Joop

Steun families Nederlandse Syriëgangers

  •  
10-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lego300_01.jpg
Coördinator Terrorismebestrijding wil onafhankelijk steunpunt begin volgend jaar openen
Veel families van (potentiële) Syriëgangers hebben dringend behoefte aan goede begeleiding. Hulpverleners hebben nu vaak onvoldoende klik met de doelgroep. Er zijn naar schatting zo’n 160 mensen vanuit Nederland naar Syrië afgereisd, vaak tegen de zin van hun families. De meeste van hen sluiten zich aan bij IS.
Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal. Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp.
Sahla, die werkzaam is in Den Haag, wordt vaak benaderd door radeloze ouders uit andere steden die in grote onzekerheid verkeren over het lot van hun kind dat naar oorlogsgebied is vertrokken. Sahla merkt op dat ouders ook bij moskeeën vaak geen luisterend oor vinden. Die houden zich stil uit angst voor een stigma.
De hulpverleners díe er zijn, kunnen vaak niet goed communiceren met de families.
Er wordt geklaagd over gebrek aan kwaliteit, over te weinig inlevingsvermogen. Er is geen klik met de doelgroep.
Twintig Nederlandse jihadisten omgekomen
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vrijdagavond in talkshow Pauw dat er twintig gevallen zijn bevestigd van omgekomen Nederlandse jihadisten. Maar niet iedereen die is vertrokken is bekend bij de AIVD. Er zijn naar schatting 160 Nederlandse strijders naar Syrië afgereisd en er komen er maandelijks zo’n tien bij, aldus Plasterk.
Cc-foto: dan pope

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

WilWortel
WilWortel10 nov. 2014 - 12:12

Sorry maar sinds wanneer gaan we families van seriemoordenaars en verkrachters op maat gemaakt begeleiden? :-/

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 12:12

Na terugkeer als VN-militair met als ervaring een gijzeling, twee doden en meer ellende kon ik het allemaal lekker zelf uitzoeken. Nu wordt er een onafhankelijk steunpunt opgezet. Tijden veranderen zal ik maar zeggen.

2 Reacties
lembeck
lembeck10 nov. 2014 - 12:12

Herrie, gelukkig veranderen de dingen naarmate de tijd verstrijkt. Kennelijk leert met toch van het verleden, al gaat het niet snel. Ik vind het triest dat mensen zoals jij die hulp nooit kregen, maar ben tegelijk ook blij dat er voor deze gezinnen nu hulp beschikbaar is. Je zal opeens maar je kind kwijt zijn. Moet je toch niet aan denken...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 nov. 2014 - 12:12

Srebrenica ?!

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 12:12

Vreemd, wel een steunpunt eisen omdat er onzekerheid is over het lot van hun kinderen. Maar zich niet afvragen waarom hun kinderen de gewapende strijd aangaan, samen met beestachtige terroristen, tegen christenen, Koerden etc.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg210 nov. 2014 - 12:12

"Maar zich niet afvragen waarom hun kinderen de gewapende strijd aangaan" Kennelijk heb je die ouders niet gezien en gehoord, terwijl ze toch om de haverklap wanhopig in de media verschijnen. Ze vragen zich niet anders af dan dat maar ze kunnen er met hun verstand niet bij.

Praapje
Praapje10 nov. 2014 - 12:12

Een cursusje Opvoedkunde lijkt mij toch meer zoden aan de dijk zetten.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg210 nov. 2014 - 12:12

En jij denkt dat zo'n cursus succes heeft? En ook nog eens achteraf? Dat je dan volledig grip hebt op je kinderen en dat ze niet op een gegeven moment hun eigen weg zoeken als de hormonen beginnen te gieren? Als ik zo hoor en lees wat die ouders allemaal doen om hun kinderen tegen te houden (bij de politie langsgaan, contact met de AIVD opnemen, het paspoort van de kinderen in laten trekken), gaat het om wanhopige en zeer betrokken ouders die machteloos staan. En in hun machteloosheid soms zelfs achter hun kinderen aan reizen of mensen inhuren om ze terug te halen. Dan is het toch niet zo gek om die ouders wat professionele hulp te bieden. Om de kans dat ze niet vertrekken te vergroten, als ze nog hier zijn. En als de kinderen terugkeren om te voorkomen dat het hier ook nog eens gierend uit de klauw gaat lopen met ze. Het is niet voor niets dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid voor zo'n steunpunt is. Om een jihadist (of hij nog moet vertrekken of terug is gekeerd) 24/7 echt in de gaten te houden vergt de inzet van 20 mensen. Die veranderen niets aan de situatie maar houden de boel alleen nauwlettend in de gaten. Dan is het toch niet zo gek om te kijken of je iets kunt doen om het gevaar te verkleinen? En als dat ook het belang van de ouders is, kun je maar het beste proberen om hen te ondersteunen omdat dat een mogelijkheid is om die jihadisten misschien nog te bereiken en op andere gedachten te brengen. Je zou dat een cursusje opvoedkunde kunnen noemen, al geef je daarmee aan de problematiek nogal te onderschatten.