Joop

Stop de ondermijning van welvaart en welzijn

  •  
20-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
41383445952_3b7d3490bd_o

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/263UYGQ

Een baan waar je economisch zelfstandig van kunt leven lijkt schaars te worden
Nee, vroeger was echt niet alles beter. Dat zal je mij niet horen beweren. Maar de arbeidsmarkt heeft zich niet ten goede ontwikkeld; daar kan wel een stapje richting vroeger worden gezet.
Een baan moet voldoende opleveren om van rond te komen. Vroeger was dat zo, je kon in je eentje de kost voor je gezin verdienen. Dat is nu wel anders. Sterker nog: het slaat door, de verkeerde kant op. Een baan waar je economisch zelfstandig van kunt leven lijkt schaars te worden. Hoogopgeleide werknemers vinden zo’n baan vaak nog wel, maar steeds meer mensen lukt dat niet.
De drastische toename van het aantal goedkope flexbanen is daar mede debet aan. En het halfslachtige beleid van het kabinet op dit terrein natuurlijk ook. Gevolg is een structureel bij de economische groei achterblijvende loonontwikkeling. Voor veel Nederlanders betekent dat een ondermijning van welvaart en welzijn. Er is een groeiende onderklasse van werkende armen met (dreigende) schulden en weinig perspectief aan het ontstaan.
Vroeger kenden we de term ‘werkende armen’ niet eens. Werken werd toen en nu nog steeds wel gezien als een weg uit de armoede. Maar helaas gaat die vlieger lang niet meer voor iedereen op. Voor deze werkende armen met slecht-betaalde sprokkelbaantjes is werk niet meer de weg naar economische zelfstandigheid. En dat is een schande voor een rijk land als het onze! Overigens is het ook wrang dat juist onze minister van Sociale Zaken lage lonen bij zeer winstgevende grootbedrijven massaal subsidieert en daardoor lage lonen bestendigt. Wat wij nodig hebben is méér fatsoenlijk betaalde banen, en doorstroom naar betere banen.
Momenteel heeft al zo’n 35 procent van de werkende beroepsbevolking een tijdelijk (vaak ook weinig uren) contract, als uitzendkracht of zzp’er. Saillant feit: juist ouderen komen in flexibele banen terecht, áls zij al weer werk vinden. Oudere flexibele werknemers, met name die boven de 50, hebben een kleinere kans om uiteindelijk vast werk te vinden dan jongere flexwerkers. Zij hebben minder uitzicht op een vaste baan, vaker een contract voor slechts één jaar, en zijn vaker werkzaam als oproepkracht. Een hogere opleiding geeft weliswaar meer kans op doorstroom naar vast werk, maar dat geldt in mindere mate voor ouderen. Deze ontwikkeling – maar zeker ook de oververtegenwoordiging van ouderen in WIA, WW en bijstand – en het voortwoekeren van leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties laten zien hoe hard gericht arbeidsmarktbeleid voor ouderen nodig blijft.
De OESO roept nu terecht op tot aanpakken van de maatschappelijk destructieve trend van flexibilisering. De trend die het vorige kabinet van VVD en PvdA heeft ingezet om een participatiemaatschappij te worden, dreigt uit te monden in een overdaad aan vrijwilligerswerk of werken met een uitkering.
Steeds vaker worden vrijwilligers ingezet op taken die voorheen door betaalde krachten werden verzorgd. Denk aan de vele gastvrouwen in ziekenhuizen en verpleeghuizen, het beheren van buurthuizen en het rijden op buurtbussen. In Utrecht probeerde men de bibliothecarissen te ontslaan en te vervangen door vrijwilligers. Te gek voor woorden!
Vaak zijn die vrijwilligers ouderen en natuurlijk: zij doen fantastisch werk. Zonder vrijwilligers kan onze maatschappij niet draaien. Ik vind echter dat het omzetten van vaste banen in vrijwilligerstaken bij wet verboden moet worden. En tot dat gerealiseerd is, roep ik iedereen op: mijd vrijwilligerswerk dat tot voor kort als betaalde baan werd aangeboden. Zulke vrijwilligerstaken zijn besmet! Hoe goed bedoeld ook: door dit vrijwilligerswerk op je te nemen stoot je het brood uit de mond van iemand anders. Niet doen, je voelt je er niet prettig bij. En dat is wel wat je van vrijwilligerswerk mag verwachten: dat je je er fijn bij voelt.
Een vaste baan waar je fatsoenlijk van rond kan komen, dat moet weer ouderwets de norm zijn. Zeker: er leven terechte zorgen bij werkgevers, zoals twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Pak dat aan! Maar verder zijn er geen belemmeringen om werknemers behoorlijk te belonen. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Dan moet het maar afgedwongen worden. Waar een wil is, is een weg: flexkrachten – jong en ouder – mogen niet in de steek gelaten worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (114)

Hertog2
Hertog223 jul. 2018 - 23:38

Met alle respect Daan, u kraamt onzin uit, u roept maar wat, vanuit uw ivoren toren. Waar wij voor staan binnen onze arbeidsmarkt is om het "spook" vergrijzing te verslaan. Dom weg een demografische ontwikkeling die NIET te stoppen is. Het is dus zaak dat zoveel mogelijk mensen, van hoog tot laagopgeleid aan het werk komen dan wel blijven. Mijn kinderen zullen meer onbekende oudere monden moeten voeden dan ik, FEIT. Immers vadertje Drees had ooit bedacht dat de jongere generatie de oudere generatie gaat en moet onder onderhouden. Later ja later als jezelf ook grijs en bejaard bent geworden zal de jongere generatie er ook voor jou zijn....Politiek den Haag heeft zelf ook wel door dat dit vroeg of laat niet meer gaat. En komt met de goedkoopst mogelijke oplossing, onder het mom van wij worden ouder, dus u heeft langer te werken. Geen moment staat men en u erbij stil dat het voor een grote groep totaal onmogelijk is om hun beroep fysiek nog te kunnen uitvoeren..... TNO heeft een toolbox ontwikkeld, het barst van dit soort bureautjes, met subsidie vanuit het rijk ..Wat voor Rutte geldt, geldt ook voor u, ik gun u een verpleegster van 60 jaar of ouder....Dat gaat dus niet meer beste vriend.... Een linkje dan maar; https://www.cpb.nl/persbericht/belastingdruk-eenverdieners-loopt-op De praktijk meneer Piet de Geus, alleenverdieners binnen mijn onderneming vechten voor ieder uurtje extra. Tweeverdieners die part time werken vinden het wel prima zo. Ik ben op de hoogte, zeg ik als werkgever hoe uw natte droom deze samenleving in gevaar brengt. Vrouwen binnen mijn onderneming willen geen carrière, net als veel mannen die ook een gezamenlijk inkomen hebben.... 2 keer 20.000 Euro is heel iets anders dan 1 keer 40.000. Dat weet u ook wel...

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 8:35

Hertog https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Achtergronddocument-15feb2018-De-belastingdruk-van-een-en-tweeverdieners-vanaf-2005_0.pdf Dit n.a.v. uw en mijn eigen persbericht.Ik had het al gelezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 8:35

vernoemde persbericht natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 8:39

ps. De Oeso wijst daar overigens ook op!

DaanOuwens
DaanOuwens23 jul. 2018 - 9:57

@ Minoes&tuin Matig artikel. Blijft nogal oppervlakkig. Het onderwerp is erg belangrijk. 30% van de populatie werklozen stroomt jaarlijks in en uit de bijstand. Een groot deel van deze mensen wordt via de gemeentelijke re-integratie gedumpt in dit soort shit banen. Mensen komen daardoor in de carrousel bijstand, tijdelijk werk eventueel aanvullende bijstand, WW eventueel aanvullende bijstand, bijstand. In een proces dat ongeveer een jaar duurt. Daarnaast zijn velen veroordeeld tot dit soort banen zonder perspectief zij komen nooit in een baan die wel een normaal salaris oplevert omdat werkgevers geen prikkel hebben om ook in deze krappe arbeidsmarkt goed werkgeverschap te bieden. Zorgbedrijven, call centers, asbestverwerking, koerierdiensten. Talloze bedrijven die streven naar winstmaximalisatie over de ruggen van werknemers die door de gemeenten in dit soort banen worden gedwongen. Dat is de essentie van dit probleem. Daar kan een beter artikel over geschreven worden.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 17:39

DaanOuwens Matig artikel Ik weet het Daan, het kan beter, het dekt niet de hele lading. Soms zijn het uitgelezen artikelen naar aanleiding van onderzoeken, die zullen er vast ook zijn, soms zijn het reacties op de actualiteit van de dag zoals deze er een is. Voor het overige kan ik helemaal met je meegaan in wat je zegt. Echter als aanvulling; ook startende jongeren krijgen er steeds meer mee te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 17:52

Ik vond het woord wegwerpwerknemers wel toepasselijk.

DaanOuwens
DaanOuwens25 jul. 2018 - 10:00

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Ik vond het woord wegwerpwerknemers wel toepasselijk. Eens. Een vroegere collega van mij had het vaak over Skoda-banen. Het rijdt maar je kan het geen auto noemen. Inmiddels is een Skoda een aardige auto maar je begrijpt het idee wel. Dit soort werkgevers creëert geen echte werkgelegenheid en zij zullen dat anders moeten doen om een normale baan te bieden. Dat kan, tenslotte is een Skoda ook een normale auto geworden.

Hertog2
Hertog225 jul. 2018 - 23:33

Nog steeds geen reactie Daan/ Piet de Geus richting mijn persoon? Op geen enkele wijze voel en ben ik verantwoordelijk voor de keuzes die mijn personeel (mijn collega's) maken. Politiek Den Haag verkracht deze/ onze arbeidsmarkt. In dit verlengde ook het instituut dat de EU heet. Maar goed u heeft geen 38 gezinnen te onderhouden, ik wel!. U slikt alles zolang uw welzijn niet in gevaar komt... Meer kan ik er echt niet van maken.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2018 - 16:03

@ Hertog Jij schrijft: Met alle respect Daan, u kraamt onzin uit, u roept maar wat, vanuit uw ivoren toren Je schrijft over respect. Persoonlijk vind ik dat je geen beweringen moet doen waar je niet in gelooft. Uit jouw bijdragen is niet waaruit dat respect blijkt. Dat hoeft ook niet, maar de bewering maakt je eerste zin al nogal merkwaardig. En je schrijft: Waar wij voor staan binnen onze arbeidsmarkt is om het “spook” vergrijzing te verslaan. Dat valt reuze mee. De economische dip in de afgelopen jaren had een veel groter effect dan de vergrijzing. Daarnaast stijgt de gemiddelde leeftijd in alle bedrijfstakken en loopt de pensioengerechtigde leeftijd op. Dus de belangrijkste stappen tegen vergrijzing zijn al gezet. Waar wij nu tegen aanlopen zijn werkgevers die tijdens de crisis niets gedaan hebben om nieuw personeel op te leiden. En een bizarre mate van leeftijdsdiscriminatie door werkgevers die maakt dat in sommige regio's bijna alle mensen in de bijstand 50-plus zijn. Je schrijft: ik gun u een verpleegster van jaar of ouder…. Ik wil helemaal geen verpleegster. De nieuwe generaties ouderen leven op een totaal andere manier als de huidige. Worden op een totaal andere manier oud en gaan op een andere manier dood. Bovendien heeft de overgrote meerderheid een pensioen opgebouwd waardoor de volledige dekking van het levensonderhoud niet meer uit het omslagstelsel hoeft te komen. De scenario's voor de vraag naar V&V personeel kunnen grotendeels bij het oud vuil. Slechte ondernemers zijn slechte werkgevers. De toolbox van TNO niet gebruiken of vergelijkbare instrumenten is dom. En slecht voor het personeel. Maar er zijn meer kleine werkgevers die vergelijkbare uitspraken doen. Blijkbaar mensen die hun eigen opvattingen moeilijk kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Jammer dat dit soort slecht ondernemerschap ook anderen raakt dan de schuldigen zelf. Ik schrijf deze reactie omdat je deze van mij eiste. Ik was helemaal niet van plan dat te doen omdat ik het een vage weinig ter zake doende tekst vond. Maar bij deze dus. Een volgende eis leg ik overigens gewoon naast mij neer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 8:49

