Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Stemadvies

  •  
15-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13991602803_7205d0cd2f_o

© cc-foto: NASA / ISS

Behalve destructief, heeft het grossieren in populistische prietpraat ons stilaan het zicht ontnomen op het grote geheel.
“Onze aarde heeft kanker. Ik heb ook kanker. En de meeste mensen met kanker gaan dood […] We moeten zuinig zijn op onze planeet, en als jullie net zo denken als een astronaut, ga je van de aarde houden zoals anderen niet kunnen.”
Dit waren de laatste, indrukwekkende woorden van Wubbo Ockels. Op zijn sterfbed. Anders dan Haagse politici was hij in staat de Aarde te bezien vanaf grote afstand. Hij vloog door de ruimte en kon onze planeet spiegelen aan de sterren in de onmetelijke duisternis van het universum. Hij vergeleek en hij zag iets unieks. Iets magnifieks: de planeet Aarde.
In Den Haag buitelen politici straatvechtend over elkaar heen, in de ban van banaliteiten en wanen, aangejaagd door pers en polls. Een dichter zei ‘t treffend: Het ene Kamerlid gebruikt de taal om gedachten te maskeren, het andere Kamerlid gebruikt de taal om te maskeren dat hij geen gedachten bezit.
Behalve destructief, heeft het grossieren in populistische prietpraat ons stilaan het zicht ontnomen op het grote geheel. De dreiging voor de mensheid is de hoofddoek, noch het paasei van de Hema. Evenmin Zwarte Piet. Het echte gevaar is dat we staan te rammen op een slurf en niet doorhebben dat er een olifant aan vastzit.
Tijd voor distantie.
Tijd voor rust en bezinning.
Dan volgt vanzelf het besef hoeveel kostbare tijd we al verspild hebben aan lariekoek.
Dit artikel verscheen eerder in NRC

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

ikdus2
ikdus215 mrt. 2017 - 19:26

benzakour in optima forma wat een litterair talent.

poeslief
poeslief15 mrt. 2017 - 15:38

mooi geschreven schrijver.

richarrd
richarrd15 mrt. 2017 - 12:38

Persoonlijk zie ik ook dat het kapitalisme een grotere bedreiging vormt dan de radicale islam maar ik heb nog niet uitgevonden hoe het kapitalisme te stoppen met het vernietigen van de hele wereld. Om kinderen en dieren geven ze ook niets, laat staan zieken, mensen zonder werk of andere cultuur. Ze geven helemaal niet om het geluk van het land en de toekomst van het land maar zijn alleen maar op zoek naar geld en macht en dan vooral voor zichzelf.

Bart Bakker
Bart Bakker15 mrt. 2017 - 11:05

Ik betwijfel ten sterkste of Wubbo Ockels blij is met Mohammeds spin, maar dat kan natuurlijk zijn white space priviledge zijn. Ook wil ik best aannemen dat Mohammed een begenadigd schrijver is met een weloverwogen opinie, maar voorlopig schort ik mijn oordeel op totdat er een intelligent schrijfsel van hem verschijnt. Gelukkig ben ik erg geduldig.

scherm2
scherm215 mrt. 2017 - 10:41

Is saoedi-Arabië echt zo konservatief en vrouwonvriendelijk? Dit komt van de website: http://money.cnn.com/2017/02/20/investing/saudi-arabia-women-finance/ Women are breaking the glass ceiling in Saudi finance. Three top jobs in banking and financial markets have been filled by women within the last week. One of Saudi Arabia's top banks, Samba Financial Group, appointed Rania Nashar as chief executive officer on Sunday. Saudi-owned Al Arabyia TV reported Monday that another bank, Arab National Bank, has appointed Latifa Al Sabhan as its chief financial officer. The bank did not respond to a request for comment. The two banking picks follow an announcement last Thursday that the country's stock exchange would be lead by a women -- Sarah Al Suhaimi -- for the first time. Hurt by low oil prices, Saudi Arabia last year set out an ambitious diversification plan for the economy in 2030. Part of that reform is to increase women's participation in the workforce to 30% from 22%. Al Suhaimi, now chairman of the stock exchange, is also the CEO of investment bank, NCB Capital. She has held that position for almost three years, managing assets of over $20 billion. The Saudi stock exchange, or Tadawul, is the biggest in the Middle East. Its companies have a combined market capitalization of about $320 billion. Nashar has 20 years experience at Samba and worked her way up through the bank's career development program, according to a statement from Samba. Moslims uitsluiten zou zeker nu Nederland ernstig schaden.

