Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sticht uw eigen splinterpartij

  •  
17-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2192 keer bekeken
  •  
ANP-457055242

Scheiden is het nieuwe normaal, stelde laatst de filosofe Stine Jensen vast. Zij kon het weten, want… zojuist zelf gescheiden! Is wat de Tweede Kamer betreft, het nieuwe normaal soms: versplintering? Blijkbaar. 

Want je hebt heden een hele rits aan splinterpartijen. De opmerkelijkste: Sylvana Simons met BIJ1 en Caroline van de Plas met BBBMaar ook JA21, de groep Haga , VOLT, etc. En daarnaast ook nog eens een hele rij aan afgescheiden Kamerleden, waarvan de bekendste Pieter Omtzigt is.

Deze versplintering draagt zeker niet bij aan het de kwaliteit van onze wetgeving. Maar laten we eens een denkexperiment doen. Laten we eens voor waar aannemen,  dat versplintering nou eenmaal 'het nieuwe normaal' is, dan kan de vraag gesteld worden: welke splinterpartijen ontbreken nog in ons versplinterparlement?

Ik doe hier drie suggesties. 

De Partij van de Stilte

Stilte is een schaars goed geworden in Nederland. Lawaai is het nieuwe normaal' Toch is stilte broodnodig voor onze mentale gezondheid. En ook voor onze fysieke gezondheid. Zowel de Wereldraad voor Gezondheid, als onze eigen Raad van de Gezondheid wezen er recent op hoezeer de gehoorschade onder de bevolking is toegenomen. Tinnitus is bepaald niet enkel de (oor)ziekte van rockmuzikanten meer.

De Partij van de Poëzie

Parlement komt van het Franse Parler – Spreken. Een parlement behoort zich te kenmerken door het welluidend gebruik van het woord.  Die notie inzake het parlement moet nodig terug in Nederland. Denk daarbij eens aan Miss Gorman en haar Spoken Word tijdens de inauguratie van Joe Biden als president van de VS. Toen bloeide, na het dieptepunt van de bestorming van het Capitool, plots in Amerika de democratie weer op!   

'De lyriek is de moeder van de politiek' dichtte ooit Lucebert. De  allereerste taak van Partij van de Poëzie is dan ook om onze democratie weer lyrisch te maken. 

Mogelijke verkiezingsleuze van de Partij:  

Groots en meeslepend

wil ik kleinschalig zijn

Ware politiek is poëzie!

De Partij van de Creativiteit

Shakespeare laat Hamlet zeggen : “To be or not to be, that's the question!” Ik ben zo vrij die melancholicus te verbeteren : “To be CREATIVE or not to be , that's the question!” Politiek is er om problemen op te lossen. Een partij die opereert vanuit de kernwaarde van de mens: creativiteit, wordt node gemist.

Bovenstaande opsomming van mogelijke nieuwe partijen is niet uitputtend. Lezer(es), wees lyrisch, wees creatief!  Sticht uw eigen splinterpartij!

Meer over:

poezie, politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

Wakker Dier
Wakker Dier19 dec. 2022 - 8:27

Grappig dat de BBB in het rijtje splinters wordt gezet. Weliswaar is het een nieuwe partij, maar in de peilingen staan ze de laatste maanden op meer zetels dan gevestigde partijen als het CDA. De aankomende verkiezingen zullen wel uitmaking wie een splinter is, en wie een balk.

Kuifje3
Kuifje318 dec. 2022 - 23:33

Wat te denken van een partij voor de mensen die alle partijen niet meer zien zitten en niet gaan stemmen. De PvdMdaPnmzzengS. Die zou trouwens waarschijnlijk meteen de grootste worden.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr319 dec. 2022 - 12:11

Klopt, maar je hebt er verder niets aan.

