Joop

Stop Brexit-petitie bezwijkt onder tsunami aan ondertekenaars

  •  
21-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
29846803157_55c1f1c15a_o

© cc-foto: Matt Brown https://flic.kr/p/MtsEJr

Een online petitie waarin wanhopige burgers de Britse regering smeken om de Brexit af te blazen is gecrasht onder de belangstelling. De petitie staat op een officiële overheidssite waar kiezers onderwerpen aan het parlement kunnen voorstellen. De VRT schrijft :
"Op enkele uren tijd telde de petitie al meer dan 300.000 handtekeningen. Op een bepaald ogenblik waren er 1.500 bezoekers per minuut. Toen de teller op 600.000 stond, viel de hele site plat. Het duurde enkele uren om de site weer online te krijgen. De petitie krijgt de steun van beroemdheden als Hugh Grant en Jennifer Saunders, en vraagt de regering om op haar stappen terug te keren. “De regering houdt vol dat het de wil van het volk is om uit de EU stappen. We moeten dit tegenhouden door te bewijzen dat er momenteel meer mensen zijn die IN de Europese Unie willen blijven.” "
De site telde begin van de avond al meer dan 1,25 miljoen steunbetuigingen maar is nu weer offline. De petitie werd gelanceerd toen premier May de bevolking via de tv toesprak en daarbij het parlement de schuld gaf van het mislukken van haar Brexit-deal.
Premier May heeft te kennen gegeven dat ze zich niets zal aantrekken van de smeekbedes van burgers en de Brexit gewoon doorgaat.
Brexit-leider Nigel Farage is een lange meerdaagse wandelmars gestart met als titel Leave Means Leave. Britten blijken daar letterlijk niet warm voor te lopen. De voorman van Brexit-partij UKIP wist slechts enkele tientallen deelnemers op te trommelen.
De EU is bereid de datum voor de Brexit uit te stellen tot 22 mei , net voor de Europese parlementsverkiezingen maar dan moet May wel een akkoord kunnen bereiken met haar eigen volksvertegenwoordiging. Dat mislukt vooralsnog steeds hopeloos.
De Franse president Macron dreigt de Britten ondertussen met een ‘no deal’-Brexit als het Lagerhuis het akkoord met de EU blijft afwijzen, schrijft De Morgen :
"“We moeten duidelijk zijn tegenover onszelf, onze Britse vrienden en onze bevolking”, zei Macron. “Ten eerste is er twee jaar onderhandeld over het terugtrekkingsakkoord. Het kan niet heronderhandeld worden. Ten tweede zullen we bij een negatieve stemming naar een ‘no deal’ gaan. Dat weten we allemaal.”"
Brexit gaat Nederland miljarden kosten, zo meldt Transport Online :
"Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie komt Nederland op 3,16 miljard euro aan economische schade per jaar te staan. Dat is omgerekend jaarlijks gemiddeld 186 euro welvaartsverlies voor de Nederlander. Dat heeft de gezaghebbende Bertelsmann Stiftung berekend op basis van een brexit met afspraken tussen Londen en Brussel over de scheiding. Van de provincies worden Zuid-Holland (bijna 700 miljoen euro) en Noord-Holland (660 miljoen) het zwaarst getroffen door een netjes geregelde scheiding, die overigens nog niet rond is."
Het economisch verlies wordt veroorzaakt doordat door de Brexit de prijzen stijgen en de groei van productiviteit afzwakt. Brexit leidt tot de herinvoering van tarieven die door de Europese samenwerking zijn afgeschaft.
Hoeveel moeite Brexiteers hebben de economische gevolgen te begrijpen, zelfs als ze er ervaring mee hebben, bleek uit een interview met The Who-zanger Roger Daltrey die een fervent voorstander is van de Brexit. Toen hem eerder deze maand gevraagd werd wat de gevolgen zijn voor de muziekbusiness wuifde hij dat weg: ‘wat heeft de muziekbusiness er mee te maken?’
Uit de biografie van The Who blijkt echter dat de band voor de vorming van de EU niet of met moeite vrij door Europa kon toeren omdat ze niet over de benodigde arbeidsvergunningen beschikten. Een optreden in Nederland kon daardoor in 1966 niet doorgaan. De vorming van de EU heeft aan dergelijke bureaucratische rompslomp een einde gemaakt.
cc-foto: Matt Brown

