Joop

Stiekeme terugkeer van gemeentepolitie

  •  
03-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Handhavers controleren Rotterdammers op naleven coronaregels

© ANP SEM VAN DER WAL

De hang naar sterkere BOA’s is een hang naar het verleden.
In deze tijd zijn er allemaal beschouwende vergaderingen tijdens begrotingsbehandelingen in de politieke arena’s. Ik ben een beetje een nerd (hoho, niet te enthousiast bevestigen op Facebook of hieronder bij de reacties!), dus ik luister dan naar die vergaderingen in verschillenden gemeenten. En er valt me een soort van rode draad op.
Hoewel de criminaliteit al vele jaren vermindert en hoewel de tevredenheid en het veiligheidsgevoel van onze bevolking zeer groot is en blijft, hamert men op onveiligheidsgevoelens. En waarom? We worden zelfs doodgegooid met reclamespotjes waarin ons onveiligheid wordt aangepraat. Waarom geen geruststellende woorden?
We hebben het gezien tijdens de protesten van BOA’s, bijzondere opsporingsbeambten: ze eisten een wapenarsenaal, ze wilden krachtig kunnen optreden, ze wilden er nóg stoerder uit komen te zien. Ze zien er al afschrikwekkend uit als halve militairen, met hun vechtpetjes en kistjes, maar dat is kennelijk niet genoeg. Ze willen nog meer bevoegdheden, want als je er superstoer uitziet en alleen bonnen mag uitschrijven voor kleine openbare orde zaken en parkeren, dan voelt dat natuurlijk niet goed. Voor de goede orde, deze mensen doen prima werk, maar het zijn geen politiemensen met een HBO-opleiding.
Toch omarmen een reeks aan burgemeesters en gemeenteraden die uitbreiding van bewapening en bevoegdheden. Dat wil men natuurlijk, om meer te zeggen te krijgen over de prioriteiten. Dat is met de nationale politie minder geworden. Daarom is de hang naar die sterkere BOA’s een hang naar het verleden. Het is de hang naar meer macht. Maar ja, je hebt niet zoveel aan een stoer geüniformeerde groep die eigenlijk niet zoveel zeggenschap heeft. Daarom zie je, naar mijn bescheiden mening het steeds opschuiven naar meer controlemogelijkheden, meer bevoegdheden, met  een steeds minder publieksvriendelijke uitstraling. Dit is tegen de tendens van afgenomen criminaliteit en de toegenomen tevredenheid in. Eigenlijk willen de politici de stiekeme terugkeer van de gemeentepolitie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2021 - 11:02

Politie is er toch nog steeds en de boa’s zijn de veredelde parkeerwachters .

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2021 - 7:38

"Ze zien er al afschrikwekkend uit als halve militairen, met hun vechtpetjes en kistjes, maar dat is kennelijk niet genoeg." haha, heb je wel eens gekeken hoe het 'gemiddelde' Antifa lid eruit ziet? Dit heet praktische werkkleding, je moet immers wel je mannetje kunnen staan. En wellicht goed om je eerst in de achtergrond te verdiepen van het politie apparaat - dat zijn niet allemaal mensen met een hbo opleiding- gelukkig niet: want anders zouden ze niet snel kunnen handelen. En ga eens vaker mee met de politie (dat kan als burger!) dan zul je zien wat voor ellende en geweld deze mensen meemaken, en niet alleen in de vroege uurtjes. Kiezen of delen, of meer blauw op straat - of meer cameratoezicht om onze wijken en wegen leefbaar te houden.

EricDonkaew
EricDonkaew4 nov. 2021 - 5:10

Minimaal vier mensen wachten nog op antwoord op de bron van: "72% vliegt nooit." Kortom, de bron s.v.p.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 nov. 2021 - 1:38

Lokale diensten wegsaneren en dan beschuldigen uiten als men ze weer nodig hebben.