a.doorgeest
a.doorgeest18 dec. 2022 - 23:09

2 Greendutch - Interessante en zeer precieze observatie van uw kant. 'k Heb daar zo mijn eigen ideeën over. Eind jaren '70, ook nog in de jaren '80 was de Borsten, Billen, Buik-club nogal in zwang. Vrouwen die kampten met overgewicht (en een gebrek aan zelfvertrouwen daardoor) konden op BBB-lessen terecht. Als ik naar Van der Plas kijk en haar bouw, zou het zomaar kunnen dat zij jarenlang op BBB is geweest. De afkorting is bij haar blijven hangen en heeft wellicht wortel geschoten in haar denken, en uiteindelijk is zij haar beweging of partij naar dit BBB-gebeuren gaan vernoemen. Da's een mogelijkheid. Maar misschien denkt zij wel: politiek is verleiding, de kiezer moet getrakteerd worden op iets dat hij graag wil zien. Dat verklaart wellicht haar lage decolletées en informele dracht. Wie veel heeft, mag er een tentoonstelling van maken. Lekker informeel en losjes en daardoor toch wervend. Verder kun je haar beweging natuurlijk niet echt serieus nemen, althans, ik niet...

1 Reactie
Johan vd V
Johan vd V19 dec. 2022 - 11:17

Deze reactie is verwijderd

Sonic2
Sonic218 dec. 2022 - 20:48

De discussie wordt omgekeerd gevoerd. Net als hier regelmatig als argument door "rechts" wordt ingezet dat "rechts" gelijk heeft, want ze zijn zogenaamd heel groot. Voor de rest wordt de discussies verkeerd gevoerd. Het zijn niet de splinterpartijen die het probleem zijn. Het zijn de grote partijen die veel te veel zetels krijgen en vaak ook zeer, zeer, zeer onterecht. Laat ik voor de rechts radicale woke types eerst maar met D66 en CDA beginnen. D66 is veel te groot en ik vind VOLT een sympathiek alternatief. Als je die 2 toch tegenover elkaar zetten, krijgt D66 teveel stemmen. En VOLT te weinig. Liever ook meer GL en PvdA stemmen i.p.v D66. CU en SGP vind ik vooral op niet ethische thema's meer christelijke partijen als het CDA. Het CDA heeft veel te veel stemmen. Zeker de CU te weinig. Al is dit een minder goed voorbeeld. Wilders krijgt met zijn 17 zetels veel te veel zetels. Wilders krijgt niets voor elkaar. En kan alleen maar schreeuwen. Geef die zetels maar aan BBB en JA21. Die vind ik minder erg. En vooral Eerdmans is ietwat redelijker. Als ik een allochtoon was zou ik Bij1 of DENK ook een kans geven. Ook als ik "woke" zou zijn. PvdA en Groenlinks hebben voor hun nu ook niet super veel voor elkaar gekregen. De splinters krijgen te weinig. Rechtse partijen altijd veel te veel. En ook partijen als D66. Die krijgen ook te veel.

6 Reacties
Kuifje3
Kuifje318 dec. 2022 - 23:37

@Sonicje zwamt weer alleen maar onzin. In de laatste peiling staat rechts inmiddels op een flinke meerderheid. Dat hebben ze in ieder geval wel al bereikt. Waarschijnlijk zijn alle twijfelaars door het voortdurende gescheld en gefoeter van figuren als klein klein Sonicje wel op rechts terecht gekomen.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 6:55

Pas maar op met je wensen Sonic. Als ze meer zetels en dus macht hebben komen ongetwijfeld de echte vd plas en eerdmans naar voren . Nu ze nog klein zijn moeten ze wel likken, als ze groter gegroeid zijn kunnen ze doen wat ze liefste doen: trappen. En daar ben jij dan (een beetje) verantwoordelijk voor.