Daan Waar beginnen bij jou de nieuwe generaties ouderen en waar houden die op? Dat geldt overigens ook dan nog altijd maar voor het bovensegment van de samenleving. En zoals je weet gaat het onderwijs nog steeds met snelle schreden achteruit. We krijgen een steeds meer gesegregeerde samenleving op ieder vlak en de overheid doet er alles aan hier nog een tandje bij te steken. Alles grijpt zo in elkaar dat iedere maatregel afzonderlijk in het licht van de andere gezien moet worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 3:42

De correspondent had hier een goed artikel over. De link doet het niet altijd maar als je de titel intypt dan kom je er via google ook. https://decorrespondent.nl/7601/gratis-pakketbezorging-bestaat-niet-deze-wegwerpwerknemers-betalen-de-prijs/3363652135580-f402bcfe

quatsch
quatsch22 jul. 2018 - 10:06

#Een vaste baan waar je fatsoenlijk van rond kan komen, dat moet weer ouderwets de norm zijn.# Als ik u was, zou ik gaan flyeren op VVD congressen. Misschien lukt het u ze anders tegen het productiemiddel mens aan te laten kijken.

Britta van Rees
Britta van Rees21 jul. 2018 - 12:22

Vroeger had je dus ook "de kostwinner", die inderdaad een leefbaar salaris verdiende. Maar het was dan wel weer zo dat meestal de vrouw economisch volstrekt afhankelijk was. Als je nu alle inkomens van gezinsleden optelt dan zijn de gezinnen gemiddeld een stuk rijker dan in de jaren '70. Alleen zijn de behoeftes ook meegegroeid, en zijn de uitgaven aan niet strikt noodzakelijke dingen veel hoger dan toen. Daarmee zitten veel mensen ondanks hun hogere besteedbaar inkomen toch krap. Was de situatie vroeger beter ? Ik denk dat vooral de behoeftes bescheidener waren, en men veel sneller uit kwam met het gezinsinkomen. Van een huidige bijstandsuitkering is prima te leven, tenzij je schulden hebt. En hoe krijg je schulden ? Doordat je behoeftes te groot zijn in verhouding tot je inkomen.

7 Reacties
Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2018 - 6:40

Tja, daar is dat VVD sprookje weer. Van een bijstandsuitkering is prima te leven. Uit eigen ervaring, hele grote onzin. En dat zonder schulden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 9:00

@ Rode Druppel - goed om weer van je te horen! Je hebt gelijk: sommigen schijnen alleen maar te reageren als de die klassieke VVD- en Telegraafleugen naar voren kunnen brengen. Die heeft deze functie: mensen met een te laag inkomen uit arbeid opzetten tegen degenen met een uitkering. En dit bewuste zaaien van verdeeldheid onder de armen is volstrekt onacceptabel.

Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2018 - 10:26

Cliff Het is een sprookje. Ieder individu is in een verschillende situatie. Ik bv. heb een eigen woning en kwam in de IOAW ( ouderen bijstand ). Mijn inkomsten waren 1330 Euro bijstand en 180 Euro zorgtoeslag, thats it. Na vaste lasten was er nog 400 Euro vrij besteedbaar. Daar moesten we het met 5 personen van doen. Ik klaag er niet over, mogen blij zijn dat dit vangnet er nog is. Maar, prima van te leven klopt niet. De laatste 2 weken restjes eten en wat brood met wat saus eten. Voor kleding was er niets. Eigen risico verhinderde ons om van medische zorg gebruik te maken etc etc. In de VVD doctrine rekent men alle toeslagen erbij, daar zit het verschil.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2018 - 17:00

Rode Druppel Had jij nog (hoge) kosten op je eigen woning en hadden de medebewoners geen inkomen. Ik vraag dat aangezien je 'ouderenbijstand' had en een eigen huis. Wij hebben dat ook een tijd gehad gezien het leeftijdsverschil van ons beiden. 1x AOW aangevuld met die 'ouderenbijstand.' Ik heb ooit mijn huis noodgedwongen moeten verkopen nadat mijn man arbeidsongeschikt was geworden. Vroeger was het nog dat je je huis moest verkopen, weet niet hoe dat tegenwoordig zit. Maar inderdaad, iedere situatie is weer totaal anders, ook overigens die van mensen in de bijstand. Ook in de bijstand is het met toeslagen en de tegenwoordige huren echt geen vetpot en uitkijken wat je doet. Zeker als het wat langer duurt en je alleenstaand bent. Sommige toeslagen krijg je pas als je langdurig op het minimum bestaansniveau leeft. Dit i.v.m. dat je geen geld overhoud om iets in je huis te vervangen als die levensstandaard te lang zo laag blijft. Ik vraag je dit gezien je leeftijd. Ze houden rekening met het inkomen van de personen die in je huis wonen, gedeeld woongenot heet dat. Hoe dat zit in jouw geval weet ik niet.

LaBou
LaBou 22 jul. 2018 - 18:35

Minoes, voor bepaalde oudere werkelozen bestaat de IAOW, een soort bijstand waarbij een eigen huis niet wordt meegeteld. Daarnaast had je nog de IOW waarbij ook het inkomen van de partner niet meetelde. De IOW is inmiddels afgeschaft en de bedoeling is om ook de IOAW binnen afzienbare tijd de nek om te draaien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 3:11

LaBou Dat weet ik, alleen niet precies hoe die regeling eruit ziet i.v.m. toeslagen etc.. Ik schrijf dat ik zelf ook een tijd afhankelijk ben geweest van die uitkering vanwege leeftijdsverschil partner en recht AOW. Dit voorzover dat niet duidelijk was. Veel ouderen hebben hun huis al zowat afgelost of woonlasten die een heel stuk lager zijn geworden vandaar mijn vraag. Ik was verwonderd over een gezin van vijf personen die allen ten laste kwamen van Rode Druppel, vanuit dit perspectief gezien. Ik weet dat het inkomen van inwonenden meegeteld wordt vanwege gedeelde lasten. Vandaar mijn vraag. Tenzij die inwonenden niet (kunnen) werken. Hoe dat dan gaat m.b.t. toeslagen weet ik niet. Hoe het ook zij, het is in het huidige Nederland wat dat betreft slecht geworden voor mensen op het moment dat ze iets overkomt. Nederland is van een van de meest sociale landen in haar tegendeel veranderd,. Rode druppel Ik begrijp dat je niet alles hier in het openbaar en voor de eeuwigheid, kan en wil toelichten. Al voel je het kriebelen bij alle onzin die verteld wordt of zou je het wel willen uitroepen. Die onzin kan heel pijnlijk zijn voor mensen waar het om gaat of die eronder geleden hebben. Maar ik hoop dat je blijft reageren. Ik weet, soms zakt de moed je in de schoenen, ook daar heb ik zelf weleens last van. Mensen weten niet waar ze over praten en willen de ongemakkelijk waarheid niet kennen. Daarom zijn er juist mensen nodig die hen daarop blijven aanspreken en het blootleggen, mensen zoals jij en vele anderen die ongewild ooit in een dergelijke en/of soortgelijke situatie zijn beland.

LaBou
LaBou 23 jul. 2018 - 8:31

Minoes, denk aan hoe het werkt in de bijstand. IOAW is bijstand zonder vermogenstoets. Partnerinkomen telt mee en voor inwonenden wordt gewoon gekort.

Hertog2
Hertog221 jul. 2018 - 11:33

Wat jammer dat 50 plus het moet doen met Henkie Krol. Wat een verfrissend geluid Corrie -:) Zeer terecht merkt u op dat we totaal aan het doorslaan zijn, met lede ogen kijk ook ik naar deze arbeidsmarkt, waar flex het hoogste doel is...Mijn oude partij (de VVD) heeft hier driftig aan meegewerkt, heeft onder bezielende leiding van de heer Rutte de arbeidsmarkt uit evenwicht gebracht. Ter weet dit is voor een groot deel een Nederlands probleem, geen Europees probleem! Uw citaat; "Vroeger was dat zo, je kon in je eentje de kost voor je gezin verdienen. Dat is nu wel anders. Sterker nog: het slaat door, de verkeerde kant op. Een baan waar je economisch zelfstandig van kunt leven lijkt schaars te worden." Nergens (wereldwijd) is het verschil tussen de tweeverdiener en de alleenverdiener zo groot. De alleenverdiener wordt totaal uitgekleed. Onze meesters en juffen hebben gestreden voor meer loon, kleinere klassen, minder werkdruk (hilarisch). Feit is en blijft dat het merendeel gewoon part time werkt...Dat serieus belasting betalen laten we over aan derden (in dit geval de alleenverdiener). 2 keer 20.000 Euro binnen een leefgemeenschap, is iets anders dan 1 keer 40.000. Dit verschil (dit doe ik uit mijn hoofd) kan netto oplopen tot 8.000 Euro per jaar....Minimale inspanning maximaal resultaat voor de tweeverdiener, de VVD (de partij van de doeners blijkbaar) zegt doen.... Er speelt nog iets waarde Corrie, het monsterlijke gedrocht wat de EU heet. De Nederlandse werknemer heeft domweg te concurreren met de werknemer afkomstig uit den vreemde, en dit drukt de prijs, zeg ik als werkgever... Boos en kwaad (maar dan echt) word ik over het feit hoe onze beleidsmakers er geen enkele notie van hebben dat er ook nog mensen zijn die fysieke arbeid moeten verrichten teneinde hun beroep uit te kunnen oefenen. Ik gun de heer Rutte (en iedere VVD-er) een verpleegster van 66 jaar, dat gaat dus niet meer. Wie wel tot deze mening is toegedaan, LIEGT.

