Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Agent ondergedoken na bedreigingen stikstofontkenners

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5302 keer bekeken
  •  
ANP-451400908

Een van de agenten die betrokken was bij de arrestatie van een 16-jarige boerenzoon in Heerenveen, is ondergedoken na bedreigingen, meldt het AD. Zijn naam, foto en adres worden gedeeld. Eerder verklaarde de politievakbond ACP dat mensen brand zouden hebben gesticht in zijn tuin, maar dat bericht heeft de bond inmiddels ingetrokken.

Bij de arrestatie van de 16-jarige boerenzoon voelde een agent zich gedwongen om te schieten. De Rijksrecherche heeft het incident in onderzoek. Dat weerhoudt extreemrechtse agitatoren er niet van om voortdurend olie op het vuur te gooien. Volgens ACP-voorzitter Wim Groeneweg gaan de namen van agenten rond op sociale media.

De agenten pakken de geradicaliseerde boeren over het algemeen met fluwelen handschoenen aan. Terwijl klimaatdemonstranten zonder pardon in de boeien worden geslagen, houden agenten zich bij boerenprotesten onledig met karaoke en potjes Twister.

Update, 20:40 uur: dit artikel is aangevuld met nieuwe informatie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Phantom3
Phantom311 jul. 2022 - 13:09

Het filmpje gezien. Van een bedreigende situatie was bij lange na geen sprake. Politiegeweld moeten we altijd veroordelen, ongeacht het 'hokje' waar het slachtoffer in valt.

Piet Helmons
Piet Helmons9 jul. 2022 - 8:46

Velen hier tonen begrip voor de agent waarvan de korpsleiding nu heeft toegegeven dat hij nooit had mogen schieten. Maar wanneer in de VS een agent op iemand schiet die een misdaad heeft begaan of zelfs schiet op agenten dan is men van mening dat deze persoon wel voor een groot aantal jaren achter de tralies moet. Ik noem dat met 2 maten meten.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout8 jul. 2022 - 15:40

Met deze 16 jarige puber Jouke hebben de rabiaatrechtse meuten die luidkeels huili-huili doen een tastbare verzétsheld, compleet met kogelgat in protesttrekker. Er valt wel iets op af te dingen: de agent kan in verdedigingspositie niet of nauwelijks zien of het een over het paard getild joch is of gewoon agressief volwassen geboerte dat bovenop zo'n 500 PK Fendt zit te sturen. Voor de rest is het zo dat het een boerse plattelandsgewoonte is om een conflict met overheidsautoriteiten persoonlijk op te vatten. Dat was altijd al zo, met ambtenaren, inspecteurs e.d., maar nu ze zich óp hebben laten jutten door belanghebbenden uit guurrechtse hoek, zijn boze boeren van mening dat grootschalige eigenrichting dè óplossing is voor hun frustraties, en erger nog, dat dergelijk irrationeel provocatief gedrag -mensen thuis opzoeken, politieagenten en politici bedreigen, plus ook mensen die anders denken over hun agressief optreden- volkomen gerechtvaardigd is. Dat doet denken aan de begindagen van het fascisme onder Mussolini.

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 20:04

@Hannes Wie er achter het stuur zit doet totaal niet ter zake. De agent is wel of niet bevoegd om te schieten in het kader van noodweer. Het type bestuurder of de leeftijd maakt dan niets uit

MG1968-2
MG1968-28 jul. 2022 - 10:16

Als iemand met een trekker op je af rijd en de kennelijke bedoeling heeft om jou te laten denken dat hij niet van plan is om te stoppen moet je niet vreemd staan opkijken dat diegene dat serieus neemt en ingrijpt op het laatste moment dat hij dat nog kan (als de bedreiger zijn dreigement volledig zou uitvoeren). De vragen zijn dus: kon de agent in dit tijdsgewricht het dreigement serieus nemen, had hij kunnen aannemen dat de trekker op tijd zou stoppen en was dit daadwerkelijk het laatste moment. Dat deze vragen nu anders beantwoord worden dan zeg 5 jaar geleden is de boeren aan te rekenen. Als de jonge al dacht 'natuurlijk voer ik dit niet tot het einde uit en ik mag er toch van uit gaan dat die agent dat snapt' moet hij in eerste instantie bij zijn collega-boeren zijn om verhaal te halen. De perceptie van die agent is niet 'zomaar' veranderd.

