Joop

Stijging in Europese wapenexport, vooral naar conflictgebieden in Midden-Oosten

  •  
07-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ammo
De Europese Raad publiceerde vrijdag het rapport van 2014 over wapenhandel. Daaruit blijkt dat de handel in de lidstaten aanzienlijk is gestegen en dat er vooral aan conflicten in het Midden-Oosten wapens geleverd worden. In totaal werd er voor 31,5 miljard euro aan exportvergunningen gedaan. De grootste leveranciers zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. En België was in 2014 de belangrijkste uitvoerder van vuurwapens en de tweede belangrijkste exporteur van munitie naar Saoedi-Arabië.
Het EU-rapport stelt vast dat lidstaten wapens en munitie leveren aan landen die in oorlog zijn of op grote schaal mensenrechten schenden. Onder andere Saoedi-Arabië (3,9 miljard euro), Qatar (11,5 miljard euro), Egypte (6,15 miljard euro) en Israël (998 miljoen euro) zijn belangrijke bestemmingen.
Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel ( ENAAT ) uit stevige kritiek op de stijgende export van wapens naar conflictgebieden en daarbij zou de Europese Raad het rapport ook te laat hebben uitgebracht met ontoereikende informatie, omdat lidstaten niet alles prijsgeven.
"Ondanks verzoeken van het Europees Parlement en het middenveld is het rapport ook dit jaar weer te laat gepubliceerd, incompleet en zijn de cijfers inconsistent. De grootste Europese wapenexporteurs, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland, rapporteren onvolledig. Terwijl het Europese Parlement in 2015 juist om betere verslaglegging had gevraagd, wordt deze alleen maar slechter. Onder het mom van liberalisering van de interne markt versoepelen diverse landen, waaronder Frankrijk en België, hun vergunningstoekenning. Daardoor neemt het risico op dubieuze exporten toe, terwijl de democratische controle bemoeilijkt wordt. Het is tijd dat vrede en veiligheid voorrang krijgen op winstbejag en nationale rivaliteit. "
Onder het mom van liberalisering van de interne markt versoepelen diverse landen, waaronder Frankrijk en België, hun vergunningstoekenning. Daardoor neemt het risico op dubieuze exporten toe, terwijl de democratische controle bemoeilijkt wordt. Het is tijd dat vrede en veiligheid voorrang krijgen op winstbejag en nationale rivaliteit. 
Nederland staat op nummer zeven op de lijst van Europese leveranciers en exporteert voornamelijk vliegtuigen, schepen en ammunitie naar de VS, Duitsland en, verrassend genoeg, Turkije.
Organisaties die in ENAAT zitten zijn:
BUKO-Campaign stop the arms trade – Bremen, Germany, Campaign Against Arms Trade- UK, Centre Delàs d’Estudis per la Pau- Barcelona, Spain, Committee of 100, Finland, Human Rights Institute, Slovakia, NESEHNUTÍ – Czech Republic, Norwegian Peace Association, Norway, Observatoire des armements- France, Peace Union of Finland- Finland, Rete Italiana per il Disarmo- Italy, Stop Wapenhandel- Netherlands, Swedish Peace and Arbitration Society, Sweden, Vredesactie– Belgium, International Peace Bureau (IPB) Quaker Council for European Affairs (QCEA).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Minoes2
Minoes210 mei 2016 - 6:44

Niet verwonderlijk! Wisten we toch al...

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович8 mei 2016 - 14:40

Nederlandse defensie heeft zoveel moeten krimpen dat er defensie materieel verkocht kon worden. Vandaar nr 7 Het is ook niet gek dat er meer wapens verkocht worden aan gebieden waar oorlog is. De zelfde reden dat er in de zomer meer zonnenbrand wordt verkocht. Het grootste massa massavernietigingswapen is nog steeds de AK47 en die komt niet uit westen We moeten meer wapens verkopen om vreden te krijgen. Westerse wapens worden namelijk nooit tegen elkaar gebruikt (muv de Falklandoorlog)

2 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort8 mei 2016 - 16:07

"Westerse wapens worden namelijk nooit tegen elkaar gebruikt" Nou heb ik toch ergens vernomen dat ISIS vooral met westerse wapens vecht...