17 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2018 - 21:00

@ Hertog Jij schrijft: Boos en kwaad (maar dan echt) word ik over het feit hoe onze beleidsmakers er geen enkele notie van hebben dat er ook nog mensen zijn die fysieke arbeid moeten verrichten teneinde hun beroep uit te kunnen oefenen. Daar maken beleidsmakers zich al jarenlang druk over. http://www.arbocataloguspsa.nl/okdwva/oplossing/hoe-ouderen-aan-het-werk-te-houden/160/ Waar ik mij boos over maak is dat er nog te veel werkgevers zijn die doen alsof de gemiddelde medewerker nog niet 45 plus is. Dat zijn de lui die de arbeidsmarkt verzieken. Verder heb je een flauwekul verhaal over een of twee verdieners waarbij je voorbij gaat aan het feit dat de jongere generaties in de samenleving inmiddels vrijwel allemaal tweeverdieners zijn. En dat ook willen zijn. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is het gevolg van het feit dat politiek, werkgevers en werknemers de afgelopen 15 jaar er niet in geslaagd zijn een goed stelsel van arbeidsrecht in elkaar te zetten. Doordat er geen alternatief is vluchten alle werkgevers in de meest flexibele variant. En vaak is dat helemaal niet nodig, zo leert het Deense model. Dat overigens ook veel meer succes boekt bij re-integratie van werklozen. Het enige verfrissende aan jouw bijdrage is dat het van uit de rechtse hoek komt. Maar de overeenkomst met de linkse bijdragen hier is dat ook jij bent blijven hangen in het verleden. Oude oplossingen voor nieuwe problemen. Hoewel ik forse kanttekeningen heb bij onderdelen van zijn verhaal is Piet Geus met afstand degene die de meeste evenwichtige onderbouwde uitspraken doet. En volgens mij die die man tamelijk rechts. Ik denk dus dat er hier wellicht niet sprake is van een links/rechts discussie maar een discussie tussen mensen die vooral achteruit staan te kijken en lui die vooruit willen.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jul. 2018 - 10:17

"De alleenverdiener wordt totaal uitgekleed." Doe niet zo mal. Die alleenverdiener heeft thuis personeel rondhangen dat gratis en voor niets AOW-rechten opbouwt, dat voor een habbekrats is verzekerd voor ziektekosten (de bulk van de premie is immers inkomensafhankelijk) en ook nog eens gratis geniet van de geneugten van de samenleving: van de wegen tot de straatverlichting. Met een beetje pech komen daar ook nog eens de nodige vrijstellingen, toeslagen en dergelijke bij omdat daarbij niet eens wordt gekeken of er nog iemand in huis is die de handen uit de mouwen kan steken maar simpelweg naar dat ene inkomen wordt gekeken. Totaal uitgekleed? Van de wieg tot het graf gesubsidieerd zul je bedoelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2018 - 13:42

De jongere generaties zijn inmiddels al vrijwel allemaal tweeverdieners. Dat heeft te maken met het feit dat de meiden hun onderwijsachterstand inmiddels hebben ingehaald. Als je het meiden moeilijk maakt werk en gezin te combineren zoals dat in sommige zuidelijke landen (en in Japan!) nog steeds het geval is houden ze op met kinderen krijgen. Ook niet echt een gewenst effect in landen die ver onder de vervangingsratio zitten.

Satya
Satya23 jul. 2018 - 21:19

Piet de geus En dan zeurt men tegen islamieten. Gratis personeel. Van graf tot wieg verzorgd. Wat een gelul. Het is alleen voor de voorhoede weggelegd om gratis personeel te hebben. Mooi beeld van relaties schets jij. Ze krijgen alles die waardeloze moeders die voor hun kinderen zorgen en zorgen dat hun man eten klaar heeft staan na een dag hard werken. De was gedaan vloer gedweild boodschappen gedaan. Gezond voedsel voor hun gezin bereid. Luie uitzuigers stuk voor stuk. Voorlees moeder op school. Waardeloze vrouwen ze moeten geld on het laatje brengen. Kom me niet aan dat ik nu aan het framen ben zoals jij altijd doet. Dit is personeel en volgens jou zwaar overbetaald. DaanOuwens Dit noem jij onderbouwen? Die man denkt dat een kennis economie toekomst bestendig is. Jij zeker ook? Man man wat mist Europa de boot door de hoger opgeleide eenheidsworst. Ik heb gelukkig van huis uit geleerd kritisch te denken en nooit zomaar aan te nemen wat ze me vertellen. De alleen verdiener kan bijna niet meer. Vraag me af of veel tijd op de crèche iets met stamvoetende om aandacht schreeuwende prinsjes en prinsessen iets met dat aangeleerde 2 verdienen te maken heeft. Kun jij mij de bestendigheid van een kennis economie uitleggen? Kun mij vertellen hoe je denkt kennis te houden als je produceren uitbesteed? Of denk jij dat onze universiteiten zo hoog aangeschreven staan dat India dat niet inhaalt?china is ons millitair en electronisch al lang voorbij, ik denk medisch ook ook al doen ze ons geloven van niet. Wat doe je met de mensen die buiten de boot gaan vallen. Hoe ga je de rechtsgeleerden aan het werk houden? De verplegers? De bouwvakkers? Aliexpress. Ik vraag het hier steeds, Chinese liefdadigheid?

Piet de Geus
Piet de Geus24 jul. 2018 - 10:00

"Mooi beeld van relaties schets jij. Ze krijgen alles die waardeloze moeders die voor hun kinderen zorgen en zorgen dat hun man eten klaar heeft staan na een dag hard werken." Beter lezen: het zijn die waardeloze eenverdienende vaders die hun personeel gratis krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2018 - 13:11

Piet de Geus 24 juli 2018 at 12:00 " ... die waardeloze eenverdienende vaders die hun personeel gratis krijgen." Wiens bijdrage aan de verzorging en opvoeding van hun nazaten zich beperkt tot een financiele en die zelf verzorgd (willen) worden alsof ze zelf een kind zijn. Die bedoeld u neem ik aan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2018 - 13:12

bedoelt

Satya
Satya24 jul. 2018 - 16:24

Piet de geus Excuses voor mijn opmerking over jouw blik op relaties. Vrouw op hol. Dit is werkelijk gelijkheid. Het kwartje is gevallen. Natuurlijk dit is niet te betalen. Hoe met jonge kinderen dan want de stampvoetende prinsjes kosten ook veel geld door de crèche, tegenslag en ze zitten maanden thuis als ze eenmaal aan het werk zijn? Immers je kunt je kind niet meer zo achterlaten als in 1960. Opa of oma is ook niet altijd oplossing en pedagogen, we zien het resultaat met jong volwassen burn out.

Hertog2
Hertog224 jul. 2018 - 22:50

Geen reactie Daan en Piet de Geus? Een ding klopt voor een deel wel Daan. Uw citaat; "Verder heb je een flauwekul verhaal over een of twee verdieners waarbij je voorbij gaat aan het feit dat de jongere generaties in de samenleving inmiddels vrijwel allemaal tweeverdieners zijn. En dat ook willen zijn." Veel tweeverdieners zijn inderdaad calculerende burgers geworden.Minimale inspanning maximaal resultaat (lees zo min mogelijk belasting betalen). Het verschil staat inmiddels op de factor ZES, bij een modaal inkomen. Dit scheelt zo'n 8000 EURO Netto per jaar!. Tal van onafhankelijk organisaties (waaronder het Nibud) hebben Rutte 1, twee en drie al gewaarschuwd dat de groep die alleenverdiener heet het niet meer kan opbrengen. Ze vormen inmiddels een risicogroep. De laatste zin van Piet is lachwekkend. "Totaal uitgekleed? Van de wieg tot het graf gesubsidieerd zul je bedoelen." De part time banen worden gesubsidieerd Piet, nu niet de zaken gaan omdraaien. Iemand die met een modaal inkomen thuiskomt en alleenverdiener is, heeft recht op geen enkele toeslag! Weet je best Piet, waarom liegt u hierover? De toekomstige rechten (AOW) voor de partner die er voor kiest om thuis te blijven zitten (of dit verstandig is laat ik in het midden) worden netjes opgehoest door de werkende partner. Deze werkende partner mag ook nog eens belasting betalen voor de calculerende tweeverdiener, allemaal een beetje gaan werken Piet?. Is dit uw oplossing? Ik zie met lede ogen aan hoe partijen zoals de VVD en D66 deze arbeidsmarkt aan het verkloten zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2018 - 0:07

"Wiens bijdrage aan de verzorging en opvoeding van hun nazaten zich beperkt tot een financiele en die zelf verzorgd (willen) worden alsof ze zelf een kind zijn." Inderdaad. En die tussendoor ook nog stoer doen dat hun vrouw niet hoeft te werken omdat zij ze wel kunnen onderhouden, alsof ze hun huisvrouw een brutosalaris betalen.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2018 - 0:11

"Hoe met jonge kinderen dan want de stampvoetende prinsjes kosten ook veel geld door de crèche" Kinderen kosten nu eenmaal geld. Allereerst de gemeenschap en vervolgens jou ook een beetje. Dat lijkt me iets om rekening mee te houden voordat je eraan begint. Bovendien wordt een crèche zoals zoveel in een kinderleven gesubsidieerd als jouw inkomen te laag is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 4:54

Eenverdieners hebben het inderdaad zwaar, worden extra belast. Daarnaast klopt het niet dat er steeds minder eenverdieners zijn. EWr zijn er nl. steeds meer. Het aantal een-persoons huishoudens neemt nl. alleen maar toe volgens het CBS. Het aantal echtscheidingen ook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 5:30

Maakte even geen verschil tussen alleenverdiener en een alleenstaande. Maar feit is dat er steeds meer een=persoons huishoudens zijn. Vergeet niet dat een alleenverdiener het ook zwaar krijgt na een echtscheiding. Er zijn ook steeds meet tweeverdieners zinder kinderen. Dat alles maakt het er niet eenvoudiger op. Wat me opvalt is immer dat Piet de Geus zo graag alles weglaat wat hem niet van pas komt en er alles bijhaalt wat hem wel goed uitkomt. maar zo kennen we Piet. Dat de druk op alleenverdieners echter nergens zoveel toeneemt als in Inederland en de pan uitrijst is zeker, wordt ook door de Oeso bevestigt. Daarbij ook nog eens in aanmerking genomen dat de pensioenpremie ( dus ook het voordeel niet) niet wordt meegerekend als onderdeel daarvan. Ter aanvulling: http://www.oecd.org/tax/taxing-wages-20725124.htm En na volgend jaarworst het nog erger en rijzen de kosten de pan uit aldus Trouw als reactie op de belastingplannen van Rutte 3. Dit gaat alle proporties te buiten. Wat ik met die scheidingen bedoelde Vergeet niet dat de eenverdiener ook dan nog eens het gelag gaat betalen van het eenverdiener zijn alhoewel hij dan alleenstaande wordt genoemd. Alles loopt dus een beetje door elkaar heen. bedoeling van de kabinetten Rutte zijn geweest en zijn nog steeds, zo ook van D66, mensen dwingen allemaal economisch hun eigen broek op te houden om daar druk op uit te oefenen wordt ervoor gezorgd dat een-verdieners en hun gezinnen dat bijna niet meer kunnen. Dat is evident daaraan. Dus welzeker betalen zij in verhouding exorbitant veel anders was het geen drukmiddel. Waarom wordt dat zo graag en gretig ontkend?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 5:35

zonder,wordt bevestigd, wordt

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 5:42

"Inderdaad. En die tussendoor ook nog stoer doen dat hun vrouw niet hoeft te werken omdat zij ze wel kunnen onderhouden, alsof ze hun huisvrouw een brutosalaris betalen." Kom op Piet dit is echt niet meer dan een smerige truc. Dat heeft er niets mee te maken.. Als degene met het hoogste inkomen de helft van de tijd zou gaan werken en dus heel veel minder minder inkomen heeft, dan die met het laagste inkomen, die dus heel veel minder 'meer inkomen' heeft, dan gaan zij gewoon minder betalen i.p.v. meer. Dat weet jij drommels goed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 5:45

Om nog maar niet te spreken over de niet gegenereerde subsidies van kinderopvang van de een en de gegenereerde subsidies van de ander. De kinderopvangtoeslag gaat wederom naar boven. de OEso waarschuwt er al voor dat het in Nederland uit de hand gaat lopen met de verschillen bij de nieuwe belastingwetgeving/begroting.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2018 - 5:56

minder belasting en minder premies.

