Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Stemmen

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Omroep Max (in het leven geroepen om radio- en televisieprogramma's voor en over ouderen te maken) is actie aan het voeren tegen de OV Chipkaart.
Jan Slagter had het vanochtend over meer dan 35000 mails die de Max-axie ondersteunen. En dat worden er nog meer, reken maar, aldus Slagter. Maak je borst maar nat in Den Haag!
De Telegraaf (in het leven geroepen om een krant te maken) is een volksbeweging opgestart tegen het rekening rijden. Met de ANWB (dat snap ik nog beter). Camille Eurlings heeft zijn borst al nat gemaakt.
Worden media nu regelrechte pressiegroepen, halve politieke bewegingen? Van -even lekker populistisch doen- onze belastingcenten? Hoeven we dan ook eigenlijk niet meer naar de stembus, omdat de politieke processen ons te langzaam gaan, en niet altijd precies gebeurt wat we willen? Moesten we eerst stemmen met de voeten (door weer en wind naar die stembus), nu kunnen we gewoon met onze onderbuik en de computer lawaai maken. Lekker makkelijk, de nieuwe onparlementaire democratie.

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

frankie48
frankie485 feb. 2010 - 14:22

Beste Hanneke Groenteman, Weer verwijt u iemand anders iets waar u zich zelf ook van bediend. Had u gisteren op radio Noord-Holland niet het zelfde probleem bij de hand, toen een studenten haar OV-kaart niet kreeg toegestuurd omdat daar van alles mis mee ging. Dan wilt u via het medium de radio, namelijk u klaaglijn, wel dit onderwerp via u tussenkomst een podium geven. Ik weet niet wat het verschil is, omroep Max die voor hun doelgroep opkomt, of u, die bij fouten willen opkomen voor het belang van de burger.

homoerectus
homoerectus5 feb. 2010 - 14:22

Misschien kun je in dan gelijk even aangeven waar de burger met zijn klachten over de OV Chipkaart terecht kan, een plek of persoon waar je niet als gekke henkie wordt behandeld. Met de OV Chip kaart is van alles mis,m aar niemand wil dat blijkbaar horen. 1. De website is niet browser en/of platformonafhankelijk 2. de reisgegevens op de website lopen hopeloos achter. 3. als je vergeet uit te checken ben je (trein ?20,- tram/bus ?4,-) armer, of je moet een belachelijke procedure uitvoeren om je geld terug te krijgen. 4. Het reizen wordt er in veel gevallen behoorlijk duurder door, voorbeeld: Even iets ophalen in de stad kost twee keer geld terwijl je dat met de strippenkaart voor een tarief kon doen als het binnen een half uur was. 5. Mijn bestellingen die ik vooraf bestelde via internet kunnen niet worden opgehaald, ook niet na communicatie met de klanten service die niet of slecht bereikbaar is. Dan kan mijn klacht over het belachelijke rekeningrijden er ook nog wel bij, We gaan een miljoenen verslindende organisatie opzetten om geld te incasseren wat ook gewoon via de brandstofprijs kan worden binnengehaald. Het lijkt er eerder op dat de overheid onze gangen wil kunnen volgen, wie verzint dit soort idiote oplossingen en waar kun je als burger terecht om je beklag te doen. Niet bij de politiek, die hebben er geen last van en laten zich op kosten van de samenleving laten rond rijden in een auto met chauffeur.

rgeurtsen
rgeurtsen5 feb. 2010 - 14:22

Heerlijk toch mw. Groenteman?! Zo complex is onze wereld, en dus is het zaak om de democratische instituties inhoudelijk sterk te laten zijn. De drang naar directere democratie is ook begrijpelijk. Dit soort spanning is heerlijk. De discussie zou natuurlijk wel mogen gaan over de onvermijdelijke ver-electronisering van alle betaaltransacties. Heel simpel, dat moeten we niet zo snel willen mals dat nu lijkt te gebeuren. Dit zal de economie ingeval van invfrastructurele problemen of rampen veel te kwetsbaar maken en daarmee ook de zelfstandigheid van burgers in nood-situaties.

alper2
alper25 feb. 2010 - 14:22

Ja, maar een ander risico is dat door dit soort ad hoc BN'er actiegroepen er opeens niks meer verandert. Nee, tegen rekening rijden, tegen de ov-chipkaart, tegen de NZ-lijn. Nee, tegen alles. Lekker SP en niks geen verandering meer (goed als je alles toch op het droge of andere gevestigde belangen hebt).

Heinz2
Heinz25 feb. 2010 - 14:22

Erg leuk te merken dat mensen van linkse signatuur het maar helemaal niks vinden dat er buitenparlementaire acties en anti autoritaire acties van "rechts" plaatsvinden. Want eigenlijk vindt links dat "zij" daar het alleenrecht toe hebben. Babyboomers die altijd "op de barricades hebben gestaan" , maar nu zelf op het pluche zitten, zie je nu nuffig reageren op Wilders, de ANWB, klimaatsceptici ed. Beetje hypocriet niet?

WilliamP
WilliamP5 feb. 2010 - 14:22

Hanneke, Misschien met je tijd meegaan?

