Joop

Stop deze Churchill van D66

  •    •  
10-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4562 keer bekeken
  •  
7170212149_ba24371d2d_o

© cc-foto: dpham

Hoewel ik oordelen over medemensen liever aan God overlaat, zie ik mij voor de tweede keer genoodzaakt een column over D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma te schrijven. Ik kom woorden tekort om te beschrijven hoe erg ik het politieke optreden van Sjoerdsma vind. Tegelijkertijd voelt ieder woord dat ik over hem noteer als één teveel, maar dat is geen argument: Sjoerdsma is een van de honderdvijftig mensen die de koers van dit land bepalen, we moeten hem serieus nemen.

Deze week bezocht Sjoerd met een plukje andere Nederlandse parlementariërs het kantoor van Zelensky in Kiev. Op de foto die genomen werd grijnst hij breed, in schril contrast met de mensen naast hem. Toen ik de foto zag, schaamde ik me net zo erg om Nederlander te zijn als die keer in een kroeg in de Algarve. Tussen vriendelijke, melancholische Portugezen keken we in alle rust Nederland-Portugal, tot een andere Hollander keihard de naam van de oranje-spits begon te scanderen.

Precies zo'n lompe boer is Sjoerd. Op Twitter gilt hij onophoudelijk om wapentuig voor Oekraïne, zodat meer mensen zich dood kunnen vechten voor vrijheid. Sjoerd is dol op vrijheid, maar lijkt het verschil tussen de negatieve (vrij van) en de positieve (vrij om) variant niet te kennen. Je kunt vrij zijn van de Russen, maar niet meer vrij zijn om je vader te knuffelen. Zoiets is te ingewikkeld voor de gemiddelde Hollander in zijn brulshirt, en dus ook voor onze D66-Churchill.

Jazeker, Sjoerd Sjoerdsma beschouwt zichzelf heimelijk als de Winston Churchill van zijn partij. ‘Ik heb ons vaderland gediend in Afghanistan en de Palestijnse gebieden. U?’, antwoordt hij een criticaster op Twitter. Dat hij er diplomaat in plaats van soldaat was, mag zijn jongensboek niet bederven. In hemelsnaam: welke papieren tijger stopt de D66-Churchill? Laat mij het zijn, deel deze column zoveel mogelijk.

cc-foto: dpham 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

PamVlam
PamVlam11 feb. 2023 - 8:45

Er is een tijd geweest dat D66 tamelijk pacifistisch was. Wat doe je daartegen. Maak iemand van D66 minister van defensie. Waarvan je weet dat de rol van ijzervreter helemaal niet bij die persoon past en de partij zal alles in het werk stellen om haar te ondersteunen. Sjoerd Sjoerdsma doet daar zijn best voor. Ollongren moet daar steun uit putten. Anders had ze waarschijnlijk allang het bijltje erbij neergegooid. Dat D66 zich daarmee volstrekt ongeloofwaardig maakt wordt op de koop toegenomen. Parlementszetels krijg je tegenwoordig door oorlog te voeren. Niet door het verstand te gebruiken.

EenMening3
EenMening310 feb. 2023 - 20:12

Poetin heeft nu ook de gasoorlog verloren. Dat komt o.a. door de zachte winter en de aanvoer van LNG, die veel sneller op gang gekomen is dan verwacht. De Europese gasbergingen zijn al weer voor 68 % gevuld en er wordt nu op grote schaal gas ingekocht voor de herfst en de winter. Rusland kan zijn gasoverschot moeilijk kwijt, omdat de capaciteit van de gaspijpleidingen naar o.a. China beperkt is en de aanleg van nieuwe pijpleidingen jaren duurt. Rusland was bezig LNG-havens te bouwen in Siberië maar de bouw ligt nu stil, omdat veel westerse partners zich na de invasie teruggetrokken hebben. Rusland kan zonder westerse hulp zelfs geen havens bouwen. Door deze ontwikkelingen wordt Poetins krijgskas veel minder gevuld. Kortom, Poetins gaswapen heeft zich tegen hem gekeerd. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/poetins-gaswapen-heeft-zich-tegen-hem-gekeerd-gazprom-kampt-met-weggevallen-vraag~b56f1dc7/

