Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stephen Fry roept op tot boycot Olympische Spelen in Rusland

  •  
07-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fry_300.jpg
Acteur vergelijkt Poetin met Hitler en homo-vervolging met jodenvervolging
De populaire Britse acteur Stephen Fry doet in een open brief een gepassioneerde oproep aan onder meer premier David Cameron en het IOC om de Olympische Spelen die voor 2014 gepland staan in Rusland af te gelasten.
Fry schrijft dat de winterspelen in Rusland hem doen denken aan de Olympische Spelen in Berlijn die een smet wierpen op de vijf ringen:
omdat de Spelen toen doorgang vonden onder de juichende controle van een tiran die, twee jaar eerder, wetgeving doorvoerde die de speciale vervolging mogelijk maakte van een minderheid wiens enige misdaad was dat ze per ongeluk geboren waren.
Hij vergelijkt die jodenvervolging met de homo-vervolging die nu in Rusland van kracht is. Zo kun je in de gevangenis belanden als je stelt dat de beroemde componist Tsjaikovski (1840-1893) zijn homoseksualiteit liet doorklinken in zijn muziek en daarmee andere homoseksuelen inspireert, schrijft de acteur. Fry noemt Tsjaikovski niet zomaar. Van de componist wordt gezegd dat hij zelfmoord pleegde door met cholera besmet water te drinken omdat hij worstelde met het taboe rond zijn geaardheid.
5887230012_3f12f98b9c_n
Poetin gebruikt homo’s als zondebokken, schrijft Fry, net als Hitler indertijd joden als zondebokken gebruikte. Fry is homoseksueel en joods.
Fry beschrijft hoe hij naar Sint Petersburg reisde en daar een confrontatie had met een plaatselijk politicus die als eerste anti-homobeleid door te voeren. Hij trachtte met de man te discussiëren maar merkte dat zulks weinig zin had. “De man straalde alleen maar ‘de banaliteit van het kwaad’ uit. Een domme man, maar zoals vaker bij tirannen, behept met een instinct om een ontevreden volk naar zijn hand te zetten door zondebokken aan te wijzen.” Poetin is volgens hem niet veel beter.
Fry haalt de regels van de Olympische Spelen aan om te tonen dat ze onverenigbaar zijn met het beleid van Poetin en doet een beroep op Cameron en de leden van het IOC om op hun schreden terug te keren en de Winterspelen ergens anders te houden.
In 2007 riep cabaretier Erik van Muiswinkel op tot een boycot van de Spelen in Beijing. Voorstanders van de Spelen wimpelden die actie weg omdat volgens hen het miljardenevenement juist bij zou dragen aan de democratisering van China. Van die verwachting en belofte is niets terecht gekomen. 
cc-foto: Haags Uitburo

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 15:44

Fry heeft gelijk dat Rusland met Putin verworden is tot een fascistisch land. Dat hebben velen al veel eerder geconstateerd. De homovervolging, de omgang met politieke tegenstanders, de knokploegen, die niet in het minst weerspiegeld wordt in een groot deel van de Russische jeugd met de enorm invloedrijke en actieve jeugdbeweging Nasji (nomen est omen), zij allen maken dat men zich eens af moet gaan vragen of een andere benadering en omgang met Rusland niet op zijn plaats is. Je moet je afvragen of allerlei harde middelen, zoals bijvoorbeeld een boycot, in alle gevallen op hun plaats zijn, en of vaak dialoog en ontmoeting, ook bij sportieve, economische, en culturele activiteiten altijd het effect hebben wat je beoogd. Ik ben voor de duidelijkheid tegen een Chamberlain-benadering. Waar je hard dient te zijn, omdat het effect heeft, maar zeker ook waar een hard geluid of actie de enige juiste reactie is, dien je dit ook te zijn. Obama's besluit om de aanstaande bespreking af te zeggen vanwege o.a. de omgang van de Russische autoriteiten met homoseksuelen en de omgang met politieke tegenstanders, en journalisten is zeer op zijn plaats en ik vertrouw er ook op dat de zeer ervaren diplomaten van zijn ministerie (Foreign Affairs) ook heel goed weten waarom en wanneer ze een dergelijke keuze maken. Daar kunnen de EU en onze Timmerfrans nog wat van leren. Gelukkig zitten we nog in de NAVO en is er dus geen enkel bezwaar om de VS hierin te volgen. Toch moet men zich dus ook eerst afvragen of een boycot van de OS een juiste keuze is. Want van de OS'36 herinneren we ons toch ook vooral de demonstratieve en in de herinnering gebeitelde actie van Jesse Owen. Ook dergelijks is mogelijk. Moeten we de sportwereld natuurlijk wel in brede zin overtuigen van het belang homoseksuelen in iedere sport als welkom en normaal te achten.