2 Reacties
Andre6
Andre68 jul. 2022 - 21:33

Die agent zou nooit meer een pistool bij zich mogen dragen.

Phantom3
Phantom311 jul. 2022 - 13:11

@MG, kijk het filmpje en je kunt zelf je vragen beantwoorden.

Broodmolen
Broodmolen8 jul. 2022 - 8:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 13:28

Je wordt nog steeds uitgelachen als je trekkers wil verbieden.

PGS
PGS8 jul. 2022 - 22:15

een wettelijk verbod op tractoren: moet toch bedaard schaterlachen.

Viso
Viso7 jul. 2022 - 20:26

Iemand die verdacht wordt van poging tot doodslag op een agent wordt echt niet de volgende dag alweer vrij gelaten. Dit is dus een overduidelijke zaak. Er is nooit sprake geweest van poging tot doodslag.. Of het moet zijn door die agent die schoot. Het was een zeer domme ondoordachte nutteloze actie waarbij de betrokken agent zijn handjes mag dichtknijpen dat die kogel geen doel trof. Want dit had echt heel anders kunnen aflopen. Niet alleen voor die jongen en zijn familie, . maar ook voor escalatie gevolgen. Boer zijn is geen inwisselbare 9 to 5 job. Boer zijn is a way of life. Dus is het logisch dat die mensen zich verdedigen tov het onzinnige stikstofbeleid. Als dat stikstof beleid in het leven geroepen was om de natuur te herstellen dan zou je daar nog sympathie voor kunnen opbrengen. Mits boeren gecompenseerd worden. De vraag is echter of deze overheid het stikstof beleid niet als excuus gebruikt om landbouwgrond te kunnen confisceren om EU gedwongen huizenbouw te kunnen realiseren teineinde status houders die met enorme aantallen de grens over steken te kunnen huisvesten.

4 Reacties
Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 6:58

@viso In welk beroep heb je het recht om generatie op generatie dat beroep uit te mogen boeren? En volgens mij kan iedereen boer blijven die dat wil mits het maar kleinschaliger en duurzamer wordt (en dan ook tegen betere vergoedingen). Dat verhaal over grond voor woningbouw is volgens mij al gedebunked, 1% van de landbouwgrond is voldoende om het hele woningtekort op te lossen. Daar is halvering niet voor nodig. Het onderzoek moet nog gedaan worden en uit de huidige informatie blijkt dat die agent inderdaad niet had mogen schieten (hadden ze op andere plaatsen wellicht wel gemogen bij de boeren protesten). Maar ook een agent is een mens die fouten maakt en als je naast een trekker staat die langs je scheurt kan door angst of een andere hevige gemoedstoestand een black-out en een verkeerde reactie volgen. Dat is fout maar gebeurt helaas vaker.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 7:09

Viso Leuke stelling: "Iemand die verdacht wordt van poging tot doodslag op een agent wordt echt niet de volgende dag alweer vrij gelaten." Welk bewijs kunt u daarvoor aanvoeren? Ik ben het met u eens, dat er geen noodzaak leek te zijn om te schieten - of het zou moeten zijn om in ieder geval de trekker te kunnen herkennen - maar wat er precies gebeurd is; ik was er niet bij. U, neem ik aan, ook niet. Dat boeren zich in hun bestaan bedreigd voelen, dat ligt er maar aan hoe je dat bekijkt. Wanneer je beseft dat je zoveel schade aanricht, met je bedrijfstak, dat het beter zou zijn dat het anders moet (zelfs dat jij gaat stoppen met het bedrijf), dan ga je niet zo achterlijk protesteren. De idee dat boeren moeten wijken voor immigranten, dat lijkt me hoteldebotelkolder. Hebt u enig idee wat welke financiële schade dat gedwongen stoppen van die boeren met zich mee brengt?

