Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Sterph!

  •  
30-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_belediging2.jpg
Ik weet natuurlijk ook best wat ik losmaak als ik me op mijn weblog ‘verplaats’ in de rol van een verdachte pedofiel of een moordenaar. Kom maar op
Ik schrijf sinds 2002 als rechtbankverslaggever over de misdaad. In die tijd heb ik duizenden verdachten voorbij zien komen. Jong, oud. Begaafd, zwakbegaafd. Normaal, gestoord. Gevaarlijk, onschuldig. Drieduizend rechtszaken. Drieduizend verhalen. Die verhalen hebben mij geleerd dat daders soms helemaal niet zulke vervelende mensen zijn.
Dat ze meestal een reden hebben om te doen wat ze doen en dat die reden soms best te begrijpen valt. Door mij. Door justitie. Door de rechtbank. En zelfs door slachtoffers en nabestaanden.
En begrip is niet hetzelfde als goedkeuring.
Er zijn mensen die mij inmiddels volstrekt wereldvreemd vinden. Dat kan.
Ik zit bijna dagelijks ’tussen’ de criminelen en met enige regelmaat tussen slachtoffers. Soms nabestaanden. Ik hoor hun verhalen. En dat kleurt je beeld. De wereld is niet zo zwart-wit als we soms zo graag zouden willen geloven.  Een moordenaar niet altijd gestoord. Een slachtoffer niet altijd zo onschuldig.
Dat verhaal probeer ik door te geven. In de krant. Op de radio. Op mijn weblog en steeds vaker via #twitcourt ( @chrisklomp ) op Twitter. Ik weet dat mijn verhalen niet voor iedereen prettig zijn. Het is meer dan eens confronterend. Omdat de werkelijkheid soms vreselijk rauw is en omdat ik het regelmatig bewust zo breng dat discussie bijna een garantie is.
Ik weet natuurlijk ook best wat ik losmaak als ik me op mijn weblog ‘verplaats’ in de rol van een verdachte pedofiel of een moordenaar. Ik roep dat over mezelf af door er zo nadrukkelijk aandacht voor te vragen.
Maar dat is prima. Laat maar komen. De knuppel brengt discussie. Een volwassen discussie kennis. En kennis soms nuance. Bovendien kan ik die kritiek wel hebben.
Dat wil niet zeggen dat ik niet vind dat er ergens een grens is.
Zoals ik ook vind dat het niet aan mij is om definitief te bepalen waar die grens precies ligt. Dat horen anderen te doen. In een gezonde rechtsstaat.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Pjotrs
Pjotrs30 jul. 2010 - 16:57

"Ik roep dat over mezelf af door er zo nadrukkelijk aandacht voor te vragen." Precies. Als je de knuppel in het hoenderhok gooit weet je wat je kunt verwachten. Dan moet je niet schrikken als er wat kippetjes vals beginnen te kakelen. Vooral kippetjes die allergisch zijn voor nuance en doodsbenauwd zijn dat hun wereldbeeld ineen zal storten. Dat je hen uit hun evenwicht brengt (of aan het schuimbekken) kan ook een bron van genoegen zijn. Uiteraard naast het primaire doel: de discussies tussen mensen die de nuance niet schuwen.

