Het is misschien een on-Nederlandse gedachte om een ander zelf te laten bepalen hoe hij tegenover ethische onderwerpen staat, maar... van mij mogen de Marokkanen het zelf uitzoeken. Als ze zich in de rest van de wereld érgens aan ergeren, dan is het wel aan de opdringerigheid en domineesmentaliteit van het Westen. En ze hebben gelijk.
U doet alsof Marokko ergens in de wildernis ligt. Dat is niet zo. En ook internet is in het platteland geen vreemd verschijnsel meer. Dankzij de emigratie zijn familieleden hun familieleden in Marokko in rap tempo bij aan het spijkeren. Misschien heben ze nog wat moeite met sommige denkbeelden. Maar ik denk dat dat wel meevalt. Ik denk eigenlijk dat u de boot mist. En niet alleen de abortusboot.
[In Marokko is het ondenkbaar om met een dergelijke opschrift actie te voeren. Nee, dit is niet jammer. Dit is zoals het gaat. Wie zijn doelen wil realiseren moet niet alleen rekening houden met zijn doelgroep en zijn omgeving maar ook met diens geschreven en ongeschreven codes. ] Ondenkbaar? Dat getuigd niet van veel creativiteit. Met stille diplomatie alleen was onze 'christelijke' cultuur nog even patriarchaal als voorheen. Want zoals de auteur terecht constateert. Abortus was tot in de jaren zeventig verboden hier. Het argument van de Verlichting is bijna een koloniaal argument (veel Islambestrijders voeren dit overigens ook aan). Verlichting hoeft dus niet op een westerse manier te gaan. Het kan zelfs via een opener opvatting ten aanzien van de Koran. Het is een kwestie van interpretatie en ter discussie durven stellen. Het opengooien van een kritischere wijze van kijken naar godsdienst kan veel helpen. Gematigde moslims zouden hun mond dus open moeten doen en niet zo bang moeten zijn voor orthodoxe krachten. In de jaren zeventig was een deel van de Noord-afrikaanse bevolking overigens veel 'westerser' dan nu. Zo lineair gaat de ontwikkeling dus niet. Het praten over doelgroepen doet mij een beetje denken aan marketing. Niet echt geschikt als het om abortus gaat. Dat is geen produkt dus spreek er zo ook niet over zou ik zeggen. Spreek er over zoals het is, zelfbeschikking als mensenrecht, een menselijke waarde dus. Geschreven en ongeschreven codes zijn er niet voor om vast te stellen 'Dit is zoals het is'. Dat is angstig conservatisme. Maar goed, ik zou niet weten waarom het niet allebei kan. Fundamentele verandering komt nooit van een kant.
Marokko mag dan internationaal geprezen worden vanwege de Marokkaanse familiewet doch deze is niet meer dan een wassen neus gelet op het feit dat door een tot op het bot corrupt OM en een evenzo corrupte rechtelijke macht er in Marokko geen enkele sprake is van onafhankelijke rechtspraak. Tot op heden krijgen vrouwen niet datgene waar ze recht op hebben omdat de wet ten gevolge van corruptie niet nageleefd wordt.
""Zeker als het om laagopgeleide en kansarme vrouwen in islamitische landen gaat, moet een vrouwenorganisatie daarover dus geen geruchtmakende en schokkende campagnes gaan voeren." Dat moet ze wel....het is de inhoud die schokkend en geruchtmakend is. Stille diplomatie is prima, maar het is traag en plakkerig. http://www.tooyoungtowed.org
De koning van Marokko is eigenaar van zijn onderdanen, waar zij ook wonen. Je komt nooit van je Marokkaanse identiteit af. Erg lastig voor integratie. Erg akelig voor de mensen die er wonen en het ergst voor de vrouwen die er wonen. Als vrouw moet je zorgen dat je er snel weg bent. Stille diplomatie is vooral niet zeggen hoe het zit daar, zoals ik nu even deed, maar eieren kiezen voor je geld en zoveel mogelijk mensen zien te helpen, zonder dat je daarmee de koning en zijn mannen een klap in het volgevreten gezicht geeft.
Ik moet denken aan het verbod op autorijden voor vrouwen in Saoudie Arabie. Die discussie zat ook moervast totdat een aantal vrouwen 'fuck you' zijden en gewoon gingen rijden. Sindsdien is het in ieder geval bespreekbaar. Ik heb daarom m'n twijfels over die stille diplomatie, Die orthodoxen lachen daar gewoon om en sturen je direct weer achter het aanrecht.