Sonic2
Sonic219 dec. 2022 - 8:36

@ Kuifje Wat een kleuter reactie weer. En ook nog een sterk gelogen reactie, want voor een meerderheid heb je zelfs met uw foute soort rechts 6 a 7 partijen nodig. Niemand wilt bovendien met de PVV samenwerken. De andere kneuzen partijen op rechts. We zitten overigens met Rutte omdat normale mensen( dus niet rechts radicalen zoals u) geen Wilders of Baudet als premier willen. En laat me voor de rest met rust. Als u niets constructiefs kan verzinnen. Wat mij betreft valt er tussen ons geen discussie meer te voeren, omdat u elke dag weer bewijst dat er met u en uw soort geen discussie te voeren valt. @ Labou Dan komt er maar een rechts radicale regering. Met hun enorme meerderheid in de peilingen. Die er niet is. De Hond stelde zondag al( de Hond is overigens een rechtse peiler) dat mensen het vooral niet weten. Heel wat anders als de fake news die Kuifje loopt te verspreiden. Dan komt er maar een rechts radicale regering. Het zal zoals gebruikelijk een jaar of anderhalf duren. Het zal een puinhoop worden .Rechts radicalen zoals Kuifje zijn weer te onfatsoenlijk om dat te erkennen. Ik vind het verschrikkelijk, maar volgens mij is het de enige manier ook zo'n beetje om Nederland tot bezinning te brengen. Je zag trouwens in 2002 en 2012 dat als Nederland tot bezinning komt dat ze die leugenachtige PVV troep weg stemmen. De PvdA won in 2003 en 2012. Rechts Nederland is alleen groot omdat ze in de oppositie zitten. Hun leugens worden als ze regeren doorgeprikt.

Sonic2
Sonic219 dec. 2022 - 9:02

@ LaBou Ik had nog een belediging over het hoofd gezien. Ik ben absoluut 0.0 verantwoordelijk voor de opkomst van welk radicaal rechts dan ook. Je kunt beredeneren dat linkse politici met regering macht WEL schuldig zijn. Ik ben degene die het ultra rechts gevaar WEL op tijd heeft ingezien. En verklaar u voor de rest nader waarom ik daar verantwoordelijk voor zou moeten zijn. Net als Kuifje. PVV en Forum stemmers stemmen op die partijen om de hoge energie rekening en de inflatie. Om de immigratie. En om bezuinigingen in het sociale domein. Misschien denkt u dat ik Jeroen Dijsselbloem of Eric van der Burg ben maar ik ben hun niet. Ik denk eerder dat mensen zoals Kuifje mensen weg jaagt richting de VVD. Los van wat radicalen zit niemand op PVV of Forum propaganda te wachten. Dan komt er maar Wilders 1. Het is een "overwinning" zoals de Argentijnen in Qatar. Het zal "democratisch" zo horen. Het zal een "zege' van "rechts" zijn. Heel veel "rechtse" mensen zullen blij zijn met hun "zege" en "feest vieren". Het zijn zeges behaald op basis van leugens. Aan de macht geholpen door kiezers die 0.0 kennis van politiek hebben. Die zich laten meeslepen met onderbuik gezwam van Wilders. Het zal helemaal niets voorstellen. En dat moet je in de context plaatsen van 12 jaar Rutte. Wat ook een neppe "leider" is. Met slecht beleid. Aan de macht gebleven door liegen. Laat "rechts" maar "winnen". Door en door verrot is het. Ik zou me schamen als je zo moet "winnen" en je "gelijk"haalt

Kuifje3
Kuifje319 dec. 2022 - 9:32

@Sonicje: Wat een leugens weer. De Hond is van de PvdA. Dat is de partij waar jij laatst beweerde op te stemmen. Verder zie ik op opnieuw alleen maar gefoeter en gescheld bij figuur. Nooit inhoudelijk en altijd dezelfde domme riedel. Het taalgebruik inclusief de vele taal- en stijlfouten suggereren daarbij een bepaald niveau. Als voorbeeld: Google de vervoeging van het werkwoord “willen” eens en lees daarna je eigen bijdrage eens door. Die 6 of 7 partijen overigens kloppen, maar die gelden voor iedere combinatie. Zelfs als we tellen vanaf de bovenkant dan zouden de vijf grootste partijen nog maar net aan een meerderheid komen. Wat die rechtse regering betreft lijkt het mij zelfs erg goed voor ons land om eens een andere wind te laten waaien. Laat het maar klappen dan, maar de uitwassen van wat D66 ons land aandoet zouden misschien dan weg kunnen worden gewerkt. Het is niet goed voor een land als dezelfde club te lang regeert. Dat geldt net zo goed voor rechts. Met dat schelden, liegen en onfatsoenlijk wijzen overtuig je overigens niemand. Het maakt alleen de afkeer van jouw kwalijke soort (en dat heeft dan niets met je partijkeuze te maken) steeds groter.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 12:36