3 Reacties
Radio-Head
Radio-Head11 feb. 2023 - 8:38

@EenMening Twee linkjes, Nederlandse vlag, nu -> https://www.marinetraffic.com/nl/ais/details/ships/shipid:272793/mmsi:246878000/imo:9617698/vessel:CORAL_ENERGY https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5220157/baggeraars-bang-voor-chinese-concurrentie Fijne dag. P.S. nog even dit, De USA lijkt een wereldmacht in verval, met humanicide-achtige symptomen zoals o.a. obesitas en drugsverslaving, die de implosie tekening geven, als gevolg van de "We are the Greatest" doctrine denk ik. https://nida.nih.gov/research-topics/trends-statistics/overdose-death-rates

Willem D2
Willem D211 feb. 2023 - 10:41

@Radiohead Uiteindelijk komt de VS als winnaar uit deze oorlog. Niemand durft nog bij de Europese industrie wapens te kopen, want voor je het weet doen Duitsland of Zwitserland moeilijk. Hoewel de VS door haar o.a. dure en slechte onderwijssysteem (en nog veel meer dingen) een groot deel van haar bevolking verwaarloost is die zelfde bevolking ook haar kracht. De vergrijzing in Europa is groot, maar in China gigantisch. Rusland had al een demografisch probleem en met deze oorlog brengen ze zichzelf de nekslag toe. De VS heeft nauwelijks een demografisch probleem. Inmiddels zijn ze door schaliegas en olie netto exporteur geworden en niet meer afhankelijk van het Midden Oosten voor hun olie Ook zijn ze bezig om de productie afhankelijkheid van China af te bouwen en de chipsproductie in eigen land weer op te bouwen (o.a. Door TSMC te laten bouwen in de VS)

Gimli1955
Gimli195511 feb. 2023 - 11:12

@EenMening3 Tot voor kort was iedereen faliekant tegen schaliegas en waaruit bestaat LNG uit. Voor een groot deel uit schaliegas, en daarom noemen ze het natuurlijk LNG. Dat bekt beter dan vloeibaar gemaakt schaliegas. Nu wordt het via Saoedi-Arabië en Turkije ingevoerd in de EU voor een veel hoger prijs. Daarnaast maken we ons nu afhankelijk van de VS. Terwijl wij op een van de grootste gasvelden zitten, met nog genoeg reserve. Wat nu voor een onbekend bedrag verkocht wordt aan het buitenland en de Groningers nog steeds niet geholpen worden door deze regering.

EenMening3
EenMening310 feb. 2023 - 19:11

Winston Churchill, de grootste staatsman van de twintigste eeuw, nam ook de belangrijkste beslissing van de twintigste eeuw: doorvechten tegen nazi-Duitsland. Dat is al voldoende om hem, ondanks zijn fouten, te eren tot het laatste der dagen.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 feb. 2023 - 11:13

Hij werd na WW2 als snel af geserveerd als premier in de VK.

LaBou
LaBou 11 feb. 2023 - 11:28

Churchill had ook het lumineuze idee samen met diezelfde Duitsers de oorlog voort te zetten in oostelijke richting.

Pera71
Pera7110 feb. 2023 - 17:57

Het zoveelste stuk van deze figuur die vanuit zijn ivoren toren vage en onbegrijpelijke stukjes schrijft die er op neerkomen dat wij een volk dat om hun vrijheid en voortbestaan vecht, en om het behoud van de hele internationale rechtorde, in de steek moeten laten en moeten doen alsof onze neus bloedt. Ik heb liever lomperikken die doen wat gedaan moet worden dan subtiele zich verheven achtende fakelectuelen die wegkijken,

onyxcumulus
onyxcumulus10 feb. 2023 - 17:01

Sjoerdsma vergelijken met oorlogsmisdadiger Churchill...je moet maar durven

Brutus de tweede
Brutus de tweede10 feb. 2023 - 16:37

Meer wapens naar de Oekraine is als vuur met benzine blussen. Annexatie van delen van de Oekraine mag dan erg onrechtvaardig zijn , blijven vechten brengt nog veel meer ellende. Praatjes dat dan na de Oekraine de volgende landen aan de buurt zijn is mijns inziens pure bangmakerij. U hebt volkomen gelijk over dit heerschap.

5 Reacties
Jozias2
Jozias210 feb. 2023 - 16:53

@brutus U was ook tegen de landing van de geallieerden in 1944 en de bevrijding van Nederland?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 feb. 2023 - 19:14

"Annexatie van delen van de Oekraine mag dan erg onrechtvaardig zijn , blijven vechten brengt nog veel meer ellende." Accepteren van onrechtvaardigheid brengt geen ellende ?

