Joop

Stichting eist miljoenenwinst van pandemieprofiteurs Van Lienden en partners terug

  •    •  
13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2154 keer bekeken
  •  
ANP-456524574

Het nieuwe bestuur van de stichting Hulptroepen Alliantie eist 21,5 miljoen euro terug van pandemieprofiteurs Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Dat meldt de Volkskrant. Het trio is oprichter van de stichting die op het hoogtepunt van de coronacrisis zei “om niet” mondkapjes te leveren, maar gebruikte die om miljoenen euro’s aan overheidsgeld weg te sluizen naar een commercieel bedrijf.

De vordering staat gelijk aan de nettowinst die Van Lienden, Damme en Van Gestel met hun geniepige mondkapjesdeal wisten te maken. Zo’n twee jaar geleden wist Follow The Money al te melden dat Van Lienden ruim 9 miljoen euro in zijn eigen zak had gestoken, Damme en Van Gestel ieder ruim 5 miljoen euro. De advocaat van het nieuwe bestuur maakte de vordering donderdag bekend tijdens het hoger beroep dat Van Lienden en Damme hadden aangespannen tegen hun gedwongen ontslag bij de stichting.

Sywert van Lienden heeft zich donderdag teruggetrokken uit het hoger beroep, naar eigen zeggen vanwege “incidenten rond zijn gezin”. Dat weet het AD te melden. Volgens de advocaat van Van Lienden is zijn cliënt de afgelopen twee jaar de kop van jut geweest en leidt elke ontwikkeling “tot een enorme publiciteitsgolf en incidenten rond zijn gezin”. Het AD schrijft:

De advocaat van de zeven medewerkers die zich op vrijwillige basis hebben ingezet voor de stichting, heeft geen goed woord over voor het besluit van Van Lienden om niet in het hof aanwezig te zijn. ,,Namens de medewerkers zeg ik dat het schandalig is en een laffe afzegging’’, zei advocaat Marcel Evers. ,,Van Lienden heeft hoog van de toren geblazen dat hij getroffen was in zijn rechtsgevoel door het vonnis van de rechtbank. Hij kon op 21 december wel een hele dag uittrekken om op de publieke tribune van de Tweede Kamer te zitten. Maar als het hem uitkomt zegt hij op het laatste moment af. De medewerkers voelen zich slachtoffer van Van Lienden.’’

Behalve de 21,5 miljoen euro aan mondkapjeswinst, eist de stichting ook nog 350.000 euro aan advocaatkosten terug van Van Lienden, Damme en Van Gestel. Nadat het drietal werd ontmaskerd als oplichters in plaats van weldoeners, hebben ze nog maandenlang advocaatkosten in rekening gebracht bij de stichting. “Volgens het nieuwe bestuur werd daarmee voor een tweede keer misbruik gemaakt van Hulptroepen Alliantie,” aldus de Volkskrant.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Jozias2
Jozias213 apr. 2023 - 17:47

Waarom zouden deze medewerkers slachtoffer zijn? Hoe zijn ze benadeeld? Verder bijzonder dat een stichting zonder winstoogmerk wel deze winst wil hebben.

4 Reacties
Nejras
Nejras13 apr. 2023 - 20:26

Omdat deze medewerkers een rad voor de ogen is gedraaid. Hoe zou jij je voelen als je je onbezoldigd inspant voor een non profit en na verloop van tijd blijkt dat het bestuur er met miljoenen vandoor gaat? Dan ben je misleid en misbruikt. Ben benieuwd hoe de rechtszaak zal verlopen.

Marinus C.
Marinus C.14 apr. 2023 - 7:45

Het lijkt me om te beginnen dat het niet goed voor je reputatie is, als je naam op die manier is verbonden met deze rechts-asociale aasgieren. En dat is dus helemaal pijnlijk als je zo iemand bent die zich, waarschijnlijk met de beste bedoelingen, op vrijwillige basis voor deze zaak heeft ingezet. De winst behoort de stichting toe. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat deze mensen, bij wie het duidelijk niet om het geld ging, het geld alsnog willen gebruiken om iets goeds te bereiken en op die manier zich met woord en daad van deze parasitairen te distantiëren en wellicht op die manier hun reputatie te herstellen.

Jozias2
Jozias214 apr. 2023 - 8:20

@marinus Volgens mij kent niemand de naam van deze medewerkers en de publieke opinie weet echt wel dat het om deze drie ging. Er heb nergens iets gelezen over kritiek op de medewerkers. Dus nogmaals: ‘slachtoffers’??? De winst behoort de stichting helemaal niet toe. Het is een stichting zonder winstoogmerk.

Jozias2
Jozias214 apr. 2023 - 11:11

@nejra Die medewerkers werkten voor de stichting. Een deel werd ook gewoon betaald door randstad. Die stichting leverde ook gewoon beschermingsmiddelen aan de zorg zonder winstoogmerk. Die medewerkers hebben dus gewoon gedaan wat hem is voorgehouden. En het feit dat iemand anders iets verdiend buiten de stichting om maak jou als medewerker nog geen benadeelde.

vdbemt
vdbemt13 apr. 2023 - 15:00

"Volgens de advocaat van Van Lienden is zijn cliënt de afgelopen twee jaar de kop van jut geweest " Als 'kermisattractie' klopt dat wel. Daar heeft hij het dan ook zelf naar gemaakt. Als 'slachtoffer' klopt dat niet. Hij is dader. Geen slachtoffer. "........ en leidt elke ontwikkeling “tot een enorme publiciteitsgolf en incidenten rond zijn gezin”. Dat is natuurlijk uitermate triest voor zijn gezin. Dat had zonder dat bedrog niet gebeurd.

Proletarier
Proletarier13 apr. 2023 - 14:38

Het is toch altijd weer opmerkelijk hoe dit soort uitschot zichzelf ziet als slachtoffer.

Joop  den Uil
Joop den Uil13 apr. 2023 - 14:36

Wachten ze nou nog steeds op de ''geheime'' communicatie tussen de verdachte en de voormalige Minister ?

Fromspace
Fromspace13 apr. 2023 - 13:19

Ben echt benieuwd naar het eindoordeel in deze zaak. Als ze echt alles moeten terugbetalen en daarnaast nooit meer aan een baan komen, dan heb je het wel Lastig. Dan zullen ze in plaats van vvd wel SP gaan stemmen.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 apr. 2023 - 14:18

Dan zullen ze in plaats van vvd wel SP gaan stemmen. Oh ja joh? En waarom dan wel? Of moest je onderbuik weer tot rust gemaand worden!

EricDonkaew
EricDonkaew13 apr. 2023 - 15:56

Zo extreem hoeft het ook weer niet natuurlijk. Maar jongeren dienen te beseffen dat de methode-Sywert niet de manier is om snel rijk te worden. Daarom is het belangrijk dat het eindoordeel in het nadeel van Sywert en kompanen gaat uitpakken.

Adaestuo
Adaestuo13 apr. 2023 - 17:32

@Fromspace "Dan zullen ze in plaats van vvd wel SP gaan stemmen." Groep van Haga ligt meer voor de hand hoor. Wybren van Haga is een doortrapte huisjesmelker en dat staat qua niveau gelijk aan die van oplichters.