"Waarschijnlijk zijn alle twijfelaars door het voortdurende gescheld en gefoeter van figuren als klein klein Sonicje wel op rechts terecht gekomen." Schelden op kiezers heeft nog nooit een overwinning opgeleverd. Dankzij de 'deplorables'-opmerking van Hilary Clinton is Donald Trump aan de president geworden. De opmerking "Wie zijn die mensen" van Sigrid Kaag heeft weinig Baudet-stemmers overgehaald om op haar te stemmen. Schelden is een vorm van onmacht waarmee blijkt dat er inhoudelijk geen argumenten zijn om de tegenstander te willen overtuigen.

Greendutch
Greendutch18 dec. 2022 - 20:03

omdat vd Plas op de foto staat: iets raars vind ik zelf. tijdens debatten en politieke filmpjes valt me steeds weer op -hoewel ik normaal niet zo op kleding let- dat zij, in vergelijking met andere politica’s, altijd erg diepe decolletés, leggings, en wapperende vesten draagt en als zij actie voert een kinderketting met speelgoed eraan. wat zegt dit over de vrouw vd Plas? de partij? de partij ideologie? wat zegt dit over haar bewonderaars, fans en aanhang?

2 Reacties
Willem van der Decken
Willem van der Decken18 dec. 2022 - 20:42

Peter Kwint staat in de kamer te pronken met een shirt van de band Bad Brains, waarvan bekend is dat de leden er zeer homophobe opvattingen op na houden, en dat ook in songtexten uitten; ‘ Don't blow no bubbles (that's the way we can stop the AIDS) Don't blow no spikes Don't blow no fudge buns Ask Jah and he'll make the change’ Wat zegt dat over Kwint en zijn fans en aanhang?

Max_Konijn
Max_Konijn18 dec. 2022 - 21:24

@Greendutch Helemaal niets?

Andreas4
Andreas418 dec. 2022 - 20:00

Ik pleit voor een "partij van de wetenschap", met een flinke poot van sociale en psychische wetenschappen. En natuurlijk bedoel ik dan geen enge pseudo(wappie)wetenschap.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 12:37

Heb je dan niets aan D66?

Pietje Puk139
Pietje Puk13918 dec. 2022 - 15:32

"Politiek is er om problemen op te lossen." Daar zijn de meeste partijen in de kamer het niet mee eens. De politiek in Nederland bestaat uit 2 soorten politieke partijen. 1 Sociale partijen. 2 Liberale partijen. Dit zegt Wikipedia over de liberale partijen. Nachtwakersstaat Een nachtwakersstaat is een staat waar de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de burgers. De enige taak van de overheid is in beginsel het garanderen van de veiligheid van de inwoners door het zorgen voor politie en krijgsmacht. Daarnaast bestaat er een aantal wetten om de rechtsorde te handhaven. Het idee van een nachtwakersstaat wordt aangehangen door klassiek liberalen en minaristen. Dat betekent: Geen vaste baan Geen minimum loon Geen AOW Geen WAO Geen bijstand Geen sociale huurwoning Geen pensioenfondsen Geen ziekenfondsen Geen ziektewet Het gevolg van liberaal beleid is dat ondernemers met hun Producten, Prijzen en Personeel kunnen doen en laten waar ze zin in hebben. Maart 2021 stemde 74 % van de bevolking op een liberale partij

2 Reacties
LaBou
LaBou 18 dec. 2022 - 17:21

Wanneer ge je je eens écht verdiepen in wat liberalisme is? Want je roept hier maar wat.

