Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stembussen Amerika zijn open, Clinton sleept eerste winst binnen

  •  
08-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-11-08-om-08.15.51
De eerste winst voor Hillary Clinton is binnen. In de Verenigde Staten zijn om middernacht de eerste stembussen geopend en in het plaatsje Dixville Notch – waar traditioneel de eerste uitslag vandaan komt – zegevierde de Democratische presidentskandidaat. Clinton behaalde daar 50 procent van de stemmen.
Goed, Dixville Notch in de staat New Hampshire telt maar acht stemgerechtigde inwoners, maar dat mag voor de Democraten de pret niet drukken. Vier stemmen gingen naar Clinton, twee naar Donald Trump. Eén inwoner koos voor Gary Johnson en weer een ander besloot zelf Mitt Romney in te vullen.
Het zijn evenwel niet de eerste stemmen die zijn uitgebracht. Volgens persbureau AP heeft een recordaantal Amerikanen gebruik gemaakt van de mogelijkheid vervroegd te stemmen: rond de 50 miljoen. Dat is goed voor zo’n 40 procent van het verwachte totale aantal stemmers.
Maandag hebben zowel Clinton als Trump nog de hele dag campagne gevoerd in de zogenaamde swing states, staten waar bij lange na niet vaststaat wie er als winnaar uit de bus zal komen. In Pennsylvania haalde Hillary Clinton alles uit de kast met optredens (en steun) van onder andere Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi. Ook Barack Obama was aanwezig, waar hij met slechts enkele woorden genadeloos afrekende met Trump.
Bron: CNN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.