Joop

Stomverbaasde Philip Freriks hoort live op de radio dat hij ontslagen is

  •    •  
02-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Philip_Freriks
Een ‘pijnlijk misverstand’ zou het zijn. Media-icoon Philip Freriks kreeg zondagochtend na het voordragen van zijn column in het VPRO-radioprogramma OVT van de presentatie te horen dat zijn werk voor het historische programma geschiedenis was en hij zijn laatste bijdrage had geleverd. De oud-Journaallezer en presentator van het Nationale Dictee was hoorbaar onaagenaam verrast door de mededeling: “Ik verbaas mij een beetje dat mij dat hier rechtstreeks in de uitzending wordt medegedeeld.”
Presentatoren Laura Stek en Jos Palm toonden zich op hun beurt verbaasd. Zij verkeerden in de veronderstelling dat Freriks vrijwillig afscheid had genomen en bekend was met het besluit. Palm bood ras zijn excuses aan die door Freriks met hoorbare tegenzin worden geaccepteerd waarna hij de studio verliet. De duidelijk in verlegenheid gebrachte Stek paste haar presentatietekst ter plekke aan om te zeggen dat “we dit straks even moeten uitpraten”.
Update 16:00
OVT zegt in een verklaring dat er sprake is van een misverstand:
"Want laten wij heel duidelijk zijn: de redactie van OVT en de VPRO willen niets liever dan Philip Freriks behouden als columnist. Philip Freriks kan als geen ander de grote en kleine historische gebeurtenissen in zijn columns verenigen en de geschiedenis terugbrengen tot de menselijke maat."
Tegenover de NOS verklaart Freriks dat er sprake is van een verzoenende fase. De columnist had in april dit jaar laten vallen dat de werkdruk soms te hoog was.
Foto: Wikimedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2018 - 9:00

Mensen maken fouten, dat hoef je toch niet helemaal uit te buiten?

Meta  Foor
Meta Foor3 dec. 2018 - 8:55

- echt goede columnisten hebben we niet in de NL media; meesten maken zich er snel van af met een babbeltje over de buurt ; de beteren moeten we zuinig op zijn.

Grietje Genot
Grietje Genot2 dec. 2018 - 23:51

Huh? Radio, OVT, VPRO, Philip Freriks? Is dit een bericht uit 1980?

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 dec. 2018 - 21:22

Dat dit absoluut niet goed verlopen is moge duidelijk zijn. Daar heeft iemand flink gefaald. Maar dat gezegd zijnde: wordt het zoetjesaan niet eens tijd dat we al die coryfeeën met een geboortedatum van voor 1950 een rustig bestaan buiten de spotlichten gunnen? Al dan niet vrijwillig?

8 Reacties
itsme3
itsme33 dec. 2018 - 9:40

Waarom? Wat is er mis om iemand door te laten gaan als hij dat graag wil en geestelijk aankan. Niets erger dan gedwongen achter de geraniums te gaan zitten omdat meneer de Stripper dat wil.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 dec. 2018 - 11:23

itsme 3 december 2018 at 10:40 Waarom? Omdat oudere generaties plaats moeten maken voor jongere generaties. Daarom.

Mr Ed
Mr Ed3 dec. 2018 - 13:45

Voor de jeugd is de radio iets dat ze alleen kennen als papa of mama een heel oude auto heeft. Verder is het een sterfhuis voor 45-plussers.

itsme3
itsme33 dec. 2018 - 15:58

"Omdat oudere generaties plaats moeten maken voor jongere generaties. Daarom." Ik zou niet weten waarom dat zou moeten. Laat degenen die dat willen zo lang mogelijk actief blijven, daar blijven ze gezond van.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 dec. 2018 - 21:16

itsme 3 december 2018 at 16:58 [ Laat degenen die dat willen zo lang mogelijk actief blijven ] Oh ja, daar ben ik helemaal voor: moestuintje, fietsen, wandeltochtje, reizen, schilderen, toneelclub, wie weet nog een marathon lopen, allemaal lekker actief.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2018 - 23:31

Sorry Nick, oneens. Bij omroep Max is vast nog wel plaats.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 dec. 2018 - 16:39

DanielleDefoe 4 december 2018 at 00:31 [ Sorry Nick, oneens. Bij omroep Max is vast nog wel plaats. ] Jazeker. Maar ook daar zie ik het liefst de vijftigplussers (die het óók in de media het moeilijkst hebben op de arbeidsmarkt) voor en achter de camera. Bij het bereiken van de pensioenleeftijd: wieberen. Dan kunnen ze nog eens opdraven als tafelgast of als deelnemer aan de geheugenquiz. En verder is er natuurlijk altijd een plaatsje in het publiek. Ook wel eens leuk om het oneens te zijn, toch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2018 - 23:05

"Ook wel eens leuk om het oneens te zijn, toch?" Jazeker. ????

Zwerfstein
Zwerfstein2 dec. 2018 - 13:50

zoals ik het het begrijp was het Freriks wel bekend dat hij moest vertrekken, maar wil hij er verder in de uitzending niet op ingaan. Het is niet zo dat hij hier live op de radio volkomen onverwacht wordt 'ontslagen'.

1 Reactie
Xanadu
Xanadu2 dec. 2018 - 14:47

Even googlen op Philip Freriks, dan zul je snel zien dat het niet zo is zoals jij het begrijpt

Xanadu
Xanadu2 dec. 2018 - 12:17

Arme Philip, wat een vervelend misverstand.

1 Reactie
Contramine
Contramine2 dec. 2018 - 16:57

De VPRO gooit het op miscommunicatie. Maar dat smeekt om nadere toelichting. Kennelijk heeft Freriks afgelopen voorjaar aangegeven dat hij het erg druk heeft. Dat is als losse mededeling in de wandelgangen blijven hangen. Maanden wordt er met Freriks hierover blijkbaar niets besproken, maar de redactie van OVT kan wel in de waan leven dat vandaag zijn laatste column wordt uitgesproken. Is er een of andere hoge pief die wel verschrikkelijk belangrijk is, maar niet de ballen heeft om met iemand over een wat lastig onderwerp te spreken.

Hiltermann
Hiltermann2 dec. 2018 - 12:05

Het is een pijnlijk misverstand. Kan me voorstellen dat Philip pijnlijk getroffen was. Jammer dat hij zich niet revancheerde door de hele OVT ploeg de wacht aan te zeggen. Philip is een prima kracht. Ik hoop dat ze de brokken kunnen lijmen. OVT heeft heerlijke humor en zelfspot. Het is een verademing tussen al die quasi routineuze bagger die op radio 1 te vinden is. Stuur die Neder fransoos een mooie bouteille met welgemeende excuses voor het misverstand. Er zal toch geen uit de hand gelopen practical joke achter zitten.

hansmaas2
hansmaas22 dec. 2018 - 11:38

Die Palm stopt regelmating zijn voet in zijn bek met zijn stomme grappen