Kuifje3
Kuifje318 dec. 2022 - 23:27

@Pietje: Ik ben toch erg benieuwd welke partijen jij denkt bij die 74% horen want volgens mij is er zelfs geen enkele partij die vindt wat jij hier allemaal noemt. Zelfs VVD66 niet. Liberale partijen zijn ook bijvoorbeeld Groen Links of FvD. Ik geloof dat deze twee partijen onderling bijna nergens op elkaar lijken. Sociale partijen (dat is iets anders dan socialistische partijen) zijn bijvoorbeeld BIJ1 en de PVV. Zie jij ergens overeenkomsten? Hebben wij liberaal beleid? Kom kom… De overheid is juist steeds repressiever geworden. Denk aan de corona maatregelen of aan de toeslagenaffaire. Daar was niets “liberaals” aan. Ook niet bepaald sociaal overigens.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal18 dec. 2022 - 13:06

Nog meer redenen om kiesdrempel in te voeren. Goed idee voor namen ? Partij vd Graai Partij vd Fake Partij vd Afwezig Partij vd Airmiles Partij vd Vrijheden Partij vd Arbeiders Partij vd JachtOpEigenTerrein

2 Reacties
Andreas4
Andreas418 dec. 2022 - 19:53

Er is natuurlijk al een kiesdrempel, dus ik neem aan dat je bedoelt dat de kiesdrempel verhoogd moet worden. Dat zou een goede zaak zijn.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 12:41

Een kiesdrempel lost helemaal niets op. Kijk maar naar onze zuiderburen. Het maakt het land echt niet beter bestuurbaar.

PGS
PGS18 dec. 2022 - 12:58

Splinterpartijen zijn van alle tijden. Heel veel partijen zijn klein begonnen als een splinterpartij die door goed werk uitgegroeit zijn tot een grotere partij. Versplintering zou slecht zijn voor de wetgeving. Doordat er juist een grote diversiteit is aan politieke partijen dus ook politieke inzichten komt dit juist ten goede aan de wetgeving. Maar nu heb je gewoon de kadaverdiscipline van partij-leden die gewoon maar meestemmen met wat de partijleider voorstelt. Of zij er nu mee eens zijn of niet. Was het niet zo dat elk parlementslid moest stemmen volgens het eigen geweten ?! Door alleen maar mee te stemmen volgens de partij-lijn, is dit gewoon minder gebalanseert. Een goede wetgeving hoort zorgvuldig in elkaar te worden gezet. En niet om de ego van partijleiders te strelen.

Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 11:45

Volt is geen splinterpartij.

2 Reacties
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 17:08

^Foutje van mij^ Was in de war met afsplitsingspartijen.

Wakker Dier
Wakker Dier19 dec. 2022 - 8:33

Dat hangt af van de definitie. Als je het aantal artikelen van Chris Aalberts over Volt ziet, zou je kunnen denken dat die splinter wel de potentie heeft om uit te groeien tot een balk.

Vervatte
Vervatte18 dec. 2022 - 9:05

Partij van de eenvoud. Die er naar streeft wet- en regelgeving eenvoudig te maken. Zodat iedereen binnen een kwartier zijn eigen belastingaangifte kan doen. Niet inhalen, bijgeven, toeslagje, drempeltje, virtueel inkomen, tegemoetkoming, subsidietje, rekeneenheid, bla bla bla.

2 Reacties
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 11:45

Het probleem is dat mensen uiteindelijk niet in simpele hokjes te stoppen zijn. Des te meer je de boel 'vereenvoudigd' des te groter de kans dat je mensen in de kou zet.

Gimli1955
Gimli195518 dec. 2022 - 12:19

@Volrin Eenvoud is iets anders dan simpel, en alsof nu geen mensen uitegelsoten worden. Door het zo gecompliceerd mogelijk te doen, is Ongekend Onrecht ontstaan. Door de gaswinning schade zo gecompliceerd mogelijk te maken, zijn de uitvoeringskosten 3x zo duur als de schade. Zo kan ik nog een reeks complicaties opnoemen, waardoor eenvoud te prefereren is boven wat de politiek nu bedenkt en kan ik Vervatte alleen een compliment geven over zijn eenvoudige idee. Of het simpel in te voeren is, dat weet ik niet. Begin met het afschaffen van het wantrouwen, waarbij de politiek er automatisch vanuit gaat dat de burger misbruik zal maken. Dat leidt tot bureaucratie, wat de kosten veel hoger laat oplopen dan de opbrengst. Gezien de marktwerking is dat juist contra productief. Alle hedendaagse oplossingen lossen echter niets op zodat er een kluwen van onoplosbaar beleid wordt uitgerold over de samenleving, met als apotheose de invoering van de controle maatschappij. Incluis eID en eMunt, waarmee direct veel meer repressieve maatregelen kunnen worden opgelegd, wat natuurlijk een vermogen gaat kosten. De overheid en hun invoering van ICT projecten zijn het bewijs. Met alle hedendaags beleid staan er een hele reeks burgers letterlijk in de kou, dus of je nu door de kat of de hond gebeten wordt, maakt geen zak uit

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 dec. 2022 - 8:44

Partij van het Gezond Verstand, eigen burgers belangen eerst??

