat alleen om de trans-Atlantische slavenhandel en dan alleen nog maar het stukje waar Nederlanders een rol in speelde.

badgast
badgast6 jul. 2022 - 8:25

Wat weerhoudt je ervan om zelf een artikel te schrijven en te publiceren? Joop biedt je de mogelijkheid.

Gerygrr
Gerygrr6 jul. 2022 - 9:39

Indirect wel degelijk genoemd, de peper, kaneel kwam daar vandaan. Het was een zogenaamde driehoekshandel.

Beisser
Beisser6 jul. 2022 - 21:32

Waarom? Omdat onze Afro-surinaamse landgenoten het discriminatieprobleem gekaapt hebben, er naar Amerikaans model een "racismeprobleem" van gemaakt hebben en nu doorlopend luidruchtig de rol van enig slachtoffer opeisen. (ondertussen zelf andere minderheidsgroepen bij het leven discriminerend)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans36 jul. 2022 - 6:19

" Maar wat was er gebeurd als het nu niet boze boeren uit Stroe waren geweest die voor hun rechten opkwamen, maar boze Surinamers die met hun rollators de oprit naar de vertrekhal van Schiphol hadden geblokkeerd omdat het AOW-gat zo groot is dat ze amper kunnen bestaan? Ik verzeker u: het land was dan simpelweg te klein geweest. Soit! " Zolang er geen sprake is van een initiatief in die richting hou ik het er op dat dit een goed voorbeeld is van je wentelen in slachtofferschap en meer niet.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503716 jul. 2022 - 8:33

Een paar 100 Nederlanders met Turkse vlaggen op een brug in Rotterdam was al voldoende om iedere Turk / Moslim met de nek aan te kijken en hun te verwensen dat ze moeten oprotten. Jij houdt wel van slachtofferschap.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist26 jul. 2022 - 11:13

@ Paul Dat waren er veel en veel meer. En het is Rotterdam, geen Istanbul…

Kuifje3
Kuifje35 jul. 2022 - 20:41

Bij mij is het 12,5%. Ik heb ook 12,5% plantagehoudersbloed. Moet ik nou excuses krijgen of aanbieden? Feit is dat ik niet had bestaan zonder dat verleden.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman6 jul. 2022 - 7:30

[Moet ik nou excuses krijgen of aanbieden?] Van wie? Als het gaat om excuses gaat het nooit om individuele excuses maar om excuses van de Nederlandse staat. Net als dat de Duitse staat excuses heeft aangeboden voor de holocaust. Veel Duitsers voelen zich ook als onderdeel van een collectief verantwoordelijk voor de nazi-misdaden maar dat is in mijn ogen flauwekul. Als je zelf niet aan die misdaden hebt meegedaan (of hebt gefaciliteerd) ben je ook niet verantwoordelijk. Een ander punt is natuurlijk dat je als westerling profiteert van de extreem ongelijke verdeling in de wereld en de dominantie over het globale zuiden. Die vindt zijn oorsprong in het kolonialisme en de slavernij. Ik denk dat schuldgevoel daarover ook onzin is (want je kan er natuurlijk niks aan doen waar je geboren bent) maar bewustzijn is wel belangrijk. Alleen dan kun je meehelpen er iets aan te doen al is het maar door op een partij te stemmen die iets aan de ongelijke wereldsituatie wil doen

Jozias2
Jozias26 jul. 2022 - 8:04

@kuifje Daarnaast zijn er in Nederland veel mensen van west Afrikaanse afkomst die niet via bijv Suriname naar Nederland zijn gekomen maar rechtstreeks uit bijvoorbeeld ghana. Dat zijn wel west Afrikanen maar geen nazaten van slachtoffers en vaak nazaten van daders.

Paul250371
Paul2503716 jul. 2022 - 8:23

Mark Helemaal eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2022 - 14:37

Mark Huysman Je kunt naar de herdenking kijken, maar ik ben nergens van bevrijd, zij zijn bevrijd. Het staat ze dan ook vrij dat te vieren. 5 mei is bij ons zelfs geen nationale feestdag, nooit geweest, anders dan dat we eenmaal in de vijf jaar vrij krijgen. Ik laat graag die dag aan hen die het toebehoort.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2022 - 14:49

Mark Huysman Voor bewustzijn heb je geen nationale bevrijdingsdag nodig. Het is ook niet mijn bevrijdingsdag of die van ons land het is hun bevrijdingsdag. In het algemeen zijn mensen over de wereld nog steeds niet bevrijd, je zegt zelf dat het doorgaat in andere constellaties.

Beisser
Beisser6 jul. 2022 - 22:00

Ik heb 25% Armeens bloed. Familieleden en andere volksgenoten van mijn vaders vader waren slachtoffer van de Turkse genocide. Van zijn (mijn vaders) moeder 25% Javaans bloed in mijn aderen. Familieleden en andere volksgenoten van haar zijn met valse voorwendselen geronseld om onder even belabberde omstandigheden de plaats van de vrijgelaten Afrikaanse slaven op de plantages in te nemen. De resterende 50%, van mijn andere grootouders geërfd, is een onherleidbaar mengelmoesje van Europese en Aziatische bloedgroepen. Ik ben geen slachtoffer. Ik wil geen excuses. Noch van de Turken, noch van de Nederlanders. Ik wil gewoon leven. Op de normale manier gerespecteerd worden om de persoon die ik ben, zonder gediscrimineerd te worden of m’n kop te stoten tegen allerlei vooroordelen en etnische profielen.