Teun Slager
Teun Slager3 nov. 2021 - 23:55

"Hoewel de criminaliteit al vele jaren vermindert" Men is steeds minder gemotiveerd aangifte te doen en dat komt vooral door een zeer terughoudend beleid zaken aan te nemen en wanneer wel met een veel te kleine kans op enig succs. E.e.a. gaat dan ook nog eens vergezeld van een als bewust ervaren ontmoediging door diensten waar men zich vervoegd. Die genoemde toenemende gevoelens van veiligheid kloppen niet. Het neemt al tien jaar af. In Nederland zijn ze wel hoger dan in andere landen inclusief die in de EU. "Het gevoel van veiligheid is afgelopen jaar gedaald, maar nog steeds voelt 79% van de Nederlanders voelt zich (heel) veilig. Door beïnvloeding en overbelasting van de rechtspraak komt het democratisch bestel mogelijk onder druk te staan. Daarnaast brengt de coronacrisis effecten met zich mee." https://www.google.nl/search?q=%22Het+gevoel+van+veiligheid+is+afgelopen+jaar+gedaald%2C+maar+nog+steeds+voelt+79%25%22+van+de+Nederlanders+voelt+zich+%28heel%29+veilig.+Door+beïnvloeding+en+overbelasting+van+de+rechtspraak+komt+het+democratisch+bestel+mogelijk+onder+druk+te+staan.+Daarnaast+brengt+de+coronacrisis+effecten+met+zich+mee.&client=safari&channel=ipad_bm&ei=SSCDYcOfEsiYsAfH4q7YDQ

Ivan61
Ivan613 nov. 2021 - 18:27

Niet alleen politici maar ook ik wil terugkeer gemeentepolitie. Niet BOA's maar echte agenten. Liever vandaag dan morgen.

Verver
Verver3 nov. 2021 - 16:33

Volgens mij hebben de politiemensen ook niet allemaal een HBO opleiding en het klinkt op de manier waarop u het schrijft wel een beetje denigrerend. Een HBO opleiding is m.i. ook geen kwalificatie van kwaliteit, zeker niet voor een politieman/-vrouw. Sowieso is een HBO opleiding geen ijkpunt van slimheid, maar dat is een andere discussie. De toegenomen gevoelens van onveiligheid lijkt mij veelal ingegeven door de media. Je krijgt alles mee en de slechte dingen dubbel zo vaak. En mensen lijken op de een of andere manier niet meer erg nuchter en boelkloedig. Paniek en emotie voeren de boventoon. Als ik kijk naar Groningen, zag ik mensen lopen in een demonstratie met tranen in de ogen, omdat hun woning elk moment kon instorten en hun kinderen gevaar liepen. Hele gezinnen in de mineur. Terwijl de woningen de komende honderd jaar echt niet gaan instorten en bij een flinke aardbeving zouden ze er in Griekenland of Turkije gewoon nog een aantal generaties in wonen. Maar ja....als de geest uit de fles is. De BOA of sterkere BOA is ook slechts een tijdelijke oplossing. Met zwaardere zaken, krijgen ook zij te ken met een administratieve regeldruk. Met meer verantwoordingen zullen zij ook meer loon en emolumenten willen ontvangen en zal de grens met de politie geleidelijk vervagen. Dan wordt het net als met de zorg, als de BOA-agenten heel veel kunnen, dan kan de politie efficiënter (lees minder in aantal) gaan werken. Het cirkeltje is rond.

1 Reactie
OlavM
OlavM4 nov. 2021 - 22:51

"Boelkloedig" klinkt best mooi, maar wat betekent dat? :)

Greendutch
Greendutch3 nov. 2021 - 16:15

ik weet niet wie zich hier nog zo veilig voelt. ik zie steeds meer camera's aan particuliere gevels en andere openbare plekken hangen om de boel in de gaten te houden?! als als zo veilig zou zijn dan waren die niet nodig. BOA's zijn ook maar een wassen neus.

3 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko3 nov. 2021 - 17:00

@Greendutch 3 november 2021 at 17:15 ik weet niet wie zich hier nog zo veilig voelt. Ik voel mij zeker niet onveilig, in Nieuw-West Amsterdam nog wel. Of het al dan niet onveilig is, dat zou ik niet weten

lmgikke
lmgikke3 nov. 2021 - 17:07

die camera's zijn ook niet nodig. Het is juist de schijnonveiligheid die gepromoot wordt, zodat er meer van die camera's komen Amazon geeft ze praktisch gratis weg die ring deurbellen. Waarom? omdat Amazon zo ogen en oren over de hele wereld krijgt. Waarom denk je dat Volkswagen zoveel waard is? niet vanwege de auto's , maar omdat de auto's rondom camera's hebben en ze daarmee de hele wereld kunnen bekijken, dat is het nieuwe verdienmodel. Google idem met alexa. Overal oren en ogen binnen. Profielen opstellen.