Zandb
Zandb11 feb. 2023 - 7:22

Brutus Ik ben dan wel reuze benieuwd naar de wijze waarop u dan meent dat de Oekraïne zich zou kunnen/moeten verdedigen tegen die annexatie door middel van een oorlog. Wij waren ooit geannexeerd door de Duitsers. Bij mijn weten heeft heel veel benzine op het vuur er voor gezorgd dat die ongedaan is gemaakt. Maar dat was verkeerd en dat had beter anders gekend? Ik ben zeer benieuwd naar uw idee(ën) hierover.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 feb. 2023 - 3:02

Onzin. Zonder steun aan Oekraine word de oorlog groter. Je zegt. laat de Russen maar meer stelen en meer mensen van hun vrijheid beloven tot het land niet meer bestaat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 feb. 2023 - 11:29

Dat de oorlog alleen in het zuid oosten van Oekraine blijft is omdat Oekraine het daar met steun inclusief wapens houdt. Met je plan om de oorlog en haar ellende uit te breiden is zou je je moeten schamen. Hoe kleiner de greep van Rusland, hoe beter.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 feb. 2023 - 15:39

Aardige schokgolf van Raymond Taams. Zeker als de studenten hier (ha,ha) zich realiseren wie Churchill was: Winston Churchill, Imperial Monstrosity https://www.currentaffairs.org/2022/04/winston-churchill-imperial-monstrosity

Markzelluf
Markzelluf10 feb. 2023 - 14:27

Wat een eigenaardige marketingstrategie volgt Taams om al schrijver enigszins bekendheid te verwerven. Misschien is Sjoerdsma inderdaad een enorme blaaskakende eikel, ik ken hem nauwelijks, maar zijn standpunt over wapenleveranties aan de Oekraïne wordt door het gros van de politici gedeeld. Waarom dan zo’n persoonlijke aanval? En waarom de vergelijking met Churchill? Het imago van laatstgenoemde is onverwoestbaar, ondanks alcoholisme, wispelturigheid en dergelijke. Sjoerdsma en Churchill, zoiets als Taams verwijten dat hij op Hermans lijkt, neu, niets wordt het zo, niets, ondanks talloos veel miljoenen woorden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 feb. 2023 - 14:27

De vraag is of Taams nu voor of tegen bewapening van Oekraïne is.

Middenman
Middenman10 feb. 2023 - 14:00

Laat ik nu Sjoerdsma één van de weinige positieve aspecten van D66 vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2023 - 13:54

"Je kunt vrij zijn van de Russen, maar niet meer vrij zijn om je vader te knuffelen. Zoiets is te ingewikkeld voor de gemiddelde Hollander in zijn brulshirt, en dus ook voor onze D66-Churchill." Wat wil je nu zeggen? Je kunt je vader ook niet meer knuffelen als je hem niet eerst van de Russen bevrijd hebt. Dan wordt hij nl. morgen gedeporteerd.

3 Reacties
Armoedegrens
Armoedegrens10 feb. 2023 - 17:48

@Minoes&tuin Gewone vrouwen krijgen altijd van de heersers een belangrijke rol toegedeeld in het bewegen van mannen naar het oorlogsgebied, met hun beroep op bescherming. Ik vraag me af of dat wel altijd voldoende begrepen wordt, ook door vrouwen wier mening ik normaliter graag lees.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2023 - 6:41

Er leven ook gewone mannen in dat land. Ik heb niets et gewone mannen en gewone vrouwen. Iedereen zal daar anders over denken. Maar als iemand aan mijn man komt of mijn kinderen, überhaupt mannen, vrouwen en kinderen dan kun je niet anders dan ze beschermen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2023 - 10:54

Dan bedoel ik dat 'mijn' natuurlijk niet zo strikt. Het staat voor bepaalde totaal onschuldige mensen.