SirCharles
SirCharles5 feb. 2010 - 14:22

Heb nooit met spandoeken willen lopen om actie te voeren of ergens voor of tegen te demonstreren, prachtig toch dat we nu een medium hebben om onze stem en gevoel te kunnen uiten waaronder hier op Joop.nl.

PietPaaltjes
PietPaaltjes5 feb. 2010 - 14:22

En wat snapt u niet Mevrouw Groenteman? Dat er gebruik gemaakt wordt van de radio door een vereniging? Dat gebeurt toch ook al jaren door de Vara? Zij promoten toch de PvdA? Dat is toch ook niet verkeerd? Het is niet verkeerd op te komen voor je achterban.

Lieke Meester
Lieke Meester5 feb. 2010 - 14:22

als de politiek , de regering, dichter bij de mens zou staan , weer eens luisterde naar wat er in de samenleving speelt , de stem van het volk zou horen , dan zou ik het protest begrijpen . Dat het rekening rijden een zeer onduidelijke zaak is , mensen protesteren omdat men niet goed genoeg is voorgelicht , schijnt in Den Haag niet binnen te komen . De politiek moet bepalen, laat met dan eerst eens aan de slag gaan met voorlichten en pijlen hoe groot het draagvlak is. Soms krijg ik het gevoel dat het volk er niet meer bij hoort . Dat er dan groepen , krant of omroep , protesteren uit naam van velen vind ik niet erg , al ben ik net als u van mening dat politiek in het parlement bedreven moet worden .

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 feb. 2010 - 14:22

Verleden week moest ik eerst een reis naar een andere stad maken, vervolgens drie kwartier in de rij staan en daarna twee formulieren invullen die ik allebei met een kopie van mijn paspoort naar een of ander antwoordnummer moet sturen. Over vijf dagen krijg ik een ander formulier terug, zo is mij verzekerd. Waarom? MIjn nieuwe jaartrajectkaart met chippas is binnengekomen en ik wilde een saldo van acht euro over maken van de oude op de nieuwe chipkaart. Ik ben voor elke actie tegen deze miserie. Door wie dan ook. Dit is geen automatisering maar een nodeloos ingewikkeld maken van het leven der burgers. En als je straks iets verkeerd doet, denkt dat tuig ook nog eens boetes te kunnen opleggen van 35 euro.

xerxes020
xerxes0205 feb. 2010 - 14:22

Dit zijn tussenfasen op weg naar de ware directe democratie.

Martijn09
Martijn095 feb. 2010 - 14:22

Hallo Mevr. Groenteman, Wat U ons probeert te verwijten is precies wat U zelf altijd doet!

vanessa2
vanessa25 feb. 2010 - 14:22

Er is dan ook een aspect aan Jan Slagter dat hij graag uit het zicht houdt: hij is oer-rechts en sluit met zijn MAX samenwerking met de kleine nieuwe rechtse zendgemachtigden helemaal niet uit. Ook zendt hij graag de taptoe in Breda nog eens fijn uit, want Jan houdt van stampende laarzen. Met zo'n half verborgen agenda ook nog wat tegen een chipkaart zeuren, ach dat kan er vast wel bij. bij deze vogel wacht ik graag op het moment dat hij bij de lang niet naieve bejaarden een keer tegen de lamp loopt.

ldegreef
ldegreef5 feb. 2010 - 14:22

Nooit iets gehad met MAX omdat ik als 75-jarige geen behoefte voel sneller te verouderen dan noodzakelijk is. Wel sinds enkele maanden een OV-chipkaart. Grote vooruitgang, zeker voor ouderen. Voor mij probleemloos in het gebruik. Er zullen ongetwijfeld kinderziektes zijn maar die worden natuurlijk opgelost en dan hebben we een prachtig middel dat er voor zorgt dat we betalen voor wat we krijgen. Mocht deze hele aktie toch een fase zijn op weg naar de "werkelijke directe democratie", wat God verhoede, dan hoop ik dat kinderen en kleinkinderen snel zullen wennen aan de guillotines op de hoeken van de straten.

Yggdrasil
Yggdrasil5 feb. 2010 - 14:22

Ik ben 57 jaar en zou dus in het profiel van Max moeten passen. Toen ik laatst eens een uitzending van Max probeerde kwam ik al snel tot de conclusie, dit hoef ik dus niet daar ben ik nog veel te jong voor.

1 Reactie
ouwelap
ouwelap5 feb. 2010 - 14:22

Volgend jaar januari word ik 80 (hopelijk). MAX is voor ouderen, maar niet voor mij!

charley2
charley25 feb. 2010 - 14:22

Hanneke, helemaal mee eens. Als je ziet wat mensen commentaar c.q. hun mening geven op internet en daartoe aangemoedigd door verschillende organisaties, zoals ANWB, dagbladen, omroeporganisaties, etc. denk ik bij mezelf kom eens uit die luie stoel en doe je democratische plicht en zorg dat we bij de verkiezingen een hoog opkomstpercentage halen!

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 feb. 2010 - 14:22

Ja maar zo werkt het niet. Je stemt op de partij waarvan je verwacht dat ze het beste voor je portomonee zijn. Als ze dan met domme plannen komen mag je daar toch wel iets van zeggen? Wat veel erger is: ze beweren over 5 jaar:" ja met de kennis van nu.." Dat wordt dus een beetje lastig als er reeds een clubje van 100.000 nu al zegt dat het een slecht idee is. Kortom, er word meer nadenken van beleidsmakers verwacht. Ja dat is even wennen. Blijkt dat een opleiding managen toch niet genoeg is en dat het toch beter is als men ook daadwerkelijk iets van het te managen onderwerp weet. Een dokter mag echt geen operatie doen zonder een 12 jarige opleiding, maar een politicus kan in 1 jaar een heel verkeerssysteem vernachelen. Of een betalingssysteem als "cash geld, bonnetje als betalings bewijs" omgooien in "virtueel geld met gps tracking functies" zonder ook maar enige notie van chips, privacy, encryptie, mensenrechten, userinterface, bedieningsgemak of wat dan ook te hebben. En met welk doel? Is de reiziger er beter vanaf? Krijgt die een kwalitatief beter product? Of is het vooral handig voor de leverancier? "tja mevrouwtje, we verkopen alleen nog maar appels" "Maar groenteboer toch... U weet toch dat ik liever peren eet?" "Wat u liever eet kan me gestolen worden, dit is voor mij makkelijker te managen, en daarom hoef ik de appels voor niet ~veel~ duurder aan te bieden." "Dus het oude gehele assortiment is goedkoper ?" "U gaat toch niet op internet klagen is het wel ? Want dan laat ik Hanneke een blogje schrijven. " Het is dat er zoveel christen in het kabinet zitten anders zou ik zeggen dat ze echt van God los zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]5 feb. 2010 - 14:22

Alle media zijn een nuttig en aanvullend instrument voor de democratie. Degenen, die gaan beginnen om bepaalde media te selecteren en ter discussie te stellen, zijn het werkelijke gevaar voor de democratie. Niemand hoeft en mag lezers, kijkers, luisteraars, enzovoort "in bescherming" te nemen.

1 Reactie
paulvr2
paulvr25 feb. 2010 - 14:22

Ik weet niet of dat zo'n slimme opstelling is. Ik woonde in de verenigde Staten waar jouw principes gehuldigd worden. Maar zoiets bleek wel te veroorzaken dat je op geen enkele manier nog in staat was om op een objectieve manier kennis te nemen van wat er in de wereld of in je eigen land gebeurde. Kranten die bij verkiezingen de kant van de een of de ander kozen en dan hun best deden de tegenstander zwart te maken met allerlei onwaarheden en ga zo maar door. Zoiets leidt in feite tot het afbreken van je eigen geloofwaardigheid als krant. En dat blijkt ook wel, zelfs een grote en eerbiedwaardige krant als "The San Francisco Chronicle" staat op het randje van haar faillissement. Als kranten niet meer geloofd kunnen worden en nieuwsuitzendingen op Tv evenmin dan zie je dat een steeds groter aantal mensen zich erbij neerlegt. Of het nieuws van internet halen waar je weet dat bijna alles gekleurd is. Terwijl ik in de VS woonde was ik voor mijn internationale nieuwsvoorziening afhankelijk van de Nederlandse wereldomroep, de Deutsche Welle en de BBC World Service. En heel wat keren als ik met bij ons volstrekt onomstreden waarheden kwam meende de doorsnee Amerikaan dat ik met communistische propaganda kwam. het is een wereld waarin het voor een weldenkend mense bijzonder moeilijk vertoeven is. En het legt ook uit waarom Amerikanen vaak zulke irrationele en zelfs immorele dingen in de wereld doen. Niet omdat de doorsnee Amerikaan een slecht mens is maar omdat hij door partijdige en sensatie zoekende media totaal op het verkeerde spoor gezet wordt. Een schepje of twee angst erbij en je hebt de poppen aan het dansen. En om het maar eens met een aansprekend voorbeeld te illustreren: de doorsnee Amerikaan denkt echt dat wij hier in West Europa nog dagelijks voedselhulp uit Amerika krijgen. "zonder ons lagen jullie te kreperen van de honger" is een veelgehoorde kreet. En zo kan ik er nog veel meer noemen. Nee, ik denk dat media wel degelijk links of rechts kunnen zijn maar zich daarbij toch aan een zekere objectiviteit en waarheidsgetrouwheid kunnen houden. Zelf ben ik iemand met een linkse voorkeur maar ik lees met plezier wat er in het NRC handelsblad staat. Gewoon, omdat ze een duidelijk verschil maken tussen nieuws en opinie, zoals trouwens de meeste kwaliteitskranten in Nederland. En juist dat maakt het gedrag van De Telegraaf zo afkeurenswaardig. Daar wordt bewust gelogen en gemanipuleerd met het nieuws. Zo is geen sprake van een kwaliteitskrant maar van een propagandablaadje. Ter linkerzijde bestond vroeger ook zoiets, dat heette De Waarheid. Bladen die je maar het beste kunt negeren.