Backtobasics
Backtobasics8 jul. 2022 - 8:39

" Boer zijn is een way of life" Zo ken ik nog wel een paar: Vrachtwagenchauffeur, Arts, Muzikant, Acteur,Verpleegkundige enz enz veel van dit soort beroepen is ook geen 9 tot 5 baantje en is vaak een roeping. Op deze banen is ook ongelovelijk bezuinigd of ze zijn gemarginaliseerd. Het verschil is dat de Boeren veel agressiever zijn en niet schuwen landbouwapparatuur als intimidatie in te zetten. De vraag is of veel Boeren opgehitst worden door grotere krachten met grote financieele belangen die de Boeren gebruiken als middel om hun zin door te drijven.

LaBou
LaBou 8 jul. 2022 - 10:08

Dat je tegen de huidige stikstof politiek van het kabinet bent moet je zelf weten maar dat is nog geen reden om regelrechte onzin te vertellen en zeker niet de nonsens in je laatste alinea.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 jul. 2022 - 18:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

JVonk2
JVonk27 jul. 2022 - 17:55

Nu.nl heeft dicht bericht uitgebreid gecheckt en er blijkt niet veel van te kloppen. Mogelijk ook maar eens nagaan of de politievakbond het hier wel bij het rechte eind heeft?

2 Reacties
EenMening3
EenMening37 jul. 2022 - 19:55

De 16-jarige boerenzoon Jouke is vrijgelaten omdat het OM geen zaak tegen hem heeft. Het blijkt nu dat de betreffende politieagent gericht geschoten heeft op de trekker. De zaak wordt onderzocht door de rijksrecherche, dat is standaard als een agent een vuurwapen gebruikt. Dit gebeuren is niet vergelijkbaar met de extreme verwoestingen die hooligans, wappies en bewoners van achterstandswijken vorig jaar aanrichtten in Rotterdam. Toen moesten agenten echt voor hun leven vrezen en schoten ze gericht op dit geteisem. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/boerenactivisten-blokkeren-snelweg-a7-om-seponeert-zaak-tegen-16-jarige-boer-jouke-na-incident-langs-a32-bij-heerenveen~b1587ae1/ Het is jammer dat er van een bepaalde zijde zo'n hetze gevoerd wordt tegen de boeren. Er hoeft maar een verwarde ziel op te staan die zich geroepen voelt om een aanslag te plegen op boeren of boerderijen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/boerenactivisten-blokkeren-snelweg-a7-om-seponeert-zaak-tegen-16-jarige-boer-jouke-na-incident-langs-a32-bij-heerenveen~b1587ae1/

Pater
Pater8 jul. 2022 - 10:04

@eenmening "Het is jammer dat er van een bepaalde zijde zo'n hetze gevoerd wordt tegen de boeren." Je bedoelt natuurlijk: omgekeerd. Geradicaliseerde boeren en meelopers voeren een hetze tegen Van der Wal en andere politici. Een aanslag tegen hen lijkt me inderdaad mogelijk.

Peace ....
Peace ....7 jul. 2022 - 17:46

Opgezweept door politiek en media keert half nederland zich nu tegen de boeren zonder nu eigenlijk details te weten waar het eigenlijk over gaat. Fraai . Maar niet heus.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen7 jul. 2022 - 21:10

Daar heb ik de politiek en media niet voor nodig. Maar los daarvan is het tegenovergestelde aan de gang. Boeren worden juist door bepaalde politici en media opgehitst.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 7:10

Peace U weet wel waar het over gaat en u wordt niet opgezweept? De boeren weten wel waar het over gaat en worden niet opgezweept?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 9:12

Ook de romantisering van het boerenleven is niet bepaald nieuw en werkte niet altijd in hun voordeel.

PGS
PGS8 jul. 2022 - 22:18

Dus ik heb een aantal rationele redenen waarom ik de boeren steun. En dan behoor ik nu tot de groep die opgezweept zou zijn.

Dehnus
Dehnus7 jul. 2022 - 17:24

In triest natuurlijk, maar ze kunnen de Anti pieten nu wel een bloemetje met "Sorry" sturen. Want die waren ten minste lief voor hun.

Thuiszitter
Thuiszitter7 jul. 2022 - 16:16

Dit gaat van kwaad tot erger, eerdaags wordt er een boer afgeknald daar kun je op wachten.

