Joop

Stem weloverwogen ‘provinciaal’ voor de Statenverkiezingen

  •  
13-03-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
862 keer bekeken
  •  
stembureau

Het lijkt onverstandig om bij de provinciale verkiezingen automatisch het hokje in te vullen van de partij waarvoor je landelijk pleegt te kiezen. Al doen media en politieke partijen hun uiterste best je daartoe te verleiden. Linkse Wolk versus rechtse Wolk. Democraten versus populisten. Stad versus plateland. Schaap versus wolf.

Evenmin is het zinnig om strategisch te kiezen – voor een grote oppositiepartij tegen de regeringscoalitie of erger, voor een oelewapper uit het politieke ‘midden’ om de rechtspopulisten te stoppen. En ten slotte, onzin dat het tegenwoordig, gezien de beoogde samenwerkingsplannen van deze partijen in de Eerste Kamer, niet uitmaakt of je provinciaal GroenLinks of PvdA stemt.

Democratisch gezien is het effectiever om je eerst in de provinciale programma’s en praktijken van de afgelopen jaren te verdiepen en een – indien beschikbaar – stemwijzer in te vullen. Google ook even de regionale pers over de provinciale items die je de afgelopen vier jaar belangrijk vond. Flevoland International Airport? Een megadatacenter? Maatregelen om de provinciale wegen veiliger te maken? Verbreding van rijkswegen? Sluiten van een ziekenhuis? Verbetering openbaar vervoer? Kerncentrales? Jacht?

De uiterste consequentie van dit soort voorbereiding kan zijn dat je voortaan landelijk, provinciaal, waterschappelijk en gemeentelijk op vier verschillende partijen uitkomt.

Dat is niet de veelgesmade strategische keuze, maar juist een finetuning van je politieke wensen.

De meesten van ons zijn namelijk geen lid van een politieke partij.

Laten we beginnen met de verschillen tussen dezelfde partijen in de landelijke en de provinciale overheid. Die zijn er wel degelijk. Hot news is natuurlijk dat de meerderheid van de provinciale CDA’ers, zich onder aanvoering van landelijk lijsttrekker Theo van Boven keert tegen het stikstofbeleid van Rutte IV. Een kabinet waaraan de christendemocraten zelf deelnemen. Van Bovens collega Edith Schippers sloot zich indirect daarbij aan door vragen op tv over het stikstofbeleid als ‘polariserend’ te weigeren beantwoorden.

Wat gaan de provinciale VVD’ers en CDA’ers straks doen? Vooruitschuiven? Traineren? Saboteren? En hoe treden vervolgens hun vertegenwoordigers in de Eerste Kamer op?

Het kan ook andersom. Zie de situatie rondom de kabinetsplannen om de A27 bij Amelisweerd (nog eens) te verbreden, waardoor belangrijkenatuurgebieden vernield worden. Provinciale staten liggen dwars, terwijl toch CDA, D66 en ChristenUnie deel uitmaken van de gedeputeerden.

En zelfs christendemocraten in Gelderland en Overijssel zijn tegen laagvliegroutes over de provincies en de Groninger VVD is een beetje ontevreden over het aardbevingsbeleid van zijn regering.

Want het is niet allemaal kommer en kwel met de gedeputeerde staten. Die van Zuid-Holland bijvoorbeeld blokkeren de bouwplannen van Alphen aan de Rijn in de Gnephoekpolder. Een van de laatste resten van het vroegere Groene Hart, waarvan zeventig procent in handen is van projectontwikkelaars. Die staan al jaren te popelen om in de wei te gaan bouwen. Helaas niet alleen daar.

Ook oppositiepartijen kunnen zich in de provincie tegen de landelijke lijn keren.

Toen GroenLinks al jaren mordicus tegen het bouwen van nieuwe kolencentrales was, stemde desondanks een Groninger partijgenoot voor de Eemscentrale en een andere onlangs voor de vergunning om aldaar 15 procent extra van de gewraakte biomassa bij te stoken.

