Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stijgende armoede: Een op de zes scholen meldt zich aan voor voedselprogramma Rode Kruis

  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1680 keer bekeken
  •  
ANP-456708613

Ruim 1300 scholen hebben zich aangemeld voor het programma dat gratis schoolmaaltijden aanbiedt aan kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Dat meldt het Rode Kruis vrijdag. Een aantal van de scholen is inmiddels ook al begonnen met het uitdelen van maaltijden of verstrekken van boodschappenkaarten.

Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. In totaal kunnen 300.000 leerlingen geholpen worden. Het project wordt georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds.

De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week.

Nederland telt in totaal rond de achtduizend scholen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Met de 1302 scholen die zich hebben aangemeld, betekent dit dus dat een op de zes scholen in Nederland nu hulp krijgt van het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat leerlingen die met een lege maag naar school komen alsnog te eten krijgen. Het grootste deel van de deelnemende scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238). De organisatie roept ook andere scholen op zich aan te melden. "We weten dat er nog heel veel kinderen zijn die met een lege maag naar school gaan en niet ontbijten. Er is nog steeds ruimte om meer scholen te helpen."

Minister Dennis Wiersma van Onderwijs (VVD) noemt de voedselhulp "wrang". Hij zegt het goed te vinden dat scholen die zien dat hun leerlingen dit nodig hebben zich aanmelden, maar betreurt dat het nodig is. Het ministerie van Onderwijs steunt het voedselprogramma met een bedrag van 100 miljoen euro. Sinds het aantreden van het eerste kabinet-Rutte neemt de armoede toe. Volgens het CPB leven in 2024 waarschijnlijk bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens, waar dat er in 2022 nog 800.000 waren. Van die miljoen zijn er bijna een kwart kinderen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.