Joop

Stokoude veteranen uit de koloniën die Frankrijk hielpen bevrijden ontvangen eindelijk normaal pensioen

  •    •  
27-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1477 keer bekeken
  •  

Het is een schandaal dat tientallen jaren verborgen bleef omdat niemand zich er om bekommerde. Honderdduizenden soldaten uit de koloniën vochten in dienst van het Franse leger gedurende de twee wereldoorlogen en de koloniale bevrijdingsoorlogen die er op volgden. Maar de zogeheten 'Senegalese infanterie soldaten' hadden geen recht op een normaal pensioen. Om überhaupt in aanmerking te komen voor een zeer schamele uitkering moesten ze bovendien zes maanden per jaar in Frankrijk verblijven, ver weg van hun gezin. De nu 95-jarige Yoro Diao, die diende in Vietnam, kon daarom niet thuis zijn toen zijn echtgenote in Senegal overleed. Voordat zij stierf reisde hij twee keer per jaar naar Senegal om haar te bezoeken. Toen de Franse staat ontdekte dat hij de zes maanden-regel schond kreeg hij een enorme boete opgelegd. Maandelijks werd er 66 euro ingehouden op zijn pensioen. Hij moet nog steeds 13.000 euro aan de Franse staat betalen.

De Franse president Macron heeft een einde gemaakt aan de ernstige misstand, nu er nog maar enkele tientallen veteranen in leven zijn. De soldaten die hun leven riskeerden voor Frankrijk mogen eindelijk gewoon thuis gaan wonen, in plaats van in de pensions te verblijven waar ze vaak met meerdere personen een kamer moesten delen. De veteranen, van wie sommigen voor hun verdiensten hoge militaire onderscheidingen kregen toegekend, ontvangen een pensioen van 950 euro per maand. Pas in 2006 werd hun pensioen voor het eerst in 50 jaar aangepast aan de inflatie, schrijft RTL Today.

De Franse regering kwam eindelijk in actie nadat er een film werd uitgebracht over de tirailleurs, met in de hoofdrol steracteur Omar Sy.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Satya
Satya28 apr. 2023 - 7:51

Eindelijk gerechtigheid voor deze mannen. Veel te laat en veel te weinig die gerechtigheid hebben gekregen.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem28 apr. 2023 - 9:50

Deze mannen wel, die uit Marokko niet; vraag maar eens wat ze er in Italië van vinden…

Satya
Satya28 apr. 2023 - 12:00

"vraag maar eens wat ze er in Italië van vinden…" Misschien moet jij je je ogen uit je kop gaan schamen. De Europese legers die in kolonies actief waren, waaronder Italiaanse verkrachten erop los, mijn oma heeft dat ondervonden. Russische legers deden het, zelfs de geallieerden in Duitsland maar omdat de overwinnaar de geschiedenis schrijft verdwijnt zoiets uit het collectief geheugen. Marokkaanse vrouwen zijn het niet vergeten hoor. Maar goed, omdat het Marokkanen waren is het erger. De verkrachtingen die mijn oma heeft meegemaakt door Engelsen zijn minder erg dan de Italiaanse vrouwen volgen GP. Ze was natuurlijk maar een zwarte vrouw.

Satya
Satya28 apr. 2023 - 12:01

Gp Wat een misselijke reactie bij dit onderwerp, voor mij duidelijk door racisme ingegeven.

GeenProbleem
GeenProbleem28 apr. 2023 - 15:51

@satya 'Wat een misselijke reactie bij dit onderwerp, voor mij duidelijk door racisme ingegeven.' Nee hoor, zo ben ik er goed van op de hoogte van wat bijvoorbeeld Rusland allemaal heeft uitgespookt in bezet Duitsland. Verder weer een standaard pavlov reactie van jou.

Satya
Satya29 apr. 2023 - 8:49

Gp Wat hebben de verkrachtingen door Marokkanen met deze mannen te maken? Iedereen weet dat verkrachting een wapen is waar soldaten zich schuldig aan maken. Hier over het onderwerp te beginnen wat jij doet is schofterig.