JohnVKR
JohnVKR5 jul. 2022 - 19:45

Een keiharde column. De terechte woede spat er van af. Dat Nederland een hardcore racistisch land is, zeg ik al jaren. "Geld geven ontslaat de Centrale Bank direct van elke verplichting om te werken aan meer diversiteit binnen de eigen gelederen. Winst voor de centrale bank, want goede publiciteit en alle ogen kijken de andere kant op. Winst voor de zwarte maatschappelijke organisaties, want die zullen profiteren van de overvloedige witte schuld. Een nieuw subsidie-infuus, waar net als de jaren 70 en 80 bitter om gestreden zal worden." Spot on! Het is allemaal symboolpolitiek, de schrijver heeft helemaal gelijk. Waar ik wel aan wil toevoegen dat de subsidiekruimels voor zwarte maatschappelijke organisaties in het niet vallen bij de gelden die naar de subsidieslurpers uit het bedrijfsleven gaan, inclusief onze boeren. Daarmee is het subsidieinstrument als zodanig dus ook racistisch: witten krijgen 99%, de kruimels gaan naar zwarte clubs met als 'white privilege doel' het kwaad van het institutioneel racisme af te kopen; zodat we er als samenleving gewoon mee door kunnen gaan. Het voorstel van een traineeprogramma is interessant. Maar ook een traineeprogramma lost niets op zolang de meeste trainees vervolgens geen echte carrière binnen de organisatie kunnen maken. Want ook dat zien we in veel organisaties: een multiculturele groep trainees waarvan het merendeel uiteindelijk in de carrièremogelijkheden wordt gedwarsboomd omdat ze zwart zijn.

1 Reactie
Beisser
Beisser6 jul. 2022 - 22:09

[' Dat Nederland een hardcore racistisch land is, zeg ik al jaren. '] Nonsens! Grote Nonsens! De gemiddelde Nederlander heeft net zoals de gemiddelde surinamer, net zoals de gemiddelde mens waar dan ook in de wereld, met welke huidskleur dan ook, van welke etnische groep dan ook, welk geloof aanhangend dan ook, jij ook,last van het aangeboren wij-zij-denken. Dat is inherent aan het mens-zijn. Onvermijdelijk. Een reflex. Instinctief. Je zult ermee moeten leren leven. Zaak is dat je dat van jezelf bewust bent en dat rationeel onder controle kunt houden.

tempest
tempest5 jul. 2022 - 18:45

Goede vragen allemaal. En ook in de reacties veel goede nuancering. Oorzaak en gevolg zijn met grote historische onrechtvaardigheden heel erg moeilijk. Maar de kern van de huidige problemen wordt met het hokjesdenken wel belicht: te veel mensen worden in de maatschappij te oneerlijk behandeld, met grote ongelijkheid tot gevolg. Wegkijken en negeren lossen de problemen niet op.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jul. 2022 - 14:42

Paul, dat is nu precies wat er gebeurde. De Ottomanen hielden er een uitgebreide slavenhandel op na. Ze kochten van tussenhandelaren uit Afrika en op de Krim. Dat ging door tot Catharina de Grote van Rusland De Krim liet veroveren.

Willem van der Decken
Willem van der Decken5 jul. 2022 - 17:16

‘ Wie zijn nu precies de nazaten van de tot slaaf gemaakten? Alleen de mensen met minstens 25% West-Afrikaanse genen?’ Wat een rare classificatie, want: ‘Barbarijse piraten namen tussen de 16e en 19e eeuw honderdduizenden christenen uit Europa gevangen, die ze als slaven verkochten in Noord-Afrika en het Ottomaanse Rijk. De invallen werden vooral geleid door Berbers’. En; ‘Nog in 1908 werden er vrouwelijke slaven verkocht in het Ottomaanse Rijk.’ (https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij_in_het_Ottomaanse_Rijk) Er zijn dus blijkbaar ook heel veel Europeanen ‘nazaten van tot slaaf gemaakten’. Maar excuses en herstelbetalingen van bijvoorbeeld Turkije, Marokko en Algerije zit er vermoed ik niet in.

4 Reacties
SuperieurLinks
SuperieurLinks5 jul. 2022 - 20:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul250371
Paul2503716 jul. 2022 - 8:30

Dat had opportuun geweest als er blanken mannen als goedkope arbeidskrachten werden uitgemolken door landen uit het voormalig Ottomaans Rijk. Zoals wij nu doen. Algerije was in 1840 het slachtoffer van Franse rooftocht (daar betalen ze nog steeds voor) en waarom je Marokko noemt begrijp ik helemaal niet want dat behoorde niet tot het Ottomaanse Rijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2022 - 14:52

Paul250371 Wij zijn ook niet degenen die bevrijd zijn of wel. Ik voel dat niet zo. Het is niet mijn bevrijdingsdag of onze bevrijdingsdag maar hun bevrijdingsdag.

Willem van der Decken
Willem van der Decken6 jul. 2022 - 17:39

Paul, de meeste piraten waren berbers, de oorspronkelijke bevolking van Marokko. https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_slavenhandel