4 Reacties
Hamid2
Hamid215 mrt. 2017 - 13:36

De laatste keer dat ik iets over Saoedie Arabië las, mochten de vrouwen er niet zonder mannelijke begeleiding autorijden. Is dat inmiddels al veranderd?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mrt. 2017 - 15:44

Ja het schiet lekker op, sinds 2015 mogen ze zelfs een beetje stemmen. Niet autorijden natuurlijk, dat ondermijnt de normen en waarden.

Voice of Reason
Voice of Reason15 mrt. 2017 - 17:17

"Is saoedi-Arabië echt zo konservatief en vrouwonvriendelijk?" Ja "Three top jobs in banking and financial markets have been filled by women within the last week" Laat die champagne nog maar even staan tot het aantal vrouwen dat een baan krijgt niet meer op één hand te tellen is.

ikdus2
ikdus215 mrt. 2017 - 19:27

wat is het soms fijn om een vrouw te zijn. ik wil ook een privéchauffeur

holstein7
holstein715 mrt. 2017 - 10:13

één van mijn helden eddy terstall, filmmaker vindt jesse klaver naïef met zijn vluchteling standpunt, en noemt dat hij een post christelijke schuldobsessie heeft. terstall reist veel over de wereld en komt op plekken waar de zon niet schijnt. hij noemt de islam rechts en globaal fascistisch in een gesprek op rtv z afgelopen maandag. hij is geen rechtse verdachte persoon maar een weldenkend progressief mens die houd van VRIJHEID.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 mrt. 2017 - 12:09

‘hij noemt de islam rechts en globaal fascistisch’ Goh, dat zou je van een politieke vriend van Yoeri Albrecht en Theodor Holman niet verwachten.

Hamid2
Hamid215 mrt. 2017 - 13:34

Terstal is een intelligente jongen en heeft gelukkig afstand genomen van het Marxistische denkbeeld dat alle maatschappelijke verschillen verklaard kunnen worden uit sociaal-economische factoren. De Islam scoort inderdaad hoog op de fascisme-schaal: het is een totalitaire religie, met een overheid die diep ingrijpt in het privé leven van burgers. Daarnaast wordt in de Islamitische cultuur het gebruik van geweld verheerlijkt, ook een kenmerk van fascisme. Allemaal kwalijke zaken die Terstal heeft opgemerkt, maar waar oud-links steevast van wegkijkt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig15 mrt. 2017 - 16:10

@Mark Huysman "Goh, dat zou je van een politieke vriend van Yoeri Albrecht en Theodor Holman niet verwachten." Is dat geen Argumentum ad hominem?

Mark Huysman
Mark Huysman17 mrt. 2017 - 20:46

[Is dat geen Argumentum ad hominem?] Nee. Want ik reageer op een bijdrage waar het karakter van Terstall (‘geen rechtse verdachte persoon maar een weldenkend progressief') als argument gebruikt wordt.

Jo4Hanna
Jo4Hanna15 mrt. 2017 - 9:37

Een stem voor Wilders is een stem voor VVD is een stem voor Bolton

1 Reactie
Paddy3
Paddy315 mrt. 2017 - 12:32

Bolton, de zanger?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz15 mrt. 2017 - 9:19

Verstandige woorden!

Meta Foor3
Meta Foor315 mrt. 2017 - 8:32

de dreiging van islamoverheersing was belangrijker in de retoriek dan woningnood en de nog steeds groeiende werkeloosheid. elk land zijn prioriteiten dus, gedicteerd door de schreeuwers (wordt ten onrechte populist genoemd)

