Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop het pamperen van de 'bezorgde burger'

  •  
28-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
pampers

© cc foto: Melanie Edwards

Overal bederven deze misbruikers van de vrijheid van meningsuiting de sfeer en frustreren ze de mogelijkheden tot overleg en het komen tot oplossingen
Sinds de moord op Pim Fortuyn is de de beer los. Sinds “ik zeg wat ik denk” in de mode is, is de onderbuik de opiniemaker. Onderbuik Nederland roeptoetert er lekker op los. Als het even kan ook nog los van de feiten, los van wat de wetenschap ons leert, los van wat het onderwijs ons heeft bijgebracht, los van wat ons geweten ons ingeeft. Fact free politics en verruwd taalgebruik is de nieuwe norm en de nieuwe politieke correctheid.
Een flink deel van de “bezorgde burger” heeft zich ontwikkeld tot ongeleide anonieme projectielen op internet, in het publieke debat en tijdens familiefeestjes. Overal bederven deze misbruikers van de vrijheid van meningsuiting de sfeer en frustreren ze de mogelijkheden tot overleg en het komen tot oplossingen van ontstane misverstanden en mogelijke fouten in ons democratische systeem. Het liefst natuurlijk schuilgaand achter nepnamen en bivakmutsen. Want in het openbaar van alles roepen en doen lijkt toch problematisch te zijn voor diezelfde “bezorgde burger”. Kennelijk is er toch een stemmetje in het hoofd dat zegt: “wat ik nu ga doen of opschrijven deugt eigenlijk niet”. Met open vizier discussiëren is er niet bij. Bang voor de gevolgen van de eigen mening en dat je er misschien wel eens verantwoording voor moet afleggen.
Hoe heeft dat zover kunnen komen? Ik denk dat het totale gebrek aan tegenspraak van deskundigen en beleidsmakers heeft geleid tot het idee dat de “bezorgde burger” overal verstand van heeft en overal maar een mening over moet hebben en moet geven. Ook al heb je er de ballen verstand van, je doet gewoon of je dat wel hebt, onder een nickname en je negeert keer op keer op keer op keer gewoon alles wat je standpunt weerlegt.
Twee voorbeeldjes van zo’n oeverloze discussie zijn: Voorbeeld 1:”Nederland wordt overspoeld door moslims. Ze grijpen straks de macht en dan zijn we alle rechten kwijt.” Hoe vaak moet nog worden aangetoond dat het aantal moslims iets meer dan 5% is van het aantal Nederlandse ingezetenen en dat maar niet wezenlijk groeit? Voorbeeld 2: “Artikel 1 uit de grondwet moet onmiddellijk worden geschrapt.” Hoe vaak moet nog worden aangetoond dat er voor een grondwetswijziging van b.v. artikel 1 eerst een overwegingswet met 50,1% moet worden aangenomen en dat er daarna 2 keer 2/3 meerderheid (66,7 %) nodig is om het goed te keuren. Daar moet ook nog een verkiezing tussen zitten. Hoe vaak moet dat nog worden uitgelegd?
Zo zijn er tientallen voorbeelden te noemen. En toch blijven diezelfde “bezorgde burgers” maar roepen dat we worden overspoeld en dat we onze democratie kwijtraken. Dat is nu al jaren en jaren zo. En omdat men in de politiek en wetenschap, uit angst voor “de kiezer” of mateloze agressie, hen niet meer tegenspreekt, krijgt de “bezorgde burger” het gevoel gelijk te hebben. In feite zitten ze er vaak helemaal naast en elkaar alleen maar na te praten of gewoon keiharde leugens te verspreiden.
De meeste “leiders” zijn bangeriken geworden die zich laten leiden door een “ontploffend Twitter, Facebook of internet”. Bang van anonieme reaguurders. Reaguurders die niet zeldzaam onder verschillende verzonnen namen op verschillende forums hetzelfde kalken. Bang van wat eigenlijk? Bang van de onbekenden! Bang van tekstjes die niet terug te herleiden zijn tot echte personen. En dat anonieme bij die reaguurders is niet voor niets!