Actueler is de situatie in het Limburgse dorps Egchel (gemeente Peel en Maas), waar zo’n veertienhonderd mensen wonen tussen honderdduizend varkens van een boerenbedrijf dat volgens de bestaande provinciale regels dit aantal mag uitbreiden met nog eens 25.000. De helft van de gedeputeerde staten van Limburg bestaat uit leden van D66, GroenLinks en PvdA.

Dit college ijverde vorig jaar ook voor het behoud van Maastricht Aachen Airport.

Luchthavens zijn een splijtzwam. Sociaaldemocraten in het noorden zien een toekomst voor Groningen Airport en die in Overijssel voor Airport Twente. De PvdA van Flevoland vindt dat Lelystad International Airport open moet gaan.

De partij was ook niet tegen het geplande megadatacenter van Meta.

Net als de PvdA in Noord-Holland die een datacenter van Microsoft in de Wieringermeer zonder vergunning laat bouwen en de afgelopen decennia Tata Steel met fluwelen handjes aanpakte.

De PvdA heeft zich daar ook neergelegd bij de F1-status van het circuit van Zandvoort. In het verkiezingsprogramma komt dat Fossiele Feest niet eens voor. O ja, ganzen mogen in Noord-Holland sociaaldemocratisch worden afgeschoten om gewassen te beschermen.

Maar in Drenthe ligt de zaak weer omgekeerd. Daar vindt GroenLinks dat er meer windmolens moeten komen, maar de Partij van de Arbeid vindt die juist weer landschapsvervuilend.

Kortom, alleen Zeeland heeft een gezamenlijke lijst, zodat die zogenaamde Linkse Wolk vooral verkiezingstrucje van Rutte is om de aandacht van belangrijke zaken af te leiden. Bang als hij is zetels te verliezen in de Lobbykamer.

Zoals de rechtspopulisten de aandacht afleiden met de polarisatie-framing van de wolf. Er is een beschermde diersoort die ooit werd weggejaagd, maar nu weer terugkomt. Niet uitgezet, zoals de otter, de bever en de raaf, maar gewoon weer komen aanwandelen.

Volgens deskundigen moeten veehouders wel hun wettelijke plicht vervullen om hun dieren te beschermen, maar is er verder weinig aan de hand. De overheid subsidieert immers afrastering en compenseert het eventueel gedode vee. Maar de ‘tegenstanders’ van de wolf schreeuwen moord en brand met nepnieuws, halve en hele leugens en gebruiken allerlei vormen van intimidatie.

Uiteraard verzetten deskundigen en anderen zich hiertegen: wijzen nog eens op internationale afspraken en regels, overheidsbeleid, wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in andere landen.

Deze geduldige uitleg wordt vervolgens door de rechtspopulisten weer geframed als ‘polarisatie!’ Zij zijn degenen die daarbij baat hebben, net overigens als het rechtspopulisme lite van VVD – in de wondere wereld van Farmers Defence Force: ‘links’ – CDA en SGP.

In de trein die zaterdag uit het oosten naar Den Haag reed, zaten zowel klimaatactivisten als boeren. Ze gingen niet met elkaar op de vuist, maar ze wisselden argumenten uit.

Laten we ons dus niet gek maken. Wat lezen, wat afwegen en dan weloverwogen stemmen.

Ik stem zelf bij nader inzien toch maar strategisch.

Voor de natuur.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

reforcer
reforcer15 mrt. 2023 - 10:50

Vanmorgen gestemd. de grote opkomst viel me op om een uur of 10. De waterschappen heb ik maar doorgekrast, er is nl geen waterschap die de kosten kan verlagen, dus een pot nat. De keuze voor een partij werd toch wat moeilijker omdat Atje toch wel indruk maakte, maar ik griezelde ook omdat de heer Klaver mee hijgt. Dus maar niet. Die mevrouw van BBB vind ik persoonlijk aardig, maar is behoorlijk inhoudsloos en ontwijkend. Kom ik dus uit op een oppositiepartij, want Rutte met zijn coalitie beginnen behoorlijk te irriteren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 mrt. 2023 - 8:25

Ik stem voor de mens.

