Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Stop met dat is gay!

  •  
03-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
48767050573_a3ea6de63c_k

© cc-foto: lezumbalaberenjena

Wat je meemaakt als LHBTI’er kan soms schrikbarend zijn, maar ook heel subtiel
Deze week is het Pride Week. Pride, dat is iets wat ik elke dag van het jaar probeer te zijn. Mijn laptop zit vol met LHBTIQA-gerelateerde stickers en aangezien ik het mededeel aan iedereen die ik ontmoet, steek ik het ook niet onder stoelen of banken. Jezelf zijn is belangrijk en er zijn vele momenten in mijn leven dat ik dat niet durfde. Het is belangrijk voor me om aan mezelf te bewijzen dat dat niet hoeft en elke dag te laten zien hoeveel sterker ik ben.
Maar dat dat soms moeilijk is, is lastig te begrijpen als je geen LHBTI’er bent. Een van de dingen waar ik de laatste tijd moeite mee heb is taalgebruik. Geliefden om me heen schelden nog steeds met “gay”. Een aanduiding van iets slechts of dat iemand dom bezig is, het is een breed gebruikt woord . Het voelt als een kleine klacht vergeleken met alle verschrikkelijke zaken in de wereld, maar vandaag vraag ik je aandacht hiervoor. Het zorgt namelijk, zelfs als je het niet zo bedoelt, voor schaamte.
Wat je meemaakt als LHBTI’er kan soms schrikbarend zijn, maar ook heel subtiel. Geweld naar LHBTI’ers zal bijna iedereen in Nederland afkeuren. Maar er zijn nog steeds veel plekken waar je je als LHBTI’er onveilig voelt en dat is juist ook door veel subtielere vormen van discriminatie.
Zelf ben ik ook aseksueel. Ik voel me niet seksueel aangetrokken tot mensen. Met name wanneer mensen op internet ontdekken dat ik een vrouw ben, vinden sommigen het een vrijbrief om me te vertellen dat ze me wel beter kunnen maken. Ik moet gewoon een keer goede seks hebben.
Ik ben bang om naar de psycholoog te gaan. Ik heb verhalen gelezen van psychologen die iemand behandelen voor depressiviteit, je hievan niet als genezen kunnen beschouwen totdat je ook een libido hebt, zin hebt in seks. Er wordt indirect gezegd: zolang je aseksueel bent, ben je nog mentaal ziek. Er is me ook verteld dat ik niet zo moeilijk moet doen over een psycholoog die me van mijn aseksualiteit wil afhelpen, want die heeft alleen maar goede bedoelingen. Maar laat me duidelijk zijn: dit is een vorm van conversion therapy (homogenezing).
Er is mij verteld door mensen van mijn eigen community dat ik niet tot de groep LHBTI’er hoor omdat ik een “hetero relatie” heb. Ik heb op dit moment namelijk een vriend. Ik zie er hetero uit, wat zeker een privilege is, maar mijn identiteit absoluut niet minder maakt.  En aseksualiteit zou me ook niet kwalificeren, want ik heb gewoon geen zin in seks.
Een ex heeft me ooit verteld dat het mijn schuld is dat hij qua seks niets weet van hoe vrouwen werken, want mijn aseksualiteit maakte alles moeilijker en anders. Hij heeft me ook verteld dat ik niet goed ben in seks omdat ik aseksueel ben. De realiteit was dat we allebei weinig ervaring met seks hadden en het nog aan het uitzoeken waren.
LHBTI’ers krijgen een hoop naar hun hoofd geslingerd dat een stuk subtieler is dan de gewelddadige verhalen in het nieuws. En deze verhalen verdienen absoluut ook aandacht, dat moet ook stoppen. Maar ik hoop dat iedere lezer deze subtielere vormen ziet die iemands leven moeilijker kunnen maken. Niet omdat ik mezelf zo zielig vindt, maar vanwege een boodschap.
Er zijn veel mensen in de wereld die je als LHBTI’er beschaamd willen laten voelen. Daarom wanneer je iemand kent die deel is van de LHBTI community, geef ze een veilige plek bij jou. Er zijn namelijk al genoeg onveilige plekken op de wereld. Stop dus met woordgebruik dat hen zich beschaamd kan laten voelen, zelfs al bedoel je het niet zo. Stop met gay als scheldwoord.

Meer over:

pride, schelden, opinie, lhbti

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (96)

Grijstint
Grijstint5 aug. 2021 - 11:06

@stokkickhuysen : "Dat hele ‘je gekwetst voelen doe je zelf’ denken zoals jij dat propageert laat het aan iedereen vrij om een ander eens flink uit te schelden?" Dat klopt tenzij jij een betere manier weet om de vrijheid van meningsuiting te reguleren. "En dan vergeet ik maar even jouw complimentjes. Kende je die mevrouw?" Jazeker dat was die blonde van drie hoog achter met die teckel. @Thomas Eshuis: Taal, zowel gesproken als lichamelijk, is een middel om intentie en beoordeling te uiten en daardoor wel degelijk een middel om mensen mee te kwetsen. Dat is geen keuze. Beste Thomas, Ik geloof dat u mijn stukje niet goed heeft gelezen/begrepen. Ik bestrijd ook niet dat het een keuze kan zijn om taal te gebruiken om iemand te kwetsen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 aug. 2021 - 7:47

De Bond tegen Vloeken zet zich al sinds 1916 in voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden, misschien kunt U daarbij aanhaken.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 10:52

Vloeken zijn niet gericht tegen bestaande personen. De Bond leidt dan ook een kwijnend bestaan.

Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 12:25

Bond tegen Vloeken is door een groep notoire LGBTQ+-haters opgezet. Verder heeft god nog nooit aangegeven zich gekwetst te voelen door gevloek.

poeslief
poeslief5 aug. 2021 - 6:51

https://ikziehetzo.home.blog/2021/07/28/de-gemeenschap-die-een-letterbak-werd-2/

2 Reacties
Satya
Satya5 aug. 2021 - 9:47

Echoduider. Racistisch mannetje. Tenzij je als zwarte mens voor hem kruipt en je onderwerpt ben je een gevaar voor Nederland. Mensen uit de 3e wereld hebben voor deze racist collectieve eigenschappen. Echoduider is twitteraar die dit stukje haatpropaganda heeft geschreven. Is het zo erg dat je een regenboog vlag ziet Poeslief, het schijnt veel jongeren die uit de kast willen komen te helpen, dat extreemrechtse mensen als jij er ongemakkelijk van worden is niet belangrijk. Net als het niet belangrijk is dat iemand uit de letterbak zich eens ongemakkelijk voelt. Bah. Echoduider.

Marinus C.
Marinus C.7 aug. 2021 - 13:29

ach wat leuk, rechtsmensjes die Stockholm Syndrhomo's van stal halen om te "bewijzen" dat ze gelijk hebben. Zelf zitten die rechtsmensjes vaak al halverwege Orban qua fobieën voor seksuele/gender minderheden, maar er is altijd wel een homo te vinden die meehuilt met de wolven. Het zijn uitsluitend (zelfverklaarde) homoseksuele mannen voor zover ik kan nagaan, ik moet de eerste rechts-"realistische" lesbienne of transseksueel nog tegenkomen. Enfin, in een wereld waar zelfs Joden bij de NSB zaten bewijst dit soort verklaringen precies niets. Die letterbak is een gevalletje "strength in numbers" maar blijkbaar zien rechtsmensjes ons liever verdeeld. Waarom dat zo is vraag ik me allang niet meer af. Als de moslims en zo op zijn, dan hebben ze daar een nieuwe vijand nodig, en ze zijn vaak al bezig met de ideologische onderbouwing ook.

Freddy2
Freddy25 aug. 2021 - 6:29

Grootste probleem wat ik tegenwoordig heb is dat we iedereen in een hokje moeten duwen en dat we voor al die hokjes al bijna geen letters meer vrij hebben. Dit terwijl juist dat hokjes denken voor problemen zorgt. Ook het verdienen van woorden zorgt alleen maar voor meer problemen. Hoe meer regels je ergens voor moet maken qua omgang, hoe minder natuurlijk iets overkomt. De regenboogtips van Amsterdam maken de situatie dus eigenlijk alleen maar erger. Nu is pesten met woorden alleen maar pesten als je erop reageert zoals de pesters willen. Zodra je stopt met reageren, is het pesten niet meer leuk en zoeken de pestkoppen weer een andere manier om je mee te pesten (dat doen pestkoppen nu eenmaal). Hoe harder je aangeeft dat het woord Gay je pijn doet, hoe harder zij dit gaan roepen dus, maar als je er anders op reageert en er gay (vrolijk) van wordt, dan werkt het pesten niet. Neem dat maar aan van deze vierogige manke Billy Turf, ik weet waar ik het over heb.

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 12:33

Het (vaak letterlijk) in hokjes stoppen van mensen met een van de norm afwijkende seksualiteit of gender, gebeurd al millennia lang. Verder kun je je afvragen of het homobestand behoefte heeft aan tips over hoe om te gaan met iets waar ze al hun leven lang mee te maken heeft. Zeker als het komt van iemand die geen ervaring heeft met de betreffende problematiek. Het gaat trouwens niet om pesten, maar om het propageren van het idee dat LGBTQ+en (enigzins) minderwaardig zijn.

Freddy2
Freddy26 aug. 2021 - 5:29

@Marinus C. Idd dit gebeurd al millenia lang en ik was toch echt in de veronderstelling dat dit niet goed was. Verder denk ik niet dat de hetero mensen er behoefte aan hebben dat LGBTQ+ hen gaat vertellen hoe ze dingen moeten benoemen. Dus zitten we in een patstelling... Of gaan we wel naar elkaar luisteren? Ik weet b.v. hoe het is als je je leven lang wordt gepest of erger omwille van iets waar je niets aan kunt doen en ik weet ook hoe ik mij daar als ervaringsdeskundige prima tegen heb kunnen wapenen. Ik kan de wereld dan wel niet veranderen, maar wel de manier waarop ik daar tegenaan kijk. Nu als u niet van mening bent dat mensen uit de LGBTQ+ wereld niet meemaken hoe het is om hun leven lang gepest te of erger te worden omwille waar ze niets aan kunnen doen, dan heeft u absoluut gelijk en anders moet u ophouden dit exclusief te maken. Dat lost namelijk niets op.

Grijstint
Grijstint4 aug. 2021 - 12:21

Gekwetst worden door taal is een keuze. Taal kwetst niet. Als een man tegen een vrouw zegt dat ze mooie borsten heeft kan de vrouw dat opvatten als een compliment of gekwetst zijn. Ook wie de taal bezigt is een factor. Als iemand je beschuldigt van "een domrechtse slachtofferige jeremiade" en zegt dat je "kleinburgerlijk rancuneus-rabiaat rechts!" bent kan je daardoor gekwetst raken. Je kan ook denken "ach die man heeft geen argumenten en schelden in een discussie is nou eenmaal het kenmerk van een lui intellect" Als je in het leven tegen het probleem aanloopt dat je constant gekwetst ben door wat andere zeggen of schrijven is een bezoek aan een gedragsdeskundige wellicht een betere optie dan hierover te schrijven in een column in de hoop dat er mensen zijn die jouw "gekwetstheid" valideren.

12 Reacties
Marinus C.
Marinus C.4 aug. 2021 - 14:38

Als een moeder tegen haar zes-jarige zoontje zegt dat hij waardeloos en lelijk is, is gekwetst worden door taal dan ook nog een keuze?

Winterdepressie
Winterdepressie4 aug. 2021 - 16:58

@Marinux C., Lijkt me dat zoontje in deze door de moeder gekwetst wordt en niet door de woorden "waardeloos" en "lelijk". Moeders had een hoop andere woorden kunnen gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen zoals dom, ongewenst, een last, hinderlijk, misbaksel of what ever. Woorden zijn hier niet het probleem.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2021 - 17:07

Als iemand je kleinburgerlijk rancuneus-rabiaat rechts noemt kan je ook denken: zit daar wat in? Dat hele 'je gekwetst voelen doe je zelf' denken zoals jij dat propageert laat het aan iedereen vrij om een ander eens flink uit te schelden?

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2021 - 17:09

En dan vergeet ik maar even jouw complimentjes. Kende je die mevrouw?

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:05

"Gekwetst worden door taal is een keuze. Taal kwetst niet." Taal, zowel gesproken als lichamelijk, is een middel om intentie en beoordeling te uiten en daardoor wel degelijk een middel om mensen mee te kwetsen. Dat is geen keuze.

Grijstint
Grijstint4 aug. 2021 - 21:29

Gefeliciteerd, u heeft met uw voorbeeld van emotionele kindermishandeling de uitzondering gevonden die de regel bevestigt.

Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 9:01

@Grijstint Nee hoor, ik heb een van de vele voorbeelden aangehaald dat uw stelling compleet onderuit haalt. Woorden kunnen kwetsen, en op die manier schade berokkenen, en dat gebeurd echt niet alleen bij emotionele (kinder)mishandeling. Verder is emotie sowieso niet echt een keuze. Je kunt beslissen wat je doet met wat je voelt, maar hoe je je voelt is geen bewuste keuze. Verder zijn, niet geheel toevallig, de mensen die denken dat gekwetstheid een keuze is, vaak juist degenen met de langste tenen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 11:16

Er zijn diverse omstandigheden waarbij ook complimenteus commentaar op het uiterlijk ongepast is.

Mini2
Mini25 aug. 2021 - 11:31

@Stockkickhuysen Het is allemaal subjectief, je moet altijd iedereen en alles op de hak kunnen nemen.

Grijstint
Grijstint5 aug. 2021 - 12:18

@Marinus C.: "Nee hoor, ik heb een van de vele voorbeelden aangehaald dat uw stelling compleet onderuit haalt." Nou nee dus, u voorbeeld hoort thuis in de rijtje "ja maar en mensen met Down syndroom dan of honden". "Verder zijn, niet geheel toevallig, de mensen die denken dat gekwetstheid een keuze is, vaak juist degenen met de langste tenen." Das een interessante is daar dan onderzoek naar gedaan (Ik zou hier graag uw bron van hebben) men is immers nooit te oud om te leren.

OlavM
OlavM5 aug. 2021 - 15:10

@ Grijstint: [Gekwetst worden door taal is een keuze.] Dat is niet waar. Als scheldwoorden tegen een persoon worden geuit, is er sprake van bewust kwetsen. De keuze ligt dus bij degene die erop uit is te kwetsen. De gekwetste persoon zelf maakt die keuze niet. Wel is het zo, dat de ene persoon zich er meer van zal aantrekken dan de andere. Verder kunnen woorden in de loop der tijd een meer negatieve of positieve lading krijgen.

Grijstint
Grijstint5 aug. 2021 - 20:29

@OlavM: "Dat is niet waar. Als scheldwoorden tegen een persoon worden geuit, is er sprake van bewust kwetsen. De keuze ligt dus bij degene die erop uit is te kwetsen. De gekwetste persoon zelf maakt die keuze niet." De bedoeling kan dan wel zijn om bewust te kwetsen maar dat hoeft nog niet te betekenen dat degene tegen wie de scheldwoorden gebruikt worden zich ook gekwetst voelt, bent u nog nooit door iemand uitgescholden waarbij u dacht "liever dat jij het zegt als iemand met zijn volle verstand" . Ik werk al 25+ jaar in de gevangenis als ik me gekwetst zou voelen iedere keer als ik uitgescholden wordt had ik het nog geen maand uitgehouden op mijn werk. Wel is het zo, dat de ene persoon zich er meer van zal aantrekken dan de andere. Verder kunnen woorden in de loop der tijd een meer negatieve of positieve lading krijgen. Helemaal mee eens.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa24 aug. 2021 - 12:06

Ik denk dat veel gebruikers van het woord 'gay' het op dezelfde manier gebruiken als de makers van South Park het woord 'fag' gebruiken. Niet om homo's te beledigen, maar om eikels te duiden. Bij South Park waren dat luidruchtige motorclubjes. Homo's waren er in het begin enorm op tegen. Totdat ze doorkregen dat het niet tegen hen was gericht. Op dat moment gingen ze het woord 'fag' ook gebruiken tegen lui die alleen maar aan zichzelf denken (zoals het geval was met die motorclub). Hier in Nederland zouden dat naar mijn mening van die wielrenners zijn die op volle snelheid door een winkelgebied fietsen en verwachten dat iedereen maar aan de kant gaat. Gay dus. Of fags. In ieder geval, eikels.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 12:19

Ja dat was een hele goede aflevering van Southpark waar juist een lans gebroken wordt voor het vrijlaten van de taal .

