Stemadvies
• 12-09-2012
• leestijd 3 minuten
We moeten steeds meer kiezen omdat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor alles wat ons in het leven overkomt
Als ik dit stukje geschreven heb stap ik op de fiets om te gaan stemmen. Maar eerst wil ik een persoonlijke overpeinzing schrijven en deze keer doe ik dat zonder me te verschuilen achter een verwijzing naar onderzoek, alsof zo´n onderzoek ook maar echt iets aantoont.
Kiezen het is zo verdraaide moeilijk. Toch draait de moderne ideologie die onze samenleving bindt helemaal op de vrije keuze. Wij mensen maken op basis van kennis en ervaringen beredeneerde of emotionele keuzes. Om te garanderen dat we geheel vrij zijn te kiezen moet dat recht van vrije keuze ook vastgelegd zijn in de grondrechten van de mens.
Landen waar mensen dat recht wordt ontzegd tikken we op de vingers, hoewel het heel moeilijk door buitenstaanders is om te onderscheiden of vrouwen zelf een hoofddoek willen dragen om daarmee hun identiteit te tonen of dat het door een hen onderdrukkend systeem wordt opgelegd. Zo weten we ook niet goed of vrouwen nu echt zelf grotere borsten willen of dat ze door beeldvorming in onze mediacultuur en door de geile blikken van mannen besluiten dat ze DDD-implantaten willen.
Hoe het ook zij, we mogen kiezen. Maar dat niet alleen, we moeten ook steeds meer kiezen omdat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor alles wat ons in het leven overkomt. Zelfs of je ziek of gezond, depressief of gelukkig bent wordt als het gevolg van een keuze gezien. Als er iets mis gaat in je leven dan is het onmiddellijk je eigen schuld: had je maar beter moeten kiezen.
Warenonderzoek laat zien dat er verschillende manieren zijn om te kiezen. Als vrouwen gaan winkelen vergelijken ze grondig in verschillende winkels wat ze wensen en schaffen daarna pas iets aan. Vandaar dat wat ‘winkelen’ genoemd wordt een vrij tijdrovend proces is, waar mannen die blijkens onderzoek van te voren hebben besloten wat ze willen met dat rage winkelen vaak problemen mee hebben. Maar ja, winkelen is niet het zelfde als stemmen.
Wel is duidelijk dat als we tussen heel veel kunnen kiezen de keuze steeds moeilijker wordt omdat je je zo bewust gaat worden van de kans op een miskoop (en na verkiezingen heb je heel vaak het idee dat je toch een miskoop hebt gedaan). Warenonderzoek laat zien dat als mensen bij een aanbieding uit 6 soorten jam mogen proeven de kans dat ze een potje jam aanschaffen ongeveer 30 procent is, maar dat als er 24 smaken zijn waaruit ze moeten kiezen dan schaft slechts 4 procent het aan. Je komt er gewoon niet uit en loopt maar door.
Ik weet wat ik ga kiezen. Ik stem op een partij die er net als ik van uitgaat dat mensen niet van die erg rationele wezens zijn die altijd goed kunnen kiezen wat goed voor ze is, dat ze gemakkelijk bedrogen worden en in de war raken. Ik stem daarom voor een partij die het belang ziet van voor elkaar zorgen en elkaar helpen, die daarom solidariteit belangrijk vindt en die ons bindt in onze menselijkheid en niet in economische belangen. Ik denk dat dat ook leuker is voor mijn kleinkinderen die nog niet mogen stemmen, maar voor wie ik vandaag ook kies. Er zijn gelukkig wel een paar van zulke partijen. U weet vast wel op welke u moet stemmen.
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje op Joop. Vanwege de verkiezingen maakt hij vandaag een uitzondering. Benieuwd naar zijn weetje van dinsdag? Kijk dan hier:
Wanneer is leedvermaak grappig? Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond