Joop

De neomonarchie: drie buitenprinsen en een buitenkoningin

  •    •  
11-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3495 keer bekeken
  •  
baudetwilders

Burgemeester Ahmed Aboutaleb toonde zich verheugd over de keuze van de koning om Koningsdag dit jaar in Rotterdam te vieren. Want de Maasstad heeft een diepe band met het koningshuis, zo wist hij te vertellen.

Dat valt nogal te bezien.

In 1992 is koningin Beatrix met prins Claus langsgeweest om haar verjaardag te vieren.

Dat is dus ruim dertig jaar geleden. Dat geeft al te denken. Zo rotsvast is de betrekking Rotterdam – Koningshuis dus blijkbaar niet.

Beatrix had dus niet zoveel op met Rotterdam. Wel heel veel... met één bepaalde Rotterdammer, namelijk de zakenman-ondernemer Ruud Lubbers. Twaalf jaar trokken Ruud en Beatrix met elkaar op. Hij was méér met haar getrouwd dan met mij, liet Ria Lubbers zich eens publiekelijk ontvallen.

Zoveel als Beatrix met Lubbers ophad, zo min had ze dat met een andere Rotterdamse zakenman-ondernemer, namelijk Pim Fortuyn. Pim was immers een bedreiging voor het Koningshuis. Hij was lid van het Republikeins genootschap van Elsevier-CEO Pierre Vinken.

Ook na zijn dood bleef Pim een bedreiging.

De bloemenzee die de mensen in de dagen na 6 mei 2002 tegen de muur van het Stadhuis aan de Coolsingel hadden aangebracht als uiting van rouw voor Pims overlijden, mag als een getrouwe imitatie mag worden gezien van eenzelfde soort bloemenzee, maar dan vele malen groter, bij het hek van Buckingham Palace. Die was daar aangebracht ter gedachtenis aan Prinses Diana, de People's Princess.

Pim is toen in 2002 wel The People's prince genoemd. De Volksprins... En later ook nog eens, door sommigen de... Lelieprins. Bij dandy Pim Fortuyns uitvaart werden immers almaar witte lelies op de lijkwagen gegooid. Alsof Jan Publiek weet had van dandy Oscar Wilde, die zijn grote liefde Lord Alfred 'Bosie' Douglas, zo placht te noemen.

Met die prinsentitel blijkt een trend gezet. Die van het neo-monarchisme. Die van de Buitenprinsen.

Na wijlen Prins Pim is dat allereerst Wilders, carnavalsprins Geert de Eerste van Venlo. Iemand die het gehele jaar door zijn blond geverfde carnavalspruik draagt. Om maar goed op te vallen in de Tweede Kamer.

Een wonderlijke carnavalsprins overigens, want niet vrolijk en uitgelaten, zoals een Limburgse carnavalsprins hoort te zijn, maar izegrimmig. Een Hollands-calvinistische carnavalsprins, een waar novum...

En dan heb je tegenwoordig ook nog le petit prince Thierry Baudet. Prins Wappie van de Anti-vaxxers. Druk bezig met het stichten van een eigen Meta-rijk met eigen munt en eigen scholen, etc.

En bij dat neo-monarchistisch gezelschap heeft zich sinds kort sinds kort ook nog een Buitenkoningin gevoegd! Caroline van de Plas, de voorvrouw van de BBB.

Deze struise dame begeeft zich niet naar het Binnenhof in een broze Glazen Koets zoals de Oranjes, maar aan het stuur van een forse tractor.

En haar vlag is niet het rood-wit-blauw van Nederland, maar het blauw-wit-rood van (Boeren)Tegenland...

Komt de kogel voor de Nederlandse monarchie heden van rechts...?

Van de Oranjemonarchie komen we niet makkelijk af. Die zit stevig verankerd in onze Grondwet. Van vrijwillig vertrekken is al helemaal geen sprake. Integendeel de lancering van prinses Amalia als toekomstig staatshoofd is al met veel fanfare begonnen... Zie de zojuist beëindigde pr-reis met haar ouders naar de Cariben.