EricDonkaew
EricDonkaew14 mrt. 2023 - 1:28

In Thailand mag ik ook stemmen voor de Statenverkiezingen, maar voor welke provincie? Ik weet niet hoe ze dat berekenen, het zal wel ergens staan.

EricDonkaew
EricDonkaew14 mrt. 2023 - 1:26

(...) maar gewoon weer komen aanwandelen. ------------------------------------ Dat komt omdat Nederland steeds groener wordt. Overigens ben ik pro-wolf, maar niet in Nederland. Dat ligt niet aan de wolf, maar aan Nederland. Laat die beesten lekker in de uitgestrekte wouden van Oost-Polen leven. Roedels vormen, Roodkapje tegenkomen en andere dingen die bij de wolf horen. In Nederland zie je van alles misgaan met die beesten, het land is er niet geschikt meer voor.

Mathijsco
Mathijsco14 mrt. 2023 - 0:33

Ik stem SP. Mijn persoonlijke normen en waarden beginnen bij het begin: je mag best een klein beetje chauvinistisch zijn ingesteld en je mag gerust wat waardering opbrengen voor je eigen cultuur. Zonder fundament, geen huis! Tegelijkertijd kun je je (daardoor) openstellen voor invloeden van andere culturen, en kun je een percentage van je rijkdommen delen met hen die het minder hebben getroffen in dit leven. Ik zeg prima. Natuur is belangrijk en een aandachtspunt: honger onder kinderen en ouderen heeft een NOG hogere prioriteit! Tezamen met mensen die vernikkelen van de kou in hun woningen, en mensen die in de shit terechtkomen door wanstaltige praktijken als de toeslagen-affaire. Het middeleeuwse fenomeen 'voedselbank' past in een film van Scrooge, en niet in deze maatschappij. Mark(t)werking? Hoort NIET in onze zorg en publieke sector thuis! En tot slot practice what you preach. En doe eens gek, doe eens wat voor een ander.

3 Reacties
Volrin
Volrin14 mrt. 2023 - 8:58

"beetje chauvinistisch zijn ingesteld en je mag gerust wat waardering opbrengen voor je eigen cultuur. Zonder fundament, geen huis!" Hoe is dit meer dan een beroep op traditie drogredenatie?

Mathijsco
Mathijsco14 mrt. 2023 - 10:03

Hoi Volrin, het is geen redenatie. En al helemaal geen Drogredenatie. Het zijn mijn normen en waarden. Vriendelijke groet en nog een fijne dag verder.

Volrin
Volrin14 mrt. 2023 - 13:08

@Mathijsco Laat ik de vraag anders stellen: waarom zou je, a priori, waardering moeten opbrengen voor een cultuur?

Marcmokum
Marcmokum13 mrt. 2023 - 23:02

Wat betreft de F1 op Zandvoort is het nog maller. De GL wethouder aldaar heeft zich hard gemaakt voor doorgang van de F1 en faciliteerde juridische stappen om tegenstanders te dwarsbomen. Ik stem SP, de enige overgebleven socialisten!

BrotherV
BrotherV13 mrt. 2023 - 22:31

Stem dus niet op een partij die het waterniveau wil verlagen. Heel belangrijk!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 mrt. 2023 - 21:20

Partijen en kiezers die de natuur op een zetten vertrouw ik voor geen cent. Ik stem dus ook maar strategisch.

Volrin
Volrin13 mrt. 2023 - 20:14

Bij mij komen telkens twee partijen uit de stemwijzers: PvdD en de FNP (gevolgd door PvdA en CU). Ik stem uit principe niet op de CU of FNP, dus blijven alleen de PvdA en PvdD over. Gezien ik geen vertrouwen meer heb ik de PvdA sinds Wouter Bos, stem ik daarom op de PvdD. Ook al ben ik het daar ook niet 100% mee eens.

2 Reacties
Thuru
Thuru14 mrt. 2023 - 6:47

Prima beslissing en goed omschreven.