Hallahan2
Hallahan24 nov. 2021 - 7:03

@I'm gekker Hoeveel fouten kun je maken in een paar regels tekst? Volkswagen zul je Tesla mee bedoelen en Alexa is van Amazon, Google heeft Google.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2021 - 15:20

`https://nos.nl/artikel/2404031-minister-oppert-inzet-mystery-guests-om-handhaving-coronaregels-te-verbeteren' Grapperhaus wil dat er ook door undercover Boa's en `burger-stillen' op QR wordt gecontroleerd. Wat hier en daar al niet in dank werd afgenomen door kroeg & clientèle. Ik voorzie een onzalige afgang van het Boacorps als dit straks mag. Verklikkers zijn nooit populair geweest en zeker niet als ze daartoe niet hoger opgeleid zijn.

Pater
Pater3 nov. 2021 - 14:46

Kennelijk is het Blokhuizen niet opgevallen dat het besluit tot een nationale politie werd genomen door Rutte I: CDA/VVD/PVV. 'Veiligheid' was het belangrijkste argument (niet: bezuiniging), burgemeester Dickerdack kwam er vanuit Rommeldam speciaal voor naar Den Haag. Het besluit ging totaal in tegen de heersende decentralisatietendens, de invoering was een rampenverhaal. De logische, onstuitbare wens om lokaal de openbare orde aan te kunnen sturen leidt nu tot de groei van het aantal BOA's en de discussie over bewapenen van de BOA's. Een heel linke discussie: geweld is het monopolie van de overheid, die moet dus hoge eisen stellen aan de mensen die dat monopolie uitoefenen. De opleiding van de BOA's voldoet daar in de verste verte niet aan. Je zou zeggen: afschaffing van de nationale politie. Maar als je kijkt wat een enorm verdriet en inspanning de vorming ervan heeft gekost is het denk ik verstandiger om binnen de NP geleidelijk weer meer regionale accenten te leggen.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 nov. 2021 - 14:53

Als u zich had verdiept had u kunnen weten dat de heer Blokhuizen lid van een gemeenteraad toe de beslissing werd genomen om eerst de politie regionaal te organiseren en daarna te nationaliseren. Gemeenten en de dienders waren daar helemaal niet blij mee. Maar goed, daar gaat de column niet over......

ManekiNeko
ManekiNeko3 nov. 2021 - 17:03

@Alfred Blokhuizen 3 november 2021 at 15:53 Als u zich had verdiept had u kunnen weten dat de heer Blokhuizen lid van een gemeenteraad toe de beslissing werd genomen om eerst de politie regionaal te organiseren en daarna te nationaliseren. Gemeenten en de dienders waren daar helemaal niet blij mee. Dat krijg je als je niets te vertellen hebt in Rotterdam als GL. De meerderheid toen heeft anders besloten. Leer er mee leven

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 nov. 2021 - 21:17

@Maneki Neko Is het u opgevallen dat ik het niet over Rotterdam heb? Heeft u wel eens gehoord dat regels kunnen worden aangepast? Heeft u gehoord van vrijheid van meningsuiting? Heeft u gehoord van: niets is voor de eeuwigheid?

ManekiNeko
ManekiNeko4 nov. 2021 - 16:03

@Alfred Blokhuizen 3 november 2021 at 22:17 @Maneki Neko Is het u opgevallen dat ik het niet over Rotterdam heb? Is toch om het even! Gemeentepolitie is landelijk opgeheven. Regels kunnen worden aangepast. Alleen daar is meer voor nodig dan een Blokhuizen Vrijheid van meningsuiting is als een anale sluitspier. Iedereen heeft er wel ééntje. De meeste stinken Dood is voor eeuwig.

Eid
Eid3 nov. 2021 - 13:55

Waarom nou direct weer een karikatuur maken van de BOA: "Stoerder eruit willen zien" " halve militairen" "wapenarsennaal" . Beetje aannames, in de aanloop naar het puntje 'macht'. Want de echte GLser gruwt van alles wat te maken heeft met ordehandhaving. Afgenomen criminaliteit, ach, op papier, ja, maar kijk eens rond. Zet de tv eens aan. Maar het past niet in het pacifistische GL plaatje. En misschien is het goed voor Alfred's geheugen om je eens af te vragen het echte 'waarom' van de BOA vragen: Ooit eens meegeweest op een avondje? Volgescholden worden? Aggressief aangevallen worden? Dat is misschien de andere kant; de verloedering. Gebrek aan respect. Leuk onderwerp voor een volgend artikel. Te lang gedogen we alles maar; drugs vinden we normaal; hulpverleners bruskeren: Heel normaal. Verkeersregelaars aanvallen: Moet kunnen. Laten we bij gebrek aan de wijkagent, de BOA,'s dan maar beter opleiden