Greendutch
Greendutch10 feb. 2023 - 13:37

Nee niet delen, we willen als Nederland dat Oekraïne wint, Sjoerdsma is mogelijk wat overactief , overenthousiast, maar gelooft in het beleid, in democratie en vrijheid. Als pacifist wil ik helemaal geen oorlog, geen wapens, geen geweld, geen slachtoffers, maar ik wil zo ontzettend níet!! dat Poetin de kans krijgt om zijn macht over het vrije westen uit te strekken dat ik met alle moeite toch ook zie dat Oekraïne daar wapens voor nodig heeft. Al een jaar zie ik de ontzettend moedige Oekraïeners vechten als 1 man/vrouw tegen de overheersing door Rusland, nadat zij op democratische manier voor deze regering gekozen hebben, om hun identiteit als Oekraïeners te behouden, om een open democratie te blijven ipv een gesloten dictatuur om hun weg naar aansluiting bij Europa veilig te stellen én om onze democratie en manier van leven veilig te stellen. Ik bewonder de loyaliteit van de Oekraieners, hun inventiviteit en moed. Het is een zeer intelligent volk, met veel hoogopgeleide mensen, hardwerkend, slim, met een rijke cultuur en geschiedenis. dit heb ik afgelopen jaar gezien, daarvoor kende ik ze helaas niet. verwerk jij je schaamte en gene op jouw manier, respecteer de basis van Joop, respecteer anderen met hun andere meningen, visies en wensen. Wil je perse alles op jouw manier hoor je hier niet thuis, doe dan je beklag op de website van Wilders en kornuiten aan die zijde v.d. kamer .

6 Reacties
Jaap12342
Jaap1234210 feb. 2023 - 13:40

Spreek voor jezelf. Ik wil helemaal niet dat Oekraïne wint.

onyxcumulus
onyxcumulus10 feb. 2023 - 17:05

Greendutch, jij wilt niet dat de Oekraine wint. Jij wil dat Rusland verliest en helemaal aan gort gaat. Dat is wat jij wilt. En die beiden zijn twee zeer verschillende dingen. De Oekraine zal jij ook aan je reet roesten. De uitslag van het Oekraine referendum zegt genoeg over hoe wij over de Oekraine denken.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 feb. 2023 - 17:10

En gelukkig is Oekraïne een gidsland, aangaande corruptie, censuur en door op het darkweb de Westerse wapens te verkopen etc. etc. Natuurlijk zijn er goede Oekraïners, maar helaas niet voldoende.

Pera71
Pera7110 feb. 2023 - 17:50

Alleen liefhebbers van autoritaire dictators, fascisten en dergelijk gespuis willen niet dat Oekraine wint. Dat is hetzelfde als niet willen dat een verkrachting of overval wordt gestopt. Jaap-met-nummertjes, ga je schamen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2023 - 18:39

Oekraine wint niks en is volgens mij ook helemaal niet van plan om iets te proberen te winnen. Oekraine probeert niet te verliezen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 feb. 2023 - 19:12

@Jaap Kan je uitleggen waarom je wilt dat Oekraïne niet mag winnen?

Gimli1955
Gimli195510 feb. 2023 - 13:20

Iedere oorlog eindigt met onderhandelingen tot mogelijke vrede. Laten we daar veel meer aandacht aan besteden. Waar beide vechten, heeft meestal beiden schuld en er is nooit een menselijke winnaar. Alleen heel veel verliezers bij de onschuldige burgers en soldaten. Nooit bij de presidenten, koningen en keizers. Van mensen die de oorlog propageren, dienen we ver van te blijven. Zeker diegenen, die pretenderen heldhaftig te zijn geweest en dan vooral ver van de oorlogslinies. Sjoerd Sjoerdsma mag zichzelf niet eens veteraan noemen, laat staan daar prat op te gaan. Hij heeft mij niet gediend in Afghanistan en de Palestijnse gebieden. Hij is een veredelde ambtenaar geweest van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat geldt natuurlijk ook voor Kaag, die met veel dedain een TK lid afzeek. Het TK lid die een terechte vraag stelde, en voorspelbaar geen natwoord kreeg. Net als met Sjoerd en Sigrid hoef je geen nieuwe bestuurscultuur te verwachten, maar nog meer van hetzelfde.

10 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 feb. 2023 - 13:49

@Gimli, "waar beide vechten, heeft meestal beiden schuld", dus het hele Europese koloniale verleden was eigenlijk ook gewoon de schuld van al die andere volkeren over de wereld?

Zandb
Zandb10 feb. 2023 - 13:55

Gimli Wat een ongenuanceerde onzin - "Iedere oorlog eindigt met onderhandelingen tot mogelijke vrede." - "Waar beide vechten, heeft meestal beiden schuld en er is nooit een menselijke winnaar." - "Nooit (verliezers) bij de presidenten, koningen en keizers." - "Van mensen die de oorlog propageren, dienen we ver van te blijven."