Sam V
Sam V7 jul. 2022 - 16:06

Misschien de regels voor straatintimidatie aanpassen, zodat deze lieden beter aangepakt kunnen worden. Geen idee wat de ER hiermee te maken heeft.

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics7 jul. 2022 - 18:23

Straks kun je elke politcus, politieman, ambtenaar of iemand die iets verkondigd wat men niet zint,............. gaan beveiligen. Een gevolg van totaal doorgeschoten individualisme. Amerika is een mooi voorbeeld waar ze nog een stukje verder zijn met deze waanzin..................daar schieten ze elkaar direct overhoop.

JVonk2
JVonk27 jul. 2022 - 18:39

Naar nu blijkt, klopt het bericht niet. De boeren hebben, in tegenstelling tot wat de politievakbond beweerde, de agenten helemaal niet thuis opgezocht. De meeste media hebben het bericht ook al teruggetrokken om die reden.

Zandb
Zandb7 jul. 2022 - 15:57

Boeren die zich beroepen op het recht - dat ze overigens niet hebben - om de wet te overtreden gaan een politieman, die z'n werk doet en dus de wet moet handhaven, ter verantwoording roepen?

8 Reacties
Jozias2
Jozias27 jul. 2022 - 20:00

@zandb Bij het handhaven van die wet heeft de agent zich te houden aan de ambtsinstructie. Daarin staat oa wanneer hij wel of niet mag schieten. Dat is dus niet bij enkel een verkeersovertreding. En als je geen Amerikaanse toestanden wil lijkt dat me een goede zaak. Of ben je van mening dat een agent de wet en regelgeving mag overtreden om een andere overtreding te stoppen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2022 - 6:29

Jozias2' Agenten kijken naar gedrag, die kunnen geen gedachten lezen. Wie zet een jongen van 17 op die trekker en moedigen hem aan de wet te overtreden? Die agenten acteren al dagen op hoogspanningsniveau. Hoe zou dat komen denk je?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 9:18

@Minoes, dat jongens van die leeftijd er op uit mogen met zo'n gevaarlijk voertuig is op zich al te gek.

MG1968-2
MG1968-28 jul. 2022 - 10:08

"Daarin staat oa wanneer hij wel of niet mag schieten." Inderdaad. En het is niet zo vreemd dat iemand die met een klaarblijkelijk (en nogal zwaar) wapen op iemand af komt tot staan gebracht wordt op het moment dat dat nog kan. Je begrijpt zelf wel dat dat op 2 meter niet meer mogelijk is. Het kan dus beide waar zijn: de jonge was van plan op tijd te stoppen maar de agent kon dat niet weten en deed niets fout. Dit zal allemaal afhangen van de vraag of je een trekker als een wapen kunt zien en of de agent reden had om aan te nemen dat het ook als zodanig werd ingezet. Voor het beantwoorden van die vraag is de bedoeling van deze jongeman minder van belang dan het verloop van de gebeurtenissen afgelopen periode. Bij een verkeersovertreding had deze agent niet geschoten. Hij schatte dat anders in. Hoe zou jij het -nu, niet vorig jaar- inschatten als een trekker op je af rijd en je daar staat als agent ? Kun je er van uit gaan dat hij stopt als het overduidelijk op zijn minst de bedoeling is om je te laten denken dat hij dat niet gaat doen?

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 10:18

Jozias, Minoes Het niet aan burgers om die politieman op dergelijke wijze ter verantwoording te roepen. Of anders gezegd: Of de agent z'n werk goed deed, dat is niet aan boeren om op die manier aan de orde te stellen.

Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 13:54

@zandb Dat de agent zich moet verantwoorden lijkt me alleen maar goed. De aangifte slaat nergens op. Bij een schietincident doet de Rijksrecherche sowieso een onderzoek wel of geen aangifte. Acties bij het politiebureau of de agent thuis zijn inderdaad niet juist. Verkeerde manier van ter verantwoording roepen. @mg In mijn beleving werd er geschoten op een wegrijdende traktor en niet op een traktor die richting agenten reed. In dat laatste geval zou er wel degelijk sprake zijn van noodweer en een strafbaar feit van de bestuurder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2022 - 5:39

Zandbergen Heb ik dat ergens gezegd! Nee!

