Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steun voor verbod onverdoofd ritueel slachten kalft af

  •  
09-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_ritueleslacht_RoelWijnants_300
Achterban politieke partijen roert zich. VVD Noord-Holland voegt zich bij verzet
De steun voor het wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden neemt in rap tempo af. Dinsdag voegde ook de VVD-fractie van de Provinciale Staten in Noord-Holland zich bij het verzet. Die wil dat de politiek zich eerst richt op de misstanden in de industriële slacht. Daar wordt volgens de fractie veel meer leed veroorzaakt dan tijdens het slachtproces in de rituele slacht. De Partij voor de Dieren wil een verbod, omdat de rituele slacht de dieren extra pijn zou bezorgen, zo meldt de Volkskrant donderdag.
“Dit onderwerp is te groot en te beladen om daarin geen positie in te nemen”, zegt Cees Loggen, voorzitter van de VVD-fractie in Noord-Holland, in de Volkskrant. Het raakt aan zowel de religieuze vrijheid als aan de keuzevrijheid van het individu. Bovendien vindt zijn fractie dat met twee maten wordt gemeten.
Op grond van wetenschappelijke rapporten rekent Loggen voor dat het bij ongeveer 10 procent van de bedwelmingen in de vleesindustrie mis gaat.
Deze 10 procent staat alleen al in Nederland gelijk aan 20 miljoen dieren en is daarmee vele malen groter dan het aantal dieren dat door onbedwelmde slacht wordt gedood. Waarom dan slechts ingrijpen bij de rituele sector?”
Het partijcongres van D66 sprak zich in mei uit tegen een algeheel verbod. Ook bij een deel van de GroenLinks-achterban heerst het gevoel dat een verbod disproportioneel is. De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad is verdeeld, evenals die van de PvdA in de hoofdstad en elders in het land.
De Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 schaarden zich dit voorjaar achter de PvdD. Met ook de steun van SP, PVV en GroenLinks is er een ruime Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel. Op 16 juni houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de rituele slacht, aldus de Volkskrant.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

hanso2
hanso29 jun. 2011 - 8:40

Kijken of Wilders Dion Graus kan terugfluiten. De oppositie in de Knesseth was massief te noemen, en het is aannemelijk dat het standpunt van Graus, mits gesteund door de Wilders een forse financiële aderlating voor Wilders zal betekenen. Joodse sponsors zullen niet geamuseerd zijn. Kijken of de PVV weer een pirouette kan maken.

Michiel Online
Michiel Online9 jun. 2011 - 8:40

"Die wil dat de politiek zich eerst richt op de misstanden in de industriële slacht. Daar wordt volgens de fractie veel meer leed veroorzaakt dan tijdens het slachtproces in de rituele slacht." Dat niet alleen, het lijden in megastallen is honderden malen erger. Dieren HOREN gewoon buiten.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 8:40

Het is toch niet te geloven. Dieren onverdoofd de kop afsnijden moeten we niet willen in het Westerse Nederland van de 21e eeuw. Religie vind ik geen vrijbrief om álles te mogen doen. Ook religie mag van mij getoetst worden aan morele waarden. Wat mij betreft wordt de hele bioindustrie in één keer hervormd, maar je moet ergens beginnen. Als dat kan door onverdoofd doodmaken uit te bannen, prima.

1 Reactie
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 8:40

" Wat mij betreft wordt de hele bioindustrie in één keer hervormd, maar je moet ergens beginnen " Maar wel wrang dat er niet een begin is van initiatief om het massale mishandelen van dieren aan te pakken, juist in die Christelijke regio's waar pluimvee en varkens met tientallen miljoenen simultaan worden gemarteld. Een varken dat nog niet een stap kan lopen, zijn leven lang, zich niet kan draaien, dat goedvinden, daartegen geen actie ondernemen, daarvan volop profiteren middels de lage en zwaar gesubsidieerde vleesprijzen, dat vind ik behoorlijk hypocriet. Het zal mij worst zijn of het om religieuze gronden is, feit is dat de Bijbel massale dierenmishandeling gewoon goedkeurt, en dat het daarom ook mag van de Katholieke varkenshouders en protestantse pluimveehouders.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 8:40

Het is maar goed dat de VVD in Noord-Holland niets te vertellen heeft in de Tweede Kamer. Wat een slapjanussen: "...eerst ergens anders op richten...". Nee! Problemen los je op, keuzes maak je. Typische afleiding om te wijzen op zaken die ook opgelost moeten worden om vervolgens geen keuze te hoeven maken. Dat doen ze maar bij links. Dierenmishandeling is geen religieuze vrijheid. Als je dat goedkeurt, keur je ook het mishandelen van mensen op religieuze gronden goed.

1 Reactie
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 8:40

" Dierenmishandeling is geen religieuze vrijheid. Als je dat goedkeurt, keur je ook het mishandelen van mensen op religieuze gronden goed. " Dat moet je dan toch eens uitleggen, jij bent van mening dat het een typisch Joodse en Islamitische eigenschap is om het mishandelen van mensen op religieuze gronden goed te keuren? Ik bespeur hier toch enig afglijden.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 8:40

Vrijheid van religie eindigt waar dierenleed begint.

1 Reactie
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 8:40

" Vrijheid van religie eindigt waar dierenleed begint. " Dat betekent dat de Bijbelse goedkeuring om dieren als minderwaardig te beschouwen geen excuus meer mag zijn om de bio-industrie goed te keuren? Of geldt jouw uitspraak alleen voor Joden en Moslims?

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2011 - 8:40

Wat een slap verhaal van die VVD 'er. Omdat de "gewone slacht" veel grootschaliger is en best zielig, moeten we het onverdoofd dood martelen ook maar toestaan. Die man heeft zeker het videootje van die fijne halal slachterijen in Indonesië niet gezien ? Kots en kotsziekmakende beelden.

2 Reacties
eeweew
eeweew9 jun. 2011 - 8:40

Het klopt ook dat deze mensen niet handelen volgens de officiele richtlijnen, en daarom veel leed veroorzaken.

Tealc2
Tealc29 jun. 2011 - 8:40

----Die man heeft zeker het videootje van die fijne halal slachterijen in Indonesië niet gezien ? Kots en kotsziekmakende beelden.----- Wat heeft Nederland te maken met wat in Indonesië gebeurd???

Meta Foor
Meta Foor9 jun. 2011 - 8:40

was dat niet een joods-bijbelse spreuk: wat ge niet doet voor uzelve, doe dat ook n ander niet ?

1 Reactie
hanso2
hanso29 jun. 2011 - 8:40

ik geloof niet dat daarmee dieren werden bedoeld.