Willem D2
Willem D221 jul. 2018 - 11:20

Vorig jaar zag ik s nachts bij de VPRO de documentaire Inequality for all https://youtu.be/fjYlr5G22IY Hier geeft de voormalige Amerikaanse minister van werkgelegenheid onder Bill Clinton aan wat er mis gaat. Hoewel ik normaal erg rechts ben en allergisch voor multicul, climaat hysterie en de doorgeslagen nivellering in Nederland maakt dit verhaal duidelijk dat je ook teveel kan doorslaan naar de andere kant.

korheiden2
korheiden221 jul. 2018 - 10:04

Ik kan hier wel een eind in meegaan. De realiteit is en blijft dat de maatschappij snel verandert en dat blijft zo. De baan voor het leven sterft uit. Niet besproken zijn de enorme vaste lasten waar iedereen mee te maken heeft. Het lijkt me dus dat de lonen zo slecht niet zijn, maar wanneer we 300 euro per maand moeten aftikken voor ziektekosten (eigen risico meegeteld) en bijna 200 voor de energie, ca 80 per maand voor de gemeente en zo nog wat zaken, dan moet er al aardig wat verdiend worden om wat over te houden. Een oplossing is niet eenvoudig, maar de AOW terug naar 65 zou een begin zijn. Dat scheelt heel wat armoede en andere uitkeringen.

3 Reacties
Hertog2
Hertog222 jul. 2018 - 10:56

"De realiteit is en blijft dat de maatschappij snel verandert en dat blijft zo. De baan voor het leven sterft uit. Niet besproken zijn de enorme vaste lasten waar iedereen mee te maken heeft" Waarde korheiden u heeft volkomen gelijk. Wij kijken naar een overheid die jaar in jaar uit meer geld van de burger nodig heeft teneinde ons de veiligheid/ soc. zekerheid etc. te kunnen bieden, waar wij in alle redelijkheid recht op hebben. Wat mij bevreemd en wat heel zorgelijk is dat de baan voor het leven wel degelijk bestaat, niet voor Jan met de pet, wel voor onze "geprezen" politici, tenminste als je binnen en buiten je eigen partij de juiste mensen te vriend weet te houden. De burger, ach de burger... Of wij het nu over mislukte 2e kamerleden hebben, of over een mislukt ministerschap...Ergens keren deze mensen wel weer terug binnen een dikbetaalde (semi)publieke functie, of laat ik zeggen "linksom" of "rechtsom" is hun kostje gekocht voor de rest van hun leven. Geschiktheid, nee dat doet er niet toe, immers de burger trekt de knip wel...Worden wederom opgescheept met bestuurders die er geen notie van hebben wat er binnen deze maatschappij speelt, er geen notie van hebben wie hun salaris ophoest.. Ze mogen keer op keer mislukken, de burger trekt de knip wel... Ik dwaal af om on topic te blijven. Een baan voor leven bestaat niet meer, voor Jan met de Pet. Moeten wij ook niet meer willen, politiek Den Haag zit nog wel vast in deze bubbel. Een stratenmaker/ bouwvakker/ verpleegster etc. (lees zware lichamelijke beroepen) kunnen hun beroep na hun 50 ste (om bij 50 plus te blijven) onmogelijk nog op een verantwoorde manier uitoefenen. Onze plucheklevers die een zittend beroep hebben denken van wel.... Nogmaals; "Ik gun de heer Rutte (en iedere VVD-er) een verpleegster van 66 jaar, dat gaat dus niet meer." Een oud verpleegster is prima in staat om naar haar 50 ste te werken op een kinderdagverblijf. Een oud bouwvakker is prima in staat om als verkeersbegeleider op te treden (ik noem maar wat). Daar hebben de heren en dames die zich totaal vervreemd hebben van deze samenleving het niet over. Ja wij vergrijzen, dat klopt. Ik wil het hebben over een transitie binnen onze arbeidsmarkt, niet over onze onbetaalbare energie transitie...

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2018 - 17:02

De maatschappij verandert niet snel. Wij veranderen de maatschappij!

LaBou
LaBou 22 jul. 2018 - 18:37

Die baan voor het leven bestaat nog altijd. De Ruttes en dergelijke zijn altijd verzekerd van een baan. Als je bedoelt dat voor de gewone man die baan voor het leven verdwenen is heb je gelijk.

Rode druppel
Rode druppel21 jul. 2018 - 9:36

Goh, dit schrijft een oud PvdA er en oud vakbondsbestuurder. Na 25 jaar bij een vakbond heb ik mij bedankt. Bedankt omdat de werknemers steeds meer moesten inleveren, met medewerking van de vakbonden in dat verdomde poldermodel. Ik geloof in een conflictmodel. Niks geen dealtjes. Nu zitten we met de gebakken peren. Vakbonden zijn machteloos geworden. Omdat ze de werknemer belangen hebben verkwanselt. Corrie, je bent er mede schuldig aan. Deze misstanden waren te voorkomen geweest in een conflictmodel. Bedankt.

9 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees21 jul. 2018 - 12:25

In Frankrijk heb je "sterke vakbonden". En toch minder koopkracht dan in Nederland, plus daarbij een hoge werkloosheid. Het conflictmodel is niet per definitie succesvoller dan het poldermodel.

Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2018 - 6:48

Britta. Als u een beetje kunt lezen, verwijt ik de vakbonden dat ze de situatie van werknemers zelf hebben veroorzaakt. Er waren mensen die bv. allerlei toeslagen verloren in een klap. Kwam neer op 5 a 600 gulden per maand. Deze mensen protesteerden maar ze praten tegen een muur van onbegrip. Een vakbond waar je 300 gulden aan lidmaatschapsgeld betaalt en zo je belangen verkwanselt is dat lidmaatschapsgeld niet waard. Wat noemt u koopkracht ? Inkomen of te besteden na alle vaste lasten afgetrokken ? Dat laatste noem ik koopkracht.

Hertog2
Hertog222 jul. 2018 - 9:23

Hoi Druppel Ik zal het vaak met U oneens zijn. Dat geeft niet. Maar wat goed uw mening (die 9 van de 10 keer onderbouwd is) hier weer te lezen:-)

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 9:30

"Ik geloof in een conflictmodel." Fijn dat je bereid bent het risico te nemen met lege handen achter te blijven.

Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2018 - 10:16

Hertog. We zijn het meestal in grote lijnen eens, is mijn ervaring. In uw vorige nick vaak met u gediscussieerd . Ik zie dat u al veel heeft bijgeleerd. U komt er wel.

Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2018 - 11:24

Piet. De werknemers staan al met lege handen dankzij dat poldermodel.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 13:55

"De werknemers staan al met lege handen dankzij dat poldermodel." Kennelijk ontgaat het je dat er tal van sectoren zijn waar ze staan te springen om vakkrachten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2018 - 17:12

Rode druppel Ik ben het geheel met je eens. Ook de persoonlijke belangenbehartiging was er niet meer. Mijn dochter was ook lid van de vakbond maar toen ze hen werkelijk nodig had gaven ze niet thuis. Maar wel met grote slogans beweren dat ze je zullen helpen als je lid wordt. Dan vinden ze het gek dat jonge mensen geen lid meer worden. Ach kijk eens wat er van de vakbond de politiek is ingegaan en waar die mensen nu staan. Dan weet je genoeg. Ze zijn helemaal meegegaan met de overheid en hebben alles weggegeven en van wat ze terug zouden krijgen van de werkgevers, dat waren allemaal loze beloften die men ook nooit meer opgeeist heeft. Men is overal in meegegaan. De PvdA bijvoorbeeld is heel wat te verwijten, hebben er een groot aandeel in gehad. Vakbond bestond uit veel PvdA leden. En nu met minister Koolmees van D66 mogen mensen hun borst nat maken. Het kan nog erger.

Satya
Satya23 jul. 2018 - 10:29

Piet de geus En na de vergrijzing? Wat als die generatie er niet meer is? Welke arbeidsvoorwaarden zijn er die jouw enthousiasme zo doen oplaaien? Welke zekerheden hebben die vakkrachten? Of moeten ze gewoon niet zo zeuren?

Piet de Geus
Piet de Geus21 jul. 2018 - 8:51

"Vroeger kenden we de term ‘werkende armen’ niet eens." Maar het verschijnsel wel: de schillenboer, de porder, de man die de tonnen met stront ophaalde, de losse kracht in de haven en ga zo maar door. En net als nu waren het toen ook al mensen die niet mee konden komen met het gestegen welvaartsniveau, dat we te danken hebben aan de ontwikkeling van de arbeid van puur fysiek werk naar werk waar je ook je hoofd bij moet gebruiken. Een ontwikkeling die al begon toen jagersverzamelaars landbouwers werden en ossen en paarden voor de ploeg spanden. "Een vaste baan waar je fatsoenlijk van rond kan komen, dat moet weer ouderwets de norm zijn." Zoals altijd is dat werk dat het bijbehorende inkomen oplevert. Want die groeiende belemmering blijf je maar hardnekkig negeren: het welvaartsniveau is enorm gestegen en daarmee wat naar de huidige normen een inkomen is waar je fatsoenlijk van rond kunt komen. Iedere dag een pan eten in de plaggenhut is al lang niet meer de norm: daar komen op zijn minst een cv-verwarmd huis, tv, pc, smartphone, auto en vakanties bij. "Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks." Een vrij kansloze houding voor een organisatie die in crisis is omdat ze op geen enkele manier meer representatief is. Formuleer eens een begin van een antwoord op de vraag wat te doen met het toenemend aantal mensen dat onrendabel wordt omdat ze het immer stijgende niveau dat op de arbeidsmarkt wordt gevraagd niet bij kunnen benen. Hoe betrek je die erbij? Hoe sleep je die zoveel mogelijk mee? En, onder aan de streep, hoe bied je die een beschermde werkplek waar ze het op de markt niet redden?

27 Reacties
LaBou
LaBou 21 jul. 2018 - 11:48

"het toenemend aantal mensen dat onrendabel wordt" Alleen zo'n kreet al.

Satya
Satya21 jul. 2018 - 21:41

Weer produceren. Af van het idiote idee van kennis economie, zijn we op geen enkele manier. De hoogopgeleide allochtonen gaan terug naar hun eigen continenten als ze bv in de farmaceutische industrie zitten, zie bv Nairobi maar vooral India. Ook in de it sector zal dit nog veel meer gaan opkomen. Deze ontwikkeling zal doorzetten. De opkomst van de middenklasse in veel landen is een teken aan de wand dat ons welvaartsniveau onhoudbaar wordt. De enige manier is zelf produceren, begint ook alweer op kleine schaal. 1 Europa is de enige manier maar gezien het populisme is dit ondenkbaar op het moment. Ik weet dat ik onvolledig ben en heb meer ideeën maar dan word ik helemaal voor gek versleten. Heb jij ook ideeën? Erg benieuwd naar.

