© cc-foto: Kees Torn
Helemaal eens. Het ging al mis toen de WTO in 2001 China toeliet als lid zonder adequate voorwaarden, vanuit het enorme verlangen toegang te krijgen tot een gigantische markt. Dat betekent wel, dat de EU enorme importbeperkingen en -belastingen voor Chinese producten moet gaan opleggen, dat wordt een enorme handelsoorlog met grote economische schade aan beide kanten. Dus wel even goed nadenken hoe we dat aanpakken. Een uitvoeringsplan maken voor geleidelijke ombouw voor misschien wel meer dan 10 jaar. En als we het zonder EU willen doen (was dat niet ooit een ideetje van de SP?) wordt NL in die oorlog totaal verpletterd. "Momenteel heeft de rijkste 10% tweederde van het vermogen in handen. Dit kan zo niet langer." Dat pakken we aan met een verhoging van de vermogens- en inkomstenbelasting voor de rijken en van de winstbelasting. Terug naar de 72 % die Wim Kok verlaagde naar 60% en nu nog maar 52 % is.
Voor de conservatief linkse denkers en de rechtse nationalisten heb ik nog een filmpje op you tube opgezocht van de Rekenkamer. https://www.youtube.com/watch?v=YSzXMXvOj1E Ik hou niet zo van linkjes maar mensen hebben de neiging feiten te ontkennen en aan de slag te gaan met de eigen fantasie. Dus help ik ze een beetje op weg om de voetjes weer op de grond te krijgen. In het filmpje laat een medewerkster van het programma De Rekenkamer een spijkerbroek in China zien die zij in Nederland heeft gekocht voor 217 euro. In China kost het maken van deze broek 7,50 euro. Dat is dus de reden waarom de productie in China zit. De reactie van de Chinees is mooi. Het is dus niet erg want die broek kost 217 in de winkel dus het overgrooooooote deeeeeelllllllllllll van de verkoopsprijs komt niet in China terecht maar hier. Reclame, marketting, logistiek, detailhandel en alles wat je erbij kan bedenken komt hier terecht. Verdienen Nederlandse en West-Europese werknemers een dik belegde boterham aan. Kortom de productie kan prima in China blijven het deel van de keten dat het meeste geld oplevert zit hier.
Een spijkerbroek voor 217 euro? dan ga ik toch liever naar de plaatselijke kleermaker. Die kan voor dat geld een mooie spijkerbroek maken die perfect past.
@ Evert Jij schrijft: dan ga ik toch liever naar de plaatselijke kleermaker. Die kan voor dat geld een mooie spijkerbroek maken die perfect past. Voor oude mensen is dat een logische opmerking. Voor jongere generaties niet.
Onzinnige reactie van Ouwens. David pleit niet voor de productie van spijkerbroeken in NL, maar van een beperkt aantal strategische goederen.
@ Pater Jij schrijft: Onzinnige reactie van Ouwens. Onzinnige reactie van Pater, hij heeft alleen de kop van het artikel gelezen en niet de rest.
@Ouwens Daan toch. Kun je lezen, lees dan mee! David schrijft: "Vooral producten met groot maatschappelijk belang zoals de eerder genoemde medische apparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen en medicijnen moeten zo snel mogelijk weer hier geproduceerd gaan worden." Dat staat in de inleiding en dat staat in de tekst zelf, dus ik mag aannemen dat dat de kern van het artikel is. Spijkerbroeken vallen hier niet onder...
Het blijft gelukkig een opiniestuk maar wat is dit opportunistisch beschreven zeg. Jaarlijks importeren we 39 miljard ongeveer aan verschillende producten voor ons land. Daarbij worden een hoop zaken gebruikt voor de fabricatie van eindproducten die bedrijven hier weer verkopen. Een groot deel gaat voor directe export weer door binnen Europa en daarbij exporteren we als klein landje direct nog 9 miljard euro naar China. Om dit tegen te gaan heb je wel een behoorlijk grote zak met geld nodig wil je bedrijven hier laten produceren tegen arbeidskrachten die te duur of simpelweg niet beschikbaar zijn. Maar hé, iemand moet wat roepen toch..
Ik lees hier over de Daf, de Truttenschudder met jaratelaandrijving.. Wij hebben ook een Daf 55 gehad.Een blauwe. We waren zelf in de 20. .Die autootje liep als een tierelier. .Kon achteruit net zo hard als vooruit. Totdat we er in een flauwe bocht mee in de slip kwamen in een strook grind. Fini Daf. Was het niet zo dat het merk Daf door een Scandinavisch bedrijf opgekocht is vanwege de transmissie? Het zou de werkgelegenheid in Nederland behouden was er beloofd maar na een jaar of twee drie moesten de deuren van de fabriek toch gesloten worden.
@Zetje, mijn man is/ was automonteur totdat hij ziek werd. Hij heeft ons Dafje 55 gerepareerd door de gaten op te vullen met kranten en er met plamuur dicht te stoppen. Daar kwam dan de originele kleur verf overheen en niemand zag er iets van.. Dat was ook gelijk in zijn dienst tijd in Assen. Hij zette het autootje op een -burger- parkeerplaats want als hij er mee het terrein op zou gaan, dan liep hij de risico dat de auto gecontroleerd zou worden.. Tja, en zo schoof hij zich door de mazen van de wet zeg maar.
--- Dit bericht is verwijderd —
@ oma-oeverloos Hier doe je inderdaad een paar bruikbare suggesties waar we mee verder kunnen. Wellicht ook goed om nog eens kritisch na te denken over het algemeen kiesrecht. Dat heeft de afgelopen 100 jaar ook niets goeds gebracht.
Exact. Verbazend dat de reactie van oma Oeverloos wel geplaatst is en de mijne niet. Misschien dat het er mee te maken heeft dat ik de hypocrisie beschreef om hier de rechten van arbeiders in de 3e wereld bij te betrekken?