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:06

"Ik denk dat veel gebruikers van het woord ‘gay’ het op dezelfde manier gebruiken als de makers van South Park het woord ‘fag’ gebruiken. Niet om homo’s te beledigen, maar om eikels te duiden." Die vergelijking loopt scheef omdat fag inherent een negatieve benaming voor homosexuelen is, waar gay dat niet per sé is. Door een neutraal woord als gay te gebruiken om iets als onwenselijks te bestempelen impliceer je dat er iets mis is met homo's/homo zijn.

Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 9:25

Als je gay en/of fag als niet-homofoob scheldwoord gebruikt, zal dat uiteindelijk vaak komen omdat je gays/fags ergens een beetje minderwaardig vindt. Dergelijk milde vormen van homofobie zijn, ook in NL, wijd verbreid. Ik lig daar verder niet wakker van, (en al was dat wel het geval dan was ik nog steeds een voorstander van VvM) maar je kunt je taart nu eenmaal niet opvreten en tegelijkertijd bewaren.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa25 aug. 2021 - 13:17

Hoi Marinus C. Ik denk (maar ik kan het natuurlijk mis hebben) dat degene die dergelijke woorden gebruiken, dat doen tégen mensen die homofoob zijn. Anders heeft het natuurlijk niet 't beoogde effect. Als iemand mij nu een homo noemt, of gay of n fag, zal me dat een zorg wezen. Dat is niet eens uitschelden terwijl ik toch echt hetero ben. Ik heb niets tegen homo's. Hoewel ik het als puber in de 80er jaren wel vies en erg vond (mea culpa). Toen zou ik 't waarschijnlijk wel erg hebben gevonden als ze me zo zouden uitschelden. Gelukkig kan n mens toch nog verstandig worden naarmate hij ouder wordt.

Eric Minnens
Eric Minnens4 aug. 2021 - 11:06

Waar blijft de gay pride? De trots op het woordje gay? Jammer dat gay zich in pejoratieve richting ontwikkelt. Terwijl het eind vorige eeuw, en voor mij nog steeds, zo'n positief image had. Het had zich als synoniem kunnen ontwikkelen voor de term lhbti en aanverwanten. Maar ja, taalgebruik laat zich meestal niet dwingen. (Soms wel, zoals wit en van kleur.) Ik hoop dat we de gay pride erin houden.

10 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 11:14

Ik ben van mening dat men moet stoppen met de taalpolitie

Eric Minnens
Eric Minnens4 aug. 2021 - 12:01

Ik las net in de Regenboog taaltips, hieronder gelinkt door Rutger Groot, dat Gay Pride in Amsterdam ook al niet meer mag (= opgelegd taalgebruik, als iedereen zich daaraan houdt). Nou ja, jammer dan, ik pleit dus eigenlijk in een andere richting. Ook woorden als 'een transgender', 'een transseksueel', travestiet, en zelfs echtgenoot(e) worden afgeraden. Ik kan me hier iets bij voorstellen, maar kies voor mijn eigen teksten toch ook graag mijn eigen woorden. Al houd ik zeker rekening met gevoeligheden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 13:03

De meeste mensen zullen de taaltips wel negeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 13:09

Een Noorse onderzoeker schreef een proefschrift over het gebruik van scheldwoorden zoals "homo" onder scholieren. Zij concludeerde dat "negatieve" effecten niet waren te vinden, al was het maar omdat de scheldwoorden continue te pas en te onpas heen en weer vlogen. Scheldwoorden verbieden is onbegonnen werk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 14:10

Er zijn wel wat ostentatieve bekeringen van "blank" naar "wit" maar of dat ook bij het gros van de bevolking het geval is kan worden betwijfeld. Als linguist ben ik ook niet voor voorschrijven resp. dwang.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 15:39

je hebt natuurlijke ontwikkeling en opgelegd taalgebruik we hebben hier te maken met opgelegd ik weiger dan ook wit te zeggen - vooral omdat het motief van wit racistisch is .

tempest
tempest4 aug. 2021 - 19:31

@Griezel Op zich kan je prima tegen een taalpolitie zijn en nog steeds vinden dat je bepaalde woorden niet moet gebruiken. Een leraar mag best leerlingen aanspreken op het gebruik van “homo” als scheldwoord bijvoorbeeld. Niet op een betuttelende manier, maar gewoon uitleggen wat dat voor sommige andere mensen kan betekenen. Dat is geen “taalpolitie”, maar simpelweg opvoeden en onderwijzen.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:08

"Een Noorse onderzoeker schreef een proefschrift over het gebruik van scheldwoorden zoals “homo” onder scholieren. Zij concludeerde dat “negatieve” effecten niet waren te vinden, al was het maar omdat de scheldwoorden continue te pas en te onpas heen en weer vlogen. Scheldwoorden verbieden is onbegonnen werk. " Welk onderzoek was dat? En het is geen tweestelling tussen of niks doen of verbieden.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:10

"Eric Minnens 4 augustus 2021 at 14:01 Ik las net in de Regenboog taaltips, hieronder gelinkt door Rutger Groot, dat Gay Pride in Amsterdam ook al niet meer mag (= opgelegd taalgebruik, als iedereen zich daaraan houdt). " Dan heb je niet goed gelezezen want nergens wordt over ver/geboden gesproken, enkel over 'liever niet zeggen' versus wat je wel kan zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 10:35

Proefschrift van Hilde Slåtten. "Gay-related name-calling among young adolescents – Exploring the importance of the context", Hilde Slåtten, UiB, 2016. De context is belangrijk, schelden dat plaats vond in het kader van "mobbing" (pesten) en buiten de kennissenkring was wel gerelateerd aan meer depressieve gevoelens. Zij beveelt aan om het niet-gebruik van "homo-gerelateerde" scheldwoorden op te nemen in anti-pestprogramma's.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 9:59

Als je zelf geen problemen hebt met je seksualiteit zou ik niet weten waarom je je zou moeten laten behandelen.