karuna2
karuna230 jul. 2010 - 16:57

Leuk stuk. Ook ik liep aan tegen negatieve reacties op mijn poging iets uit te leggen over de dader. Ik was daar eerlijk gezegd in eerste instantie verbaasd over. Alsof ik iets 'goedpraatte'. Ik dacht, hoe kom je erbij? Naderhand realiseerde ik me dat ik, mogelijk vanuit beroepsdeformatie, vergeten was iets op te schrijven wat ik als absoluut vanzelfsprekend zie. Namelijk, dat eenieder natúúrlijk, altijd, maar dan ook altijd verantwoordelijk is en blijft voor zijn daden. Wat je ook beleefd hebt, je blijft altijd verantwoordelijk. Dat is dan hopelijk duidelijk, maar dan? Wat doe je dan met de persoon? Die heeft een gruwelijke daad gedaan, waar ook ik heel boos over wordt en allerlei zeer onvriendelijke gedachten over heb. Maar dan? Er zijn mensen die het laten bij de veroordeling, vinden dat zo iemand eigenlijk nooit meer vrij mag komen en klaar. Best, dat mag je vinden en denken. Er is ook nog een andere mogelijkheid. Je kan je afvragen: "Hoe kan dit". Die vraag proberen te beantwoorden levert wel een probleem op. Want: "Als je denkt en voelt dat de dader iets absoluut vreselijks gedaan heeft, kan je dan nog de 'hoe kan dit' vraag gaan proberen te beantwoorden?" Dat kan dus wel. Hoe? Door de persoon en de daad niet gelijk te stellen. De persoon is niet zijn daad en de daad bepaalt de persoon zeker niet volledig. Zo gezien ontstaat er naast de afkeuring en negatieve gevoelens 'ruimte' om op zoek te gaan naar een mogelijk antwoord op de 'hoe kan dit' vraag. Een antwoord gaat er echter nooit ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor de daad verschuift van de dader naar iets anders. Er komen hooguit factoren of redenen naar voren die maken dat je als het ware 'kan volgen' wat er gebeurd kan zijn, zónder dat er ooit getornd wordt aan wie er verantwoordelijk is. Wat een antwoord echter wel regelmatig met je kan doen is dat, alhoewel de daad gruwelijk blijft, de persoon veel menselijker blijkt te zijn dan zijn daad suggereert. Niks meer, maar zeker óók niks minder.

JoopSchouten
JoopSchouten30 jul. 2010 - 16:57

Ik snap je punt Chris. Alle mensen hebben hun eigen verhaal. Een verhaal dat ook verteld moet worden wil je 'iets' van een situatie begrijpen. Jij kent de rauwe werkelijkheid. Jouw knuppel zou je ook een maatschappelijk Spiegel kunnen noemen. Sommigen geloven niet wat ze weerspiegeld zien. Jouw verhalen zijn een belangrijk geschiedkundige verslagen naar mijn idee. Je lijkt wel op Ed van der Elsken. Maar dan met woorden. Bedankt. : )

vanessa2
vanessa230 jul. 2010 - 16:57

Lieve Klomp, je maakt heel weinig los hier. Het is niet zo lang geleden dat iedereen zo dacht als jij, alleen is Europa overstroomd door reactionaire malloten die mensen tientallen jaren willen opsluiten om hun eigen angstgevoelens te onderdrukken.

1 Reactie
PietPaaltjes
PietPaaltjes30 jul. 2010 - 16:57

Als "harder" straffen niet helpt en , zoals we merken, licht straffen ook niet helpt dan zullen we anders moeten straffen. Overigens merk ik dat je niet bekend bent met een echte doodsbedreiging door een benevelde junk. Dat is niet leuk, zelfs zeer confronterend, ingrijpend en beangstigend.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jul. 2010 - 16:57

Beste Chris "Er zijn mensen die mij inmiddels volstrekt wereldvreemd vinden. Dat kan." Ik neem aan dat jij hier "Dat zal zo zijn." had willen schrijven in plaats van "Dat kan." Ik vind dat dat namelijk helemaal niet kan, dat wil zeggen, het is niet mogelijk dat mensen je, op basis van deze stukken, wereldvreemd vinden, als ze zelf ook maar een minime hoeveelheid empathie tentoon kunnen spreiden. Kunnen ze dat niet, dan kan het zijn dat ze je wereldvreemd vinden, maar dan mag je je afvragen of de mensen in kwestie eigenlijk wel een plaats op deze wereld verdienen. Jouw stukken hier zijn met afstand het beste wat op de site verschijnt. Ga vooral zo door!

1 Reactie
tm2000
tm200030 jul. 2010 - 16:57

Dus iemand die het totaal oneens is met Chris in relatie tot hoe we met daders van misdrijven moeten omgaan hebben geen plaats op deze wereld. Zeker als ze hun verschil van mening uiten op een discussie forum??? Bedankt dat u met deze nuance denkt te passen in het straatje van de auteur, ik heb zo'n vermoeden dat hij er iets minder zwart-wit over denkt.