Z-edje Ik zie de ontwikkeling van een machine die een broekzak kan stikken met versiersels en nog winstgevend is graag tegemoet. Naast de arbeid aan de grondstoffen voor textiel bv geautomatiseerd. Je kletst maar wat en hebt geen idee waar je het over hebt. Ik betwijfel of jij de prijsverhoging wilt betalen die dit meebrengt.
Dat dacht ik niet oma-oeverloos. Heeft u zelf wel eens in een fabriek gewerkt? wij hebben gestreden voor de koppeling van lonen en uitkeringen. Ik heb loon ingeleverd om de AOW gelijk op laten gaan met de minimumloon.
@ Z_edje Jij schrijft: Dat is nu te betalen omdat het elders goedkoop gemaakt wordt maar het transport, het verschillende keren moeten opslaan, invoerrechten, beschadiging en uitval, het zijn allemaal kosten die een consument uiteindelijk wel mag ophoesten maar niets aan waarde toevoegen voor het product. Je demonstreert hier weer waar jouw nadenken keer op keer de mist in gaat. Ieder stukje nieuwe informatie wordt ingepast in je standaard betoog maar je bent niet meer in staat te zien dat er hele andere dingen gebeuren en dat je jouw verhaal zou moeten herzien. Die 217 euro is voor veel mensen de eerlijke kostprijs van die broek. Zij kopen namelijk geen stuk stof wat jij denkt, maar een emotie en een identiteit. Ook dat deel van het verhaal liet De Rekenkamer zien in de uitzending. Zelfs een zogenaamde stylist kon zonder merkjes niet het verschil zien tussen een A-merk jeans en een Zeeman-spijkerbroek. De eerlijke kostprijs voor de ene broek lag een factor 5 hoger dan de eerlijke kostprijs van de andere broek. En ze waren niet te onderscheiden. Het geld gaat naar marketting, events, influencers, sponsoring, cultuur, muziek, websites, sport en ga maar door. Je bent dus weer bezig met de opvattingen van 1970 naar de situatie in 2020 te kijken. Jeans is een extreem voorbeeld. Maar het gaat ook om smartphones, auto's, software, games, tablets, alle andere ICT-producten, maaltijden, voedsel, kleding de lijst is eindeloos. Er blijft in alle fases van het hele proces druk op de kostprijs. Het voorbeeld van de jeans is aardig omdat juist heel veel marketting door bedrijven rondom Amsterdam wordt verzorgd. Daar komt dus het grootste deel van de eerlijke kostprijs terecht. Bijna 20% van het BNP komt uit die regio en veel van dat soort bedrijven zorgen daar voor. Mensen verdienen daar een dik belegde boterham mee. Veel meer dan in de zogenaamde maakindustrie. Mensen zoals jij, vaak ook ouderen, vinden dat allemaal onzin. Als de broek hetzelfde is wat is dan de waarde van een merk? Voor heel veel jongeregeneraties dus een wereld van verschil. En omdat jij alleen datgene wil zien binnen je eigen setje dogmatische opvattingen zie je het grootste deel dus niet. Al laat ik jou honderden filmpjes zien. Je bent alleen bezig om informatie in te passen in je eigen setje dogma's. Dus je blijft ook al de plank helemaal mis slaan. De eerlijke kostprijs is een begrip waar je in deze discussie niet zo veel aan hebt. Zeker niet als je het plan hebt producten op een inefficiënte manier lokaal te produceren terwijl ze in elders doen voor een fractie van de eerlijke kostprijs.
Kort samengevat; Fiber Filtration BV wil prima alle productie naar Nederland halen (en weggaan uit Hongarije etc) als de Nederlandse staat daarvoor wil dokken. Duidelijk verhaal. " Daarom is het tevens van groot belang dat de welvaart in ons land eerlijker verdeeld wordt en het kabinet niet langer de multinationals pampert ten koste van het MKB." Euh, op jullie website staat: " V&T Group / Fiber Filtration BV is al 22 jaar gespecialiseerd in een breed programma van filtratie technologieën. Het hoofdkantoor staat in Nederland met vestigingen in Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Oekraïne." Jullie zijn een multinational. Ik begrijp er weinig van. Jullie willen dus dat de Nederlandse Staat jullie betaalt om de productie naar Nederland te halen, maar willen ook dat jullie eigenlijk zo goed als geen recht hebben op een dergelijke subsidie omdat die ten koste zou gaan van het MKB?
Misschien even goed lezen, als je al de moeite hebt genomen het op te zoeken en dit lange verhaal te typen.... Fiber Filtration en Fiber Filtration AIRCON zijn verschillende bedrijven.
@DanielleVR Dat vraag ik mij sterk af, volgens mij is het gewoon een onderdeel van. Vind het wel erg sterk dat Fiber Filtration BV in Numansdorp zit en Fiber Filtration AIRCON op een steenworp afstand in Klaaswaal. Als ik dan ook nog lees dat Fiber Filtration van alles doet qua filtering van lucht, ook voor airconditioning systemen, dan lijkt het mij dat AIRCON niks anders is dan een directe dochteronderneming gespecialiseerd in de tak van de airconditioning systemen.
Wat een suf verhaal: een grote mond opzetten met het bekende neoliberale riedeltje met graaieconomie, en dan directeur zijn van een bedrijf met vestigingen in..... Hongarije; Slowakije, Tsjechie en Oekraine. En laat ik nou denken dat dit niet gedaan is uit markt- of risico spreiding maar uit kosten overwegingen…. Niets vreemds aan een echte socialst, als t maar te pas komt….
Misschien even goed lezen, als je al de moeite hebt genomen het op te zoeken en dit lange verhaal te typen…. Fiber Filtration en Fiber Filtration AIRCON zijn verschillende bedrijven.
