Joop

'Stem op een vrouw' weer succesvol, met dank aan linkse kiezers

  •  
24-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Tweede Kamerverkiezingen: Jonge Klimaatbeweging debat

© AMSTERDAM - Kauthar Bouchalikt tijdens een verkiezingsdebat over het klimaat. Het debat is georganiseerd door De Jonge Klimaatbeweging. ANP EVERT ELZINGA

De actie Stem op een vrouw heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe Tweede Kamer meer vrouwen telt dan de vorige. Twee, om precies te zijn. Bij nieuwkomer Volt bemachtigde Marieke Koekkoek een zetel, bij GroenLinks Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld, maar bij die partij betekent het dat een andere vrouw – Suzanne Kröger – haar plek moet afstaan.
Het principe van Stem op een vrouw is simpel: kijk in de peilingen hoeveel zetels een partij verwacht te krijgen, stem vervolgens op een vrouw op een ogenschijnlijk onverkiesbare plek op de lijst. Koekkoek stond op plek 4, Volt behaalde 3 zetels, pech voor Ernst Boutkan. Bouchallikht en Westerveld stonden op plekken 9 en 10, GroenLinks wist maar 8 zetels te behouden. Exit Paul Smeulders en dus ook Suzanne Kröger. Het aandeel vrouwen in de Kamer stijgt gestaag, van 31 procent voor de verkiezingen, naar 39 procent nu.
In gesprek met Trouw laat oprichter van Stem op een vrouw Devika Partiman zien dat die zetelwinst voor vrouwen uit de linkerhoek komt. Ter vergelijking: 50 procent van GroenLinks-stemmers kozen voor een vrouw, bij de VVD was dat nog geen 10 procent. Ook de vertegenwoordiging aan de rechterkant van het politieke spectrum laat te wensen over: ‘Bij linkse en middenpartijen is het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer inmiddels 48 procent. Bij rechtse en conservatieve partijen is het 33 procent.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 9:48

De VVD had 4 vrouwen op de plaatsen 2-5 staan. Die zitten dus automatisch in het parlement. Mensen die op een vrouw gestemd hebben krijgen 1 punt, als ze van kleur is 2 punten etc.... Ik heb zelf op de door mij zeer bewonderde minister van landbouw gestemd. En tegelijktertijd reclame gemaakt voor aanstormend talent Don Ceder. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel voorkeursstemmen de nummers 2 en 4 van de CU hebben gekregen. Mensen die op een vrouw gestemd hebben krijgen 1 punt, als ze ook nog van kleur is 2 punten etc.

1 Reactie
EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 10:16

Don Ceder: 10.318 Carola Schouten: 47.008 (!)

P Haan
P Haan25 mrt. 2021 - 6:31

Het is wel de eeuwige crux. Dus deze vrouwen konden er op eigen kracht niet komen? Dat lijkt me toch vrij sterk.

Jaco38
Jaco3824 mrt. 2021 - 20:55

“De actie Stem op een vrouw heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe Tweede Kamer meer vrouwen telt dan de vorige” Hoezo dankzij deze actie? Zou het niet zo kunnen zijn dat op deze vrouwen gestemd is om inhoudelijke redenen? In de samenleving is een stabiel stijgende lijn te zien van participatie vrouwen in hogere functies. Dat is echt niet “dankzij” acties maar volgt gewoon uit het het zeer forse potentieel afgestudeerde vrouwen. Elke professional in een HBO/WO werkkring weet dit al lang. Mag zelf regelmatig deelnemen in selectiecommissies, aandeel vrouwen is enorm toegenomen de afgelopen jaren, regelmatig meer vrouwelijke sollicitanten dan mannelijk (juridisch/financieel).

[verwijderd]
[verwijderd]24 mrt. 2021 - 15:38

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:22

Haha ja dat haantjesgedrag in de politiek kan wel wat tegenwicht gebruiken. Al zijn er natuurlijk zat vrouwen die zelf haantje de voorste zijn

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 10:09

@Raycoupe Ik heb mijn werkzame leven ook grotendeels doorgebracht in de IT en daar was de office-manager vaak de enige vrouw op de afdeling. Dat is geen goede zaak, er is wel geprobeerd om daar verandering in te brengen, maar tot nu toe met (te) weinig succes.

Sam V
Sam V24 mrt. 2021 - 11:31

Mooi gedaan door GL. De vertegenwoordig van de vrouw in de GL-fractie in de TK is nu ook gelijk aan het aandeel vrouwelijke GL-kiezers. Maar nu is hoogopgeleid bij GL in de TK nog wel oververtegenwoordigd en jong en oud ondervertegenwoordigd. Hoe gaan ze dat nu oplossen? Dan hebben we seksuele geaardheid en migratie-achtergrond nog niet meegeteld. Lastige puzzel hoor.