Zandb
Zandb9 jul. 2022 - 8:22

Minoes Klopt. Ik zit helemaal fout met mijn reactie aan u. Excuus.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout7 jul. 2022 - 15:35

Slauerhoff zei het al in zijn bekendste gedicht `In Nederland wil ik niet leven' : `Wel worden weerlozen gekweld, Nooit wordt zo’n plompe boerenkop gesneld'. https://krapuul.nl/slauerhoff-over-boeren-en-het-snellen-van-koppen/

1 Reactie
spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 jul. 2022 - 9:57

Schitterend gedicht van deze scheepsarts.

Jan Man
Jan Man7 jul. 2022 - 15:33

Als ze dat boerentuig nu niet keihard gaan aanpakken ben ik bang dat het alleen maar erger gaat worden. Niemand zal meer veilig zijn voor deze terroristen. Je ziet dat de softe aanpak niet gewerkt heeft. Het heeft er alleen maar toe geleid dat boeren op agenten in zijn gaan rijden, omdat ze dachten er toch wel mee weg te komen. De regering heeft met de protesten dezelfde fout gemaakt als lang gebeurd is met het stikstofprobleem: Wegkijken en hopen dat het probleem vanzelf verdwijnt. Dom, lui en naïef. Er bestaat nu eenmaal geen grondrecht om boer te zijn net zomin als iemand kan eisen om kasteelheer te zijn. Boeren lijken dit niet te kunnen snappen. Bij de boeren ligt het ook altijd aan de ander. Het gedrag wat we de afgelopen tijd van ze hebben gezien, varieert van illegaal tot ronduit crimineel en terroristisch. Als agenten vervolgens ingrijpen staan ze op hun achterste benen en vinden ze wederom dat ze schandalig behandeld worden. De tijd van praten is nu wel voorbij. Aanpakken en strafmaten baseren op terroristische misdrijven.

6 Reacties
Andre6
Andre67 jul. 2022 - 18:13

@Jan Man Bekijk het beeldmateriaal eens en houdt dan nog maar is vol dat er op agenten ingereden wordt.

EenMening3
EenMening37 jul. 2022 - 18:59

@Jan Man Jij lijkt te vergeten dat er zonder boeren geen voedsel is. Als de boeren verdwijnen, leggen we binnen een paar maanden allemaal het loodje. Boeren en kwekers zorgen voor graan, aardappels, suikerbieten, zuivel, vlees, fruit, groente en ander voedsel. Boeren zijn dus uitermate belangrijke steunpilaren van de maatschappij. Dat kan niet gezegd worden van de 30 a 40 % van de mensen met een BS baan. Dat zijn dus mensen wier werk geen enkel nut heeft maar eerder schadelijk is.

Jozias2
Jozias27 jul. 2022 - 20:03

@een mening Dat klopt voor een deel van de boeren. Maar 60% is voor de export. Je kunt dus niet stellen dat elke reductie zal leiden tot voedsel problemen. Daarnaast kunnen hetzelfde aantal boeren ook duurzamer (kleinschaliger en met hogere marges) produceren.

Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 21:24

Ach man, hou nou 's op met die onzin. Onze boeren hebben maar een relatief klein aandeel in de voedselvoorziening van Nederland. Ze produceren wel o.a. vlees voor de Duitsers en melk voor de Chinezen, die er overigens best overheen komen als ze dat niet meer zouden doen. En om dat voedsel te kunnen produceren importeren we tonnen veevoer. Dat is niet alleen heel vervuilend maar ook inefficiënt; 10 kilo voer levert 1 kilo vlees op. En - even gechargeerd - als je al die akkers zou beplanten met voor mensen eetbare gewassen, hebben we dus 10x zoveel voedsel

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 9:27

Voor zuiveltoetjes hebben de Chinezen Campina niet nodig. Ze zijn zeer wel in staat hun eigen melk te produceren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 14:11