JasDon
JasDon10 feb. 2023 - 13:59

"Waar beide vechten, heeft meestal beiden schuld en er is nooit een menselijke winnaar. " Klopt, zo kan je natuurlijk ook legitimeren dat Nazi-Duitsland Nederland en Polen binnen viel. Of de joden afslachtte. En ik weet best dat je het woord 'meestal' gebruikte, maar je gaf niet aan waar precies het Oekraïense volk zich schuldig aan maakte en je legitimeert Poetins moordzucht. Gemak of bewust, omdat je weet dat je argumenten waarom Oekraïne medeschuldig is het daglicht niet verdragen. Ik ben overigens erg benieuwd waar je denkt dat er onderhandeld over kan worden, immers heeft Putin gebieden die hij deels heeft veroverd tot Rusland verklaart. Daar kan hij niet op terugkomen zonder in no-time tussen 6 planken te geraken. Dus doe eens een suggestie, Daslief had al iets geprobeerd in een ander draadje. Maar dat vond ik eerlijk gezegd een kansloos voorstel. "Van mensen die de oorlog propageren, dienen we ver van te blijven. " Ook heel vervelend dat er in de VS rond 1940 mensen waren die vonden dat ze zich moesten bemoeien met de oorlog in Europa. Want hadden ze dat niet gedaan had dit veel slachtoffers kunnen schelen en hadden we gelukkig in een Nazistisch rijk kunnen leven. Beter had de VS kunnen onderhandelen met Duitsland of er niet 6 maar bv. maar 4 miljoen joden naar de verbrandingsovens moesten gaan. En vervolgens Sjoerdsma afzeiken, waar ik ook geen fan van ben. Maar ik bestrijd liever iemands ideeën dan de persoon.

Adaestuo
Adaestuo10 feb. 2023 - 14:00

@Gimli1955 Even een vraagje. Ben jij een kleinzoon van Neville Chamberlain?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 feb. 2023 - 14:22

@Gimli Toch wat in de geschiedenis duiken voordat u reageert kan geen kwaad. De eerste wereldoorlog eindigde met de ondergang van de Centralen, de niet-democratische landen. De Tsaar en zijn familie werd door de bolsjewieken vermoord, de Duitse keizer eindigde als asielzoeker in Nederland. U doet het voorkomen dat als er nu onderhandelingen met de Russen op gang komen daar iets moois uit voortkomt als bijvoorbeeld vrede. U bent toch geen pacifist?

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 feb. 2023 - 14:54

"Iedere oorlog eindigt met onderhandelingen tot mogelijke vrede." Je begint je gewauwel al met onzin. O.a. WO2 is helemaal niet ge- of beëindigd met onderhandelingen. Met nazi's en andere fascisten valt namelijk niets te onderhandelen omdat het niet over een stukje land gaat, maar over waarden en normen. De Duitse en Japanse fascisten zijn militair gedwongen tot een onvoorwaardelijke capitulatie. Niks onderhandelingen. In het geval van deze oorlog zal het niet zo ver kunnen komen. Rusland is een nucleaire macht. Maar ze moeten en kunnen wel degelijk teruggedreven worden tot op hun eigen territorium. Zolang het Poetin-regime of soortgelijke opvolging in het Kremlin zit, zal het uiterste dat je kan bereiken een demarcatielijn zijn, op de legale Russisch-Oekraïnse grens. Die zal dusdanig militair bewaakt moeten worden zolang de Russen latent agressief blijven en ze het wel uit hun hoofd laten om weer aan te vallen.

onyxcumulus
onyxcumulus10 feb. 2023 - 17:08

@Adaestuo 10 feb. 2023 - 15:00 @Gimli1955 ""Even een vraagje. Ben jij een kleinzoon van Neville Chamberlain?""" Retorisch of gewoon een domme vraag? Ik geef het antwoord wel. Het laatste een domme vraag

Gimli1955
Gimli195510 feb. 2023 - 17:40

@A little bit of sunshine Het blijkt dat de lokale bevolking die de slaven aan de blanken verkochten, niet helemaal onschuldig zijn geweest. Ik heb het niet over de slaven, dat voorbeeld haal jij er bij. @Zandb Het kopiëren van mijn tekst zonder eigen mening en onderbouwing is zinloos en heeft geen inhoud. Aan allen. Om een oorlog te beëindigen, is vrede nodig. Incluis vredesonderhandelingen. Ik heb niets aan allerlei veronderstellingen en aannames. Ik wijs op het feit dat een oorlog eindigt als men daartoe bereid is. Dat blijkt nu nog niet zo te zijn, dus zal dat nog heel veel onschuldige slachtoffers kosten. In een oorlog is er nooit een winnaar, alleen verliezers. De enige winnaars zijn de wapenhandelaren en de landen die de strijdende partijen steunen. Dat mag, maar dat ben je onderdeel van het probleem.