Satya
Satya21 jul. 2018 - 22:00

Vooral de midden en topinkomens zullen moeten inleveren. We moeten geen Amerikaanse working poor creëren. Het idee van 2 keer per jaar op vakantie en 2 auto's en iedereen een eigen huis kan niet meer, onrealistisch. We zijn extra consumenten nodig die scheppen werkgelegenheid en kunnen produceren. vakbonden moeten een belangrijke rol opeisen anders krijgen we een Trump gedachte die alleen maar op de rijken gericht is. Geboortebeperking moet na een aantal jaar via voorlichting op grote schaal aandacht krijgen en nu al in armere continenten. Kortom alles wat niemand wil horen. Ik ben vast weer de idioot maar het zal de enige manier zijn om geen ontwikkelingsland te worden. Ik denk niet dat wij op veel compassie uit het midden oosten, Azië en Afrika hoeven te rekenen. De tijden dat wij dingen konden uit besteden aan lage lonen landen is voorbij. China wil een nieuwe haven in Griekenland en die zal er komen, dat zorgt ervoor dat wij ons voordeel op het gebied van warehousing en transport ook nog kwijt gaan raken. Het word tijd voor leiders die realistisch zijn en niet voor polarisatie voor eigen gewin gaan.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 0:08

"Weer produceren. Af van het idiote idee van kennis economie, zijn we op geen enkele manier." Que? Geen kenniseconomie? Wat denk je dat het belangrijkste productiemiddel is van ASML en de andere grote bedrijven die het goed doen in Nederland? Dat is toch echt kennis. En we worden steeds meer een kenniseconomie. Kijk wat er gebeurt met de teelt van rozen, sperziebonen enzovoorts: die verdwijnt naar Afrika. Maar wat blijft er in Nederland? De veredeling, dus het kennisdeel. Je mag ook even naar onze oosterburen kijken, waar de automobielindustrie het fantastisch doet. En waardoor? Door de kennisintensiviteit van de productie. Als ze het van de kwantiteit in plaats van de kwaliteit van de arbeid hadden moeten hebben, dan was die industrie al lang verdwenen. Als we ons welvaartsniveau een beetje op peil willen houden, dan moeten we toch echt voor de wereldmarkt moeten produceren. En wel in het hogere segment. Anders lekt het geld dat we binnen Nederland verdienen via auto's, witgoed, high tech enzovoorts weg naar het buitenland zonder dat daar inkomsten uit het buitenland tegenover staan om dat te compenseren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2018 - 9:12

Piet de Geus 22 juli 2018 at 02:08 De Universiteit van Wageningen is ook een voorbeeld van een instelling die kennis exporteert. Andere uni's ook maar dat heeft ook zijn nadelen. Bijkomend voordeel: voor het ontwikkelen en instandhouden van de kenniseconomie is bevolkingsgroei in Nederland onnodig. De afnemers bevinden zich immers vooral elders.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 9:31

"Alleen zo’n kreet al." Afkomstig van Marcel van Dam. Maar als jij met een eufemisme aangeduid wilt worden staat het je vrij een actiegroep te beginnen.

poeslief
poeslief22 jul. 2018 - 10:22

@Piet de Geus 'Formuleer eens een begin van een antwoord op de vraag wat te doen met het toenemend aantal mensen dat onrendabel wordt omdat ze het immer stijgende niveau dat op de arbeidsmarkt wordt gevraagd niet bij kunnen benen' Het is zinvoller om eerst te bepalen hoe deze situatie ontstaan is; o.a. door overheveling van veel 'hands on jobs' naar winstgevender gebieden (de zgn lage lonen landen) voor de aandeelhouders. Zodra in zo'n gebied de (loon)kosten stijgen - welvaart toeneemt - verplaatst 'men' zich weer naar het volgende winstparadijs. Etc. etc. Het streven naar - of zelfs de verplichting tot - winstmaximalisatie voor de aandeelhouder(s) zet de belangen van andere stakeholders - zoals het belang van arbeiders, middenstanders, consumenten, of alle andere flora & fauna op deze planeet, het zgn. ecosysteem - onder druk. Kapitalisme gaat uit van - eeuwig durende/onbegrensde - groei op deze begrensde planeet. Dit leidt tot uitputting (van bronnen). Uw gebruik van een term als 'onrendabel' - mensen zonder economische meerwaarde - doet vermoeden dat Uw parameters ontkennen dat 'de mens' centraal staat - zonder mensen bv. geen economie en economische of andere theorietjes - omdat U liever zulke theorietjes verheft.

Satya
Satya22 jul. 2018 - 11:43

Piet En jij denkt dat die kennis over een poosje niet gewoon op de plek van de teelt opgedaan wordt? Dan ben je erg naïef. Alweer kijk naar de farmaceutische industrie. Maar ook de viskweek. De kennis economie is een lachertje, kijk naar China. Met alle productie hebben zij inmiddels ook alle kennis. Zo gauw ze net zover zijn als ons doen ze de deur dicht en ontwikkelen ze zelf door, electronics. Zo gauw je productie uit besteed nemen ze je kennis over. Het welvaartsniveau valt niet op dit peil te houden. Dat is onmogelijk, onze kennis gaat over de hele wereld en inmiddels zijn er zoveel opkomende economieën die straks geen zin meer hebben om onze kleine producten te produceren. Dit is al in gang gezet in China. Voor 1 houten speelgoed carrousel moet je naar 6 fabrieken omdat ze zo gespecialiseerd zijn en daarna moet het nog in elkaar gezet worden. De Nederlandse vwa maakt de regelgeving zo streng dat bulkinkopen onmogelijk wordt. Het risico dat je met afkeurinventaris blijft zitten word veel te groot. Een deel van de kartonnen producten die wat groter zijn word al teruggebracht naar bedrijven als kappa, daar produceren is al goedkoper dan in het oosten. Deze ontwikkeling is onstopbaar. Je denkt toch niet dat de hele wereld ons niveau van welvaart kan hebben? Denk je dat mensen daar blijven produceren voor lage loontjes en geen eisen gaan stellen. Oosterburen auto industrie, witgoed en dat soort zaken een economie als de onze draaiende houden kom op piet, dat geloof je toch zelf niet? Het zal mijn tijd wel duren ik ben 25 maar over 75 tot 100 jaar zullen de rollen in welvaart wereld wijd toch wel heel anders liggen, anderen krijgen het beter wij slechter. We zullen meer moeten gaan produceren. Niet alles meer uitbesteden. Niet om onze kennis te houden, veel te laat maar om een acceptabel niveau van welvaart te houden dat voor iedereen bereikbaar is.

Satya
Satya22 jul. 2018 - 12:16

DanielleDefoe Als je kennis exporteert denk je dat die niet word doorontwikkeld in landen waar je die naartoe exporteert. Als je op universiteiten kijkt valt je de diversiteit niet op. Juist die mensen uit India en China gaan gewoon terug en gaan met die kennis verder daar. Onze universiteiten zijn niet van het niveau dat dat niet in te halen valt in die landen. It sector in India gaat sillicon valey op veel gebieden voorbij. In 2005 dacht men nog dat dat nooit zou gebeuren. Economieën kunnen niet alleen op kennis gebaseerd zijn. Compleet onmogelijk. Aangezien we onze productie op het hoogtepunt uit handen hebben gegeven zijn we daarin achtergesteld. Wat we nog hebben automatiseren we steeds meer, auto-industrie. Jouw gedachte gang zal leiden tot een ontzettend groot gedeelte van de bevolking die buiten de boot zal vallen. Nou heb jij al vaak genoeg blijk gegeven van uitsluitende gedachtengoed dus daar zul je geen probleem mee hebben. Kom me niet aan dat dat een rot opmerking is. Het is een opmerking gebaseerd op jouw teksten. Jouw familie kan in Zweden zo zijn best doen te assimileren als het erop aankomt blijven ze gewoon degene met het kleurtje. Als fascisten klaar zijn met de vluchtelingen gaan ze op zoek naar een volgend slachtoffer. Assimilatie onderwerping en het vermogen om te leren stellen geen flikker voor als je niet kritisch en onafhankelijk kunt denken. Weet je al waarom ik David irving zo vaak noem? Apartheid en zijn motivatie daarvan deze week volop in het nieuws. Deense plan om mensen hun rechten te ontnemen, irving. Als jouw neefje zonder dubbele nationaliteit en in Denemarken geboren vals veroordeeld word voor een misdrijf krijgt hij een zwaardere straf dan een deen. Assimileer lekker verder geef je over en verraad je afkomst. Wow Daniëlle made it. Integreer maar blijf altijd jezelf en verraad nooit je afkomst. Uiteindelijk krijg je dan van beide werelden respect.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2018 - 15:48

Satya U kent mijn Zweedse familie niet en mij ook niet. Uw fantasie slaat weer eens op hol.

Satya
Satya22 jul. 2018 - 19:49

DanielleDefoe Mijn fantasie slaat niet op hol. Ik kan lezen en analyseren. Ik ben geen domme vrouw en kom geregeld in Zweden. Ik hoop voor je familie dat ze in een goede wijk wonen of het platteland. Stay true to your roots Daniëlle. Integreer maar assimileer was het 1e wat mijn ouders van hun joodse adoptiefamilie hebben geleerd. Mijn Nederlandse opa overlevende auswitsch waarschuwt al jaren voor fascisme de man is bijna 100 en hij en zijn joodse vrienden herkennen iets van de jaren 30 vorige eeuw. Lees het verhaal van Applonia van Rapengaar bij assimilatie fundamentalisme. Ik ze ik je niet af en zeg dit niet om te kwetsen. Er zijn fantastische Nederlanders die jou altijd zullen accepteren. Er is ook een groep die jou nooit zal accepteren, hoe je je best ook doet. Die groep groeit hard in Europa. Doe ermee wat je wilt. Ik hoop dat je dromen uitkomen. Je bent slim en blijf altijd kritisch.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 20:13

"Het is zinvoller om eerst te bepalen hoe deze situatie ontstaan is; o.a. door overheveling van veel ‘hands on jobs’ naar winstgevender gebieden (de zgn lage lonen landen) voor de aandeelhouders." Alleen voor de aandeelhouders? Of zou jij je geen textiel meer kunnen permitteren als dat nog in Twente werd geproduceerd tegen Nederlandse lonen? Je zou je daarnaast in ieder geval geen pc en internetaansluiting kunnen veroorloven. Het is altijd makkelijk wijzen met het handje maar als het over je eigen voetafdruk gaat en over wat je zelf vervuilt wordt het ineens een stuk lastiger.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 20:17

"En jij denkt dat die kennis over een poosje niet gewoon op de plek van de teelt opgedaan wordt? Dan ben je erg naïef. Alweer kijk naar de farmaceutische industrie." En wat zien we dan precies bij die farmaceutische industrie? Ze kunnen heel voordelig producten namaken maar producten ontwikkelen is een ander verhaal. Natuurlijk lekt er ook kennis weg maar dat verandert helemaal niets aan het verhaal: je loopt vooraan mee of je moet je import betalen uit laagwaardige arbeid met een geringe opbrengst.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2018 - 22:39

"De Universiteit van Wageningen is ook een voorbeeld van een instelling die kennis exporteert." En bovendien niet benauwd is om kennis te delen: kijk uit welke landen de studenten afkomstig zijn. In tegenstelling tot wat Satya suggereert is dat niet negatief (kennis lekt weg, ook anderen doen er hun voordeel mee) maar positief: je kunt alleen maar internationaal voorop blijven lopen als je een kennisklimaat creëert waar mensen van over de hele wereld op afkomen om te leren en samen te onderzoeken.

LaBou
LaBou 23 jul. 2018 - 5:31

"Afkomstig van Marcel van Dam. Maar als jij met een eufemisme aangeduid wilt worden staat het je vrij een actiegroep te beginnen." Dat is blabla bij gebrek aan beter, Piet en dat weet je best.

poeslief
poeslief23 jul. 2018 - 7:02

@Piet de Geus 'Alleen voor de aandeelhouders? Of zou jij je geen textiel meer kunnen permitteren als dat nog in Twente werd geproduceerd tegen Nederlandse lonen?' Lekker simpele voorstelling van zaken geef je Piet. a) Was hier ooit (grootschalige) productie van o.a. 'textiel'? Ja. b) Verdienden velen in NL hun brood met productiewerk? Ja. c) Waren het de productiemedewerkers (arbeiders) die als 1e hun inkomens zagen (lieten) stijgen? Nee, dat was het 'overhead' personeel. d) Doet deze situatie zich ook voor in huidige productielanden? Ja, het lijkt wel een cyclus. e) Banenverlies > verlies/vermindering van (besteedbaar) inkomen > overheveling van (koop van) kwaliteitsproducten naar kwaliteitsarme wegwerpartikelen geproduceerd door behoeftige wegwerparbeiders in een (volgende) lagelonenparadijs. Stoer om te schermen met 'primarkproducten en -productieprocessen' om een goedkoop punt te willen scoren.