Stephan25
Stephan254 aug. 2021 - 8:45

Soms ben ik wel eens dat mensen zoveel problemen hebben dat ze op zoek gaan naar kleinere problemen ter afleiding. Ook hier, gay heeft gewoon 2 betekenissen. Accepteer dat gewoon en blijf niet zo hangen in het negatieve. Wees gay (vrolijk), geniet, leef en bewonder.

2 Reacties
Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:09

"Accepteer dat gewoon en blijf niet zo hangen in het negatieve. Wees gay (vrolijk), geniet, leef en bewonder. " Geld dit ook, bijvoorbeeld, voor scheldwoorden over Joden?

Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 9:30

Accepteer ook maar gewoon dat als je het woord homo of gay als scheldwoord gebruik, ik conclusies over jou trek. Ik lig er verder niet wakker van of zo, maar het laatste wat ik nodig heb is een heteroman die mij wel even gaat uitleggen wat homofobie is en hoe het werkt.

Durk Morrees
Durk Morrees4 aug. 2021 - 8:20

Het gaat niet om aanduidingen als "gay" of "homo" maar om de negatieve intentie ervan door gebruikers. Net als dat je "zwarte", ondanks dat dat ook al een eerder vervangen aanduiding betreft, ook met een negatieve connotatie kan gebruiken, of "kerel", "meid", etc. Het gaat dus om het bewust tot beledigend bedoeld aanduiden maar dat mag niet uitsluiten dat het gebruik toch ook negatief zou mogen zijn mits het op een gewoon bedoelde manier kritisch is.

Rutger Groot
Rutger Groot4 aug. 2021 - 7:21

Als antwoord hierop heeft de gemeente Amsterdam de regenboog taaltips ontwikkeld (geen grap)... https://assets.amsterdam.nl/publish/pages/708380/regenboogtips_2018_03.pdf De LHBTI wereld is hiermee ineens een stuk veiliger geworden, toch?

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 11:18

ja dat gaat goed mis wat beledigend ook voor de mensen die jarenlang voor homorechten en dergelijke gestreden hebben met deze ongewenste termen geen gaypride meer zeggen , jezelf niet langen als homo kunnen identificeren het zijn nu nog 'liever niet' adviezen nog even en we krijgen engelse toestanden waarbij woorden onder haat gaan vallen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 11:27

eigenlijk wordt homoseksualiteit een beetje opgeslokt door allemaal andere zaken er zijn nu allerlei seksuele identiteiten die op een hoop gegooid worden en allemaal met hun vlaggen staan te zwaaien en allemaal onder een vlag alsof ze allemaal hetzelfde zijn

THM@S
THM@S4 aug. 2021 - 18:52

Wie bedenkt dit...?! Toch zeker niet de homoactivisten uit de vorige eeuw. Of excuus, regenboogactivisten.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis4 aug. 2021 - 21:12

Griezel, het help wel als je goed leest wat er staat, er staat nergens dat je dingen niet mag zeggen. Er word gesproken van liever niet en vervolgens betere alternatieven gegeven. Daarnaast is de LHBTI gemeenschap geen kerk met de gemeente Amsterdam als Vaticaan. Zij spreken niet voor alle LHBTI-ers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 10:41

De meeste LHBTI-ers zullen ook ouders, brusjes, vrienden, collega's enz enz hebben die niet tot de "gemeenschap" behoren. Het is geen religie.

Pater
Pater3 aug. 2021 - 17:58

Als je zelf geen problemen hebt met je aseksualiteit moet je je zeker geen problemen laten aanpraten! Maar waarom 'gay' een scheldwoord is is me compleet onduidelijk.

7 Reacties
tempest
tempest3 aug. 2021 - 20:15

In sommige situaties betekent het zoiets als stom of verwijfd. Het wordt nu in de gay-scene ook al wel als geuzenterm gebruikt (meestal onder jongeren/studenten). Het is wel een generatie-dingetje, maar dat is eigenlijk met queer en flikker net zo (alleen andere generaties).

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis3 aug. 2021 - 21:16

Dat wordt door de auteur toch duidelijk uitgelegd. Het wordt gebruikt als synoniem voor 'slecht' of 'dom' of 'afkeuringswaardig'. Als iemand iets onhandigs doet bijvoorbeeld, wordt tegen die persoon gezegd: "Doe niet zo gay!". Als iemand iets doet waarvan de ander vind dat dat niet hoort/slecht is, zegt die ander: "Dat is zo gay!" Ik hoor het al docent regelmatig op zulke manieren gebruikt worden door mijn leerlingen en spreek ze daar altijd op aan.

Erik20
Erik203 aug. 2021 - 21:17

"Gay" wordt niet als scheldwoord gebruikt. Mensen zeggen dat iets "gay" is wanneer ze bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis stom vinden, het is negatief. Uiteraard is dat ook kwetsend, maar het is geen scheldwoord.

JasDon
JasDon4 aug. 2021 - 8:39

In gebruik kan het verschillende gevoelens uitdrukken. De lading hangt af van de zender en de context. Bv. in het gebruik van de TV-Show Community: https://www.youtube.com/watch?v=d-LtMpDw9B0 Dit werd snel een meme, maar ik zie er persoonlijk geen kwaad in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 9:41

"Gay" wordt door jongeren ongeveer sinds de eeuwwisseling gebruikt voor iets wat slecht of dom is. Niet noodzakelijk in de context van sexualiteit. "Homo" is een scheldwoord.