JasDon
JasDon11 feb. 2023 - 10:32

"Ik heb niets aan allerlei veronderstellingen en aannames." Wees dan concreet met wat je bedoelt en wilt i.p.v. met allerlei platitudes te komen die at best Oekraïne medeverantwoordelijk te maken voor deze Russische inval. Ook in je reactie ga je weer door: "Om een oorlog te beëindigen, is vrede nodig." "In een oorlog is er nooit een winnaar, alleen verliezers." Je gebruikt deze lege platitudes om de steun van het Westen indirect te bekritiseren. Maar voor de rest zeg je eigenlijk weinig en geef je geen voorstelling van zaken wat er zou kunnen gebeuren als de steun uit het Westen zou stoppen. Dat kan iedereen overigens wel invullen en dat gebeurt ook, maar jij weigert de gevolgen te erkennen van je standpunt. Ik wil het wel concreet voor je maken: vind jij het beter dat Rusland Oost Oekraïne annexeert en dat de rest van Oekraïne onder de invloedssfeer en daarmee het gezag van Putin komt? En zo niet, wat zie jij dan voor je? Wees niet zo laf en come to the point man.

Gimli1955
Gimli195511 feb. 2023 - 16:28

@Jasdon Je kunt Oekraïne steunen en dwingen samen met de VN om naar de onderhandelingstafel te gaan. Nu schijnen allebei de partijen te denken dat ze de oorlog allebei kunnen winnen. Er wordt niet eens een poging gedaan en waar is de VN gebleven? Zo lang ze allebei nog overtuigd zijn, dat ze kunnen winnen, dan stopt het niet en zijn de burgers en het kanonnenvoer de pineut. Ik heb in 2014 toch echt een stel EU politici grote woorden zijn uitspreken. Nederland heeft in een referendum tegen gestemd om Oekraïne bij de EU te laten. Veel te corrupt , maar dat is acuut vergeten. Uiteraard is Rusland fout geweest om Oekraïne binnen te vallen, zelfs hartstikke fout. Werkt op dit moment de blokkade en de sancties? Is Poetin al op zijn knieën gedwongen? Kan hij zijn olie en gas niet kwijt? Kijk naar de effectiviteit en of het adequaat is, wat je uitvoert.

Ejoth
Ejoth10 feb. 2023 - 13:13

Zeer positief verrast dat er in Joop een stuk staat over Sjoerd Sjoerdsma. De visie die hij erop nahoudt is dikwijls tenenkrommend.

4 Reacties
JasDon
JasDon10 feb. 2023 - 14:00

Interessant, kan je ook toelichten wat hij fout doet en waarom dit tenenkrommend is?

Satya
Satya10 feb. 2023 - 18:59

"Interessant, kan je ook toelichten wat hij fout doet en waarom dit tenenkrommend is?" D66 is duidelijk totalitair met al hun verbods wensen. Begrijp alleen niet waarom je blij verrast moet zijn met iets over deze man op Joop, op de pvv na wordt er volgens mij niemand gespaard. Bij deze een hulde voor Peter Breedveld, de enige opinie schrijver die nog het lef heeft iets over de ellendeling Wilders te schrijven.

JasDon
JasDon10 feb. 2023 - 22:23

Satya, ik vroeg het Ejoth maar het kan zijn dat jullie een account delen. Bijzonder segue richting klagen over deze site en dat de PVV wordt gespaard trouwens.

Satya
Satya11 feb. 2023 - 9:57

"Satya, ik vroeg het Ejoth maar het kan zijn dat jullie een account delen." Je plaatst een reactie op een discussie platform en niet in een privé chat gesprek, wil je geen meerdere mensen die reageren moet je Ejoth vragen of hij/zij ergens besloten met je wil chatten.

Miss Piggy
Miss Piggy10 feb. 2023 - 12:43

Steeds meer bij de columns van Raymond heb ik niet zozeer 'ja, ik ben het hier mee eens', of 'nee, hoe kan hij dit nu denken!'. Maar: 'wat bedoelt hij in godsnaam?!'