Hier is een SP_er aan het woord, maar hij slaat net zulke taal uit als Donald T. Omdat de Amerikanen de concurrentiestrijd niet op prijs en kwaliteit kunnen winnen maken ze ons bang voor Huawei communicatieapparatuur. Ambassadeur Hoekstra treedt op in praatprogramma's en geeft zelfs toe dat de bezwaren tegen Huawei flinterdun zijn, maar voegt daar aan toe dat wij toch liever hebben dat de Amerikanen dan de Chinezen winnen? Nou, dat weet ik nog niet. Misschien ga ik uit pure contramine juist wel zo'n mooie Huawei kopen. Voor een beperkt aantal producten moeten we wel zelfvoorzienend zijn, maar verder moeten we op de wereldmarkt kijken wie het beste aanbod heeft. De SP is daar tegen, maar dan lopen ze tegen "de socialistische paradox" aan als nationale producten duurder zijn - wat juist mensen met lagere inkomens deert. Anders gezegd: door arbeiders te beschermen tegen buitenlandse concurrentie kunnen producten onbetaalbaar worden voor diezelfde arbeiders.
Hoe kan een SP'er met een productiebedrijf in lage loonkosten landen dit voorstellen? Hypocriet. En maar afgeven op rechts. Bah.
Hongarije is gewoon een ontwikkeld EU land met sociale zekerheid voor arbeiders, volgens Europees recht.
Ieder economieboek dat ik vanaf de middelbare school heb opengeslagen geeft een andere reden voor de tekorten die nu optreden: JIT productie. Om te voorkomen dat de liquide middelen van bedrijven en instellingen in enorme bergen met voorraad gaat zitten is praktisch iedereen overgestapt op JIT leveringen. Just In Time. We bestellen pas als we het nodig hebben. Bedrijven die de producten maken die wij bestellen hebben hun productie afgestemd op de vraag en houden ook relatief weinig voorraden aan. Nu ontstaat de situatie, dat de medische disposables opraken, omdat we er niet erg veel van op voorraad houden. Alleen onder de huidige omstandigheden ontstaat deze situatie overal, waardoor de vraag van producten de beschikbaar gehouden voorraad en de huidige productiecapaciteit overstijgt, met als gevolg tekorten. Tel daarbij op, dat de landen waar de productiefaciliteiten staan de producten gaan vasthouden voor het eigen interne gebruik, iets wat de schrijver eigenlijk ook graag zou willen. Alleen produceren voor de interne markt. In mijn ogen zit het probleem niet in de "graai-economie", maar in het economisch productiemodel, dat als ik het goed herinner door de Japanners van Toyota uitgedacht is om de onderdelenvoorraden van hun autofabrieken zo laag mogelijk te houden. We moeten ook niet vergeten, dat er nu een vraag naar medische disposables is, die onder normale omstandigheden maar een paar procent bedraagt van de huidige behoefte.
Het draait allemaal om verkeerde zuinigheid: zuinigheid die in de weg staat aan maatschappelijke doelen. Maar waar politici wel voor geprezen worden. Het rendement van brandblussers is laag - toch willen we ze. Dezer dagen komt naar buiten dat al jaren onverantwoord is bezuinigd op virusonderzoek. Het systeem dwingt politici tot kortzichtigheid. Lijnrecht tegenover Baudet denk ik dat de rechter daarom vaker politici tot de orde moet roepen. Uit het grondrecht op leve vloeit voort dat voldoende onderzoek naar virussen plaats moet vinden. De werkelijkheid is dat virusonderzoek hier en daar is wegbezuinigd ("te weinig belang") en elders zelfs is tegengewerkt omdat virussen ook voor bioterrorisme kunnen worden gebruikt. Iedere 20 jaar is er wel een gevaarlijke epidemie, en iedere honderd jaar een pandemie. Maar politici kunnen niet eens 20 jaar vooruit kijken. Beter gezegd: dat mogen ze niet, van het systeem.
20 jaar vooruitkijken willen politici ook niet, want de menselijke aard is allemaal van de snelle fix; het zijn allemaal net junks, maar dan voor persoonlijk gewin. Natuurlijk zijn er idealisten die anders in elkaar zitten, maar de mensen op topposities gaan voor snel persoonlijk gewin. Hetzij door een akkoord of wet op hun naam te kunnen zetten, hetzij door gewoon financieel gewin. De weg plaveien voor een topfunctie bij een multinational. Het grootste gros van de mensen doet ongeïnformeerd allerlei uitspraken die nergens op slaan; wanneer je nu de reacties op facebook bekijkt, is iedereen inkoper, viroloog en hadden we het allemaal beter gedaan. Het economische systeem met de just in time leveringen werkt onder normale omstandigheden prima, maar voorziet geen extreme stijging in de vraag. Tel daarbij op, dat we in Nederland last hebben van een kruideniersmentaliteit, waarbij we zelfs bij rampscenarios nog de beste deal willen maken en je het een recept voor ellende.
Stop het graaien. Wat bedoel je? Papa dagen? Zorgkosten (ook die voor je gebroken been na het skieen)? Genoeg vrije dagen? Op tijd met geindexeerde pensioen? Regelmatige loonsverhogingen? Dit is maar een greep uit de rechten die wij hier hebben opgebouwd en alleen een dromer kan denken dat dit geen consequenties heeft. Vooral voor de goedkope lonen banen, die gaan dan naar goedkope lonen landen zodat dit goedkoop kan blijven. Als we dit nu geheel terug willen draaien dan zal eerst onze infrastructuur hierop aangepast moeten worden, fabrieken moeten gebouwd worden en dan zal de productie gaan draaien geheel volgens de westerse regels..... Ziekenhuizen gaan meer geld betalen voor hun goederen en declareren dit aan de verzekeringen waardoor deze geld te kort zullen hebben.... Je raadt nooit waar ze dat op gaan verhalen. Mensen aan de top zullen geld willen blijven verdienen, al moet de toko kapot, dan zijn er wel weer andere toko's waar ze kunnen werken. Stoppen met graaien gaat niet werken als we het niet overal doen.
