Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stervend kind door kinderbescherming bij ouders in azc weggehaald

  •  
18-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
8735429370_e6cd83646a_z
De kinderbescherming heeft een ongeneeslijk en terminaal ziek kind uit het asielzoekerscentrum in Emmen gehaald. Hij is van zijn ouders gescheiden en is op een geheime locatie ondergebracht.
Advocate Joancy Breeveld heeft namens de ouders van de 10-jarige Amir een rechtszaak tegen de uithuisplaatsing aangespannen. ‘Hij is vorige week zonder waarschuwing vooraf bij de ouders weggehaald’, aldus Breeveld. ‘Dat zou in het belang van het kind zijn. Maar dat is beslist niet zo. Zijn ouders zorgen, met hulp van thuiszorg, al heel lang voor hem. Juist nu hij uitbehandeld is, is het belangrijk dat hij in de vertrouwde omgeving is, bij zijn familie.’
Amir is verstandelijk gehandicapt en heeft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Hij verbleef al jaren samen met zijn familie in het asielzoekerscentrum in Emmen. De locatie waar hij nu verblijft wordt strikt geheim gehouden door Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Een woordvoerster bevestigt dat er een melding is gedaan bij de kinderbescherming aangaande Amir, maar kan wegens privacyoverwegingen niet meer zeggen.
Joancy Breeveld vermoedt dat de kinderbescherming door de huisarts ingeschakeld is omdat de ouders overbelast zouden zijn en de huisvesting in een asielzoekerscentrum niet geschikt zou zijn om de jongen te verzorgen. De advocate denkt dat er sprake is van een misverstand, omdat de ouders (te) vaak een beroep deden op de huisarts. ‘De ouders wilden een andere huisarts zoeken. Dat ging moeilijker dan verwacht. Ondertussen was Veilig Thuis ingeschakeld. Die hebben de kinderbescherming gevraagd om een spoeduithuisplaatsing. Dat is na een summier onderzoek toegewezen.’
De advocate vindt het inhumaan om Amir weg te halen bij zijn ouders, helemaal omdat hij nog maar een paar maanden te leven heeft:
"De instelling waar hij naar toe is gebracht, heeft misschien modernere hulpmiddelen. Maar een verpleeghuis kan niet bieden wat de ouders kunnen bieden: warmte en herkenning. De ouders weten heel goed hoe ze hun zoon moeten verzorgen. Dat doen ze al jaren. De vader masseert hem en staat ‘s nachts op om hem vast te houden als hij het benauwd heeft."
Woensdag zal er een besloten zitting zijn waarin de rechtszaak van de ouders van Amir tegen de kinderbescherming wordt behandeld.
Foto: cc  Eugene Kim

Meer over:

jeugdzorg, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.