Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stichting zonder winstoogmerk van Van Lienden boekte al 1,6 miljoen euro winst

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3337 keer bekeken
  •  
sywertleugenaar

Hulptroepen Alliantie, de stichting zonder winstoogmerk van de pandemieprofiteurs Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, heeft vorig jaar ruim zeven ton winst geboekt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd, schrijft NRC. In 2020 hield Hulptroepen Alliantie onder de streep ook al 896.000 euro over. Sinds de start heeft de club van Van Lienden en consorten zo ruim 1,6 miljoen euro winst gemaakt. De stichting harkte het geld voornamelijk binnen met de verkoop van mondkapjes en sneltesten via internet.

NRC schrijft: “Opmerkelijk genoeg kozen Van Lienden en Damme er niet voor om met het geld in kas de donaties van enkele grote bedrijven terug te storten. Zo eist oprichter Pieter Zwart van webwinkel CoolBlue – vanaf maart 2020 de belangrijkste financier van de Hulptroepen Alliantie – bijna 500.000 euro terug. Hij zou zijn voorgelogen bij „de eindafrekening”; Van Lienden en zijn partners zouden ten onrechte hebben beweerd dat er geen geld was om CoolBlue terug te betalen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Joop  den Uil
Joop den Uil1 nov. 2022 - 8:00

En wie was de genereuze klant ???? die dus al een half jaar wist van deze extra winsten ? Nou ? wie ?

1 Reactie
Jozias2
Jozias21 nov. 2022 - 9:42

@joop Nou wie? Want het was niet VWS. Die deed geen zaken met de stichting.

Jozias2
Jozias231 okt. 2022 - 21:40

Wat is het nieuws? Ook een stichting zonder winstoogmerk kan natuurlijk gewoon winst maken en die winst gebruiken voor het opbouwen van reserves en/ of innovatie etc. Univé een ziektekostenverzekering zonder winstoogmerk maar in sommige jaren tientallen miljoenen winst. https://www.unive.nl/overunive/jaarverslagen

5 Reacties
Zandb
Zandb1 nov. 2022 - 10:12

Jozias Simpele ziel. De olifant in de kamer, die u niet wilt zien, die is er nog steeds: Van Lienden heeft de boel misleid.

Jozias2
Jozias21 nov. 2022 - 11:55

@zandb Dat zou kunnen. Maar het feit dat een stichting zonder winstoogmerk wat winst maakt staat daar los van. Door het zo te brengen alsof het bijzonder is is het alleen maar stemmingmakerij.

badgast
badgast1 nov. 2022 - 12:51

Univé is een onderlinge die in overleg met de leden de winsten verdeeld over polishouders, de algemene reserves, etc. Univé doet daar niet stiekem over. Univé, kortom, belazert de kluit niet.

Jozias2
Jozias21 nov. 2022 - 14:36

@Badgast Dat klopt. Maar het feit blijft dat er geen nieuwswaarde is aan het feit dat er winst is bij een stichting zonder winstoogmerk. Ook deze stichting is daar op zich open over: “Dat blijkt uit de jaarcijfers die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd“.

adriek
adriek2 nov. 2022 - 7:49

En een stichting heeft meestal in de publieke statuten staan wat ze met eventuele winsten gaan doen.