Heel goed verhaal. We kunnen maar beter op dit continent grote delen van onze industrie gewoon weer terug halen. Al is het maar om de Chinese agenda te vertragen c.q. tegen te werken. Met namen in Nederland is een redelijke omslag te maken. Veel minder veeboeren en veel meer (cruciale) industrie.
Laten we de voedsel voorziening niet aantasten. Die gaan we nog heel hard nodig hebben. Het een hoeft niet ten koste te gaan van het andere. Genoeg industrieterrein waar grote delen leeg staan. Daarnaast wil je geen zware industrie naast natuurgebieden waar boeren uitgekocht gaan worden juist om de natuur te verbeteren. Maar industrie terughalen naar Nederland en de EU strookt niet met de klimaatdoelstellingen. Daar zal dus een keuze gemaakt moeten worden. Ben blij dat de SP voor de arbeider kiest in tegenstelling tot bijvoorbeeld links blok genoot GroenLinks. Dit is de eerste barst in de prille alliantie.
Je gelooft je ogen gewoon niet: de mensen die voorheen alle grenzen wilden sluiten om de homeopathische verdunning van onze superieure Nederlandse cultuur tegen te gaan, hebben het nu opeens over "een kwaadaardige vorm van nationalisme".
Dit is dus een pleidooi voor staatsbedrijven. Misschien voor deze SP-er geen probleem, maar waar leg je de grens? Er zit een grote denkfout in dit pleidooi, namelijk alsof Nederlandse bedrijven hun activiteiten naar lage lonen landen hebben gebracht en dit weer terug zouden kunnen halen. De werkelijkheid is echter dat het veelal geen uitbestede productie van Nederlandse bedrijven is, maar het volledig in handen is van buitenlandse bedrijven. Wij zijn vaak alleen nog handelaar. Terughalen is een illusie. Dit pleidooi betekent nieuwe bedrijven die tegen niet concurrerende prijzen lokaal moeten produceren. Daarmee alleen door gegarandeerde afname door Nederland of directe staatssteun kunnen functioneren. Zeer omslachtig. Zeg dan direct dat je wil dat een aantal vitale producten en diensten weer overheidsdiensten moeten worden. Wel zo duidelijk.
Wat een totaal hopeloos verhaal. Ik hoop op linkse alternatieven voor het huidige beleid, maar van de SP zal het niet komen. Dit verhaal raakt kant nog wal. Eenvoudig productiewerk terughalen naar Nederland betekent ook het terughalen van de bijbehorende lage levensstandaard. Dus de SP houdt hier een pleidooi voor plaggenhutten, riet snijden en turfsteken. Ik begrijp werkelijk niet waarom er niet een beetje beter nagedacht kan worden door die club. Asscher van de PvdA maakt hier op deze site een begin. Ik vind het ook nog wat mager maar het is een begin. Ik mis bij Asscher een sociaal economische visie. Maar deze SP tekst en de FNV tekst van Kitty Jong https://joop.bnnvara.nl/opinies/in-coronacrisis-is-kloof-armer-rijker-extra-zichtbaar laten zien dat het conservatieve deel van links helemaal geen zinnige antwoorden heeft. Het is lege kretologie die een heel eind weg staat van de werkelijkheid. In deze tekst veronderstelt de schrijver dat er een fundamentele herverdeling van bezit en inkomen komt of moet komen. Althans volgens mij speculeert hij daarop, anders slaat het verhaal nergens op. Iemand die bijvoorbeeld logistiek medewerker is moet een inkomen hebben dat het dubbele is van zijn arbeid opbrengst. Echter een medisch specialist moet 80 % van de economische opbrengst van zijn werk afstaan aan de gemeenschap. De verhoudingen komen uit mijn eigen dikke duim, maar het gaat mij om het principe. Hoe krijg je ooit uitgelegd aan de arts dat hij 80 % van zijn verdiensten moet afstaan om de logistiek medewerker een inkomen te geven dat het dubbele is van zijn verdiencapaciteit. En dat noem je dan solidariteit. Volgens mij kan dat niet. En ook multinationals gaan veel meer betalen. Dat vraagt wel om een totaal verenigt federaal Europa toch iets waar deze SP-er ook niet heel blij van wordt. Ik vind dat wel een aardig maar voorlopig onhaalbaar idee. Dit laat zien dat er geen realistisch conservatief links antwoord is. Daarom moeten GroenLinks en de PvdA deze partij mijden. Ze hebben zelf al uitdagingen genoeg. Het heeft geen enkele zin deze ontspoorde diehards op sleeptouw te nemen. Er komt gewoon geen enkel serieus uitvoerbaar of bespreekbaar verhaal uit. Het is ideologische quatsch. Ik ga bijna terug verlangen naar Corbijn in het VK. Die had dan nog een programma dat enigszins raakte aan de realiteit. Er waren echter niet voldoende Britten die brood zagen in zijn nationalisaties. Maar de SP lijkt het contact met de aardbol kwijt en zweeft steeds verder weg in het luchtledige. Volgens mij moeten Klaver en Asscher afstand nemen van die club, dit wordt echt helemaal niets. Overigens dat is ook het mooie van deze website. Je leest hier zelf welke gedachten politici hebben en wat de respons er op is. Het is een soort compacte gecomprimeerde samenleving. In korte tijd krijg je een beeld van wat er leeft. Ik heb ook al uitgebreid kunnen vaststellen dat dit zotte SP-verhaal ook wordt gedragen door de achterban van die club. Volgens mij is het ook ondenkbaar dat er ook maar een schim van brede maatschappelijke overeenstemming komt over dit soort onderwerpen. Dat roept ook de vraag op of Nederland nog wel bijeen te houden is en ook de vraag of dat nog wel wenselijk is.