Volrin
Volrin14 mrt. 2023 - 8:00

Foutje: "meer heb ik de PvdA", moet zijn "meer heb in de PvdA" zijn.

Olav Meijer
Olav Meijer13 mrt. 2023 - 19:56

[Actueler is de situatie in het Limburgse dorps Egchel (gemeente Peel en Maas), waar zo’n veertienhonderd mensen wonen tussen honderdduizend varkens van een boerenbedrijf dat volgens de bestaande provinciale regels dit aantal mag uitbreiden met nog eens 25.000.] Een duidelijk voorbeeld van hoezeer het uit de hand gelopen is met de bio-industrie. [Luchthavens zijn een splijtzwam.] Tegen elke uitbreiding moeten acties worden gevoerd. Het gaat om prestigeprojecten, niet om verstandige vervoerspolitiek. [De PvdA heeft zich daar ook neergelegd bij de F1-status van het circuit van Zandvoort. In het verkiezingsprogramma komt dat Fossiele Feest niet eens voor. ] Dieptreurig dat deze partij het klimaat- en milieuverpestende winstproject van een Oranjetelg als een voldongen feit heeft aanvaard. Het is bizar hoezeer die autoracerij tegenwoordig als "sport" wordt gepromoot met als boegbeeld Max Verstappen. Allemaal asociale miljoenendansen.

2 Reacties
Gio Servas
Gio Servas14 mrt. 2023 - 6:43

Ik had bijna willen schrijven of je daar een link voor had, maar die vraag heeft Google al beantwoord. Zelf dacht ik namelijk dat Straathof de grootste hufter was. Alhoewel ik sterk voor boeren ben, ben ik wel van mening dat wij ons in Nederland niet moeten verlagen tot het toestaan van megastallen en van alle boerenbedrijven in Nederland hebben we er relatief weinig van, maar 1 is al teveel. Daarom moeten we de boeren in Nederland ook sterk steunen anders wordt de bedrijfsvoering overgenomen waar de varkensflats al bijna klaar staan en waar zoals in China gewoon meer dan een half miljoen varkens in 1 stal passen zonder beperkt te worden door klimaat en dierenwelzijn.

Thuru
Thuru14 mrt. 2023 - 6:49

Mja, er zijn wel 300000 mensen blij dat het daar wordt gehouden. En ik denk dat Zandvoort daar nog zeker een jaar of 10 word geraced.

Mathijsco
Mathijsco13 mrt. 2023 - 19:26

Kritisch als ik ben, zocht ik ook in dit opiniestuk naar bouwstenen of een kruimelspoor die wel weer naar een of andere specifieke progressieve -het blijft hier natuurlijk wel Joop- strategische keuze of partij zouden lijden. Ik heb ze niet kunnen vinden. Hulde voor uw stuk. En inderdaad: dichtbij huis en -vooral- je gevoel en waarden stemmen. Dan hoef je achteraf nooit tegen jezelf te zeggen 'had ik maar', en slaap je goed!

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten13 mrt. 2023 - 21:40

Oei, en dan krijg je op de koop toe een verschrikkelijke eerste kamer, waar een andere stem een stokje voor had kunnen steken. En dan slaap je toch weer slecht....

pahan
pahan13 mrt. 2023 - 19:02

Goed stuk, dank! Ik stem niet strategisch. Gewoon logisch.

Sententia
Sententia13 mrt. 2023 - 18:40

Dit jaar stem ik voor een lokale partij, mede omdat ik me erger aan hoe bepaalde, landelijke partijen zeggen hun plek in de Eerste Kamer te willen gebruiken (misbruiken dus eigenlijk) om politiek te bedrijven.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten13 mrt. 2023 - 21:41

Nee hoor, de Eerste Kamer is gewoon een politieke kamer en dat is het altijd geweest.

Thuru
Thuru14 mrt. 2023 - 6:52

Mogelijk, alleen is het de vraag met provinciale verkiezingen of deze de kiesdrempel wel halen. Mocht dat niet het geval zijn dan toch op landelijk partij te stemmen zodat jouw stem niet aan een restzetel verloren gaat, althans kans is kleiner.