Marinus C.
Marinus C.5 aug. 2021 - 9:55

@Danielle Het lijkt me dat het gebruik van die woorden op die manier een direct gevolg was van de overheersende attitudes t.o.v. gay en homo's. Al gaat het denk ik wel de richting op van de woorden mietje en opsodemieteren die ook duidelijk een homofobe oorsprong hebben ("Sodomiet") maar waarvan de oorspronkelijke connotaties ondertussen hooguit een leuk etymologisch weetje zijn geworden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2021 - 14:36

Jeugdtaal is notoir vluchtig. Voor de huidige jongeren kan de homofobe connotatie van "gay" inmiddels ook zijn verdwenen zijn en daarmee een vrij inhoudsloos negatief adjectief zijn geworden.

Jaco38
Jaco383 aug. 2021 - 16:24

“Er wordt indirect gezegd: zolang je aseksueel bent, ben je nog mentaal ziek” Dat is idd te kort door de bocht, anderzijds doe je jezelf (denk ik) ook te kort als je bij voorbaat niet openstaat voor de mogelijkheid dat er wel degelijk ook psychische - medische oorzaken aan aseksualiteit ten grondslag kunnen liggen. https://www.seksuologischehulp.be/aseksualiteit

2 Reacties
Ilja2
Ilja23 aug. 2021 - 19:19

Er zijn aseksuele mensen die gewoon een seksleven hebben (en niet tegen hun zin in), die masturberen omdat ze wel een libido hebben en er zijn ook aseksuele mensen die dat niet hebben. Dat is geen keuze, of een symptoom. Aseksueel zijn heeft namelijk niets met libido/zin in seks te maken. Het betekent enkel dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot mensen. Mensen zijn niet lust-opwekkend.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis3 aug. 2021 - 21:17

Het probleem is dat depressieve mensen vaak, door hun depressieve gevoelens, een verminderd libido hebben. Dat betekend niet dat, omgekeerd, iedereen die een laag of niet bestaand libido depressief is.

OlavM
OlavM3 aug. 2021 - 16:11

Iemand in een gender- of seksueel hokje stoppen hoeft en moet natuurlijk helemaal niet. "Gay" ervaar ik zelf niet als een scheldwoord. In het Engels betekent het immers ook zoiets als "vrolijk". Ik weet niet wanneer en waarom deze term in het Engels in gebruik is gekomen. Een mens kan aseksueel zijn, maar dat is zeker wel iets heel anders dan homoseksueel. Dat moet niet op één lijn worden gesteld. Het lijkt me overigens wel van belang dat eerlijk en tijdig te vertellen aan mensen die hopen of verwachten een seksuele relatie aan te kunnen gaan.

3 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 aug. 2021 - 19:33

OlavM "Ik weet niet wanneer en waarom deze term in het Engels in gebruik is gekomen." In het Frans betekent het ook vrolijk, en het Oudfrans "gai" betekende hetzelfde. Het zal denk ik wel met de Normandiërs meegekomen zijn en zo in het Engels terecht gekomen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 9:52

[Ik weet niet wanneer en waarom deze term in het Engels in gebruik is gekomen.] Al vrij lang geleden. Het is een Frans leenwoord dat aanvankelijk stond voor schoonheid en er geleidelijk andere betekenissen bijkreeg: "The word gay by the 1890s had an overall tinge of promiscuity -- a gay house was a brothel. The suggestion of immorality in the word can be traced back at least to the 1630s." Gay als woord voor mannelijke homo dateert op zijn vroegst uit het midden van de vorige eeuw.

Marinus C.
Marinus C.4 aug. 2021 - 13:56

Sowieso is het altijd een aanrader om een en ander door te spreken voordat je een (a)seksuele relatie begint. Er hoeft echt geen contract opgesteld te worden of zo, maar het is wel handig als alle betrokkenen weten hoe de anderen erin staan.

tempest
tempest3 aug. 2021 - 15:03

Gay, flikker, queer, homo, maar natuurlijk moet je daarmee stoppen als scheldwoord. Zeer mee eens. Snap de drempel om naar een psycholoog te gaan, maar als je ergens mee zit kan het je zeker helpen hoor! Een normale psycholoog zal je echt niet “van je aseksualiteit af willen helpen” als je zelf daar geen behoefte aan hebt.

Henri Zwols
Henri Zwols3 aug. 2021 - 15:00

"dat is gay" Zal een generatiedingetje zijn. Ik heb dat nog nooit gebruikt. Maar goed, ik ben sowieso geen liefhebber van anglicismen.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles3 aug. 2021 - 14:44

Sommige religies zijn niet erg verdraagzaam voor jij en de jouwen maar daar is hier zelden kritiek op want dan word je in de rechtse hoek geplaatst.

13 Reacties
Marinus C.
Marinus C.3 aug. 2021 - 15:30

Voor uw slag is LGBTQ+-haat enkel een stok om moslims mee te slaan. Uiteraard is uw slag zelf vaak homofoob. Verder kan ik er op wijzen dat hier genoeg rechtsmensjes zijn die werkelijk in ieder homotopic weer over moslims beginnen.

Karingin
Karingin3 aug. 2021 - 15:47

Aansteller

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 aug. 2021 - 15:55

Geen onderwerp of het moet weer over "sommige reljgies" gaan van - inderdaad - mensen uit de rechtse hoek.

Mini2
Mini23 aug. 2021 - 16:21

@Karingin Jij bewijst zijn punt.

Sonic2
Sonic23 aug. 2021 - 16:30

Stop eens met onfatsoenlijke racisten als Baudet en Wilders als rechts te betitelen. Die leugens horen we al heel lang. FvD en PVV zijn xenofobe partijen. Die zich op de flank bevinden. Voor de verandering eens geen geschiedenisvervalsing. Ik vind het overigens opmerkelijk dat islam kritiek en racisme bestrijding niet samen kunnen gaan. En met islam kritiek bedoel ik normale kritiek. Niet dat haatzaaien wat krankzinnig rechts doet, maar normale en inhoudelijke kritiek. Je kunt toch normaal kritiek hebben op godsdienst en ook racisme willen bestrijden. Op de islam is hier zeker kritiek, maar niet op de manier die u wilt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 aug. 2021 - 17:59

Zo en op welke islam heeft u dan wel kritiek want het zijn er nogal wat - of bedoelde u soms dat u de meest extreme mafkezen als representatief voor iedere moslim ziet?