lembeck
lembeck7 aug. 2013 - 15:44

Dear Stepgen, don't ask ask the Dutch this. Most of the Dutch have no morals anymore and are only interested in: "What's in it for me and it better be financial". I agree that we need to boycot the games. But then again, I am an older woman with morals, making me probably the exception in my country with a small number of others like me. My boycot can be only that I will NOT watch any of it, That's easy for me, as I hate everyting to do with sports. Good Luck, Stephen. Wonderful initiative.

Jantje68
Jantje687 aug. 2013 - 15:44

Zo lang als ik leef zijn er overall wel groepringen die de OS willen boycotten. Als we daar aan toe geven zouden er nooit OS gehouden worden. Bij de OS komen atleten bij elkaar. Dit leidt tot verbroedering. Dit is veel belangrijker en krachtiger dan welke boycot dat ook. De OS gaan niet over regeringleiders. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties mag je boycotten. Hoe verwerpelijk en onzinnig deze (symbool) homowetgeving ook is, het is toch een cultuur verschil. Er wordt daar nu eenmaal anders over gedacht. Forceren vanuit het westen zal alleen maar nog sterkere afkeer opwekken. Beter is de relatie op te zoeken en laten zien hoe het ook kan. Gun ze tijd. Het is net als met een recalcitrante puber. Rusland en Oost-Europa wordt zo overruled door westerse invloeden dat men bang is de eigen identiteit te verliezen. Homoseksualiteit is een symbool waar men zich lekker tegen af kan zetten. Met het voort schrijden van de jaren zullen ook zij worden meegenomen in de vaart der volkeren.

HarrieV2
HarrieV27 aug. 2013 - 15:44

Hoop toch echt dat veel sporters het lef hebben om een button 'support vrije seksuele keuze' te dragen.

MarjoleinS2
MarjoleinS27 aug. 2013 - 15:44

Een geweldig initiatief!! Ik hoop dat vele zullen volgen. Alleen al om de aandacht die het zal genereren; dat is al een enorm pluspunt!!!!!!!!!!!!! Poetin zullen we er niet mee overtuigen, noch menig discriminerende Rus, maar dat neemt niet weg dat er heel stevig stelling genomen moet worden tegen de anti-homo wet!!!

FransF2
FransF27 aug. 2013 - 15:44

Stephen heeft gelijk. Waarschijnlijk is het wel teveel gevraagd van de sporters, maar om nog enig gevoel van rechtvaardigheid te laten doorklinken dan is het misschien second best dat de aanwezigheid van bobo's tot het uiterste zal worden beperkt. Ook hoop ik dat er weinig fans mee zullen gaan en dat onze media minder aandacht aan deze spelen zullen besteden dan gebruikelijk. Oftewel proberen om het platform voor Poetin zo klein mogelijk te houden.

