Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GeenHeil voor GeenPeil

  •  
18-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32579377453_e816d1fd02_k
Nu elk stembiljet is beoordeeld, wordt echt duidelijk hoe de partijen het er bij de afgelopen Kamerverkiezingen vanaf gebracht hebben. Dinsdag presenteert de Kiesraad de officiële cijfers, maar op sociale media gaat al een overzicht met de resultaten rond.
Uit de cijfers is goed te zien hoe de VVD met ruim 2,2 miljoen stemmen de nummer twee, de PVV, ver voor blijft. Wilders wist ruim 1,3 miljoen stemmen binnen te slepen, op de voet gevolgd door CDA en D66. Op links was het even spannend wie daar nu eigenlijk de grootste was geworden, maar dat blijkt toch GroenLinks te zijn: Jesse Klaver wist met zijn partij 524 stemmen meer te behalen dan concurrent SP. Hekkensluiter in het rijtje partijen die de Kamer in mogen is zoals bekend Thierry Baudets Forum voor Democratie. Hij kon in totaal rekenen op 186.290 stemmen.
Voor extreemrechtse VNL met daarin oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren is in de nieuwe Kamer geen plek. Onder aanvoering van Jan Roos wist de partij net iets meer dan 38.000 stemmen te verzamelen. Niet genoeg voor een zetel. Datzelfde geldt voor de Piratenpartij. Een compleet nieuwe partijleiding en -bestuur wist niet te voorkomen dat de partij slechts vijfduizend stemmen meer behaalde dan bij de vorige verkiezingen in 2012.
Interessanter is wat onderaan de lijst gebeurt. De afgelopen verkiezingen kenden een enorme hoeveelheid partijen die een gooi deden naar een Kamerzetel: 28 stuks maar liefst. De Vrije Democratische Partij was van allemaal het minst geliefd en bleef steken op 216 stemmen. Daarmee scoorde die partij maar net iets slechter dan boze-burger-vehikel GeenPeil. De uit het extreemrechtse weblog GeenStijl voortkomende beweging oogste dan succes bij het Oekraïne-referendum, de poging het Parlement binnen te komen mislukte jammerlijk. Slechts 5.106 mensen vonden ‘levend stemkastje’ Jan Dijkgraaf de moeite waard om op te stemmen.
cc-foto: Sjaak Kempe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Machiels**1993
Machiels**199319 mrt. 2017 - 11:38

Met 28 partijen was het ook wel dringen natuurlijk wat het nog knapper maakt dat FvD meteen met 2 zetels in de kamer gekomen is. Campagne van GeenPeil was niet super goed. Wel spreekt het idee van meer directe democratie mij aan. DENK, ruim 200k best indrukwekkend. VNL, best jammer want met name van Klaveren was een goed oppositielid. Nou is FvD / VNL ook wel erg veel van hetzelfde Artikel 1, meer stemmen gehad dan ik had verwacht.

mordicant
mordicant19 mrt. 2017 - 8:24

Dat GP geen stemmen haalde was te verwachten, ze visten voornamelijk naar stemmen in hun eigen privé vijvertje Geenstijl en daar hebben ze eerst jaren lang gewerkt om alle onwelgevallige kritische geesten uit de reactiepanelen te werken om alleen gelijkgestemd pvvee over te houden. Logisch dus dat die reaguurders allang de pvv in het vizier hadden.

Rara3
Rara318 mrt. 2017 - 20:46

Wat mij opvalt is dan roos wel meer stemmen gehaald dan artikel 1.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer218 mrt. 2017 - 20:30

De basisinkomen partij op 27 met 704 stemmen lol.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2017 - 19:00

Maar Jan Dijkgraaf is toch maar mooi één plaats boven Jezus Leeft geëindigd. Toch een puike prestatie van Ome Jan.

1 Reactie
RU486
RU48619 mrt. 2017 - 9:15

Zou Ome Jan een hele grote familie hebben?

Zephyr2
Zephyr218 mrt. 2017 - 17:52

Omtzigt haalt in zijn eentje meer dan 90000 stemmen. Gewoon goed en eerlijk je werk doen. Hadden we er maar meer als hem.

Phil2
Phil218 mrt. 2017 - 17:31

Ik had GL hoger geschat. Komt door de media hype denk ik. Net iets meer dan de SP.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2017 - 18:58

Ik denk dat GL last heeft gehad van 'Turkije'. Wanneer een heel land wordt opgehitst, doen genuanceerde standpunten het gewoonlijk niet goed.

RationeleBurger
RationeleBurger18 mrt. 2017 - 16:50

Het hele principe van GeenPeil in de politiek vind/vond ik een interessant experiment. De uitwerking was er echter nog niet helemaal maar vooral de uitleg naar de mensen toe liet te wensen over. Ik hoop wel dat ze als controleur vanaf de zijlijn bezig blijven, dat kan nooit kwaad. :)

4 Reacties
Pater Familias
Pater Familias18 mrt. 2017 - 20:48

Het klinkt heel mooi, maar het werkt niet. Stel, je bent met 10 leden, en er zit 1 zetel. Al die leden hebben weer een ander standpunt bij een onderwerp, oftewel geen meerderheid. Dan kan dat stemkastje niets doen. Oftewel, de kans dat het stemkastje vaker niets zit te doen dan wel iets doet is best groot. En daarom heb je bij normale politieke partijen partij congressen. Dan stem je binnen de partij over bepaalde onderwerpen. En dan krijg je uiteindelijk een partij programma. Daarmee gaat men dan de boer op, en indien men verkozen wordt dan begint het uitruilen. Nouja, dan kan je binnen de partij afspreken wat bepaalde breekpunten zijn waarop men geen concessie wil doen, maar voor de rest zal het altijd een beetje uitruilen blijven in coalitie land.

RationeleBurger
RationeleBurger19 mrt. 2017 - 11:07

@Mike, GeenPeil als populistisch wegzetten is wel erg makkelijk. Sowieso is dat hele begrip aan waardevermindering overhevig. Ben je niet links ben je racist / fascist / populist. Het beginnen bijna geuzennamen te worden. @Pater, Dat zijn dingen die je kunt voorkomen als je daar vooraf over nadenkt en oplost. Dat er binnen een groep zo vaak een complete patstelling is lijkt mij in de praktijk echter niet vaak voorkomen. Bij GeenPeil ging het overigens ook niet om de coalitie. Maar juist om vanuit de oppositie te controleren en te stemmen wat de achterban wil. In een directere / modernere vorm dan via partijcongressen. Het principe is eigenlijk de democratie in het klein en bovendien de eerste stappen richting naar meer digitale stemprocedures. :)

Pater Familias
Pater Familias19 mrt. 2017 - 17:47

Maar juist om vanuit de oppositie te controleren en te stemmen wat de achterban wil. Juist, maar dat stemmen vanuit de oppositie moet je dan ook overleggen met de achterban. En als de achterban verschillend tegenover een wetsvoorstel staat, dan zal er altijd een deel van de achterban ontevreden zijn. Het bestaat niet dat je achterban 100% hetzelfde denkt. Dus nee, ik heb het aangezien, ik heb enkele jongens gesproken en ze konden mij daarin niet overtuigen. Het platform wat ze bouwen is wel goed, en zal zeker in de toekomst bij politieke partijen kunnen werken. Zodat je niet altijd dure partijcongressen hoeft te organiseren maar dat je bijvoorbeeld jaarlijks een peiling onder de leden houdt. En dat je bijvoorbeeld meer expertise uit je leden haalt. Maar via zo`n platform direct in de kamer mee kunnen beslissen gaat het niet worden.

Pater Familias
Pater Familias19 mrt. 2017 - 17:54

@ Mike, als de gehele achterban van GL lid zou worden van GeenPeil dan was GeenPeil gewoon een satelliet afdeling van GL geworden. Dat was het idee een beetje achter geenpeil. Dat het niet echt een links of rechts standpunt inneemt maar dat het het aan de leden overlaat. Dat er genoeg op aan te merken is, dat durf ik wel te stellen. Maar misschien moet je eens een keer een discussie voeren zonder het woord populisten te gebruiken.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer218 mrt. 2017 - 16:22

Het essentiele probleem voor geenpeil is dat je als geenpeil-stemmer nog niet automatisch het recht hebt om ook later mee te stemmen. Je moet daarvoor lid worden en een bepaald bedrag betalen. Ook als je niet op geenpeil gestemt hebt kan dit nog steeds dus waarom zou je eerst stemmen?

flardinga
flardinga18 mrt. 2017 - 15:40

Misschien het Leger des Heils voor hen!!!

deZiener
deZiener18 mrt. 2017 - 15:25

We hebben al genoeg onderbuik partijen in het parlement tegenwoordig......gewoon......omdat dat zo lekker "hip" is.

Supersmurf
Supersmurf18 mrt. 2017 - 14:38

Ik sta er niet achter dat in Nederland je een politieke party kunt en gaat beginnen, door eerst een party te verlaten en dan zelf een party te starten/beginnen. Maar ook zeker niet achter 29 partijen. Dit doet de politiek geen goed,maar erger nog het brengt u die stemt in verwarring.

Jhonathan
Jhonathan18 mrt. 2017 - 14:20

Maar de echte verliezer is ontegensprekelijk de PvdA.

2 Reacties
RU486
RU48619 mrt. 2017 - 9:17

Wow, dat is pas een heldere analyse. Was mij nog niet opgevallen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 mrt. 2017 - 14:04

Eigenlijk heeft de PvdA maar 3 zetels verloren. Vlak voor de verkiezingen van 2012 stonden ze op 12 zetels, vóórdat dat idiote strategische stemmen begon. Kortom, de PvdA was in 2012 al op sterven na dood. Aangezien het overgrote deel van de PvdA kiezers in de 65+ groep zit en onder 18-24 jr slechts 1% PvdA stemt, voorspelt dat weinig goeds voor de toekomst.

Muxje3
Muxje318 mrt. 2017 - 14:20

Ondanks Ancilla, of vanwege? Niet iedereen was even blij met de bestuurswissel. Verder ben ik het met je eens dat ze volkomen onzichtbaar waren tijdens de campagne, erg jammer. Er is echter wel een heel erg belangrijk verschil tussen de PP en D66: die laatste partij heeft privacy en digitale burgerrechten misschien ook wel op de agenda staan, maar voor hen blijft het politiek wisselgeld dat losgelaten wordt ten faveure van economische of sociale kwesties. Bij de PP is dat precies andersom: als ze steun kunnen krijgen voor een goed voorstel rond privacy, dan geven ze bijvoorbeeld als tegenprestatie (als het goed is) zo nodig steun aan sociaal-economische dingen die niet helemaal in hun programma passen. Want het gaat ze uiteindelijk om de privacy. Daarom had ik ze zo graag in de kamer gezien. De PvdD heeft laten zien dat je als kleine one-issuepartij toch wel e.e.a. kan bereiken.

H.Witte
H.Witte18 mrt. 2017 - 14:18

Frits, toch is het in alle weerstand die een figuur als Baudet oproept daar waar het om het gevoel van oprechtheid gaat mooi dat onze democratie werkt zoals ze werkt. Het is aan andere gekozenen om Baudet inhoudelijk het vuur aan de schenen te leggen. Lijkt me niet heel erg moeilijk bij deze zogenaamde intellectueel die m.i. al gauw in het debat door de mand zal vallen.

3 Reacties
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer218 mrt. 2017 - 19:05

"deze zogenaamde intellectueel" Rancune, als u ook een veelbesproken proefschrift hebt geschreven hoor ik het wel.

RU486
RU48619 mrt. 2017 - 9:23

@Bruggenbouwer 18 maart 2017 at 20:05 Rancune, als u ook een veelbesproken proefschrift hebt geschreven hoor ik het wel. Als het proewfschrift dan net zo rammelt als dat van baudet zou ik als ik Witte was dat niet doen.