@DaanOuwens, Geweldig zoals u grappen maakt over de SP. En u zuigt ze gewoon uit uw dikke duim.
@ Z_edje Je schrijft: Je las SP en toen schoot je in de kramp. Nee ik las SP en verwachtte veel onzin. Daarin werd ik bevestigd. Het zelfde komt bij het lezen van jouw naam en inderdaad hetzelfde teleurstellende niveau. En je schrijft: Eenvoudig productiewerk kan je tegenwoordig ook door machines laten doen, Dat doen ze ook in China. De tijd dat het werk daar allemaal handmatig werd gedaan ligt al een tijdje achter ons. En je schrijft: Misschien is de vraag eerder of het wel wenselijk is Daan in Nederland te houden als hij zo van de leg raakt van een politieke partij. Volgens mij is het helemaal geen onderwerp waar jouw mening voor relevant is of Daan in Nederland wil blijven of emigreren. Als jij last van Daan hebt pak jij je koffers en ga je ergens wonen waar SP-ers wonen. In plaats van onzinnige tekstje te schrijven op deze website kan je dan gewoon over de heg leunen en dit soort flauwekul aan elkaar melden. Om het nog even simpel te houden voor je. China is de productiefabriek voor de hele wereld. Ook dat productieproces ontwikkelt gewoon mee. China koopt tientallen chipmachines van ASML. Jij denkt dat ze daar aardappelen in frituren. Ze maken bij Huawei ICT apparatuur die moeiteloos de concurrentie aan kan met westerse bedrijven. China heeft een hightech defensie industrie. En een enorm zeer goed uitgerust leger. Veel Chinese jongeren volgen een academische opleiding in de VC. Maar ook hier. En over 15 jaar zijn ze een grotere economie dan de VS. China is een serieus gevaar. Maar daar moet Europa niet mee opgaan op de SP manier of op de manier van jou. Dat is beide nogal kortzichtig en gebaseerd op inzichten die 10 jaar geleden al verouderd waren. Je loopt zwaar achter. In deze discussie wijzen verschillende mensen jou op het feit dat je niet weet waar je het over hebt. Zij hoeven geen gelijk te hebben en je hebt ook recht op je eigen domheid, maar het is wel een reden om jezelf nog eens af te vragen of je iets heel geks hebt opgeschreven.
@ Evert Jij schrijft: Geweldig zoals u grappen maakt over de SP. En u zuigt ze gewoon uit uw dikke duim. Ik heb geen grap gemaakt nog. Maar onzin uit de dikke duim zuigen kan de schrijver van dit artikel inderdaad veel beter dan ik.
@ Z_edje Jij schrijft: Ik beschrijf het wat schilderachtiger Nee, je schrijft onzin. En je schrijft: Maar dan boeit het dus niet waar die fabriek staat, Die fabriek staat dus in China. Je schrijft dus weer onzin. En je schrijft: Kom dan niet klagen over relevantie als je zelf zo’n non issue de discussie in sleept. Het is geen non issue en jij gaat niet over de keuzes die anderen maken. Wie denk je wel dat je bent? En je schrijft: Je snapt het niet, joop is mijn heg. Ga je onzin dan bij iemand anders lozen. Je richt je tekst nu aan mij. En je schrijft: Duitsland heeft nog steeds een grote autoindustrie, En Nederland heeft ASML en de fabrieken voor de hele wereld staat in China. Ook daar staan fabrieken van Duitse automerken. En sommige modellen van Duitse merken komen zelfs uit Zuid Afrika. In Polen groeien veel appels. Kortom deze opmerking van jou gaat helemaal nergens over. Je levert een eindeloze reeks aan onzin af die niet eens de moeite waard is om per stuk af te werken. Wat je niet levert is een zinnig argument om grootschalige productie naar Nederland te halen. In China zit inmiddels de infrastructuur om op grote schaal hoogwaardige en eenvoudige producten te maken. In Nederland niet. Nederland onderscheidt zich weer met inderdaad ASML. Het opzetten van een productieketen waar zaken van gelijke kwaliteit en lage prijs in Nederland zou betekenen dat Nederland een dergelijk product op dezelfde schaal moet produceren als China. 17 miljoen Nederland tegen 1,4 miljoen Chinezen. Alleen al de bizar grote landbouwsector zorgt in Nederland voor enorme problemen. De Nederlandse schaal is te klein om als productiefabriek te concurreren op de wereldmarkt. Je kletst de SP en extreem rechts een beetje na zonder ook maar 1 steekhoudend argument te leveren. En je schrijft: ... maar inhoudelijk nog niet in de buurt komt van het maken van een punt In tegenstelling tot jou leverde ik wel enige punten. Waar jij met een grote boog omheen liep. 1. De kosten van arbeid liggen in Nederland veel hoger, dat maakt concurreren op de wereldmarkt erg moeilijk. 2. Er is geen draagvlak in Nederland voor het gelijktrekken van inkomens in de volle breedte van de samenleving zoals de SP-er voorstelde. 3. Het idee van het belasten van multinationals kan alleen vorm krijgen op Europees niveau en Europese belastingen staan haaks op de visie van de SP over de EU. Kortom je reageert in je hele verhaal niet op de 3 kernpunten van mijn betoog en je verliest jezelf in een betweterig verhaaltje dat vol staat van onjuistheden en flauwekul. Wat mij ergert aan je tekst is dat het inderdaad behept is met hetzelfde gebrek aan inhoud en intelligentie dat ik al enige weken keer op keer als respons krijg van de SP-aanhang hier. Ik vind een discussie aardig maar kom met een zinnige tekst want dit is helemaal niets.