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович9 mei 2016 - 10:50

Voornamelijk AK en af en toe een buit gemaakte Humvee. Legers met westerse wapens vechten niet tegen elkaar, zo vechten democratien ook nooit tegen elkaar.

poeslief
poeslief8 mei 2016 - 9:10

Pffffffff gelukkig ben ik ook heel erg anti overbevolking (dus bewust kinderloos), anders zouden dit soort genante feiten mij ongelukkig, verdrietig en boos maken.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten8 mei 2016 - 11:38

Goed dat u dat besluit genomen heeft, er zijn al genoeg cynische mensen op de wereld.

ATM2
ATM27 mei 2016 - 20:21

Waar is toch de eigen verantwoordelijkheid van landen/regeringen ? Je kunt geen bedrijf kwalijk nemen dat zij hun producten aan de man proberen te brengen. Verderfelijk zijn diegene die deze producten kopen. Dus richt je pijlen niet op de leveranciers, maar op de kopers. Uiteindelijk kan een bedrijf potentiële kopers niet dwingen hun handelswaar af te nemen.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten8 mei 2016 - 11:40

Klopt je moet de gebruikers van drugs aanpakken, niet de dealers!

Ulltrafox
Ulltrafox7 mei 2016 - 16:04

De NAVO en vooral de Amerikanen alsook de Turken exporteren graag om maar bloedgeld te kunnen verdienen. De rest hebben ze lak aan. VOC mentaliteit blijft voort duren.

Aldus Mei
Aldus Mei7 mei 2016 - 13:40

We moeten natuurlijk alleen maar wapens verkopen aan vreedzame landen als Nieuw Zeeland. Het is natuurlijk logisch dat er meer wapens verkocht worden aan partijen die ze ook daadwerkelijk gebruiken.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune7 mei 2016 - 18:09

als u een moorddadige buurman heeft verkoopt u hem uiteraard slagersmessen neem ik aan?

cockpol
cockpol7 mei 2016 - 12:49

Het shia-soeni conflikt in het Midden-Oosten is inderdaad gefundenes fressen voor de wapenindustrie. Ook in de opgeklopte nieuwe Koude oorlog valt nog een centje te verdienen. Mensen die hier winst uit puren, hebben bloed aan hun handen. Ik hoop dat we ooit nog eens in een wereld leven zonder die roofdieren. Maar dat zal nog een tijdje op zich laten wachten vrees ik.

richarrd
richarrd7 mei 2016 - 11:23

Het is ook wel logisch. Het zijn toch geen kleine kinderen in het Midden Oosten, en als ze dat wel zijn, dan moet dat maar eens veranderen denk ik. Ik bedoel, wij kunnen toch niet op ze blijven passen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze geen wapens in handen krijgen omdat ze elkaar dan allemaal afschieten daarmee? De mensen in het Midden Oosten moeten toch ook zelf inzien dat het niet goed is om steeds maar agressie te gebruiken tegen elkaar? Anders heeft het toch geen zin.

Rode druppel
Rode druppel7 mei 2016 - 11:19

Nederland exporteert naar Turkije. Daar is toch niks mis mee ? Turkije is het toonbeeld van een vrije samenleving, en een voorbeeld voor EU landen wat democratie betreft. Meningsverschillen worden opgelost door vrijwillig het veld te ruimen. Democratie is onder Erdogan een zekerheid. Wapenleveranties zijn goed voor de stabiliteit in de regio. Geld is onbelangrijk in deze kwestie. Ik zie het probleem niet van de EU. Daarentegen zie ik wel andere problemen in de EU.

LodeHere
LodeHere7 mei 2016 - 10:47

Dit legt het goed uit: "The Psychopathic Corporation -- A Clinical Diagnosis (PCLR), by Dr. Robert Hare" https://www.youtube.com/watch?v=lmUXp_zE14E

Acid Prune
Acid Prune7 mei 2016 - 10:29

medeplichtigheid jammer dat de wet niet geldt voor bedrijven

2 Reacties
H.Witte
H.Witte7 mei 2016 - 11:23

en voor de vele gezinnen die daarvan bestaan. Het is ingewikkeld. Te ingewikkeld voor one-liners.

Acid Prune
Acid Prune7 mei 2016 - 18:04

Voor u is alles heel lastig te begrijpen die gezinnen moeten maar een eerlijke manier vinden om aan de kost te komen en niet leven van het doodmaken van andere gezinnen

DejanSalomon
DejanSalomon7 mei 2016 - 10:29

Combineer dit met het feit dat overheden hun macht enorm kunnen vergroten en het wordt gelijk duidelijk waarom men het prima vind als er soms wat burgers opgeofferd worden bij aanslagen...