Het wordt tijd dat de politieke kopstukken van zich af gaan slaan. Het wordt tijd dat wetenschappers zich niet meer laten ringeloren en zich laten aanwrijven dat “wetenschap ook maar een mening is”. Stop het pamperen van de ongeleide projectielen die zichzelf de “bezorgde burger” noemen en het samenleven moeilijk maken. Zeg tegen de populisten dat ze mensen bedriegen. Zeg tegen de volgers van de populisten dat ze keihard bedrogen worden en lever ze het glasharde bewijs. Confronteer de “bezorgde burger” met de gevolgen van hun eigen denken.
Stop met de nieuwe politieke correctheid. U weet wel die politieke correctheid van het verzwijgen van het gevaar van de onderbuik. Ga staan voor uw zaak en vertel de “bezorgde burger” dat het na 12-15 jaar wel mooi is geweest met het vernielen van, ook jouw, samenleving. Vraag de “bezorgde burger” wat 12-15 jaar schreeuwen en roeptoeteren nu heeft opgeleverd, behalve versterking van haat en onrust? Na vele jaren van ontzien en pamperen is het mooi geweest. Luisteren naar de “bezorgde burger” heeft niet geholpen en gaat niet helpen, omdat die namelijk onvoorwaardelijk gehoorzamen bedoelen.
Vroeger had ik een Lada. Die kon ik zelf heel goed in de basis onderhouden, het was een simpele auto en op school heb ik iets van autotechniek geleerd. Contactpuntjes afstellen? No problem! Nu rij ik een Prius. Als ik de motorkap opendoe denk ik… doe maar snel weer dicht, dat is me veel te ingewikkeld. Ik vertrouw de monteur in de Toyota garage. Ik heb geen verstand van voetballen, dus ik bemoei me niet met de opstelling van een elftal. Ik ga ervan uit dat de bondscoach ons team het beste kan voorbereiden op een EK. Het wordt tijd dat we de ingewikkelde zaken, zoals een samenleving, weer overlaten aan de serieuze politiek en de wetenschap. Die hebben er verstand van.
Het wordt tijd dat tegen die “bezorgde burger” wordt gezegd dat ze zaken waar ze geen verstand van hebben of zich niet in hebben verdiept moeten overlaten aan deskundigen. Vertel ze dat het geen schande is dat je ergens geen mening over hebt, omdat je het gewoon niet weet of kunt overzien. Vertel ze spijkerhard dat ze zelf snoeihard worden getroffen als sommige “suggesties” van de “bezorgde burgers” worden uitgevoerd. Pamper de roeptoeter niet. Die roeptoeteraar wil namelijk ook niet dat er wordt gepamperd. Zeg gewoon dat ze er de ballen verstand van hebben. Kom niet meer met de fluwelen handschoentjes en verklaring dat ze het niet zo verkeerd bedoelen. De roeptoeteraars houden immers zelf niet van zachte heelmeesters.
Als de “bezorgde burger” zich dan toch wil bemoeien, vertel dan dat hij of zij lid moet worden van een partij en dat ze zich daarvoor moeten inzetten. Langs de zijlijn wat roepen is zinloos. Er is keuze genoeg. Voor ieder deelonderwerpje is tegenwoordig wel een partij te vinden. Politics by keyboard , met anonieme posters, werkt echt niet.
“Kom in verzet”, serieuze politici en wetenschappers! Stop het pamperen van de zogenaamde “bezorgde burger”. Maak u zorgen over de burger die bezorgd is dat de samenleving uit elkaar wordt gereten. Zet u in voor de mens, flora en fauna die uw bescherming keihard nodig hebben en die zich niet bedienen van anonieme accounts om de onderbuik te laten spreken. Die reaguurders beschermen zichzelf al door hun fanatieke anonimiteit.
Bereid u wel voor op een storm van gif en haat. Maar ja, dat is slechts een bevestiging van dat pamperen van de “bezorgde burger” dat al jaren niet heeft geholpen. Waar de rede ontbreekt begint het geschreeuw en het op de man spelen. Dat weten we allang, uit wetenschappelijk onderzoek. Maar ja, “wetenschap is ook maar een mening”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.