Mini2
Mini23 aug. 2021 - 18:29

@Marinus Marinus is het uithangbord van regressief links.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout3 aug. 2021 - 18:39

maar daar is hier zelden kritiek op want dan word je in de rechtse hoek geplaatst' Jezus, wat weer een domrechtse slachtofferige jeremiade. Zó oubollig afgezaagd, typerend voor kleinburgerlijk rancuneus-rabiaat rechts! Schaam jij je eigenlijk niet om hiér te komen figureren? Je zet jezelf grotelijks voor joker.

Satya
Satya4 aug. 2021 - 6:28

Mini Waarom zou Marinus dat zijn? Het is natuurlijk nogal raar om bij dit onderwerp over religie te beginnen terwijl er juist over acceptatie gaat. Wat dat betreft verschil het donkere kamertje kennelijk niet zoveel van sommige religieuzen.

Marinus C.
Marinus C.4 aug. 2021 - 7:29

@Mini Regressief links is een extreemrechtse fopterm, die in mijn geval ook nog een nergens op slaat omdat ik niet veel op heb met de islam, en best kritiek durf te hebben op die religie. Niet in de laatste plaats omdat homofobie best wel een issue is onder moslims.

Berend22
Berend224 aug. 2021 - 8:26

Klopt als een bus maar wordt nog niet getolereerd hier.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2021 - 15:06

Welke religies zijn wel verdraagzaam ?

THM@S
THM@S4 aug. 2021 - 17:19

Ik begrijp niet waarom religieuze kritiek telkens wordt weggezet als extreem rechts. Het is een feit dat de grootste religies in Nederlands en homoseksualiteit haaks tegenover elkaar staan. Het is ook een feit dat homoseksualiteit bij een groot deel van de 'jongeren' met een moslim achtergrond niet geaccepteerd wordt. Het is ook een feit dat deze groep betrokken is bij veel geweldsdelicten en intimidaties jegens homoseksuelen. Zolang dit niet erkend wordt en als separaat probleem behandeld wordt, zijn blogjes zoals deze, regenboogvlaggetjes en regenboogfietspaden niets meer dan holle symboolpolitiek. Maar laten we ons vooral richten op vrienden die elkaar onderling of op het voetbalveld een mietje of homo noemen. Daar zit blijkbaar het echte acceptatie probleem en de echte dreiging.

JasDon
JasDon3 aug. 2021 - 12:33

"Maar laat me duidelijk zijn: dit is een vorm van conversion therapy (homogenezing)." Dat ben ik niet met je eens, want conversion therapy is gebaseerd op religieuze, conservatieve opvattingen van je omgeving en mogelijk jezelf. Als aangetoond is dat het opvoeren van het libido depressie tegengaat snap ik dat een therapeut dat overweegt. Maar het is aan de patiënt om te kiezen om hier in mee te gaan. Ik kan niet beoordelen of geen zin in seks een keuze of een symptoom is, maar een professionele behandelaar kan dat wellicht wel beter duiden. En wat het antwoord ook is, het is geen probleem, zolang je maar gelukkig bent met wie je bent en de keuzes die je maakt.

4 Reacties
Ilja2
Ilja23 aug. 2021 - 19:14

Hoewel het wel vaak het geval is, hoeft het niet met religieuze overtuigingen te maken te hebben. Het begrip conversie-therapie kan dan ook heel breed zijn en hoeft niet per se een kamp te zijn waar je gedwongen wordt. Waar haal je het idee vandaan dat conversie-therapie zo strak gedefinieerd is? En voor de duidelijkheid: aseksueel heeft niets met zin in seks te maken, het betekent enkel dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot iemand. Vele aseksuelen hebben gewoon een seksleven of masturberen wel omdat ze een libido hebben (maar velen ook niet). Wat jij zegt is een beetje als tegen iemand die homo is zeggen "ik kan niet beoordelen of geen zin hebben in seks met een vrouw een keuze of een symptoom is". Het is geen symptoom EN ook geen keuze, net zo min als homo, lesbienne of biseksueel zijn dat is.

JasDon
JasDon4 aug. 2021 - 8:30

"Hoewel het wel vaak het geval is", " Waar haal je het idee vandaan dat conversie-therapie zo strak gedefinieerd is?" Conversietherapie is bijna exclusief het domein van conservatieve en/of religieuze groepen in deze wereld. In theorie kan je het natuurlijk breder trekken, maar ik kan me geen areligieus of niet conservatief voorbeeld bedenken die in de praktijk voorkomt. Het is natuurlijk geen therapie, want dat impliceert genezing. "En voor de duidelijkheid: aseksueel heeft niets met zin in seks te maken" Eens, ik reageer dan ook op je opmerking: "want ik heb gewoon geen zin in seks." en ging er niet van uit dat dit voor aseksualiteit het geval is. Hoewel er best mensen zullen zijn die zich op basis van 'geen zin' zichzelf zo identificeren. Zo gaat dit helaas met labels. Een verminderd libido is een bekend symptoom van depressiviteit en een reden voor depressiviteit kan een verminderd libido zijn. In je schrijven lijk je te suggereren dat je depressieve klachten hebt. Vandaar mijn opmerking. Nu dacht ik een ander stukje tekst te hebben gelezen, want in je tekst staat in ieder geval nu dat je bang bent dat een psycholoog je pas genezen beschouwd als je een libido hebt, terwijl ik eerder dacht te lezen dat je bang was dat het een onderdeel was van de behandeling om uit de depressiviteit te geraken. Als ik het verkeerd gelezen heb, dan heb je hier mijn excuses. "Wat jij zegt is een beetje als tegen iemand die homo is zeggen “ik kan niet beoordelen of geen zin hebben in seks met een vrouw een keuze of een symptoom is” Dat zou ik nooit zeggen tegen een homoseksueel persoon. Tegelijkertijd kan een drang tot het (niet) uitvoeren van bepaalde seksuele handelingen het gevolg zijn van een ziektebeeld. Maar ik zal zelf nooit die conclusie kunnen trekken voor iemand.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2021 - 16:52