Ons eten wordt voor een groot deel elders geproduceerd. Verreweg de meeste tarwe voor ons brood komt uit het buitenland, waarvan ruim eenderde uit Frankrijk. Van de Nederlandse zuivel wordt tweederde geexporteerd (vnl melkpoeder en kaas) de industrie en groothandel verdienen er goed aan. Tegelijkertijd is Nederland ook een grote importeur van zuivelproducten. De vegetariche cheddar komt nog gewoon uit de UK.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop17 jul. 2022 - 15:30

“Nu worden ze ook thuis opgezocht. Dat doet wat met politiemensen en hun gezinnen. Het is vreselijk.” Inderdaad vreselijk, en dat is dan nog een understatement. Stel je voor dat het allemaal niks zou doen met politieagenten en hun gezinnen. Eerst met scherp schieten op een wegrijdende 16 jarige boerenzoon en nu dit weer. Het is te hopen dat het OM van de machthebbers snel met een oordeel komt of de door de politie van doodslag verdachte boeren ook daadwerkelijk voor iets vervolgd gaan worden. Om weer wat rust in de tent te krijgen. Waarom wordt hier eigenlijk geen snelrecht toegepast? Waarom ineens zo traag? Zijn de camerabeelden van de politie niet duidelijk dan?

2 Reacties
Satya
Satya7 jul. 2022 - 16:10

Volgens mij verspreid jij hier een extreemrechtse complottheorie. Het OM is onderdeel van de rechtsstaat en geen speeltje van de macht, het OM heeft zich gewoon aan de wet te houden. Zodra een moslim wegrent zul jij roepen moet je maar blijven staan als de politie dat zegt. Volgens mij geil jij op een burgeroorlog. In een burgeroorlog gelden jouw burgerrechten ook niet, niet enkel die van jouw zondebok niet. Echt begrijp niets van ontevredenen als jij. Het wereldbeeld is zo bekrompen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2022 - 9:37

Voor een schietincident is "snelrecht" niet van toepassing.

Jozias2
Jozias27 jul. 2022 - 15:26

‘Stikstof ontkenners’ ‘extreem rechtse agitatoren’, het klopt dat de demonstranten tegen het stikstof beleid zijn maar we weten helemaal niet of deze mensen het bestaan van stikstof ontkennen noch of ze rechts, extreem rechts of misschien welmidden of links stemmen. Het is volgens mij al erg genoeg wat er gebeurt ook zonder dat er polariserend taalgebruik bij komt kijken. De feiten zijn al voldoende aanleiding om daar wat van te vinden maar waarom anders denkenden gelijk wegzetten in hokjes die elke dialoog in de weg staan?

7 Reacties
LaBou
LaBou 7 jul. 2022 - 16:12

Ja, het is wat. Iets zeggen zonder tot op de punt en komma nauwkeurig te omschrijven wat er precies bedoeld wordt.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jul. 2022 - 16:58

@ Jozias2 Omdat de dialoog afgerond is. Er is geen gesprek meer mogelijk. Het enige dat jouw reactie laat zien is dat je vindt dat de boeren goede argumenten hebben. Dat de overheid en de rest van de samenleving hun kant op moet bewegen. Dat betekent dus terreur en geweld accepteren, een vervuilende bedrijfstak alle ruimte geven, de rechten van boeren boven die van andere burgers stellen. Een soort overgave. Daar kies jij voor. Lijkt mij niet in het belang van een groot deel van Nederland.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert7 jul. 2022 - 18:05

@ Jozias2 - meestal ben ik je opponent, maar ik erken grif dat je hier een essentiëel probleem aan de orde stelt. Ik mag opgeleid zijn in de biologie van onze hersenen, maar tegelijk houd ik van taal, literatuur, en de kennis van de geschiedenis. En ik ben ik geen purist op welk gebied dan ook. Zo zie ik naast 'stikstofontkenners' ook 'klimaatontkenners', en andere curieuze nieuwvormingen voorbij komen. Wat je aanroert is niet alleen polariserend taalgebruik, het is taalvervuiling. Een versimpeling van complexe problemen, die gevaarlijk is. Cui bono bij deze methodes? Ik begrijp alleen: er wordt snel aandacht verkregen. En opwinding gegenereerd. De afstanden tussen individuele mensen wordt groter. En uiteindelijk blijken ze winstgevend te zijn. Hoe meer 'screen time', hoe meer inkomsten. Zo neemt het risico op geweld door alle versimpeling in de media in de echte, non-virtuele wereld hierdoor toe. De makers van koppen van het internet-nieuws mogen zich hierop wel eens terdege beraden. Dit boek zegt ons meer: Nichols, Tom (2017) - The Death of Expertise; the Campaign against Established Knowledge and Why It Matters (Oxford University Press, 273 p.)