@ Z_edje Jij schrijft: Mijn punt is gemaakt, je wrijft de vlek alleen maar groter. Nee, je schrijft onzin. Je hebt namelijk geen punt gemaakt. Er is geen vlek. En jij schrijft: Met borrelpraat over een uiteen te vallen Nederland. Wie ben jij eigenlijk dat we naar dat soort bullshit moeten luisteren? Dat is nou vrijheid van meningsuiting. Ik mag opschrijven wat ik wil. Jij kan ervoor kiezen daarop te reageren. Ik kan daarop reageren jouw tekst wel of niet onzin te noemen. En dat is het ook. Maar mensen vertellen dat zij het land moeten verlaten is hetzelfde als wat Wilders riep. Minder, minder, minder. Dat mag dus niet. En los daarvan is het onbeschoft. Tot zover het opvoedkundige deel. Dan de locatie van de fabrieken. Die staan in China. Daar is de infra structuur, de beroepsbevolking, de grondstoffen. Daarom staan ze daar. Een infrastructuur gebouwd om te leveren aan heel de wereld. Nederland heeft die infrastructuur niet. De maak industrie is hier niet concurrerend. Slechts op een nichemarkt kan Nederland een wereldspeler zijn en concurreren. Dat doet ASML en dat doet Philips met medische apparatuur die trouwens deels in de VS wordt gemaakt heb ik geleerd. En ASML vervult nu al 50% van zijn vacatures met mensen die uit het buitenland komen. Veel uit China en Indië. Academische techneuten. Die zijn er niet in Nederland. Daarnaast komen alle halffabricaten uit China dus een Nederlandse wereldspeler is kansloos. Dat ziet iedereen daarom zitten dat soort bedrijven ook niet hier. Als je niet snapt waarom ASML aan het buitenland levert is trouwens ieder verder gesprek zinloos. Waarom denk je dat de ASML-machines naar China gaan? Als argumentatie voor het terughalen van productie zeg jej: – een vermindering van de afhankelijkheid van een economische supermacht met een schimmig en onvoorspelbaar karakter. – betere controle mogelijkheden op arbeidsomstandigheden. – betere controle mogelijkheden op de kwaliteit en veiligheid van het geproduceerde. – betere controle mogelijkheden betreffende de milieu-effecten van de eigenlijke productie. – geen nodeloze ellenlange transporten. – de werkgelegenheid die de nieuwe tijd goed kan gebruiken. Deze zijn onzinnig: Nederland blijft afhankelijk van het buitenland hoogstens in EU verband kan een deel van de producten die in China wordt gemaakt hier gemaakt worden, ik kan niets bedenken dat hier gemaakt kan worden om te exporteren naar Australië bijvoorbeeld. Een auto? Vliegtuig? Weegschaal? Keuken? Niets. Over de arbeidsomstandigheden zijn mondiaal afspraken. Over de productveiligheid ook. Mondiale transporten blijven nodig de halffabricaten worden immers niet hier geproduceerd. De werkgelegenheid is niet nodig wij kunnen in een tijd van economische groei nu al niet voldoende mensen vinden. Je kan niet lokaal concurreren tegen mondiale productie van standaard producten. Daarna wordt je verhaal erg warrig. Je wil niet China naspelen. Kleinschalige productie. Niet 90 Volkswagens per uur zoals de mondiale productie maar 1 Daf per week. Dan kost die ene DAF vermoedelijk net zo veel als 90 Volkswagens Golf. Je snapt het verschil niet tussen grootschalige mondiale productie van gebruiksvoorwerpen en ambachtelijke lokale productie. De grootschalige productie blijft in China en wellicht enkele andere landen. Dat vraagt om een reeks van grote fabrieken naast elkaar. De ambachtelijke productie is al hier en daar levert men een uniek product, met bijzondere waarde tegen een hoge kostprijs. Een totaal andere tak van sport als wat in China gebeurd. En een tak van sport die hier langzaam ten ondergaat omdat dat soort bedrijven niet aan hoog gekwalificeerde medewerkers kunnen komen en die meestal ook niet kunnen betalen. Vaak zijn het ook nog eens zelfstandigen. Er wordt daar al een jaar of tien onderzoek naar gedaan en er zijn wat initiatieven maar het gaat om zeer kleine aantallen en nieuwe werknemers zijn geen jongeren maar mannen en vrouwen op leeftijd met een burnout. https://www.ambachtnederland.nl/ambachtsacademie-terug-van-weggeweest Wat jij doet is dit soort zaken bij elkaar vegen uit onkunde of onwil. Je hebt nog steeds niet gereageerd op de 3 kernpunten die in noemde dus ook geen enkele zwakheid gevonden in mijn betoog. Je hebt opgeschreven dat Nederland zelfvoorzienend moet zijn in producten die in China geproduceerd worden ten behoeve van een mondiale markt. En dan denk jij dat dit in prijs en kwaliteit lokaal concurrerend kan zijn. Dat kan dus niet. Maar je zal blijven roepen dat dit kan want dat heb je deze discussie tegen velen al beweert. De overeenkomst tussen jou en de SP-aanhang is dat je niet goed weet waar je het over hebt. En je hebt er net zoveel moeite mee dat zelf ook in te zien.
Wat een onzin. David pleit helemaal niet voor een grootscheepse herindustrialisatie van NL, maar voor het zelf produceren van een beperkte hoeveelheid strategiscxhe goederen. En voor een route uit de gigantische tekorten die we aan het opbouwen zijn die wordt betaald door de sterkste schouders, dit i.t.t. wat er gebeurde met de kosten van de crisis 2008. Twee heel zinvolle voorstellen, natuurlijk wel met haken en ogen, zoals het gevaar van een handelsoorlog die de wereldhandel stilzet.
