Update 14.00 uur: reactie Stemwijzer ... Standpunten partijen niet gecheckt in verkiezingsprogramma's ... Zeg je overal 'geen mening', kom je uit bij de SGP
Er is kritiek losgebarsten op de stemwijzer, omdat partijen standpunten zouden hebben aangeleverd die niet stroken met hun verkiezingsprogramma.
Dat schrijft het AD. De miljoenen mensen die de komende weken de stemwijzer gaan raadplegen kunnen bedrogen uitkomen. De antwoorden die verschillende partijen hebben gegeven op diverse stellingen komen niet overeen met hun partijprogramma’s. Zo is de PvdA volgens de stemwijzer tegen een leenbeurs voor studenten, maar staat in het partijprogramma dat de partij daarvoor is. Ben je tegen versoepeling van het ontslagrecht, dan ben je volgens de stemwijzer bij het CDA aan het goede adres, terwijl die partij al jaren voor het tegendeel ijvert. En D66 is volgens de stemwijzer voor meer kerncentrales.
De krant laat vervolgens politicoloog Andre Krouwel aan het woord van het concurrerende Kieskompas. Hij vindt dat er sprake is van misleiding van de kiezer en ziet een complot van politieke partijen en het Instituut voor Publiek en Politiek dat de stemwijzer heeft gemaakt. Zeker is dat het IPP de door de partijen aangeleverde informatie niet controleert.
Als je bij de Stemwijzer overigens overal ‘geen van beiden’ invult en daarmee dus geen voorkeur uitspreekt kom je uit bij de SGP of de Piratenpartij, als je die laat meetellen.
Update 14.00 uur : De Pers plaatst een reactie van de makers van de Stemwijzer:
De stellingen in de StemWijzer worden door een onafhankelijke redactie van het IPP geformuleerd op basis van de verkiezingsprogramma’s. De partijen worden hierbij gevraagd om volgens het partijstandpunt te antwoorden. De eindselectie van de stellingen berust bij het IPP. Partijen worden vervolgens in de gelegenheid gesteld om op de stellingen toelichtingen te schrijven. De StemWijzer wijst de partijen daarbij uitdrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid. Kieskompas kijkt alleen naar de verkiezingsprogramma’s en verplaatst daarmee hooguit het probleem. Kennelijk vindt de heer Krouwel de partijen uiterst betrouwbaar als ze hun programma’s schrijven en uiterst onbetrouwbaar als ze toelichting geven op StemWijzerstellingen.