Uitgekleed
Uitgekleed23 jul. 2018 - 8:55

"Formuleer eens een begin van een antwoord op de vraag wat te doen met het toenemend aantal mensen dat onrendabel wordt omdat ze het immer stijgende niveau dat op de arbeidsmarkt wordt gevraagd niet bij kunnen benen. Hoe betrek je die erbij? Hoe sleep je die zoveel mogelijk mee? En, onder aan de streep, hoe bied je die een beschermde werkplek waar ze het op de markt niet redden?" Een heel zinnige vraag, alleen begint hij verkeerd. Het kan ook zo gesteld worden. Formuleer een begin van antwoord wat te doen, met de onrechtvaardige wijze van belonen van de 10% elite en de rekening daarvan continu gelegd wordt bij de andere 90% waartoe het toenemend aantal mensen behoort dat onrendabel is geworden door deze onrechtaardigheid.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jul. 2018 - 10:13

"Lekker simpele voorstelling van zaken" Maar zo simpel is het ook: alleen dankzij extreem lage prijzen (waar een ander en het milieu de prijs voor betalen) ben jij in staat om aan te haken bij ons welvaartsniveau. In de tijd dat je een eerlijke prijs betaalde voor textiel (een prijs waardoor iemand in Twente ervan kon leven) spaarde men voor een pak dat een leven lang mee moest: voor bruiloften, begrafenissen en andere bijzondere momenten. Tegenwoordig graait iedereen om de paar weken in de bakken van Zeeman en Wibra. Je mobieltje idem: alleen haalbaar door de productie uit te besteden aan lagelonenlanden en bij het winnen van de grondstoffen niet teveel op milieuschade te letten. Elektronica in huis hetzelfde verhaal. We leven in Nederland met zijn allen op een welvaartsniveau dat we alleen kunnen handhaven door uitbuiting en daarnaast doordat jaarlijks tientallen miljarden aan inkomen worden herverdeeld van degenen die het verdienen naar degenen die het niet verdienen. Je zou het de westerse schuld kunnen noemen: we leven met zijn allen in weelde dankzij modern kolonialisme. En door het afromen van inkomsten. Wil je daarvan af en praten over andere waarden dan meer, meer en meer, dan ontkom je niet aan een discussie over wie daar wat voor moet laten. En over hoe je dat voor elkaar wilt krijgen als degenen die het werk verrichten daar kennelijk geen winst op mogen maken.

Satya
Satya23 jul. 2018 - 10:18

Piet de geus Dus jij denkt dat anderen zo dom zijn dat ze niet zelf hoogwaardige producten kunnen gaan ontwikkelen en produceren? Naïef. Kijk naar de farmaceutische industrie in Nairobi. Maken die alleen maar minderwaardige producten na? Grappig en zo naast de waarheid. Waarom denk jij dat de gates foundation onderzoek in India financiert, omdat de mensen daar alleen maar namaak produceren? Omdat die heel goed snappen dat kenniscentra bij productielijnen komen te liggen. De opmerking die jij aan Danielle maakt zegt mij genoeg. Internationaal voorop blijven lopen. Doen wij dat op zoveel vlakken dat wij daar een economie van kunnen onderhouden? Je overschat het niveau van de universiteiten in Nederland verschrikkelijk. Wat denk jij dat het doel van aliexpress is Piet? Chinese liefdadigheid? Nu jouw antwoord op je eigen vraag. Wat doen we met de mensen die buiten de boot vallen? Als we niet gaan produceren? Immers niet iedereen kan deel van de kenniseconomie uitmaken en duurzaamheid word een steeds belangrijker aspect. Leg mij uit hoe we dan een acceptabel niveau van welvaart kunnen vasthouden. Graag ook antwoord op mijn vraag op aliexpress, die heeft namelijk alles met de door jou beweerde kenniseconomie te maken. Kenniseconomie is populaire taal op niets gebaseerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2018 - 13:07

Piet de Geus 23 juli 2018 at 00:39 voor zover internationalisering bij de UNI een probleem is, heeft dat ook te maken met het feit dat de beste studenten liever naar de US of de UK gaan al wordt er ook wel gerept over weglekken van kennis. Overigens werd al tijden gewaarschuwd dat de Nederlandse export te veel laagwaardige producten betreft zoals (bulk)vlees groente en bloemen. Maar wie weet kunnen we nog wel een tijdje voort met de tulpenkweek ook al is die ook niet zo goed voor het milieu. Mensen die ik heb gekend zouden het inderdaad op prijs hebben gesteld als de Twentse textielindustrie had kunnen blijven bestaan. De expertise zal inmiddels ook wel verdwenen zijn? Bestaat twents damast nog?

Piet de Geus
Piet de Geus23 jul. 2018 - 21:37

"Internationaal voorop blijven lopen. Doen wij dat op zoveel vlakken dat wij daar een economie van kunnen onderhouden?" Het is en blijft waar ook jij je welvaartsniveau aan te danken hebt. Kun je daar niet meer op meeliften dan is het gauw gedaan met de pret. "Wat denk jij dat het doel van aliexpress is Piet? Chinese liefdadigheid?" Kennelijk ontgaat het je dat retail iets anders is dan productie, laat staan research & development.

Satya
Satya24 jul. 2018 - 5:21

Piet de Geus En nu antwoord graag. Denk jij werkelijk dat wij nog zover voorop lopen? Zou het niet veel realistischer zijn om door productie te zorgen dat wij op sommige vlakken voorop blijven lopen waardoor wij een acceptabel welvaartsniveau vasthouden? Onze warehousing en transport zal verdwijnen door de haven die China in Griekenland gaat bouwen. Volgens mij ontgaat jou wat retail bij draagt aan welvaart. Wat als de productie van Nederlandse bedrijven in het oosten er niet meer is doordat iedereen bij aliexpress koopt? Wat is sr dan nog voor development nodig en waar ga je de research dan nog van betalen? Hoe lang denk je dat het moderne kolonialisme nog duurt voor het westen? Enig idee van wie Kenia inmiddels is? Zou het niet tijd worden om als de bliksem dit proces in Congo en Nigeria te stoppen? Ze te helpen een Rwanda weg in te slaan? Zie wat Volkswagen daar gaat doen naast produceren. De overname door China van Congo en Nigeria zal leiden tot het feit dat Shell en zijn mederovers eruit geschopt gaan worden. Waar o waar gaan wij dan van leven? Geen productie, een kennis economie zal nooit miljoenen mensen kunnen onderhouden. China begrijpt dat heel goed, alweer aliexpress. Ze helpen ons een handje. Waarom zou dat zijn? Zouden ze de rol voor onze kleinkinderen misschien als economisch ondergeschikt aan China in hun hoofd hebben?

frankie48
frankie4824 jul. 2018 - 6:47

Beste Piet, Van alle keuzes die er gemaakt kunnen gaan worden, daar kun je natuurlijk altijd de slechtste voor de inkomensgroepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt uit gaan lopen kiezen! Maar het vreemde is dat de beleidsmakers dat nooit doen voor de inkomensgroepen waar ze zelf onderdeel van uitmaken.

Piet de Geus
Piet de Geus24 jul. 2018 - 10:07

"een kennis economie zal nooit miljoenen mensen kunnen onderhouden. China begrijpt dat heel goed" Vandaar dat de Chinezen de ene universiteit na de andere uit de grond stampen... Wat distributie betreft: die zal per definitie ter plaatse plaatsvinden, vandaar dat de Chinezen tot in Griekenland havenfaciliteiten opkopen. En het Duitse achterland zal echt niet ineens vanuit Piraeus bevoorraad worden: dat blijft via Rotterdam lopen. Wel komen er andersoortige faciliteiten bij, zoals de datacentra die de Googles van de wereld op diverse plaatsen in Nederland bouwen. En waarvoor hooggekwalificeerd personeel nodig is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2018 - 18:58

Piet de Geus 24 juli 2018 at 12:07 Het CvB van de RU Groningen ziet voorlopig wel af van het aanbieden van volledige opleidingen onder verantwoordelijkheid van de RUG in Yantai-China. Maar verder werkt de RUG al jaren samen met Chinese universiteiten op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2018 - 0:13

"Maar verder werkt de RUG al jaren samen met Chinese universiteiten op het gebied van onderwijs en onderzoek. " Omdat kennis niet af- maar toeneemt als je hem deelt. Het is geen toeval dat wereldwijd de topuniversiteiten de meest divers samengestelde zijn.

Satya
Satya25 jul. 2018 - 5:06

Piet de Geus Dan nog zal Rotterdam met een ongekende krimp te maken krijgen. Enig idee hoe groot ze die haven in Griekenland willen hebben? In Mombasa is het plan van China hoe ze de achterlanden gaan bereiken duidelijk. Die kennis centra van de Googles zijn zeer opertunisties, geen winst en weg, dit is puur korte termijn. Dat je werkelijk denkt dat dit vol te houden is is jammer en zo'n misrekening. Maar ja, dat zal wel blijken. De vroegere commissie handel heeft ook heel anders uitgepakt dan voorzien, door de chinese belastingmaatregelen. Wie kan daar nog zelf iets in handen houden? Dan moet je erg groot zijn en China nog denken je kennis te kunnen gebruiken. Jammer dat je het grote geheel niet overziet. Aliexpress is een voorteken, de overname van Afrika is een voorteken, de reacties in California een voorteken, de analyse van emeritus hoogleraren op kritisch denken door universiteiten, de geschiedenis een voorteken. Ik denk dat ik over dit onderwerp wel klaar ben. We komen er toch niet uit. De laatste reactie van Danielle, analyseer die eens. Een economie gebaseerd op kennis, grappig. Jammer dat je geen antwoord op je eigen vraag hebt proberen te geven hoewel ik daarom gevraagd heb.

frankie48
frankie4821 jul. 2018 - 6:57

Niet zo moeilijk doen en er niet omheen blijven draaien. De eerste en ook meteen de meest belangrijke stap om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt een eerlijke kans op een normale salariëring te laten maken waar zij maandelijks gewoon rond van kunnen gaan komen, dat is die stop op het vrije verkeer van personen in de EU.

5 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees21 jul. 2018 - 12:26

EXACT !!! Ik ben blij dat ik jouw opvatting hier zie. De vrije Europese arbeidsmarkt is niet eerlijk, en de werkgevers zijn de winnaars van het vrije verkeer van werknemers.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 14:10

@ frankie48 Jij schrijft: De eerste en ook meteen de meest belangrijke stap om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt een eerlijke kans op een normale salariëring te laten maken waar zij maandelijks gewoon rond van kunnen gaan komen, Het probleem met dit soort standpunten is dat je er geen enkele onderbouwing voor hebt. Het is ook onzin. Door in te gaan op jouw voorstel ligt een deel van de bouw stil en verrotten groenten en fruit op het land. De mensen die werken in de slecht betaalde banen schieten er niets mee op. Want de sectoren waar mensen van buiten Nederland werken betalen vaak ook slecht. En daar waar de betaling normaal geregeld is concurreren werknemers niet op een lager salaris. Jouw standpunt is een van de vele stokpaardjes van mensen die moeite hebben met de tijd mee te gaan en denken dat simpele oplossingen van 50 jaar geleden nu nog werken. Het is verstandiger de complexe werkelijkheid eens onder ogen te zien en na te denken over oplossingen die wel kunnen werken.

frankie48
frankie4822 jul. 2018 - 12:28

Beste Daan, Wat goed dat jij zo kunt opsommen wat er gebeurt als als er krapte aan de onderkant van onze arbeidsmarkt zou gaan ontstaan, zou jij dat nou ook voor het boven- en midden-segment van onze arbeidsmarkt kunnen doen?

