Joop

Stervoetballer: media jagen racisme aan

  •    •  
10-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23100213202_5f43157c1f_z
Racisme is nooit ver weg in of rond engelse voetbalstadions, maar deze week was het zo extreem dat de zwarte Manchester City-spits Raheem Sterling zich uitsprak op zijn Instagram-account. Directe aanleiding waren een aantal gevallen van racisme rondom wedstrijden. Bij Tottenham Hotspur, dat tegen Arsenal speelde, gooide een toeschouwer een bananenschil op het veld naar Arsenal-speler Pierre-Emerick Aubameyang. Sterling zelf kreeg grove verwensingen naar zijn hoofd toen zijn club op bezoek ging bij Chelsea. De dader werd na de wedstrijd weggeleid door stewards, voor zover bekend is er niemand gearresteerd. In hetzelfde weekend kreeg een speler van Motherwell, Christian Mbulu, racistische woorden naar zijn hoofd. Hier werden wel twee mensen opgepakt.
Sterling dicht de media een belangrijke rol toe bij de verspreiding van racisme binnen het voetbal, omdat er met selectieve verontwaardiging wordt bericht over zwarte spelers, schrijft hij. Zo geeft hij het voorbeeld van twee jonge spelers, de ene zwart, de andere wit, die allebei een duur huis kochten voor hun moeders. Waar over de witte speler terughoudend werd geschreven, werd de grote aankoop de zwarte speler verweten:
Een bericht gedeeld door Raheem Sterling x ???? (@sterling7) op 9 Dec 2018 om 1:54 (PST)
Engeland is helaas niet het enige land waar dit soort dingen plaats vinden, zoals uit dit voorbeeld blijkt over Memphis Depay, een van de beste voetballers van Nederland. Deze keer gaat het over een door Depay gemaakte rapvideo, voorheen over zijn kledingstijl. Deze twitteraar viel het ook op:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Appi Mohamud
Appi Mohamud10 dec. 2018 - 19:14

Volgens mij is dit niet iets nieuws maar kwam altijd op deze form voor in de media, vraag uzelf is af. Als een gekleurd persoon iets doet of het nou sport is muziek of poletiek, waarom word er altijd de vergelijking getrokken met de prestatie van niet gekleurde personen? "De eerste zwarte president" is zo een voorbeeld ervan, alsof er nog nooit een ander "zwarte president" is geweest zelf in dat content. En dan word er vergelijking getrokken met zijn voorgangers zelfs diegenen die zijn voorouders als slaven hielden tijdens hun presidentschap, en dan beweren dat hij het niet zo goed heeft gedaan als hun. Dat terwijl Obama al een flinke voorsprong had op de oudere presidenten zoals nooit een slaaf gehad. Waarom kunnen we Obama presidentschap niet vergelijken met Nelson Mandela presidentschap? Bijde leiders die een land mochten leiden wat uit een extreem racisme kater aan het afstappen zijn.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren10 dec. 2018 - 19:03

Rassenhaat is de persoonlijke schuld van de racistische mensen zelf, schuif daarom de schuld zeker niet af op kranten, radio, televisie of internet.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 dec. 2018 - 23:03

Wat ik wel op kranten etc wil schuiven is dat zij hun oren laten hangen naar hun klanten. Mooi die strengheid van Frans, vooral richting mensen die racisme in media signaleren. Wat vindd je van de constarering van de columnist en vind je dat kranten zichzelf op dergelijke praktijken moeten controleren? dat is toch simpelweg feiten vaststellen?

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker10 dec. 2018 - 17:14

Het kan aan mij liggen maar wat heeft kritiek op de hoed of het rappen met een sigaar van Memphis te maken met racisme?

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud10 dec. 2018 - 19:02

Bekijk het zo: als het Snijder was had hij meteen een hit en een nieuwe kledinglijn volgens de zelfde kranten, het is geen racisme maar werkt het wel in de hand, je schept namelijk een beeld dat een donker persoon nooit iets goed kan ondanks dat ze precies het zelfde doen als een lichte persoon.

Darth Batman
Darth Batman11 dec. 2018 - 12:38

@Appi Hier een foto van de hoed (en outfit) https://defrysk.files.wordpress.com/2015/11/depay.jpg Hij ziet eruit als een personage uit Harry Potter die zich probeert voor te doen als een dreuzel (niet tovenaar) Ook Sneijder lach je uit als hij er zo bij loopt. Net zoals Sneijder bekritiseert en bespot werd toen hij rondreed in een hummer. En net zoals C. Ronaldo werd bekritiseerd toen hij na de rust met een ander kapsel op het veld kwam.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker11 dec. 2018 - 17:13

Beste Appi Mohamud, Memphis kan wel iets doen. Hij kan heel goed voetballen en krijgt daarvoor de complimenten en waardering. Kleding, hoeden en rapmuziek is een kwestie van smaak en iemands waardering daarvoor of niet, zegt niets anders dan die waardering of niet daarvoor. Ik vond die hoed, net zoals Darth Batman, belachelijk. Zeker gecombineerd met die sjaal. Dan maakt het niet wie dat ding op heeft. Zo vind ik ook de hele 'hoedjestraditie' met prinsjesdag belachelijk. Mag dat dat ook niet? Als je daar overal 'racisme' van maakt, Dan is een gesprek en het geven van je mening of oordeel onmogelijk. Dan mag ik ook niet zeggen dat Memphis soms waardeloos speelt en dat ik me dan aan hem erger.

Karingin
Karingin10 dec. 2018 - 17:04

Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. In NL gebeurt het op allerlei manieren ook. Kijk hoe er met Sylvana Simons wordt omgegaan en vergelijk dat met "dobberneger" Nanninga. Die laatste heeft echt hele heftige dingen geroepen, maar dat wordt afgedaan als grappig en verfrissend, want lekker niet policor. Simons krijgt bij elke uitspraak juist enorm kritische vragen en vervolgens van het trollenleger een berg racistische haatbagger over zich heen.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud10 dec. 2018 - 19:04

Ik moest eigenlijk denken aan het oprichten van DENK en de PVV, de een werd gefraimed als "allochtonen partij" terwijl de ander werd genoemd "revolutie van de bezorgde burger".

Peterrr2
Peterrr210 dec. 2018 - 22:18

Appi, door wie werd de PVV 'revolutie van de bezorgde burger' genoemd. Dit is nieuw voor mij. Volgens mij is de PVV vanaf het begin weggezet als extreem rechts. Ik ben zwaar anti PVV, maar heb er moeite mee als mensen zomaar wat roepen dat niet klopt.