Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

#Stemopeenvrouw werkt: aantal vrouwen in gemeenteraad 'historisch' hoog

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
393 keer bekeken
  •  
ANP-445414646

De oproep om in het stemhokje toch vooral op een vrouw te stemmen, heeft zijn vruchten afgeworpen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen: maar liefst 459 vrouwen die op een anderszins onverkiesbare plek op de lijst stonden, hebben op deze manier een zetel in de gemeenteraad weten te bemachtigen. In totaal zijn in Nederland nu ruim 37 procent van de raadszetels in handen van een vrouw, het hoogste aandeel ooit. 

Een ‘historisch resultaat’ noemt de stichting Stem op een vrouw de uitslag. Behalve een stijging in het totaal aantal vrouwelijke raadsleden, is ook het aantal gemeenten waar minstens de helft van de gemeenteraad uit vrouwen bestaat, gegroeid. Dat meldt de stichting op Twitter: ‘Voor de verkiezingen was slechts in 7 (van de 345) gemeenten de helft van de raadsleden vrouw. Nu is dat het geval in 24 gemeenten. In nog eens 23 gemeenten zit nu nog maar één man meer.’

Dagblad Trouw meldt dat de grootste stijging te zien is in Groningen. Daar werden zeven vrouwen meer gekozen dan bij de vorige verkiezingen, en nam het aantal vrouwelijke raadsleden toe van 31 naar 53 procent. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.