Jozias2
Jozias27 jul. 2022 - 19:56

@daan Uit welk deel van mijn reactie kun je concluderen dat ik van mening ben dat ‘de boeren goede argumenten hebben’ of ‘Dat de overheid en de rest van de samenleving hun kant op moet bewegen. Dat betekent dus terreur en geweld accepteren, een vervuilende bedrijfstak alle ruimte geven, de rechten van boeren boven die van andere burgers stellen. Een soort overgave. Daar kies jij voor. Lijkt mij niet in het belang van een groot deel van Nederland’ Ik heb dat hier niet gezegd en elders ook niet. Maar kritiek op polariserend, onjuist en suggestief taalgebruik betekent dat je het met de boeren eens bent? Je vooroordelen zitten je weer eens in de weg Daan.

EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2022 - 3:23

@drs. H.C. Queyncken Tollaert: Zo zie ik naast 'stikstofontkenners' ook 'klimaatontkenners', en andere curieuze nieuwvormingen voorbij komen. ------------------------------------- Zoals, wat mij betreft, ook de term 'vrouwenhaters' terwijl bedoeld wordt: orthodox religieuzen. 'Vrouwenhaters' is dan niet alleen onjuist taalgebruik, het is ook onnodig polariserend. Draagt bij aan verwijdering tussen mensen en niet aan verbinding.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jul. 2022 - 8:24

@ EricDonkaew - dat is een mooie bijdrage, in de geest van datgene wat ik zelf betoogde. 'Vrouwenhaters' is pakkend, het klinkt militant. Maar is het ook waar? En welke zaak dient zo een generaliserende belediging eigenlijk? De term jaagt mensen uit elkaar, en is daarom slecht. Clickbait, heet dat geloof ik.

FreddyvD
FreddyvD8 jul. 2022 - 10:00

@DaanOuwens, excuses, ik heb per ongeluk op rapporteren gedrukt en dat was zeker niet de bedoeling. Verder: [Dat betekent dus terreur en geweld accepteren] Klopt de kiezer heeft nu eenmaal gekozen voor een terreur overheid die zich er niet voor schaamt om met geweld gezinnen kapot te maken, zoals bij de toeslagen affaire en nu ook bij boerengezinnen. Dat heeft de kiezer dan maar te accepteren.

onyxcumulus
onyxcumulus7 jul. 2022 - 15:24

Ik zou mijn wapen nemen en uit het raam op die terroristen gericht schieten. Van mijn familie blijf je af en alleen een vinger opsteken zal mij de trekker [pun] doen overhalen. De schoften

1 Reactie
Andre6
Andre67 jul. 2022 - 18:19

Dat zegt veel over u.

Backtobasics
Backtobasics7 jul. 2022 - 15:19

" Agenten worden thuis opgezocht." Met dank aan oa de Telegraaf en Nhd die met hun tendentieuze stukjes de Boeren en hun kinderen in de slachtofferol plaatst. Bovendien begint het haast een beetje op "kindermisbruik" te lijken op de manier hoe de boeren hun kinderen gebruiken als onschuldige slachtoffers om de publieke opinie te bewerken. Trouwens een bekend recept van conservatief rechts, om kinderen in te zetten om symphatie te verkrijgen.

2 Reacties
Sam V
Sam V7 jul. 2022 - 16:03

@ Backtobasics U zou grappig zijn, als de opmerking niet zo misplaatst zou zijn. Bekijkt u de MSM op de onderwerpen Klimaat en Asiel maar eens beter. Een beetje hulp voor een voorbeeld: “Ja, dus?”

EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2022 - 3:27

@Backtobasics: Trouwens een bekend recept van conservatief rechts, om kinderen in te zetten om symphatie te verkrijgen. ----------------------------------- Dat komt zowel bij links als bij rechts voor. Voorbeelden te over.