Herr Vorragend
Herr Vorragend15 mrt. 2017 - 8:18

Het populisme van b.v. Wilders is inderdaad een zeer destructieve kracht. Dat weten ze in het Kremlin en in Ankara ook heel goed. Vandaar dat men daar hoopt dat vooral in Nederland, Duitsland en Frankrijk in Europa populisten aan de macht komen want dat zou een zeker einde van de EU betekenen en leiden tot een zwak intern verdeeld Europa. Dat verklaart ook de actieve bemoeienis van Rusland en Turkije met de verkiezingen. Erdogan hoopt heel erg dat Geert Wilders aan de macht komt zodat de situatie in Nederland nog verder polariseert en moslims i.h.a. en Turken i.h.b. in het nauw komen. Dat hij daarmee z'n "onderdanen" hier ernstig in het nauw brengt helpt alleen maar om de neuzen in eigen land en eigenlijk in de gehele umma dezelfde kant op te krijgen. Dat is de hele set-up van de vanuit Ankara geregistreerde rel. Na de Nederlandse verkiezingen en na het referendum in Turkije komt de grote buit Duitsland in zicht. Ze kunnen hun borst daar vast natmaken voor het grove verbale geweld wat hen te wachten staat vanuit Ankara. Mijn stemadvies luidt: Een stem op Wilders is een stem voor Erdogan.

4 Reacties
Simon Arzt
Simon Arzt15 mrt. 2017 - 9:02

Denk niet dat Wubbo Ockels refereerde aan het populisme van Wilders toen hij zijn afscheidsbrief schreef. Maar ja, je kunt er natuurlijk in zien wat je zelf wilt, en zijn laatste woorden gebruiken om je eigen standpunten kracht bij te zetten. Zelfs Wubbo Ockels maakte zich zorgen over het destructieve populisme van Wilders... En als we uit de brief een stemadvies willen distilleren denk ik eerder dat we bij de PvD uitkomen en niet bij een pro-EU partij. Anyway, lees de brief zelf hier: http://www.natuurenmilieufederaties.nl/nieuws/de-laatste-brief-van-wubbo-ockels/

Marc2406
Marc240615 mrt. 2017 - 9:20

Het probleem loopt verder dan alleen Wilders. Want zijn het niet voor het grootste deel de middenpartijen die een stuitend gebrek aan leiderschap tonen door in armoede mee te lopen met Wilder's abjecte gedachtengang? Wilders is dan slechts een symptoom van een oude politieke kaste die de eigenlijk de weg volledig kwijt is en in plaats van bestuur ten goede voor ons allemaal zich in toenemende mate bezighoudt met populistische onzin in plaats van te bekommeren om de werkelijk dringende zaken, zoals ten eerste hoe we duurzaam met de planeet om dienen te gaan, om daarmee onze welvaart duurzaam te garanderen. Stemadvies: Keer je af van de kwakzalvers, de charlatans (van de PVV/VVD/FVD/VNL via CDA/SGP tot PvdA/Monasch/DENK) die ons willen doen geloven dat religie, cultuurbarbarisme, neonationalisme, onzin over hoofddoekjes, het staand kunnen zingen van het Wilhelmus etc. etc. de belangrijkste zaken zijn. Het zal helaas deze keer niet lukken om deze prietpraatjesmakers uit het zadel van de macht te houden, maar er moet een beweging ontstaan die zegt dat het genoeg is met dit soort onzin. Dat zou je dan kunnen bestempelen als het "goede" soort populisme. Al het andere is slechts een recept voor rampen en stagnatie. Politiek en bestuur zou zich bezig moeten houden met werkelijk dringende zaken, niet met onderbuik-onzin, en het is uiteindelijk aan ons allemaal om dat bij de heren en dames politici door te laten dringen.

KeesV3
KeesV315 mrt. 2017 - 9:45

@HerrV Alle populisme is destructief. En alle politici maken zich hieraan schuldig. Veel oneliners en veel simpele oplossingen. In enkele zinnen wordt uitgelegd hoe alle ellende in de wereld wordt verholpen. Waarom twijfelt er toch niemand? Waarom weet iedereen het zo goed? Zijn ze echt zo overtuigd van zichzelf dat zij het beste zijn en weten wat goed is voor Nederland en de wereld? Het gaat toch om zeer complexe problematiek, waarbij elke keuze meerdere voor- en nadelen heeft? Waar is de rust, waar is de bezinning, waar is de distantie? T.a.v. je geopolitieke beschouwingen over Poetin, Erdogan en Wilders: Er bestaat een kans dat je gelijk hebt. Maar ik kan 10 verschillende alternatieven bedenken. Het is in mijn ogen allemaal niet zo simpel. Een oneliner als "Een stem op Wilders is een stem voor Erdogan" vind ik persoonlijk ook een populistische oneliner...

Siphra Spier
Siphra Spier15 mrt. 2017 - 10:25

Erdogan gaf ook stemadvies: stem niet op PVV en VVD.