4 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank24 mrt. 2021 - 13:42

Gewoon alles via een referendum. Mogen alle 13 miljoen hun mening geven. Ware afspiegeling van Nederland

Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:21

Waarom maak je hier een GL verhaal van? Het zijn de kiezers die hier verantwoordelijk voor zijn slimmerik, anders hadden de dames geen voorkeursstemmen nodig gehad hè. Laat jij die puzzel nou maar liggen, veel te ingewikkeld voor je

Balgehakt
Balgehakt24 mrt. 2021 - 21:01

Mooi gedaan ze hebben dik verloren door deze keuze hoe kan je dan zeggen prima gedaan.

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 11:05

@Karingin De verve waarme jij volledig onhoudbare posities probeert te verdedigen, dwingt grote bewondering af en dan hebben we nog niet eens over de daarbij ten toon gespreide agressie. GL is, waarschijnlijk mede door de kandidaatstelling van Kauthar volledig weggevaagd. In de berichtgeving leek het net of GL er door die voorkeursstemmen 2 zetels bij had gekregen. Knap staaltje van politieke marketing.

RainB
RainB24 mrt. 2021 - 11:14

Stem op een mens, de rest is gewoon verkeerd.

3 Reacties
Sam V
Sam V24 mrt. 2021 - 11:45

Dat is toch per definitie bij de Tweede Kamer verkiezingen? Dan moet je toch nog steeds een keuze maken welk mens?

GHS
GHS24 mrt. 2021 - 13:53

Rain B: Inderdaad, en wel op degene waarvan jij denkt dat die "geschikt" is

Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:19

Nog zo eentje. Het probleem op rechts is dat daar nog altijd met droge ogen wordt beweerd dat er geen ongelijkheid is, dat iedereen met dezelfde kwaliteiten dezelfde kansen krijgt. En dan heel verbaasd opschrikt als er weer uit onderzoek blijkt dat vrouwen of migranten met zelfs hogere kwalificaties gepasseerd worden, ten gunste van de 1e de beste blaaskaak die een beetje lijkt op de ouwejongenskrentenbrood-brigade - helemaal als genoemde blaaskaak connecties heeft. Er is weinig triester dan een superioriteitscomplex bij iemand die zo incompetent is dat ie niet eens weet dat ie incompetent is

Jozias2
Jozias224 mrt. 2021 - 10:47

Als het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer is gegroeid van 31% naar 39% dan zijn er in de nieuwe Tweede Kamer sowieso 12 vrouwen meer dan in de vorige. Overigens kun je je bij GL afvragen of dit door dit in initiatief komt. Het stemmen op een vrouw buiten het verwachtte zetelaantal zou betekenen dat deze GL kiezers verwachten dat GL niet meer dan 8 zetels zouden krijgen en daarom op een vrouw op positie 9 en 10 stemmen. Ik denk dat GL stemmers daar bij voorbaat geen rekening mee houden. Daarom zou dit initiatief alleen bij Volt deze rol vervuld kunnen hebben.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2021 - 12:16

Voorkeursstemmen hebben soms een aanzienlijke invloed op wie er tenslotte in de kamer komen. Zoiets kan ongunstig uitpakken als daardoor sommige belangrijke portefeuilles "onbemand/-vrouwd" raken zeker als er ook sprake is van een verlies aan zetels.

Matthias Lademacher
Matthias Lademacher24 mrt. 2021 - 10:31

Factcheck: Als je naar de aanbodzijde kijkt is de VVD kampioen met vier vrouwen bij de eerste vijf in de kandidatenlijst.

2 Reacties
Exkraker
Exkraker24 mrt. 2021 - 11:50

De volgende MP is dan waarschijnlijk ook een VVD-vrouw.

Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:09

Sja Trutte kon natuurlijk ook niet anders, vorige keer kon ie zogenaamd geen gekwalificeerde vrouwen vinden en had ie een paar mannelijke brekebenen van heb ik jou daar bij elkaar gezocht - terwijl er toen ook zat vrouwen beschikbaar waren

Daniel Blank
Daniel Blank24 mrt. 2021 - 10:27

Blijft bijzonder, dat men niet in hokjes mag denken, maar wel in hokje man/vrouw. Zelf op een vrouw gestemd. Niet omdat het een vrouw is, maar omdat het de juiste persoon is voor de job! Dus nee niet op een onverkiesbare plek, aangezien ik veel van die vrouwen en mannen niet ken. Zelf vind ik het aan de ene kant goed dat er meer vrouwen komen, maar aan de andere kant moet dat ook geen doel zijn. Doel moet zijn dat de beste volksvertegenwoordigers in de kamer komen. En JA daar zitten zeker vrouwen bij.

3 Reacties
Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:06

Ja leuk dat gendervrije (of kleurenblinde) denken, mooi ideaal. Maar zo lang we nog niet zover zijn, en dat is echt nog lang niet zo, zijn dit soort acties nodig. Het is echt bull shit dat iedereen altijd alleen op kwaliteit beoordeelt, jij doet dat ook niet en ik ook niet - verschil is dat ik me er bewust van ben dat ik vooroordelen heb die mijn blik beïnvloeden, jij zit nog in de ontkenningsfase

Ch0k3r
Ch0k3r25 mrt. 2021 - 6:54

@karingin Misschien ben jij nog niet zo ver, maar een heleboel andere mensen wel. Mijn stem ging naar mw. Leijten en ik heb er geen seconde bij stil gestaan dat het een vrouw was. Maar goed. Soms lijkt het wel dat het pas goed is als iedereen op een islamitische lesbische vrouw met genderfluide neigingen stemt. Das belangrijker dan waar diegene voor staat en zegt. Zoals hier ook al werd opgemerkt; in de top 5 van de VVD staan 4 vrouwen. Die zie ik liever allemaal uit de kamer verdwijnen en dat is niet omdat ze vrouw zijn.

Mokker
Mokker25 mrt. 2021 - 7:05

Karin je overdrijft weer, gendervrij of kleurenblind is een utopie en dat weet je zelf ook wel. Maar het is wel gezond als deze kenmerken geen al te grote rol spelen in je zelfbeeld of bij de beoordeling van anderen.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn24 mrt. 2021 - 9:40

Vind de aantallen vrouwen in ons parlement zeer bemoedigend. Volgens het CBS heeft namelijk in dit land 60% van de werkende vrouwen een parttime-baan. 30% van de vrouwen werkt überhaupt niet. En bij het kamerwerk is een werkweek van meer dan 50 uur héél gewoon, niks parttime. Wat deze jongedame betreft, ik geef het maximaal twee jaar, dan heeft GroenLinks nog zeven zetels.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2021 - 12:08

Dan blijft er nog altijd een percentage vrouwen over dat niet in deeltijd werkt. Volgens het CBS ging het in 2020 om 26 procent van alle werkende vrouwen. Ook vrouwelijke politici zullen lange dagen maken.

Karingin
Karingin24 mrt. 2021 - 20:00

Dat part time werken is niet omdat vrouwen te lui zijn om te werken, maar omdat mannen veel minder zorgtaken op zich te nemen, en vanwege de sociale norm die in Nederland rond het moederschap hangt. En ja, dat is onderzocht. Maar wie ogen in zijn hoofd heeft kan het ook gewoon zien

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2021 - 23:54

Karin ook de werkgevers gaan er vaak al bij voorbaat vanuit dat vrouwen slechts part-time willen werken.

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 10:00

Het zegt wel iets over Nederland dat 1,5 baan voor de meeste gezinnen genoeg is om er (goed) van te kunnen leven. In veel buurlanden werken vrouwen full-time. Veel Nederlandse vrouwen kiezen voor 3 dagen werken, zodat ze ook tijd hebben voor hun kinderen en voor zichzelf. Onderwijs en zorg zijn mede om die reden zo populair bij de dames. Bij jonge gezinnen zie je vaak een verdeling 4-3. Papa heeft dan zijn papadag. @Konijn GL is een partij die ontstaan is uit 4 partijen, waarvan er 2, de CPN en de PSP, nogal extreem waren. Dat merk je nog steeds als het op formeren aankomt. De GL-Prinzipienreiter vinden compromissen sluiten maar verraad. Kauthar past daar wel goed bij. De door jou gesuggereerde overstap naar NIDA is misschen helemaal niet nodig...

Sustainaboy
Sustainaboy24 mrt. 2021 - 9:27

Dat is wel erg veel veren in je eigen achterste steken. Wie zegt dat dit komt door de Actie Stem op een Vrouw en niet door goede persoonlijke campagne van de kandidaten zelf? (of gratis negatieve aandacht ;) Ook kun je de zetelwinst voor vrouwen maar heel beperkt verklaren door hoeveel procent voor een vrouwelijke kandidaat kiest. Uiteindelijk is vooral het aantal vrouwen hoog op de kieslijst doorslaggevend. Het is dus vooral een verdienste van de partijen zelf, waarvoor uiteraard hulde.