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2018 - 20:38

@ frankie48 Jij schrijft: Wat goed dat jij zo kunt opsommen wat er gebeurt als als er krapte aan de onderkant van onze arbeidsmarkt zou gaan ontstaan, zou jij dat nou ook voor het boven- en midden-segment van onze arbeidsmarkt kunnen doen? Maar natuurlijk. Krapte aan de bovenkant van de arbeidsmarkt wordt op twee manieren opgelost. Het op grote schaal werven van mensen met een universitaire opleiding in het buitenland. Zoals bijvoorbeeld ASML dat 50% van de vacatures invult met buitenlanders. Op de hogere MBO niveaus wordt de productie verplaatst naar landen waar wel mensen met de vereiste vakbekwaamheid voorhanden zijn. Zo zijn veel montage activiteiten van complexe producten verplaatst naar Oost Europa. Denk aan auto's. Voor lokale activiteiten zoals bijvoorbeeld de bouw komen steeds meer buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt. Zo is Rotterdam Centraal grotendeels gebouwd door een Duitse bouwcombinatie. Wat is je probleem?

frankie48
frankie4823 jul. 2018 - 16:14

Beste Daan. Sorry ik had niet gezien dat je gereageerd had. Maar het op grote schaal werven is toch duidelijk van een andere orde dan het open grenzen-beleid waar de arbeider aan de onderkant van de arbeidsmarkt nu mee te maken heeft, ik zie daar het verstorende effect in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden niet in terug waardoor je er alleen maar op achteruit gaat. En van de twee manieren is dat er in ieder geval al één hé. En productie verplaatsingen zijn al een zeer oud gegeven, dus niet relevant in dit verhaal, en de openbare aanbestedingen waardoor bedrijven uit de EU ook ergens anders aan de gang kan gaan, is in dit verband ook niet van toepassing. Dus mijn probleem heb je nog niet kunnen tackelen vriend.

Anoniempje5
Anoniempje521 jul. 2018 - 5:23

Onvoorwaardelijk basis inkomen 18+. Niet eens denken aan zoiets alleen voor 50+ want dat is leeftijdsdiscriminatie uiteraard.

adriek
adriek21 jul. 2018 - 5:08

We zijn wat de arbeidsmarkt betreft zo'n honderd jaar terug in de tijd. 'Voor de oorlog' had je ook maar te doen wat je baas zei anders kon je vertrekken. Mensen verdienden ternauwernood genoeg om van te leven. De elite (toen de boeren en de fabriekseigenaren) leefden in weelde. Toen kwamen de vakbonden en de nivellering. De laatste 30 jaar zijn de arbeiders er van overtuigd geraakt dat ze heel goed voor zichzelf kunnen zorgen en daar geen vakbonden voor nodig hebben. Nu de organisatiegraad laag genoeg is en de macht van de vakbonden geminimaliseerd zijn de omstandigheden weer terug bij af. Veel mensen min of meer gedwongen als zzp-er, cao's die jaar na jaar uitgekleed worden, een vaste baan een droom uit het verleden, en werken tot je letterlijk niet meer kunt. En dat allemaal terwijl een bovenlaag vrijwel onbeperkt geld kan binnenharken zonder daar voor ook maar een druppeltje zweet te hoeven verliezen (tenzij de zakelijke saunabezoeken meetellen) De geschiedenis herhaalt zich, het wachten is op een zich hernieuwende arbeidersorganisatie al vrees ik dat de nood daar nog niet hoog genoeg voor is. Misschien wordt het volk door de komende crisis wakkergeschud?

Andrew G
Andrew G21 jul. 2018 - 4:51

Een groot gedeelte ben ik het met u eens, echter u begint incorrect in de 4e alinea. [Vroeger kenden we de term ‘werkende armen’ niet eens.] Wat u wel moet beseffen is dat er in de geschiedenis van de mens maar een hele korte periode is geweest dat de term werkende armen niet bestond. We praten dan over een paar descennia. We glijden gewoon weer terug naar vroeger. Juist dat moet worden aangegrepen om het tegen te gaan. We gaan niet het onbekende tegemoet waar u het over heeft in uw 4e alinea, we gaan juist het bekende tegemoet, iets waarvan we weten hoe erg het is voor de mensen. Het probleem is nog niet zozeer de flexibilisering, het probleem is dat de rest van de maatschappij hier helemaal niet op berekend is. Alles is nog ge-ent op een baan voor het leven. Of je nu een hypotheek wil, of je pensioen, AOV en weet ik wat wil regelen, je moet jong, sterk en gezond zijn, wil iets of iemand maar ook iets voor je doen. Geen enkel bedrijf durft een risico te nemen. 2e probleem is onze eigen mentaliteit. Onze hele maatschappij, economie en succes wordt gemeten aan groei en dit is dodelijk. Als een bedrijf niet groeit, gaat het kapot, als je zelf niet groeit, dan ben je een failure. Een dorp of stad die niet groeit is niet succesvol en ga zo maar door. Hierdoor moeten bedrijven er elk jaar harder aan trekken om te overleven. Je maakt het ene jaar wel winst, maar moet toch gaan bezuinigen omdat over 10 jaar nog te kunnen doen. Als mens was het altijd geen probleem, je ging er elk jaar toch wel op vooruit, daar hoefde je niets voor te doen, behalve langer in dienst te zijn. Dit resulteerd uiteindelijk in onbetaalbare oudere werknemers. Dit zijn vooral mensen die leven van hun ervaring, het probleem is dat ervaring steeds meer naar achteren wordt gedrukt in belang door flexibel kunnen functioneren. Zeg nu eerlijk, een ICTer met 40 jaar ervaring die niet meer zo flexibel is om mee te komen met de nieuwste technieken is niet altijd meer waard dan een ICTer met 5 jaar ervaring, die continue kan bijleren en flexibel met het bedrijf kan mee veranderen. De groei is noodzakelijk voor iedereen in ons huidige manier van leven en zolang dat niet stopt, worden de problemen alleen maar groter. Toen ik in Nederland kwam zij een vriend van mij.. We willen alleen maar meer, meest, meester. Ik begreep uiteindelijk dat het ging om een overtreffende trap, maar begreep er verder niet veel van, want volgens mij klopte het niet, maar nu begrijp ik de term wel en zie ik het gevaar er ook van in. Ik wil een auto, de volgende moet beter zijn, de daarop volgende moet nog beter zijn en als ik terug moet vallen naar een minder goede auto, dan is dit slecht voor mij. Dit is over de hele linie in de hele maatschappij zo. We moeten als maatschappij en mens een keer leren dat de groei niet meer belangrijk is, het is veel belangrijker om de juiste balans te vinden. De balans om voor een bedrijf het nog prima te kunnen overleven en de flexibele schil zo klein als mogelijk te houden. Balans voor werknemers om wel rond te komen maar tevreden zijn met wat je hebt.... Hmm nu ik er over nadenk, geldt dat voor alles en iedereen. Tevreden zijn met wat je hebt. Hiermee hou je ook ruimte over voor anderen om zich te kunnen ontplooien.

Absconditus
Absconditus20 jul. 2018 - 22:20

Als links zich HIER nu eens weer op ging richten. Want dat is de manier waarop zij weer mensen achter zich zullen krijgen. En dat is ook het links wat ik kan respecteren.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 9:51

@ Absconditus Jij schrijft: Als links zich HIER nu eens weer op ging richten. Als rechts zich hier eens op zou richten zou ik ze kunnen respecteren.

ton14024
ton1402421 jul. 2018 - 10:01

Het is een gotspe dat 50-plus dit thema claimt.

Satya
Satya21 jul. 2018 - 20:38

Daan ouwens/absconditus Eigenlijk willen jullie hetzelfde. Aanknopingspunt, ga met elkaar in gesprek en stop de polarisatie. Wie weet waar jullie elkaar nog meer vinden. Links / rechts, lekker belangrijk. We moeten het samen doen weg bij de uitersten. Pvv en sp leiden tot niets. Zeg ik ook tegen mezelf hoor. We moeten dit mooie land samen bewoonbaar houden voor iedereen. Absconditus Ik vind het heel lief wat je gisteren aan me schreef en ik begrijp je zorgen, ik deel ze. We moeten naar het midden. De polarisatie loopt volledig uit de klauw. Het word tijd de probleem gevallen te benoemen, extremistische gelovigen, overlast gevende allochtonen, racisten en fascisten. Dat kan volgens mij alleen door samenwerking tussen autochtonen en allochtonen die elkaar respecteren in het verschil tussen onze culturen en rekening houden met elkaar. Ik ben zo klaar met de groep die alle problemen op de buitenlander afschuiven, volgens mij vaak door frustratie die ze bij zichzelf moeten zoeken. Buitenlanders die afgeven op de Nederlandse samenleving en zich afzonderen zijn net zo'n probleem. De problemen moeten zeer specifiek benoemt worden precies en niet generaliserend. Ik vind dat veel mensen hier een voorbeeld aan jouw vermogen om op bepaalde punten terug te komen mogen nemen.

Absconditus
Absconditus22 jul. 2018 - 5:24

@Satya Gelijk heb je. @Cliff is daar onderwijl al achter gekomen, maar @Daan zit, om met wijlen Maarten Toonder te spreken, nog te zeer vast in zijn denkraam. Hij zou de reactie van @Hertog op 21- 7 13.33u eens moeten lezen. Die zegt daar precies hoe ik er over denk en onderbouwt dat ook. We moeten van dat neo liberale ''new world order'' globalisme af. Ben absoluut geen socialist en zal dat nooit worden ook. Temeer omdat het socialistische internationalisme in sociaal democratisch Europees verband een monsterverbond schijnt te zijn aangegaan met datzelfde neo liberale globalisme, omdat men ook daar lijkt te denken dat hier geen alternatief meer voor bestaat. Bovendien is dit helemaal geen nieuwe wereldorde, want een dergelijk strikt economistisch en globaal denken manifesteerde zich al in de XVIIe eeuw. Dat wordt in de geschiedeniswetenschappen (zelf oud leraar geschiedenis) mercantilisme genoemd, dus het is niks anders dan oude wijn in nieuwe zakken. En het genereert op den duur alleen maar ellende en een race to the bottom, afgezien van een kleine bovenlaag die hier van profiteert. Er bestaat m.i. inderdaad geen alternatief voor het kapitalisme, maar in de traditie van de christendemocratie (ben dat) zou ik toch willen pleiten voor kapitalisme met een menselijk gezicht in plaats van dit afschuwelijke neo mercantilisme.