ElChe
ElChe19 mrt. 2017 - 9:40

Veel besproken wel ja, maar dan ook negatief. https://nl.wikipedia.org/wiki/Thierry_Baudet Universitair hoofddocent staatsrecht Gerhard Hoogers noemde de dissertatie "theoretisch zwak onderbouwd, onzorgvuldig en onvolledig uitgewerkt".[2] Volgens hem heeft het boek door het uitblijven van een onderbouwing voor met grote stelligheid gebrachte beweringen "meer van een goed geschreven politieke pamflet dan van een academisch proefschrift".[3] Rechtsfilosoof Jaap Hoeksma schrijft in zijn pamflet De misleiding van Nederland: "De serie academische ongerijmdheden die Baudet debiteert, is bijna oneindig. Zijn afkeer van dan wel haat tegen de Europese Unie is zo groot, dat hij zich gerechtigd voelt de grenzen van het academisch vertoog ruimschoots te overschrijden. Zijn doel is niet om wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong, de groei en de huidige problematiek van de Europese Unie te doen, maar om de Unie onder het mom van een academische dekmantel te ondermijnen en te doen verdwijnen."[

Rara2
Rara218 mrt. 2017 - 14:15

Artikel 1 met the dutch Obama (https://dribbele.nl/overige/nieuws-opinie/40574836/sylvana-the-dutch-obama.html) heeft het er slechter afgebracht dan jan roos.

eeweew
eeweew18 mrt. 2017 - 14:01

Het grootste probleem wat de Nederlandse piraten partij altijd heeft gehad is dat ze overbodig zijn door het bestaan GroenLinks en D66. Op wat radicale standpunten na (zoals hun standpunten over camera's en contant geld) is hun gedachtegoed daar perfect op zijn plaats. En hebben Kees Verhoeven en Linda Voortman de afgelopen periode heel goed werk geleverd, het enige probleem is dat het door de coalitie de hele tijd naar de prullenbak is verwezen, vooral van de PvdA had ik meer verwacht.

DenFlexwerker
DenFlexwerker18 mrt. 2017 - 13:45

Het was niet slim van Geenpeil om geen programma te hebben. Dat je als lid direct kan stemmen is sympathiek en ik weet dus wie de buschauffeur is. Maar voor dat ik stem en dus instap, wil ik weten waar de bus naar toe wil. Toen kwam de volgende domme zet: geenstijl begon Baudet op een flauwe manier af te zeiken. Veel reaguurders zagen dit als een dolkstoot in de rug van een oude bondgenoot. Dat was voor Baudet een succesmoment.

adriek
adriek18 mrt. 2017 - 13:39

Extreem en ongenuanceerd doet het goed. Flikker op, grab them by the pussy, verkrachten is fijn, grenzen dicht, neprechters, en de media liegt: ... allemaal stemmentrekkers. Genuanceerd formuleren, beide kanten van de medaille beschouwen, iedereen gelijkwaardig behandelen, vrijheid met respect: het lijken idealen van vroeger te worden in een ieder-voor-zich tijd (al staan juist de ieder-voor-zichjes elkaar te verdringen om hun buik uit de staats- en Brusselse ruiven vol te eten om daarna een stevig toetje bij elkaar te sjoemelen).

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 418 mrt. 2017 - 13:32

Waar ik blij om ben is dat Artikel1 niet in de kamer gekomen is, en gelukkig de FvD wel.

3 Reacties
brambo2
brambo218 mrt. 2017 - 15:15

En net als Terry mag van mij Denk flink groeien. Van mijn part 20 zetels, zo groot als de PVV.

Jhonathan
Jhonathan18 mrt. 2017 - 18:48

@ brambo 18 maart 2017 at 16:15, Leg eens uit.

Thuru
Thuru19 mrt. 2017 - 18:19

Inderdaad hopelijk zal FvD flink.groeien. En in belang van Nederland laat de 5e collone partij klein blijven. Ik hou me hart al vast met gemeenteraads verkiezing war de waardeloze partij vermoedelijk teveel zetels in huis zal halen. Ik hoop FvD in diverse gemeenteraden, uiteraard genoeg zetels provinciaal en volgend 2e kamer verkiezing meer dan 20 zetels.

Harmen Keizer
Harmen Keizer18 mrt. 2017 - 13:14

Roemer had misschien wel gelijk om op te roepen tot een links verbond, nu blijkt dat de eerste linkse partij op #5 tegenkomen, maar links ongeveer ever groot is als het centrum. Wel een stuk kleiner dan rechts, maar toch.

Alan B'Stard
Alan B'Stard18 mrt. 2017 - 12:51

Letterlijk en figuurlijk Geen Peil: ruim 1000 stemmen minder dan Niet Stemmers;-)