Nadiana
Nadiana7 aug. 2013 - 15:44

Ik heb meneer Fry hoog zitten, maar hier ben ik het niet met hem eens. In de Verenigde Staten is het homohuwelijk maar in een klein aantal staten toegestaan. Tot dit jaar was er discriminatie tegenover homoseksuelen wat betreft visa-verwerking. En ook is het Amerikaanse leger pas een paar jaar geleden officieel gestopt met discriminatie van homoseksuelen. Als je vervolgens kijkt hoe rabiaat-rechtse christenen nog altijd fulmineren over homo's, dan kom ik tot de conclusie dat het ook niet echt goed gesteld is met de Amerikaanse homorechten. Het heeft tot 2013 anno domini geduurd totdat Europese landen als Frankrijk en Engeland het homohuwelijk goedkeurden. En met name in Frankrijk kwamen daar heftige reacties op vanuit de bevolking. In Duitsland en Finland is het homohuwelijk nog steeds niet toegestaan. Natuurlijk, "hullie doen het ook" is geen vergoeilijking voor slechte zaken. Ik vind het niet goed wat in Rusland gaande is. Maar, ik vind het aanstootgevend wanneer landen - en dan met name de Verenigde Staten - gaan spreken alsof de GEHELE WERELD exclusief Rusland volledige homo-emancipatie heeft. Dat is namelijk flauwekul. Kijk alleen maar naar al het gedoe in Nederland deze weken. Ook hier is de situatie verre van perfect. De vergelijking met Hitler gaat mij ook te ver. De twee belangrijkste factoren bij het ontstaan van de wetgeving waar iedereen nu overheen valt, zijn een gebrek aan acceptatie van homo's onder de bevolking enerzijds, en een demografische crisis anderzijds. Je motiveert het Russische volk niet om homoseksualiteit te tolereren door dictaten te schreeuwen vanuit het Westen. Ook al zou de Russische regering de wetten schrappen om de verontwaardiging te stoppen, dan zou het Russische volk niet spontaan van gedachten veranderen. Het is juist waarschijnlijker dat de antipathie sterker zal worden als buitenlandse bemoeienis tot zulke overheidsbeslissingen zou leiden. En wat de demografische crisis betreft... Het Russische geboortecijfer is simpelweg dramatisch. In 2009 was er voor het eerst in vijftien (!) jaar weer eens bevolkingsgroei, en dat kwam voornamelijk door immigratie. Persoonlijk denk ik dat de anti-homowetten een onderdeel zijn van de pogingen om de bevolkingskrimp te stoppen - want homoseksuelen kunnen geen kinderen krijgen - en dat er niet een Endlösung der Schwulefrage wordt voorbereid. Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs, daar ben ik het mee eens, maar vergelijkingen met de nazi's slaan wat mij betreft de plank mis.

TheRealHandyman
TheRealHandyman7 aug. 2013 - 15:44

En dan hebben we het in het westen al niet eens in de gaten dat wijzelf al net zo ver gaan. Langzaam maar zeker worden hier anders denkenden ook al vervolgd. Humor mag niet meer, dan krijg je meteen de politie aan de lijn en als je een afwijkende mening uit op TV wordt er gekeken of er juridische stappen tegen je ondernomen kan worden. Wij slaan hier zo door uit naam van tolerantie dat we waarschijnlijk een complete politie macht hebben die waakt over deze tolerantie en ieder die afwijkt wordt in de gaten gehouden.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 aug. 2013 - 15:44

Die plaatselijke politicus in St Petersburg heeft natuurlijk gedacht waar bemoei je je mee. Lijkt mij niet zo gek gedacht.

Zakenpief
Zakenpief7 aug. 2013 - 15:44

Ik begrijp de gevoelens van walging van Stephen Fry in het kader van deze wetgeving. Ik denk echter dat de OS beter als platform gebruikt kan worden om onze mening te geven over deze achterlijke anti-homo wet. De Russen zijn een trots volk dat gevoelig is voor hoe de rest van de wereld tegen hen aankijkt. Naming en shaming zou wel eens de beste methode kunnen zijn.

dordtenaar2
dordtenaar27 aug. 2013 - 15:44

Waarom is er nog geen atleet die heeft besloten om niet aan het WK atletiek deel te nemen dat dit weekend begint in Rusland?

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2013 - 15:44

Als ieder deelnemend land uitsluitend homo's afvaardigt, is het toch opgelost. Per boot is helemaal geweldig natuurlijk!!

1 Reactie
Jantje68
Jantje687 aug. 2013 - 15:44

Dat zullen voor Nederland dan niet veel deelnemers zijn gezien de discussie van afgelopen dagen durven die hier niet eens uit de kast te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2013 - 15:44

Wat is het probleem, mogen homo's niet meedoen? Of niet kijken? Drie van vijf meest welvarende oligarchen uit Rusland zijn Joods: Roman Abramovitsj, Michail Fridman, en Viktor Vekselberg. Michail Chodorkovski ook. Het zijn niet bepaald de meest populaire mensen in Rusland. Stephen's vergelijking slaat dus wat Russen betreft nergens op, geen land wat zo hard gevochten heeft tegen Hitler, geen land wat zoveel slachtoffers kent. Vergeet niet dat Hitler de communisten en joden samen naar de gaskamers stuurde. Vele Nederlanders hielpen de Duitsers, vele Nederlanders hebben zich jarenlang tegenover de Russen gesteld zonder dat ze een idee hadden waarom, propaganda, communisme, kapitalisme, koude oorlog...., Afghanistan, goh, wat hebben we de Russen er om verketterd. En nu doen we zelf exact hetzelfde, Afghanistan helpen tegen de Taliban. Grozny...we vechten vandaag de dag tegen dezelfde vijanden. ie wil er wapenstilstand, keer op keer? Wie wil er alleen maar wapens leveren? Die wapens vermoorden ook homo's, buiten kinderen en alle andere mensen om. Wanneer leren we eens om op een diplomatieke, een slimme manier ''problemen'' op te lossen in plaats van elkaar voor barbaar of dictator uit te maken of te vergelijken met Hitler? Waarschijnlijk nooit, zo slim zijn wij niet.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 aug. 2013 - 15:44

[ Wat is het probleem, mogen homo's niet meedoen? Of niet kijken? ] Volgens mij heeft u het artikel niet eens gelezen...

GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 15:44

Nogal rare reactie op meerdere punten. De homovervolging in Rusland wordt vergeléken met de jodenvervolging in Duitsland. Het gaat dus niet om jodenvervolging in het huidige Rusland. Ik vindt die vergelijkingen sowieso enigszins over de top, dus ook van Fry. Hij had kunnen volstaan met de homovervolging die óók in het fascistische Duitsland bestond. Maar het noemen in enig verband van de joodse oligarchen hier door jou kan ik in het geheel niet volgen. Een aantal van hen, net als andere niet-joodse oligarchen wordt juist ook in Poetin's Rusland vervolgd. Maar dat gebeurt net als bij zijn politieke tegenstanders omdat Poetin ze wil controleren. Je verhaal dat Rusland zoveel slachtoffers kent dankzij het Duitse fascisme verhindert niet dat ze zelf in de huidige tijd verworden is tot een fascistisch regime. Overigens was het communistisch regime niet minder slachtofferrijk en kwaadaardig. Je sleept er kortom van alles bij, en nog meer, om een mij onbegrijpelijke reden. Het gaat nu om het huidige Rusland, wat naar een steeds kwaadaardiger fascisme transformeert en niet om get Duitse fascisme of het vroegere communisme. Het vergelijken is alleen nuttig om de gevaren te onderkennen. Dat er naast een meer symbolisch afzeggen van overleg of een staatsbezoek, er ook mogelijkheden zijn van boycots zoals via de OS, zijn niet meer dan redelijk te overwegen opties, naast ook de mogelijkheid van stevige diplomatieke actie in het openbaar tijdens een overleg of staatsbezoek, of acties tijdens bijvoorbeeld de OS door b.v. sporters en publiek, dus zonder een boycot.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch7 aug. 2013 - 15:44

Lijkt mij een schoolvoorbeeld van een Godwin. Einde discussie dus.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans7 aug. 2013 - 15:44

Godwin slaat alleen op internet discussies.

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2013 - 15:44

Tsja, als we de Olympsiche Spelen moeten boycotten in alle landen waar bepaalde misstanden zijn dan blijven er weinig landen over. Beter lijkt me om sporters op te roepen om openlijk homo's te steunen, door een roze truitje aan te trekken of zoiets dergelijks. Want ik denk niet dat Poetin het aandurft om bijv. onze schattige hockey meisjes te arresteren, berechten en in de cel te gooien voor een dergelijke daad. Het beeld dat mij trouwens het meest bij is gebleven van de spelen van 1936 is dat van die winnende zwarte hardloper en zuur kijkende nazi's.

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik7 aug. 2013 - 15:44

Ik denk niet dat de hockeymeisjes op de winterspelen present zijn...

insignia
insignia7 aug. 2013 - 15:44

"....als ieder land alleen homo's stuurt..." stond ergens en ik vind dat dit nu echt de spuigaten uitloopt. Deze hele opgeblazen discussie loopt dan uit op ? exact datgene wat we niet willen, namelijk dat de mensen die homo zijn apart staan in de maatschappij. We moeten er door opvoeding en maatschappelijk gedrag voor zorgen dat iedereen zich binnen zijn seksuele geaardheid een beetje senang kan voelen, en dat geldt niet alleen voor homo's. En dat kost best moeite want ik moet echt toegeven dat de eerste homo die mij trachtte te verleiden met prachtfoto's van mannen in zwembroek een grote teleurstelling had. Audrey Hepburn blijft mijn ideal (in Roman Holday). Ook in Rusland wordt het wl beter maar dat bereik je niet door verkettering en laat in godsnaam onze sporters naar Sochi gaan.

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief7 aug. 2013 - 15:44

"Ook in Rusland wordt het wl beter" Voorlopig hebben ze de schijn tegen...