6 Reacties
LaBou
LaBou 18 dec. 2022 - 10:04

Kort door de bocht: er zijn al diverse "eigen burgers eerst" partijen, met de vvd als koploper.

Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 10:53

Doomsdayshaman Als iedereen zo denkt en handelt dan heerst 'het recht van de sterkste'.

Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 11:46

Gezond verstand deed mensen denken dat Joden de pest veroorzaakten en je van de rand van de wereld kon afzeilen....

Sonic2
Sonic218 dec. 2022 - 15:04

De complete morele superioriteit van radicaal rechts ook. Dat ze zichzelf zien als gezond verstand. Het enige wat ze kunnen is intern ruzie maken en schelden. Rechts in welke vorm van ook staat absoluut niet gelijk aan gezond verstand.

Kuifje3
Kuifje318 dec. 2022 - 23:39

@Sonicje: Volgens mij ben juist jij degene die voortdurend aan het schelden is op deze site.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 12:47

"De complete morele superioriteit van radicaal rechts ook. Dat ze zichzelf zien als gezond verstand. Het enige wat ze kunnen is intern ruzie maken en schelden." Waarom klinkt hier toch een dedain van superioriteit uit om om laag te trappen naar anderen die een andere mening hebben. Ik lees alleen de zoveelste tirade. "Rechts in welke vorm van ook staat absoluut niet gelijk aan gezond verstand." Apart dat jij bepaalde eigenschappen aan een deel van de bevolking kan hechten op basis van hun stemvoorkeur. En dat lijkt nergens op gebaseerd te zijn ook. Als we het over de term gezond verstand hebben, dan zouden dat stemmers van alle pluimage kunnen zijn.

Ejoth
Ejoth18 dec. 2022 - 7:37

Sommige splinterpartijen zijn wel flink gestegen in de peilingen. Er is dus wel een markt voor als je de juiste speerpunten uit de politiek pakt. De huidige partijen zien het met lede ogen aan.

pahan
pahan18 dec. 2022 - 6:47

De Partij voor de Stilte; ik zou zeer geïnteresseerd zijn in het programma. Als ik een partij op zou richten zou het de Boeit me Niet Partij zijn. Het boeit me niet genoeg om het ook daadwerkelijk te doen, maar het zou beantwoorden van Kamervragen wel een stuk overzichtelijker maken. Verder, ik denk dat de bulk van het politieke werk gewoon gedaan moet worden. Het land moet bestuurd worden, en de weg vooruit moet geschetst. Laat de grotere partijen dat verzorgen. De splinterpartijen kunnen belangrijk zijn om andere aandachtsgebieden scherp te houden. Iemand moet zich ook druk maken om egels en bladblazers, en dergelijke details verdwijnen snel uit zicht als je alleen maar op hoofdlijnen aan het sturen bent. Dat zou dan wel terug moeten komen in de spreektijd en interruptie mogelijkheden. Die drempel zou je best op mogen werpen, wat mij betreft.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 10:55

pahan Dat is de ideale partij, want daar hoef je niets voor te doen. Daar hoef je zelfs niet eens een partij voor op te richten!

Pater
Pater18 dec. 2022 - 1:43

Kneepkens, was dat niet die man van die Rotterdamse splinterpartij?

2 Reacties
Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 10:57

Pater Ja, en?