2 Reacties
Armoedegrens
Armoedegrens10 feb. 2023 - 16:08

@MissP Die laatste zin, die zou ik omarmen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 feb. 2023 - 2:58

Het is altijd als zo geweest. Volgens mij is het een liefdadigheids project van iemand, want het schrijven is zooooooo slecht.

Jozias2
Jozias210 feb. 2023 - 12:41

Ok, hij grijnst op een moment waarop de schrijver dat ongepast acht. Maar wat heeft Sjoerdsma nu precies verkeerd gedaan?

3 Reacties
JasDon
JasDon10 feb. 2023 - 14:01

Hij wil blijkbaar meewerken aan een van Rusland onafhankelijk Oekraïne. Dat mag niet van deze en gene.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 feb. 2023 - 14:14

"Maar wat heeft Sjoerdsma nu precies verkeerd gedaan?" Wat niet, is beter de vraag.

Jozias2
Jozias210 feb. 2023 - 16:56

@ik heb altijd gelijk De vraag na zowel het artikel als uw ‘bijdrage’ blijft : wat dan?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick10 feb. 2023 - 12:24

Ik heb een enorme hekel aan D'66 maar het is de schrijver gelukt: ik kan Sjoerd Sjoerdsma niet meer als 100% pannenkoek zien. De man snapt dat Oekraïne wapens moet krijgen voor vrijheid. Want als je niet vrij van Putin bent, dan wordt je enige vrijheid de vrijheid om blij het gezag te bejubelen, of anders... Al die linkse mensen die afgeven op mensen in brulshirts (vaak arbeiders), zijn vaak van die salon socialisten. De afkeer van Jan Modaal zit daar beter ingebakken dan bij de gemiddelde VVDer.

1 Reactie
Armoedegrens
Armoedegrens10 feb. 2023 - 16:17

ter nuance: je hebt arbeiders die zich alle rommel van gladde marketeers laten verkopen en je hebt arbeiders die verder kijken dan dat. Die laatste groep heeft vaak ook beduidend meer gevoel voor de Oekraïner die zijn vader kwijtraakt in deze oorlog dan onze neoliberale middelmanager met zijn lege vrijheidsideologie...

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 feb. 2023 - 11:58

Laat ik nou een groot bewonderaar zijn van Winston Churchill. Één van de weinigen die al medio jaren dertig van de vorige eeuw de kwaadaardigheid van het nazisme inzag. Hij wist ook als geen ander dat de nazi's slechts met geweld te stoppen zouden zijn en pleitte toen al voor herbewapening. Maar een naïef pacifisme vierde hoogtij en de man werd weggezet als irritante oorlogshitser. De rest is geschiedenis. De vergelijking tussen Sjoerdsma en Churchill is wat teveel eer voor de eerstgenoemde en gaat op de meeste punten mank, behalve dan dat ook Sjoerdsma snapt dat het Russisch nazisme ook alleen maar met geweld te stoppen is (helaas!!). Dat Raymond Taams het bloedvergieten wil stoppen siert hem. De naïeve manier waarop gaat echter niet werken, en zal het bloedvergieten alleen maar verlengen.

4 Reacties
Zandb
Zandb10 feb. 2023 - 14:01

Herr Neem me niet kwalijk maar het onzalige idee om Churchill met Sjoerdsma te vergelijken komt enkel van de heer Taams. Hij presteert het nota bene om zowel Churchill als Sjoerdsma te kort te doen.

Markzelluf
Markzelluf10 feb. 2023 - 14:15

Eens, Zand.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 feb. 2023 - 17:40

Herr Vorragend, zoals elke medaille heeft ook Churchill twee kanten. Winston Churchill: His Times, His Crimes https://www.versobooks.com/books/3971-winston-churchill Deze man was gewoon kwaadaardig. Bijvoorbeeld,heeft hij uitgesproken dat, als Ghandi zou overlijden dat dat mooi meegenomen zou zijn, zie ook De Bengaalse hongersnood. Churchill's handelen en nalaten tijdens de oorlog rechtstreeks leidde tot de dood van ten minste 3 miljoen Indiërs.