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 nov. 2021 - 14:29

@ Eid "Ooit eens meegeweest op een avondje? Volgescholden worden? Aggressief aangevallen worden?" Ja, meerder malen. Dat hoorde gewoon bij het werk. Ik heb daar ook misdragingen gezien van de handhavers. Die werden na de "patrouille" (jawel) ook geëvalueerd als niet goed bevonden. Ook bleek dat de BOA"s niet serieus werden genomen vanwege het tekort aan mogelijkheden en gebrek aan rugdekking van de politie. "Stoerder eruit willen zien” ” halve militairen” “wapenarsennaal”. Ja een aantal jaren geleden droegen ze ontspannen uniformen en platte petten. Ze waren makkelijker benaderbaar door hun uiterlijk. Nu hebben ze van alles aan hun gordel hangen en willen ze meer. Dat komt tamelijk agressief over en dwingt geen respect af maar angst en bij sommigen agressie. Men weet dat overigens zelf ook. Als ze politietaken willen, dan moeten ze die ook vragen, de mensen er ook voor opleiden en ook bijpassende salarissen betalen. Nu gaat het stiekem, zonder de bijpassende voorzieningen. Oja, en dat geklets over een politieke partij heeft er niets mee te maken. Dat sleept u erbij om iets af te kunnen serveren. Dat is vooral niet inhoudelijk.Jammer weer!

vdbemt
vdbemt3 nov. 2021 - 15:45

"Laten we bij gebrek aan de wijkagent, de BOA,’s dan maar beter opleiden" Precies. Tot wijkagent.

lmgikke
lmgikke3 nov. 2021 - 17:09

@vdbemt, en dat wil men dus niet want een wijkagent kost veel meer dan een boa. Men heeft geen behoefte meer aan goed opgeleide agenten die geld kosten. Liever wat minder goed opgeleide mensen die minder kosten. Die stellen namelijk ook minder vragen omtrent het beleid dat ze moeten uitvoeren, en voeren gewoon uit. Bewuste keuzes.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2021 - 13:26

Volgens mij is de Boa er voor de handhaving van de wet.. Een leerplichtoambtenaar is een BOA en een milieu inspecteur ook.De BOA is ongewapend, en mag niet dwingend maar moet juist vermanend optreden. Nou dan weet je wel dat vermanen een schier hopeloze zaak is.

2 Reacties
Zandb
Zandb3 nov. 2021 - 15:22

Bouwman Wat een onzin. Een Boa mag dwingend - boetes opleggen bv - optreden. Onbewapend, dat wel.

ManekiNeko
ManekiNeko3 nov. 2021 - 17:06

Misschien moet Bouwman zich een op Justis.nl inlezen over wat een BOA inhoud en wat hij/zij wel en niet mag doen

vdbemt
vdbemt3 nov. 2021 - 13:05

Je kunt niet zeggen dat 'de' politici dat willen. Het is het rechtse beleid waaronder de gemeentepolitie verdwenen is. (Bezuinigen).Ik zie de VVD geen gemeentepolitie willen. Wat we wel al jaren en jaren horen: te weinig blauw op straat. Daar zijn de BOA'S voor gekomen. Goedkoop. Maar ja, die kunnen niet zo heel veel uitrichten. Wat hun werk ook best link maakt in de steeds agressievere samenleving. Daar komt nu de vraag naar wat betere bewapening door. Ofwel: er is behoefte aan gemeentepolitie. Noodzaak. En dat wordt door enkele politici terecht ingezien. Dat is een ander verhaal dan politici die stiekem de gemeentepolitie terugwillen. De praktijk wil het. Het blijkt een slechte keuze ze op te heffen. Goed plan: gemeentepolitie herinvoeren.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 nov. 2021 - 13:59

Ik zie overigens best wat in je oproep de gemeentepolitie weer in te voeren, aangestuurd van dichterbij, met meer oog voor lokale problemen en oplossingen. Mits het volledig opgeleide agenten zijn, natuurlijk.

vdbemt
vdbemt3 nov. 2021 - 15:46

@Spijker. Uiteraard.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 nov. 2021 - 16:44

vdBemt Eens! Ik ben het overigens niet eens met dat veiligheid en veiligheidsgevoel zijn toegenomen.