@JasDon 'Als aangetoond is dat het opvoeren van het libido depressie tegengaat snap ik dat een therapeut dat overweegt.' Dus, aldus JasDon: mensen die depressief zijn hebben verminderd zin in sex Ilja is a-sexueel a-sexueel betekent dat je geen zin in sex hebt Ilja is dus depressief en dan is het ervoor zorgen dat iemand zin in sex krijgt een effectief middel om die depressie te bestrijden. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen.

JasDon
JasDon5 aug. 2021 - 14:42

Stock zocht een stok om mee te slaan maar was al blij met een grashalm. Het lidwoord 'een' staat voor reden, niet 'de'. En daarmee suggereer ik dat het mogelijk zou zijn en niet dat het per se zo is, laat staan dat het per definitie aannemelijk is in haar situatie. Ik raad haar vooral aan om professionals die hier mee kunnen helpen in haar leven toe te laten. Jij probeert mij van vooringenomenheid te beschuldigen door mij woorden in de mond te leggen, terwijl uit je eigen gebrekkige redeneren vooral je eigen vooringenomenheid met betrekking tot mijn persoon boven komt drijven.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht3 aug. 2021 - 12:02

Er zijn genoeg onveilige plekken voor iedereen op deze wereld. Voor iedereen, het is niet anders. Leer er mee omgaan en heb niet de illusie dat de wereld zich aan jou of mij aanpast.

9 Reacties
Marinus C.
Marinus C.3 aug. 2021 - 14:12

In het kader van dit onderwerp kun je gerust stellen dat een cisgender hetero zijn doodeenvoudig en ongecompliceerd is, terwijl van die norm afwijken je leven moeilijker, ingewikkelder en (inderdaad) onveiliger maakt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 aug. 2021 - 15:18

nou sinds men ineens mensen cisgender noemt blijkt daar ook ineens een probleem te zijn toch wonderbaarlijk die taal

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht3 aug. 2021 - 18:21

Beste Marinus, ik ben gewoon een man en ik weiger cisgender te zijn. Doe er mee wat je wilt.

Ilja2
Ilja23 aug. 2021 - 19:05

Iemand cis noemen is enkel een feit benoemen. Daarbij komt dat we er toch hopelijk over eens zijn dat onveilige plekken niet horen te bestaan en verholpen moeten worden.

Winterdepressie
Winterdepressie4 aug. 2021 - 0:50

@Ilja, Iemand cisgender noemen is, at most, een semantisch "feit". Semantiek is ook waar veel van dit stuk over gaat. Cis kan vervolgens ook even vernederend, beledigend of stigmatiserend zijn als "gay". Het enige verschil is dat de een een vernederende, stigmatiserende term is voor een minderheid en de ander voor een meerderheid. Daar waar het uitgangspunt is dat iedereen gelijk is, dan moet dit ook gelden voor het gegeven of je behoort tot een minderheid of meerderheid. Een gegeven waar niemand echt sturing over heeft. Stop dus eens met individuen labels als "cis". Dat maakt voor hen mogelijk een onprettige en/of onveilige situatie.

Satya
Satya4 aug. 2021 - 6:30

Je moet altijd vooruitgang nastreven, persoonlijk en als maatschappij, al denk ik niet dat dat in het verbieden van woorden zit, eerder in humor en gesprek.

Marinus C.
Marinus C.4 aug. 2021 - 8:01

@Winterdepressie Het is niet zo zeer dat cisgender beledigend is, het is namelijk een neutrale, beschrijvende term, het is meer zo dat een deel van de cisgenders niets kan hebben. Als cis-gender homoman weet ik uit ervaring dat de problematiek rond cisgender zijn te verwaarlozen is in vergelijk tot de problematiek rond homo zijn. Dat jij dat anders ervaart is (denk ik) het gevolg van een gebrek aan incasseringsvermogen, wat weer het resultaat is van een ongecompliceerd en makkelijk leven op dat gebied. Ik bedoel, ik kwam

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 10:42

Inmiddels is cisgender ook een "hokje" geworden waar anderen je al dan niet in kunnen stoppen. Een cisgender identiteit is niet langer neutraal, universeel en vanzelfsprekend. De term kwam in de 90-tiger jaren vorige eeuw in gebruik.

Winterdepressie
Winterdepressie4 aug. 2021 - 11:51

@Marinus C. Ik heb geen probleem met de term an sich. Als deze inderdaad neutraal is en in (gender) discussies communicatie beter en duidelijke maakt, dan ben ik helemaal voor. Het probleem is dat, zoals DanielleDefoe ook al aangaf de term niet echt neutraal meer is. Het is een hokje geworden dat nu voornamelijk gebruikt wordt om groepen en individuen uit te sluiten of te framen in kaders zoals privilege en van dat zulks. De parallellen met het woord "gay" zijn dus legio en de problematiek hetzelfde. Extra problemen bovenop de al bestaande sex- en genderproblematiek die door een lemma meer of minder in het genderjargon woordenboek ook geen oplossing zal vinden.