Satya
Satya10 feb. 2023 - 19:02

"Laat ik nou een groot bewonderaar zijn van Winston Churchill. Één van de weinigen die al medio jaren dertig van de vorige eeuw de kwaadaardigheid van het nazisme inzag." Churchill probeerde genocide op de Kikuyu te plegen. Was een zeer grote racist.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 feb. 2023 - 11:55

Het is normaal om een democratisch buurland te steunen in haar rechten tegen een aggressieve criminele invasie van een macht die het wil stelen en de burgers onderdrukken, Taams. Dat heeft niks met je persoonlijke afkeer van een man te maken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 feb. 2023 - 11:16

Waarom zou deze column Sjoerd Sjoerdsma stoppen? Het is niet meer dan mopperen op, zonder verdere inhoud. En volgens mij is de ultieme vrijheid voor de Oekraïners de vrijheid om zelf te kiezen. Zij hebben hun keuze gemaakt, nu is het aan de democratie van Nederland om te bepalen in hoeverre wij hen gaan steunen, en daar is Sjoerdsma onderdeel van. Beetje onkies om vanuit je luie stoel in Nederland te gaan bepalen wat vrijheid zou moeten beteken voor Oekraïners.

weereenmening
weereenmening10 feb. 2023 - 10:59

Churchill heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het verslaan van de fascisten. Door Sjoerd Sjoerdsma deze ere titel te geven hemel je hem nu juist op. Maar wellicht is dat de bedoeling van de schrijver.

Juppé🎗
Juppé🎗10 feb. 2023 - 10:55

#maar lijkt het verschil tussen de negatieve (vrij van) en de positieve (vrij om) variant niet te kennen. »……dat verschil ligt wat complexer dan u kennelijk kunt bevatten. Momenteel zijn de Russen nog vrij OM alles wat zij in Ukraine willen vernietigen aan te vallen. De Ukrainers hebben onvoldoende middelen om dat te verhinderen en geheel geen middelen om de lanceerinrichtingen van waaruit dat wordt gedaan te vernietigen. Daar waar zij het land bezet hebben, hebben de Russen alle vrijheid OM alle misdaden tegen de bevolking te plegen waar ze zin in hebben. En U heeft de vrijheid OM een hekel aan iemand te hebben omdat zijn gezicht U niet aanstaat.

Norsemen
Norsemen10 feb. 2023 - 10:50

Helemaal met de column eens. Vreselijk kereltje, dat moraalmannetje Sjoerdsma.

4 Reacties
Jozias2
Jozias210 feb. 2023 - 13:23

@norseman Kunt u dan uitleggen waar u het precies mee eens bent. Want ik, en als ik het zo lees velen met mij, hebben geen idee welk punt er nu precies gemaakt wordt en waarom.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 feb. 2023 - 14:19

Indsrdaad zijn we niet vergeten dat Sjoerdsma leugens over de informateur verspreidde. Dus waarom zouden we hem moeten geloven over de Oekraïne.

Willem D2
Willem D210 feb. 2023 - 14:40

@Norseman Dat ik dit nog mee mag maken: We zijn het eens!

Norsemen
Norsemen11 feb. 2023 - 7:03

@Jozias Dat dominee gedrag van hem. Zogenaamd liberaal zijn, maar stiekem alles en iedereen be- en veroordelen op basis van die christelijke moraliteit. Sjoerdsma is in mijn ogen het vleesgeworden voorbeeld van wat Nietzsche bedoelde met "God is dood".

MG1968-2
MG1968-210 feb. 2023 - 10:45

Redenen van deze column: - Afkeer van D66 in het bijzonder Sjoerd Sjoerdsma - Afkeer van het leveren van verdedigingsmiddelen Methode: column zonder argumenten maar gebaseerd op een welhaast bruine methode gestoelde associatieve sturing. Ongelooflijk. "Laat mij het zijn, deel deze column zoveel mogelijk." Er is inderdaad niets mis mee om Taams in zijn volle glorie te tonen. Dit is wie die is.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 feb. 2023 - 14:20

Het gaat niet om het leveren van verdedigingsmiddelen, maar aanvalsmiddelen. Heel andere koek dus.

MG1968-2
MG1968-210 feb. 2023 - 16:43

@Ihag Van aanvallen op eigen grondgebied is geen sprake. Dat is verdedigen, hoe jij dat ook graag anders wil zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2023 - 18:51

Kep Is Oekraine van plan Rusland binnen te vallen of de Russen uit Oekraine te krijgen?

Lange3
Lange310 feb. 2023 - 10:44

Ik schaam me meer voor de Raymonds die willen weg kijken.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 feb. 2023 - 14:20

Ik niet.