Van de neo-monarchie kunnen wél af op korte termijn. Stem bij de komende Statenverkiezingen NIET op een neo-monarchist! Eigenlijk doodeenvoudig.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

PVDB2
PVDB212 feb. 2023 - 22:53

De buitenprinsen ja. Vooral zorgen voor meer polarisatie, meer angst, meer personen die dieper in hun overtuiging, obsessie of ideologie raken. Was het enkele jaren geleden nog Anders Breivik die in Wilders een gelijke zag die zijn ideologie deelde zoals hij dat vermelde in zijn manifest. Later kreeg je Tennant In Nieuw Zeeland die weer tegen Breivik op keek. Nu dit weekend probeerde een extreemrechtse wap een aanslag te plegen op een Missverkiezing in België. Gelukkig werd Peter C. opgepakt voor dat hij zijn daad zou kunnen doen. En slachtoffers maken. Vuurwapens en munitie had hij bij. Maar er zit ook hier weer een Nederlands tintje aan. C. blijkt nogal fan te zijn van Robert Jensen, oud talkshowpresentator, nu een Alex Jones achtige prins op zijn terrein. Complotdenker en verspreider. Voor sommige Geen Probleem, voor anderen een Grijs gebied. Maar ook dat zal wel ontkend worden.

Middenman
Middenman12 feb. 2023 - 14:59

Tegen de achtergrond van de crises waar we nu mee te maken hebben je druk gaan maken over de monarchie, onder welke steen leef je dan?

Olav Meijer
Olav Meijer12 feb. 2023 - 11:42

Drie buitenprinsen en een buitenkoningin? Te veel eer voor deze politieke opportunisten en avonturiers. Het bestaan van een erfelijk en ondemocratisch staatshoofd in Nederland is inderdaad een anomalie in het huidige tijdsgewricht. Het zal nog even duren.

Markzelluf
Markzelluf12 feb. 2023 - 8:42

Wat is nu precies de boodschap van Kneepkens en hoeveel procent van de Nederlanders ziet bijvoorbeeld Baudet als kroonprins? (En waarvan dan eigenlijk?). Het lijkt erop dat de schrijver allerlei mensen belachelijk wil maken, zoals mensen die op Fortuyn stemden, Fortuyn zelf omdat hij zich qua kledingstijl en levenshouding niet conformeerde aan het gemiddelde. Tja. Misschien volgende keer eens iets inhoudelijks schrijven, bijvoorbeeld hoe we een schone en sociale samenleving krijgen waar mensen zich fijn in voelen. Of is dat teveel gevraagd?

2 Reacties
LaBou
LaBou 12 feb. 2023 - 11:27

De schrijver hoeft de mensen die op fortuyn stemden helemaal niet belachelijk te maken. Dat hebben ze zelf gedaan en dat veel beter dan de schrijver ook zou kunnen. Maar uit dit stukje krijg ik wel de indruk dat mark zich nogal aangesproken voelt.

Markzelluf
Markzelluf12 feb. 2023 - 14:22

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan12 feb. 2023 - 7:32

Mijn hoop is gevestigd op Amalia. En ze kan twee kanten op, wat mij betreft. Ik hoop dat ze gaat regeren. De teugels terugpakt, met steun van de bevolking. Haar kabinet en haar ministers ter verantwoording roept, en dwingt de menselijke maat terug te brengen. Haar familie bezit een 500 bunder grond. Volg het voorbeeld van Charles, pak er een stukje van en bouw zelf. Laat zien hoe het ook kan, zonder al die speculatie. Maar wat ook goed is, is als ze duidelijk en opzichtig afstand neemt van het geheel, omdat haar conclusie alleen maar kan zijn dat we het niet waard zijn. En dan lekker op haar vaders jacht gaat dobberen en een geweldig vrij leven krijgt. Het is haar gegund.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195512 feb. 2023 - 11:04

@pahan Poppetjes gaan ons niet redden, het moet om visie en een stip op de horizon gaan. Weer een ideologie, die de burger centraal plaatst. In plaats van het huidige neoliberale systeem, dat geen oplossingen biedt voor de fundamentele problemen. Het is het aanpakken van de gevolgen door iemand die schathemelrijk is door geboorte. Niet specifiek door visie of levenservaring.

pahan
pahan12 feb. 2023 - 18:56

Gimli, Schatrijk is subjectief, zo rijk zijn ze nu ook weer niet. Ze heeft wel een merk achter zich staan met een enorm potentieel.