Bovenstaande boodschap was bestemd voor Ouwens, die eerst het verhaal van David totaal vertekent en er dan op los gaat. David zegt nergens dat de dokter en de logistiek medewerker evenveel moeten verdienen, wél dat er iets moet gebeuren tegen de zeer scheve vermogensverhoudingen in het huidige neoliberalisme. (zie je dat woord, Daan: neoliberalisme. En ik ben beslist géén SP-er!) En dan een dringend verzoek aan Z: beperk je in reacties tot hoofdlijnen en houdt het zakelijk. Gebruik argumenten, geen kreten zonder onderbouwing. Kreten zoals deze: "...globalisering van de GL wereldburgers maakt dat vliegtuigen vrolijk doorvervuilen op de tripjes naar Thailand, besmettelijke virussen een pandemie vormen en containerschepen op hele gore zware stook met Aifoontjes naar de aanhangers van de groenste partij van Nederland varen." De brave GL-ers de schuld geven van de pandemie, ach, niveau van lik-m'n-vestje.
Ik ben bang dat graaien niet alleen de oorzaak zijn van het verplaatsen van bedrijven naar lage loonlanden. Het zijn vooral de vele regels die de EU en landelijke en plaatselijke politici opleggen aan bedrijven. Een medicijn fabriek in NL, de kosten overstijgen je verbeelding om dat nog tot stand te brengen. Als onze wetenschappers in staat zijn om een vaccin te produceren, zullen ze moeten testen ver buiten EU. Hier staat men dat helemaal niet toe.
De globalisering is inderdaad wel wat doorgeslagen. Daardoor wordt grondstoffen, halffabricaten en eindproducten over de hele wereld versleept. Dat zorgt voor veel (onnodige?) CO2-uitstoot. Maar het maakt ook de logistieke ketens kwetsbaar, te meer omdat er minimale tussenvoorraden worden aangehouden (JIT). Er hoeft maar iets te gebeuren en de boel loopt in het honderd. Het is in ieder geval het overwegen waard om essentiële productie terug te halen naar Nederland of naar een van onze buurlanden. Een goed voorbeeld zijn grondstoffen en halffabricaten voor medicijnen. We moeten die zelf gaan produceren of in ieder geval flinke voorraden aanleggen. Het is heel goed mogelijk om hier medicijnen te produceren: een van de grootste medicijnfabrieken van de wereld staat in het Belgische Puurs, Pfizer produceert hier met 2500 medewerkers, 400 miljoen (!) eenheden per jaar. https://www.pfizer.be/nl-be/Werken-bij-Pfizer
Los van de coronacrisis waren bedrijven met steun van regeringen al bezig om productie terug te halen (insourcing). Dat heeft deels te maken met tegenvallende kostenbesparingen, maar ook met de kwetsbaarheid van logistieke ketens, kwaliteitsproblemen en de complexiteit van het aansturen van de productie op afstand. Robotisering, 3D-printing en andere technologieën maken het mogelijk om hier met weinig mensen kwalitatief goede producten tegen een redelijke prijs te maken. Door de korte lijnen kan ook snel op de veranderende klantvraag worden ingespeeld. Dat wil niet zeggen dat alle productie weer teruggehaald moet worden, maar er moet wel serieus naar gekeken worden.
Wat David de Vreede nu verteld, dat zei ik jaren geleden ook al. In de jaren '50, 60 en 70 had iedere Groninger in zijn / haar provincie werk. In de stokarton, confectie en textiel, tabak, en schoolmeubelen. Stukje bij beetje is dat allemaal afgepakt. Ik heb zelf in een tricotage fabriek gewerkt, daar werd prima ondergoed gemaakt, met merken als Ascona en Sir Edwin. Ik kan ze noemen, het bestaat niet meer. In midden jaren '70 van de vorige eeuw kwamen er opeens in de goedkope winkels licht en nylon ondergoed te liggen voor weinig geld. Het scheen niet door je bovenkleding heen, het maakte geen hobbels en bobbels. Maar het ging wel ten koste van ons werk. Want niemand wilde meer in tricot ondergoed lopen en lange onderbroeken en halfwollen hemden werden ook niet meer gekocht.. Mocht het allemaal door gaan met de maakindustrie weer naar Nederland te krijgen, dan moeten de werknemers wel een eerlijke loon in het vooruitzicht gesteld worden en niet dat men afhankelijk is van stukwerk. Daarbij is het ook uitkijken dat de bedrijven als Phillips dat ze niet de kans krijgen om compensatiegelden te gaan eisen. Wat daarnaast ook een belangrijk feit is dat er op de scholen weer handwerk in alle opzichten wordt gegeven. Zodat kinderen weer de kans krijgen om zelf creatief te zijn. Ja, en ook zangles op school. Ik hoor bij die generatie die dat allemaal gehad heeft, en ik durf nu al te zeggen dat ik me nu in deze huidige situatie nog niet één moment verveeld heb.
Moet je ook de bijbehorende prijs betalen voor de artikelen als je dat loon wikt garanderen.
Satya, ja dat klopt. voor kwaliteit heb ik dan wel wat geld voor over. Want het gaat langer mee. Maar dat gold in de jaren waar ik het over had ook al. Niet alleen ondergoed maar ook merken als Walra met tafellakens, theedoeken enz. andere merken die je niet meer ziet zijn b.v. Nicoline. Al die dingen waren wat duurder, het werd op verjaardagen gegeven. Het stond op verlanglijstjes en werd erg gewaardeerd. Een heel ander product wat ik ook veel mis in de winkels is blokjes zeep in lekkere geurtjes in betaalbare prijs.
Niet zo lang was de globalisering en een kenniseconomie heilig voor veel mensen.
Dank je voor dit stuk. Meer productie terughalen naar Nederland en de EU lijkt me zeer goed. Minder afhankelijkheid van China en andere machtsblokken.