Meer over:

nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Wilma3
Wilma322 mrt. 2019 - 15:46

May was een remainer. Het lijkt of ze nu de bevolking wil straffen voor de eerdere keuze bij het referendum. Premier May heeft te kennen gegeven dat ze zich niets zal aantrekken van de smeekbedes van burgers en de Brexit gewoon doorgaat. 'Jullie hebben voor de Brexit gekozen: wie zijn billen brandt moet maar op de blaren zitten' Laat het maar een no-deal brexit worden het is nu toch niet meer te stoppen. Ik dacht tot voor kort dat er een referendum zou komen maar dat geloof ik nu niet meer.

johannn2
johannn222 mrt. 2019 - 12:49

"De wil van het volk"... Alsof de wil van het volk een onveranderlijk gegeven is. Deze petitie doet vermoeden, dat 'de volkswil' - wat dat dan ook moge betekenen - inmiddels is veranderd. Voortschrijden inzicht, zeg maar. Geen slechte richtlijn. .

1 Reactie
johannn2
johannn222 mrt. 2019 - 12:51

"De volkswil" is sowieso een rechts-reactionair, populistisch begrip. .

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 9:26

Stop Brexit-petitie bezwijkt helemaal niet onder tsunami aan ondertekenaars maar door een slechte IT-infrastructuur, gebruikelijk bij overheden.

3 Reacties
Freek3
Freek322 mrt. 2019 - 11:09

Of misschien onder een DDOS aanval van de brexiteers?

johannn2
johannn222 mrt. 2019 - 12:54

Freek, Die zouden daarmee dan een voor hen heel verkeerd signaal afgeven, zoals blijkt. .

johannn2
johannn222 mrt. 2019 - 12:56

Claesz, Dus toch een tsunami. .

adriek
adriek21 mrt. 2019 - 21:51

Brexit is een feest voor politici en juristen. Het volk zal er weinig van merken. Bedrijven zullen moeten wennen aan een boel douaneformaliteiten, maar die kennen we van en naar de VS en China al lang. Hooguit drie maanden na de grote klap zal alles business as usual zijn.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 0:25

Het is al meer dan twee jaar allesbehalve 'business as usual' in het VK. Het land ligt hopeloos in de knoop met zichzelf. De interne tegenstellingen zullen na een definitieve brexit alleen nog maar groter worden. Dat gaat jaren duren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 mrt. 2019 - 9:35

@Eirda Heeft u gemist dat een reeks bedrijven hun business as usual inmiddels aan het overplaatsen zijn naar het vaste land? Heeft u gemist dat de Britse Pond inmiddels ruim 24% lager staat en de prijzen daardoor in het GB behoorlijk gestegen zijn? Heeft u gemist dat het niet alleen gaat om het invullen van douaneformulieren en dat ladingen ook moeten worden gecontroleerd? Dat dat heel veel tijd en geld kost, want douanier zijn is geen vrijwilligerswerk. Heeft u gemist dat er grote problemen zijn ontstaan voor mensen die werken wonen en gehuwd zijn met een Brits (e) en het land zouden moeten verlaten? Heeft u gemist dat Britten in de EU grote problemen gaan ondervinden omdat hun positie als Euroburger vervalt? Heeft u gemist dat Engelse producten na de Brexit apart gekeurd moeten worden als ze toegelaten willen worden tot de EU markt? Heeft u gemist dat er een risico ontstaat tot een hernieuwde burgeroorlog in Noord-Ierland. etc etc etc etc etc Ach ja...business as usual..... Wat formuliertjes invullen toch? De Brexit is een feest!

Freek3
Freek322 mrt. 2019 - 11:11

[Het volk zal er weinig van merken.] Laten we daar een jaar na de Brexit startdatum eens naar kijken. Ik weet zeker dat jij dan ook zult toegeven dat je het mis had...