Gimli1955
Gimli195518 dec. 2022 - 12:20

@Zandb Dat komt dan wat hypocriet en tegenstrijdig over, als het waar is wat Pater stelt.

a.doorgeest
a.doorgeest18 dec. 2022 - 0:38

Wederom een vrolijk artikel van dhr. Kneepkens, maar een aantal aanvullingen is wel op zijn plaats. Allereerst gaat het met de versplintering in de Tweede Kamer eindelijk de goede kant op. Thorbecke - de oude en de wijste op staatkundig gebied - vond dat parlementsleden in ons land zonder last of ruggenspraak zouden moeten opereren; het idee van éénmansfracties - radicaal onafhankelijk - maakte dus al deel uit van diens denken. Thans hebben wij eindelijk zegge en schrijven 20 partijen rondlopen in onze Tweede Kamer; een aardig beginnetje, maar we zijn er nog lang niet. De Nederlandsche volksaard kennende kunnen we nog héél wat afsplitsingen tegemoet zien. Nederlanders zijn dusdanig individualistisch en eigengereid en bovendien bovenmatig overtuigd van hun eigen gelijk, dat splitsing na splitsing op splitsing zullen volgen. Iedereen begint hier zijn eigen parochie, dus ook in de politiek. Rond 2070 hebben we dan de 150 onafhankelijke fracties waar Thorbecke al van droomde. Kneepkens meent dat dit slecht is voor de kwaliteit van onze wetgeving. Ben ik niet met hem eens: meer wetten leiden tot meer burocratie, en bovendien wordt hier nooit één wet gehandhaafd. Het parlement dient dus vooral de regering te controleren. Daartoe dient ieder parlementariër dan wel met een leugendetector te worden uitgerust - zou in het basispakket van een TK-lid moeten zitten. En Lucebert citeren, kan dat nog wel ? Diens regel over lyriek en politiek leest lekker, maar is ie ook waar ?

2 Reacties
Volrin
Volrin18 dec. 2022 - 11:48

"Thorbecke - de wijste op staatkundig gebied" Waar baseer je dat op? "vond dat parlementsleden in ons land zonder last of ruggenspraak zouden moeten opereren;" Hij echt niet de eerste noch enigste die dat vond.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 dec. 2022 - 13:00

Thorbecke, die gedurende zijn studie in Duitsland nogal onder invloed stond van ''Sachherren,'' ondervond in Nederland wantrouwen vanuit conservatieve (christelijke) hoek waarbij hem ''Spinozistische gedachten'' werden toegedicht. Hij wilde dus zoiets als een herensociëteit waarbij de leden zich baseerden op hun individuele intellectuele merites. Lachwekkend om dit als leidraad te zien voor een kamer van volksvertegenwoordigers in de toekomst.

toentomatentomaten
toentomatentomaten17 dec. 2022 - 22:19

Partij voor de sportvisserij! Een gat in de markt want er zijn ongeveer 700.000 georganiseerde sportvissers in ons land, moet goed zijn voor minimaal tien zetels…

Gert Simons
Gert Simons17 dec. 2022 - 21:07

Splinterpartijen zijn volgens mij partijen die uit bestaande voortkomen en zeer klein zijn of zullen zijn volgens de peilingen. Dat geldt voor Denk (vanuit de PvdA), BIJ1 (daar weer vanuit), FvD (volgens de peilingen), van Haga (voortkomend uit FvD, maar zeker niet voor JA21 (ondanks haar afsplitsen groot in de peilingen), en helemaal niet de BBB.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 10:59

Gert Maar om (figuurlijk) met een flink stuk hout rake klappen te kunnen slaan, moet je als 'splinter' beginnen. Toch?

Ontheemde
Ontheemde17 dec. 2022 - 21:02

Begin maar eens met een linkse partij want die hebben we niet.

2 Reacties
Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 11:01

Ontheemde Wat houdt u tegen? Of bent zo'n 'links' iemand, die vindt dat anderen het maar moeten opknappen, terwijl u vanuit de gemakkelijke stoel kritiek heeft op alles en iedereen?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 12:50

"Of bent zo'n 'links' iemand, die vindt dat anderen het maar moeten opknappen, terwijl u vanuit de gemakkelijke stoel kritiek heeft op alles en iedereen?" Het antwoord zal vast zijn dat de staat daarvoor moet zorgen (want links).