Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steun voor extreemrechts breekt NSC op: kiezers rennen weg bij Omtzigt

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5828 keer bekeken
  •  
omtzigt

Veel kiezers die in november een stem uitbrachten op een van de partijen die nu een ultrarechtse coalitie vormen, bleven donderdag thuis bij de Europese verkiezingen. Met name NSC-stemmers konden het niet opbrengen om de gang naar het stembureau te maken, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS.

De reden laat zich raden. Voor de Tweede Kamerverkiezingen gaf Pieter Omtzigt hoog op van het belang van de rechtsstaat. Om die reden zag hij een coalitie met de PVV niet zitten, zei hij. Nog op de verkiezingsavond draaide hij als een blad aan de boom en zette hij de deur naar samenwerking met de antirechtsstatelijke PVV open.

Donderdagavond erkende Omtzigt dat de deelname aan het kabinet Wilders I “ook een reden kan zijn” waarom de kiezers zijn partij nu alweer zo massaal in de steek laten. Hij probeerde de uitslag ook op een andere manier te verklaren: “Wij hebben nog niet kunnen laten zien wat wij in Brussel kunnen. Dus het is heel normaal dat je de eerste keer niet een hele grote score haalt.”

Van de kiezers die in november op NSC stemden, deed slechts 13 procent dat donderdag opnieuw. Omtzigt verloor aan alle partijen, maar vooral aan de partij waar hij en zijn Europese lijsttrekker Dirk Gotink jarenlang aan verbonden waren: het CDA.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.