Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stille meerderheid: asielzoekers zijn welkom

  •  
19-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
889 keer bekeken
  •  
welkom300.jpg
Ruime meerderheid Nederlanders vindt azc in gemeente acceptabel … Slechts 21 procent tolereert vluchtelingen niet
Met de beelden van Geldermalsen nog op het netvlies geschreven, zou je welhaast denken dat asielzoekers in Nederland niet welkom zijn. De opvang lijkt vooral elders te moeten geschieden – het liefst in de regio van land van herkomst, maar als het dan echt niet anders kan, tenminste niet in ónze gemeente. Niet is minder waar, zo blijkt nu uit onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research. Zo’n 71 procent van Nederland vindt opvang in de eigen gemeente acceptabel.
RTEmagicC_welkom850.jpg
Hoewel een ruime meerderheid opvang in de eigen gemeente acceptabel vindt (71 procent), is dat niet altijd zonder meer. Zo verbind 29 procent daar wel voorwaarden aan, zoals een maximum aantal. Het aantal asielzoekers dat opgevangen wordt, moet in verhouding staan met het inwonersaantal van stad of dorp. 42 procent van de 3300 ondervraagden vindt een azc sowieso geen probleem.
Een minderheid van 21 procent is hoe dan ook tegen de komst van een azc.
Wat verder opvalt in het onderzoek is dat veel ondervraagden overlast verwachten van een asielzoekerscentrum: de helft denkt dat een azc in de buurt voor meer problemen zal zorgen. Maar uit het onderzoek blijkt gelijktijdig dat slechts 15 procent van de ondervraagden die reeds een azc in de buurt hebben, overlast ervaart.
Update 11.30
Martin Rosema, één van de onderzoekers, zegt in het NOS Radio 1 Journaal verrast te zijn door de uitkomsten:
Dit landelijke onderzoek is kort voor het incident in Geldermalsen uitgevoerd. Wij zijn verrast. Door de protesten die je soms ziet, krijg je het beeld van een negatieve samenleving. Dit onderzoek toont aan dat tegenover een schreeuwende minderheid eigenlijk een stille meerderheid staat […] Veel zeggen: het aantal vluchtelingen moet in relatie staan tot het aantal inwoners van de gemeente. Wat dat betreft sluit het sentiment wel aan bij wat we in Geldermalsen zagen.”
Bestuurlijke elite: ‘Nederland is niet vol’ Uit een rondgang van TNS Nipo en de Volkskrant blijkt dat de bestuurlijke elite vindt dat Nederland nog niet genoeg doet. Een grote meerderheid wil dat Nederland meer vluchtelingen en arbeidsmigranten toelaat dan nu gebeurt. Het onderzoek vond plaats onder 400 invloedrijke Nederlanders; 67 procent van hen vindt dat het aantal nieuwkomers best omhoog kan.
Werkgeversvoorman en CDA-senator Niek Jan van Kesteren verdedigt dat standpunt in de Volkskrant :
“Een heel rationeel standpunt, zeker als je niet in de buurten woont waar al die nieuwkomers moeten wonen en geen concurrentie van ze ondervindt op de arbeidsmarkt. Maar het is makkelijk praten. Je kunt alleen maar meer mensen toelaten als je ook een echte Europese grensbewaking hebt.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.