Gimli1955
Gimli195513 feb. 2023 - 8:34

@pahan Gezien hun inkomen en onkosten vergoeding staat het in schril contrast met de gemiddelde inwoner van Nederland, Zeker gezien hun vermogen en portefeuille van vastgoed. Je kunt natuurlijk de boel downsizen, blijft echter staan dat ze in vergelijking met modaal schathemeltjerijk zijn. Ik had het niet over hun merknaam, mijn opmerking ging over hun vermogen. Daarnaast hebben ze politiek gezien steeds minder macht, of dat blijkt achter de schermen te zijn, in achterkamertjes. Dan kun je afvragen hoe democratisch dat dan is. IK kan me ook niet onttrekken aan het gevoel dat er bij de Koninklijke Familie ook niet echte een visie is, om Nederland uit het slob te trekken, en dat komt omdat iedere speech van onze Koning door onze PM wordt geschreven of geredigeerd. Dat is dan gewoon een vervolg van het politieke beleid van onze PM incluis coalitie.

pahan
pahan13 feb. 2023 - 11:14

Gimli, Inderdaad, subjectief. Maar onder modaal maak je ook geen deuk in een pak boter, en niemand kent je naam. Het is ook maar een wens, iemand die daadwerkelijk voor Nederland staat.

Gimli1955
Gimli195513 feb. 2023 - 16:24

@pahan Wat ik eng vind is dat er veel om een persoon wordt geroepen, die ons gaat redden. Ik ben meer geïnteresseerd in visie, alternatieven, plannen en stip op de horizon. Ik wordt een beetje allergisch van weer een nieuwe naam of poppetje. Plannen en een ideologie volgens we de zaak weer gezond krijgen en welke keuzes gemaakt worden, en wie het uit gaat voeren, maakt me geen zak uit.

Pater
Pater12 feb. 2023 - 3:24

"Dat is dus ruim dertig jaar geleden. Dat geeft al te denken. Zo rotsvast is de betrekking Rotterdam – Koningshuis dus blijkbaar niet." Wat een logica. Als je bedenkt dat NL ca. 340 gemeenten telt, en vroeger nog véém meer, is eens in de 30 jaar juist veel. De monarchie wordt nog altijd door ca. 3 op de 5 mensen gesteun. Bij de PVV is dat nog altijd 55 procent, bij de SP 53 procent en de Partij voor de Dieren-stemmers zijn de enigen die een héél kleine meerderheid tegen de monarchie kent: 49 procent is voor.

1 Reactie
Bram v Montfoort
Bram v Montfoort14 feb. 2023 - 13:30

Volgens de laatste peiling van Ipsos (september 2022) is nog maar 51% van alle Nederlanders voor de monarchie. Nog maar 47% is voor erfopvolging. De steun bevindt zich met name bij ouderen (63% van de 55-plussers).

Thuiszitter
Thuiszitter11 feb. 2023 - 23:23

Ik dacht ik vraag het even aan chat GPT of onze monarchie het overleeft: antwoord: “ Of de monarchie in Nederland zal overleven, is moeilijk te voorspellen. Het is een kwestie van publieke opinie en politieke besluitvorming. Op dit moment is de Nederlandse monarchie populair en wordt het Koninklijk Huis algemeen als een belangrijk instituut beschouwd. Veel Nederlanders zien de monarchie als een symbool van nationale stabiliteit en continuïteit. Echter, er zijn ook stemmen die pleiten voor een republiek en die vinden dat het tijd is voor verandering. Dit debat is af en toe aanwezig in de Nederlandse samenleving en politiek, maar heeft niet geleid tot significante veranderingen tot nu toe. Uiteindelijk is het onduidelijk of de monarchie in Nederland zal overleven en hangt dit af van veel factoren, waaronder de populariteit van de monarchie, de politieke besluitvorming en de veranderingen in de samenleving “ Dit degelijk antwoord kreeg ik direct op mijn vraag redt de Nederlandse monarchie het ………

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 feb. 2023 - 11:31

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5304653/willem-alexander-koning-monarchie-populariteit-maxima. Zo populair als thuiszitter denkt is dat koningshuis blijkbaar nou ook weer niet. En dat vertrouwen neemt nog steeds af.

Palipka
Palipka11 feb. 2023 - 21:33

De opkomst is niet meer te stoppen. Links heeft zichzelf gecanceld. Peilingen wijzen fors toename van deze partijen. Ik wens iedereen, de natuur en de dieren veel sterkte.