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 8:58

@ Absconditus (07:24u) - dank voor je zinvolle bijdrage. Ik ben een uitstekend boek aan het lezen van Bernard E. Harcourt, hier is informatie over hem: https://www.law.columbia.edu/faculty/bernard-harcourt http://www3.law.columbia.edu/bharcourt/ Een gewetensvol en sociaal bewogen jurist, met een uitstekend analytisch vermogen. Dat boek heet: "The Illusion Of Free Markets". Het handelt over de (ontketende) vrije markten, die ten koste van alles beschermd moeten worden door de overheden, ook als dat vele mensenlevens opeist; daarom noem ik deze obsessie een occulte praktijk, een afgodendienst. De volstrekt uit de hand gelopen massadetentie in de Verenigde Staten correleert rechtstreeks met deze gevaarlijke waanzin. Kijk hier voor dit boek: http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674066168 Dit is tenslotte een interview met professor Harcourt: https://harpers.org/blog/2011/09/the-illusion-of-free-markets-six-questions-for-bernard-harcourt/ Misschien zeggen de namen Quesnay en Le Mercier je iets? En de term: "physiocrats"?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 18:17

Cliff Clavin Radicaal anders? https://decorrespondent.nl/8268/je-ideeen-en-emoties-zijn-gekaapt-door-het-kapitalisme-stelt-filosoof-srecko-horvat/3658818031440-237274dd

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 18:22

Cliff Clavin Vraagje. Zijn er Nederlandse vertalingen van de boeken van Harcourt?

Cliff Clavin
Cliff Clavin23 jul. 2018 - 19:51

@ Minoes - dank weer voor de link en je vraag, op deze warme avond. Voor zover ik weet is Harcourt (nog) niet vertaald, maar ik heb wel een verzameling uitstekende artikelen en andere korte teksten van hem in mijn archief. Zoals je weet zal binnen heel korte tijd mijn woonsituatie aanzienlijk verbeteren (kans is nu 98%). Dan kan ik dat blog van me opzetten, in alle rust en in mijn vrije tijd. En één van mijn voornemens is om vertalingen aan te bieden van de auteurs die ik zo belangrijk vind, omdat zij veel duidelijk maken over de benarde situatie waarin de Westerse democratieën zich momenteel bevinden. Kennis is macht. Dat bedoel ik ten goede. Het gaat namelijk om echte, empirisch te toetsen kennis, en niet om de sluw georkestreerde leugen- en propagandacampagnes die de vigerende totalitaire doctrine van tegenwoordig, het neoliberalisme, met de hulp van ontzaglijk grote subsidies vanuit de hoek van de 1%, op de wereld loslaat. Aan de hand van deze kennis kun je begrijpen dat het Nederlandse klimaatakkoord niets meer is dan windhandel, een complex van lege beloften, een pak leugens dat drie doelen dient: - tientallen jaren van uitstel, om het neoliberale project er verder door te kunnen jassen - de herverdeling van geld van beneden naar boven ongehinderd voort te kunnen zetten - talloze goedwillende maar naïeve burgers nog veel verder in de schulden te zetten Zie: https://www.groene.nl/artikel/foute-tafels Neoliberalisme is: het financialiseren van alles onder de zon, ook de zaken die zich daar vanuit hun eigen aard en wezen ten enen male niet voor lenen: zorg, onderwijs, sociale woningbouw, wetenschap, milieu, en het beheren van het wereldklimaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2018 - 11:54

Cliff bedankt voor je reactie Het artikel in de Groene heb ik al eerder gelezen en/of een soortgelijk artikel van hem. In ieder geval was dit mij bekend.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik420 jul. 2018 - 21:24

Ja, hallo, kijk 's even. We leven in de droom van het neoliberalisme. En dat is dolletjes. Je krijgt wat je verdient en je verdien wat je krijgt en you is what you eat, en jedem das seine en arbeit macht frei en de onzichtbare hand van de markt maait. en wenkt net als die van magere Hein.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 jul. 2018 - 8:01

@ Hendrik - met je eens. Het onnatuurlijke, abnormale, en onrechtvaardige is gewoon geworden. Neoliberalisme is de eindfase van het late kapitalisme; wat ik hier zie is de (her)introductie van ordinaire slavernij, die nu ook de Westerse landen zelf bereikt heeft (noodzakelijkwijs, het is een systeemfout van het kapitalisme zelf). Hier is een dijk van een verhaal, dat rechtstreeks te maken heeft met datgene wat Corrie van Brenk naar voren brengt: http://mngt.waikato.ac.nz/ejrot/cmsconference/2009/Stream19/Neoliberal%20Slavery.pdf Het is tijd dat we afstappen van die fantasie van vooruitgang door toegepaste technologie. Overproduktie, overconsumptie, uitputting van de aarde zelf, en de vernietiging van een leefbaar wereldklimaat, aan deze misstanden dient een halt toegeroepen te worden. Anders wacht ons allemaal een ramp, een tragedie van ongelooflijk grote dimensies. Ik schreef het eerder: neoliberalisme bestaat uit antiwetenschappelijke, occulte praktijken, die vergeleken moeten worden met de alchemie, of beter nog: de queeste naar het perpetuum mobile. Het is een ware doodscultus, op wereldschaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2018 - 9:48

Cliff "Het is tijd dat we afstappen van die fantasie van vooruitgang door toegepaste technologie." Weet je dat dat het stokpaardje is van D66, om maar eens dicht bij huis te blijven. Mij een gruwel zoals ik al veel eerder schreef. Een uitgelezen voorbeeld hiervan was hoe zij in Brabant met het mestoverschot willen omgaan. Dit is hun manier van denken. Niet beginnen bij veel en veel minder koeien en koeien in de weide, nee mest aanvoeren naar een 'innovatieve' fabriek,l een fabriek bouwen in dezelfde omgeving die die mest kan verwerken en zelfs ter winstmaximalisatie nog mest uit het buitenland kan en mag aantrekken volgens het marktwerkingsprincipe, zodat ook daar extra economische winst uit te behalen is. Zoiets... Dat ook dat vervuiling betekent en veel ellende juist in stand gehouden wordt, het extra grondstoffen kost, deert hen niet, laat staan dat het Iets doet aan megastallen en gezondheid omwonenden, vleesgebruik en dierenwelzijn. Waarschijnlijk zeer progressief in hun ogen, niet die in de mijne.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2018 - 10:10

niet in de mijne..

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2018 - 20:37

Het is zo'n halve analyse die Corrie van Brenk maakt. Dat deed ze bij FNV dat doet ze bij 50-plus. Voor mij is zij ook de generatie die het draagvlak van de vakbonden heeft gesloopt. Zij heeft gelijk dat er honderdduizenden banen zijn ontstaan flexibel, minimumloon, parttime en tijdelijk. En dat zorgt ervoor dat mensen ondanks werk in de armoede blijven. Alleen zij legt de verantwoordelijkheid voor de oplossing daarvan bij de werkgevers en overheid. Die moeten van die armoede-banen maar echte banen maken. Het probleem is dat het werk dat verricht moet worden in deze banen niet structureel, winstgevend en stabiel is. Het kenmerk van de huidige economie is dat de doorlooptijd van producten en diensten vaak niet langer dan een jaar is of korter. Er is een flitseconomie ontstaan en Corrie doet alsof zij onderhandelt met Wilton Feyenoord over een nieuwe CAO voor duizenden werknemers terwijl zij niet beseft dat zulke bedrijven alleen niet meer bestaan. Er moet dus een andere oplossing komen. Tijdelijk, flex, minimumloon werk moet lonen. Dat kan eenvoudig door deze banen te combineren met een uitkering. Een groot deel, vermoedelijk meer dan 30% van de werklozen, werkt al in dit soort banen. Het is een draaideur constructie. Bijstand, baan, ww-uitkering, bijstand. Hiermee krijgt deze groep meer inkomenszekerheid en wordt de armoedeval voorkomen. Laat deze mensen 50% van wat boven de uitkering wordt verdiend houden en de rest terug betalen. Dat gaat stevige besparingen opleveren. Tegelijk moet het stelsel arbeidsrechtelijk en op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden herzien worden. Pensioenafdracht, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid moet veel flexibeler geregeld worden. De overgang van flex naar vaste banen moet meer divers zijn. Voor werkgevers moet het risico van een langere arbeidsrelatie lager worden. Onder voorwaarden moet het dienstverband snel en eenvoudig beëindigd kunnen worden. Daar liggen de oplossingen. Maar Corrie kijkt al jarenlang de andere kant op.

8 Reacties
rvb2
rvb221 jul. 2018 - 8:26

vreemd dat u een oplossing ziet in het verleggen van ondernemersrisico van bedrijven naar werknemers. Probleem is juist dat sommige mensen de illusie hebben dat een bedrijf recht heeft op het maken van winst. Dat is natuurlijk niet zo.

Rode druppel
Rode druppel21 jul. 2018 - 9:07

rvb Nee, hij heeft op dit punt gelijk. Werkgevers ( vooral kleine ) durven geen werknemers in vaste dienst te nemen, vanwege de kosten van ziek zijn of een noodzakelijk ontslag. Verder ben ik tegen flex banen en uitzendwerk mag bv. maximaal 6 maanden en moet veel duurder zijn dan een vaste werknemer. In die oplossing geloof ik.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 9:50

@ rvb Jij schrijft: vreemd dat u een oplossing ziet in het verleggen van ondernemersrisico van bedrijven naar werknemers. Vreemd dat jij denkt dat werknemers volledig gevrijwaard moeten zijn van het bedrijfsrisico. Ik vind het een raar idee dat een eigenaar van een bedrijf failliet kan gaan terwijl de lonen van de werknemers gewoon doorbetaald worden. En je schrijft: Probleem is juist dat sommige mensen de illusie hebben dat een bedrijf recht heeft op het maken van winst. Een bedrijf dat geen winst maakt gaat failliet. Winst is een noodzaak. Voor de financiers, voor de eigenaars, voor de investeringen en voor de werknemers. Bedrijven die geen winst maken verliezen hun bestaansrecht.

ton14024
ton1402421 jul. 2018 - 9:57

Daan: ´minimumloon werk moet lonen.´ die zin rolt niet lekker. rvb, hoezo ´illusie´ ?

Uitgekleed
Uitgekleed21 jul. 2018 - 10:03

Het systeem van 50% verdiensten behouden en 50% als uitkering, lijkt veel op wat in Engeland bestaat. Daar komt iedereen aan een baan ongeacht zijn afkomst ook immigranten. Feitelijk betaalt dan de overheid 50% van het minimumloon. De werknemer blij en de werkgever blij. Het probleem in Engeland is nu dat de overheid het niet meer wil betalen. Daarom is er nu een Brexit. De race naar de bottom probeert men nu te stoppen omdat de factor arbeid van de bevolking de nadelen aan den lijve ondervindt. De handel heeft daar gouden tijden dat wel maar van enige trickel down economie geen sprake.

poeslief
poeslief21 jul. 2018 - 10:04

@rvb Heeft een NV niet de wettelijke verplichting om winst na te streven voor de aandeelhouders?

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 jul. 2018 - 10:10

Maar Daan, troost je, onze neoliberale overheid is het al jaren met je eens.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 14:03

@ Ton14024 Jij schrijft: Daan: ´minimumloon werk moet lonen.´ die zin rolt niet lekker. Nee je hebt gelijk. Mijn taalgevoel laat mij af en toe lelijk in de steek. Ik maak ook meer fouten als ik warm loop voor het onderwerp. Ik moet mijn tekst wat vaker eerst eens terug lezen. Overigens geloof ik niet in het verlagen van uitkeringen. Daarvan leven is al moeilijk genoeg. Er moet realistischer gekeken worden naar wat mensen zelf aan inkomen bij elkaar kunnen sprokkelen en deze groep meer zekerheid geven. Juist de inkomenswisselingen veroorzaken grote armoede en schulden.