Een stemming in de milieucommissie van het Europees parlement over de natuurherstelwet van Europees Commissaris Frans Timmermans is geëindigd in 44 stemmen vóór en 44 tegen. Het staken van de stemmen betekent dat de wet niet is aangenomen en op 11 juli voorgelegd wordt aan de plenaire vergadering. Dan kunnen alle 705 Europese volksvertegenwoordigers over de wet stemmen. Het is al de tweede keer dat de stemmen staken. Twee weken geleden trachtten tegenstanders de wet af te schieten met een amendement maar ook die poging eindigde in 44-44.
Het voltallige Europees Parlement zal nu, naar verwachting tijdens de plenaire zitting volgende maand in Straatsburg, moeten bepalen welke kant het op wil met de natuurherstelwet. De Europese fractie van christendemocraten, waaronder cd&v, is faliekant tegen de plannen, en wil dat bevoegd Europees Commissaris Timmermans zijn wetsvoorstel intrekt. Maar die heeft eerder gezegd dat daar geen tijd meer voor is voor het mandaat van de Europese Commissie verloopt, in 2024.
De Europese milieuministers zijn het vorige week in Luxemburg wel eens geworden over de wet die er op gericht is de enorme schade aan de natuur te stoppen en deels te repareren. Dat gaf Timmermans de hoop dat de commissie dit keer wel in zou stemmen. Italië en Polen zijn tegen de wet, Nederland en Oostenrijk weigerden de wet te steunen en onthielden zich van stemming. Timmermans legde vorige week uit dat de omstandigheden per land sterk verschillen.
De natuurherstelwet moet de Europese Unie helpen om haar wettelijke verplichtingen in de beperking van de uitstoot van broeikasgassen te halen en om tegen het midden van de eeuw helemaal klimaatneutraal te worden. De Europese Commissie heeft de natuurherstelwet twaalf maanden geleden op tafel gelegd om verzwakte ecosystemen en habitats te herstellen en van de natuur een bondgenoot te maken in de strijd tegen klimaatverandering. Aan de lidstaten wordt gevraagd om tegen 2030 voor minstens 20 procent van de land- en zeegebieden herstelmaatregelen te nemen, en tegen 2050 voor alle ecosystemen die herstel behoeven.
Als de wet door het parlement wordt aangenomen volgen er nog onderhandelingen over de finesses in de uitwerking. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor het Europees parlement.
'Als onze moeder aarde mede door hún schadelijke gedragingen ook voor de mensheid onleefbaar wordt hebben déze christendemocraten nog hun gelukzalige hiernamaals'. ...Waarom zouden ze de aarde dan leefbaar willen houden voor hun nageslacht? En waarom zou je als christen niet tegen de tien geboden zondigen als vergeving deze zonden voor je neutraliseert? 'Misschien omdat onze planeet door de wil van God speciaal geschapen is om als leerschool te dienen voor alles wat daarop leeft?' Ook mensen moeten generatie na generatie leren verstandig met elkaar en met de rest van de schepping om te gaan door Zíjn (natuur)wetten te respecteren. ...Deze wetten uit eigenbelang met voeten treden is voor veel mensen nog altijd volstrekt normaal gedrag. De onvermijdelijke gevolgen van dit wangedrag worden niet zelden aan het noodlot toegeschreven, of gebruikt om zich vrij te pleiten, waarbij de feitelijke oorzaak niet wordt herkend, of doelbewust wordt weggeredeneerd. Tijdens een concilie, dat vele eeuwen geleden plaatsvond, zijn karma en reïncarnatie door kerkelijke leiders in de ban gedaan. ...Een tijd waarin kerk en staat genocide op andersdenkenden pleegden, zelfs op wetenschappers, en zich intussen met angst als wapen wanstaltig verrijkten. De gevolgen van het doelbewust verminken van de oude leer, milennia ouder dan het relatief jonge christendom, zien we dagelijks om ons heen. ...Ik hou mijn hart vast.
Gewoon effe afwachten, het komt allemaal wel goed. De weerstand van onze christenbroeders die ongekend agressief is is puur voor de bühne .
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Politiek is de kunst van het haalbare. Als het niet lukt om de Herstelwet door het Europees Parlement te krijgen, moet je opnieuw gaan onderhandelen. dat betekent concessies doen en compromissen sluiten. Ben je daartoe niet bereid, dan kom je niet verder.
Even goed lezen: "{De Europese fractie van christendemocraten, waaronder cd&v, is faliekant tegen de plannen, en wil dat bevoegd Europees Commissaris Timmermans zijn wetsvoorstel intrekt. Maar die heeft eerder gezegd dat daar geen tijd meer voor is voor het mandaat van de Europese Commissie verloopt, in 2024." Huh.. wat?? Dus van Timmermans mag met het herhaald falen van het aannemen van de voorgestelde wet de wet niet in de ijskast omdat het mandaat van de naar zijn zin gunstiger politieke verhoudingen afloopt?
Ger, dan zijn de verkiezingen en dan houdt het mandaat op. Dat is de reden waarom de christendemocraten dwarsliggen. Niet vanwege de inhoud van de voorstellen waar ze eerder voor waren. Maar omdat electorale belangen voor Christendemocraten belangrijker zijn dan de toekomst van Europa.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ik juich van harte Timmerman's presidentsschap toe, als Rutte spoedig met terugwerkende kracht op staande voet wordt úitgefaseerd door weldenkend Nederland.
Het is óf op staande voet óf uitgefaseerd. Beide gaat niet. En die apostrof is ook incorrect.
Van zelfverklaarde expats in Thailand als de erikdonk heb ik geen goeddunken nodig. Wellicht is hij reeds eertijds in Azië vervreemd van gevoel voor correct ABN. Want streepje naar rechts is accent aigu en geen apostrophe. En zijn óf óf klopt semantisch ook niet. Zoek maar uit waarom.
@Achterhout ---------------------- Hij blijft leuk. Die accent aigu op de u van uitgefaseerd is inderdaad een accent aigu, maar verkeerd of althans onnodig gebruikt. Ik bedoelde natuurlijk de apostrof in Timmerman's. Absoluut foutief, het moet zijn: Timmermans. Mijn 'óf óf' klopt semantisch wél. Er is geen reden waarom het niet zou kloppen. En jouw 'apostrophe' is ook al fout. Het is 'apostrof'.
Ze hebben het er maar druk mee in het EP, maar m.i. is die zgn Europese natuurherstelwet helemaal niet hun taak in deze brede vorm ! En je weet precies waar het naar toe gaat: de 3 rijke landen moeten schuiven voor de edelweiss. Volgende stemronde in juli (was dat niet de rrecesmaand?)