Moet je eens aan mijn directeur vragen wat hij er van vindt. Wij zijn te duur ivg. met andere landen en draaien op ons top. Als wij de productiviteit niet halen, wordt ons de vraag gesteld van: Hoe kan dat? Hij vindt de loonkosten te hoog. En wij draaien er met een hoge productie voor op. Alleen de order intake is magertjes. En dan? Werk in een productie bedrijf.
Oei! Als je dacht dat de Russische trollen erg waren, wacht maar tot de Chinese op gang komen! En die worden gebacked door een land met echte politieke invloed.
'Het resultaat: belabberde kwaliteit, producten die niet aan veiligheids- en gezondheidsnormen voldoen..' Dat is wel heel erg kort door de bocht! Er zijn ook zat premium merken die in China produceren. Daar is de kwaliteit doorgaans prima en die voldoen gewoon aan geldende veiligheids- en gezondheidsnormen. Ga eens in moderne Chinese fabrieken kijken ipv alle Chinese bedrijven op een hoop te gooien en ze af te doen als inferieur. Dat is politiek bedrijven op basis van sprookjesverhalen.
Juist, zo'n beetje alle Apple producten worden in China gemaakt. En een bedrijf zoals Airbus laat in Tianjin vliegtuigen produceren..
Precies, je krijgt in China waar je voor betaalt. Nederlandse en Duitse keuringsinstanties worden letterlijk binnengevlogen om kwaliteit te borgen.
Joe Speedboot 14 april 2020 at 21:51 Er is wel een verschil tussen spullen voor de Europese markt en de lokale/aziatische markt. Dat is o.a. waar de consumentenbond voor waarschuwt, mensen die elektronica via chinese sites kopen, die niet voldoen aan onze wettelijke eisen (spontaan in de fik gaan ed), versus de goederen die wel voor Europa zijn gemaakt.
' mensen die elektronica via chinese sites kopen' Daar gaat het artikel niet over. Instantie kopen geen medische apparatuur op Ali Express.
Als dit louter zou gaan om het nationale eigenbelang, en daarmee die van de eigen burgerbevolking, om waar dat kan medische en andere noodzakelijke middelen i.v.m. de Corona-griep te dienen door deze waar dat met eigen productiemiddelen en mensen vervaardigd en verzorgd wordt is daar niets mis mee. Natuurlijk moet je niet vergeten dat je hoe dan ook afhankelijk blijft van andere landen waar het gaat om middelen die verspreid over de wereld verschillend worden aangeboden, alleen al door aanwezigheid van overvloed in verschillende landen, maar ook de opbrengst door synergie is reëel, en door te zorgen dat zij ook afhankelijk zijn van jouw land, b.v. door kennis en middelen die alleen of vooral bij jou vandaan komen, of tekorten elders waar dat hier niet zo is. Het is naïef die speltheorie die nu eenmaal samenhangt met handel niet als een voordeel weten of willen te gebruiken. Zolang je maar even goede vrienden blijft is het een win-win-strategie. Maar dit verhaal hier riekt veel meer naar een kwaadaardige vorm van nationalisme, verpakt als anti-globalisme wat in sommige linkse kringen als aanvaardbaar, want anti-kapitalistisch gelegitimeerd wordt verkocht (sic). Die kwaadaardige links-nationalistische drive is net zo kwalijk als die anderen, en dan vaak ook nog onterecht, verweten wordt. Dat er een temmen van de in macht en invloed nationale democratische rechtstaten overstijgende internationale bedrijven en hun gezamenlijke gelobby daarbij moet komen deel ik nu juist als liberaal. Gezonde bedrijvigheid, die niet genoeg gestimuleerd kan worden ter breed gedeeld genoegen en welvaart, is die onderworpen is aan de optimaal ruime kaders en zo min mogelijk regulering maar die wel stringent gehandhaafd wordt.
Bijna trumpiaans nationalisme met in de laatste alinea nog een socialistisch sausje. Waar moeten we trouwens de mensen vandaan halen voor al die bedrijven, en waar zetten we ze neer? De schrijver is trouwens directeur van een bedrijf dat de productie verplaatst heeft naar Hongarije.
Rutte vertegenwoordigd die 10%. Dus er gaat niets veranderen. Ik ben het wel 100% eens met de schrijver. Deze uit de hand gelopen neoliberale graaicultuur heeft niet veel goeds opgeleverd. Dit is het moment om een andere weg in te slaan. Misschien zijn we nog op tijd.
Goed idee. Laten we alles hier gaan maken. Medische apparatuur hier maken is inderdaad slim. Evenals alle honderden componenten waaruit die medische apparatuur bestaat. En alle chips die in die componenten van die medische apparatuur zitten. Zo'n machine om die te maken kost tenslotte maar enkele tientallen tot honderden miljoenen euro's. En onze eigen paracetamol zie ik ook wel zitten. Voor vijf tot tien euro per doosje wordt dat vast een koopje. Ik neem aan dat uw volgende post een klaagzang wordt waarom de prijzen zo uit de hand zijn gelopen en dat de lonen en uitkeringen fors omhoog moeten.
@itsme Laat die machine nu net toevallig in Veldhoven gemaakt worden :-) De hele wereld is ervan afhankelijk inmiddels. Als rechtse rakker en EU hater, lijkt het mij voor iedereen in Europa beter als we zelf in Europa weer meer gaan produceren in plaats van alles naar China uit te besteden. Dat kan prima met een beetje minder Brussel, want we hebben gezien dat in tijden van nood het toch ieder land voor zich is.
@Willem D "Laat die machine nu net toevallig in Veldhoven gemaakt worden ???? De hele wereld is ervan afhankelijk inmiddels." Inderdaad. En hoeveel van de onderdelen in deze machine worden er in Nederland gemaakt, denkt u? Ik heb geen idee, maar doe een gok. 10%? 20%?