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 feb. 2023 - 18:07

De schrijver beschrijft de parallelle werelden binnen onze samenleving. Allemaal met hun eigen helden en hun eigen mores. In feite zijn het er drie. Het volkse deel met de nakomelingen van prins Pim, een omhoog gevallen dandy die helaas getroffen werd door de kogel naar links. Het schijnt dat hij zijn titel tegen wil en dank kreeg. Hij had weinig gemeen met wat hij het gepeupel noemde. Anderen die wel op macht uit waren fluisterden hem in zich met name tegen moslims te richten. Dat zou zijn populariteit bij zijn volk vergroten. Zij zagen potentie om hem te laten groeien en landelijk door te breken. Zij zagen macht, er was een volkse revolutie op handen. Hoewel hij walgde van het idee, trok hem de aandacht en jet sterrendoe. Zijn politieke nakomelingen hoefden het reeds ontgonnen terrein nauwelijks nog te cultiveren. De aanhang werd op hun wenken bediend. Het meer burgerlijke en vrome deel heeft de Oranjes. Een van lager wal opgewerkt vorstenhuis dat zich enorm heeft kunnen verrijken door bedrog, landverraad en een door god gegeven status. Alles werd hun vergeven. En daartussen de mensen die beide monarchieën gedogen maar zo veel mogelijk een eigen leven leiden. Mensen die geen monarchen nodig hebben om hun leven zin te geven, maar gelukkig zijn in hetgeen ze presteren en dat ook met anderen willen delen.

Nicolay2
Nicolay211 feb. 2023 - 16:51

12 jaar in de tweede kamer en je gaat met pensioen waar heel veel Nederlanders niet van durven dromen. Dus de kiesdrempel moet fors omhoog omdat gespuis uit de politiek te weren. Maar de grootste schuld ligt bij het domme niet nadenken deel van de bevolking, die nog steeds niet begrijpen dat dit soort partijen gecreëerd is door de Neo Liberalen om de linkse partijen buitenspel te houden om maar eens in hun favoriete sporttermen te spreken.

Gezellug
Gezellug11 feb. 2023 - 16:19

Het koningshuis komt juist heel vaak in Rotterdam. Voor diverse bezoeken. Bijvoorbeeld afgelopen zomer. https://openrotterdam.nl/koning-willem-alexander-brengt-werkbezoek-aan-stichting-mano/ En ook Máxima is er super vaak. https://indebuurt.nl/rotterdam/nieuws/shownieuws/hoog-bezoek-hierom-was-koningin-maxima-in-rotterdam~228678/ Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 feb. 2023 - 11:37

Ik heb een ander idee van het begrip "vaak". Maar als deze reaguurder daar blij van wordt moet hij vooral blijven denken dat die twee vaak in Rotterdam komen.

Gimli1955
Gimli195511 feb. 2023 - 16:16

Is dit forum links of alleen maar anti(extreem)rechts? Welke positieve ideologie, standpunten of meningen aanschouw ik hier op Joop. Het is bij voortduring het beschuldigen van (extreem)rechts, of het maken van niet inhoudelijke verwijten. Hert negeren van het rampzalige neoliberalisme. Ik mis ideologie, oplossingen voor de fundamentele problemen, socialistische standpunten en meningen. Het voorstel van de SP om het nationaliseren van de energie maatschappijen is er 1 van, maar waarom zou ik als linkse radicaal links stemmen. Wat gaat links oplossen, welke stip op de horizon heeft een links tintje? Anti(extreem)rechts is niet links, het is gewoon anti(extreem)rechts. Woke is niet links en de gender discussie ook niet. Links was ooit de oplossing van de achterstand van de arbeider, die nu bij modaal hoort. Het was de ideologie van de verlichting, het verheffen van de burgerij. Het lijkt me zinvol voor links om die uitgerukte veren weer op te zoeken en weer een linkse ideologie te omarmen. Kijk naar de vakbondsman in de VK, hij strijdt voor zijn aanhangers met een uitstraling, die ik mis in Nederland. Als "links" zich alleen maar bezig houdt met (extreem)rechts, woke en gender, dan doen ze niet waar ze voor zijn opgericht. Het vertegenwoordigen van hun kiezers en daarom laten die en masse "links" links liggen (no pun intended).

9 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend11 feb. 2023 - 21:10

Spijker op de kop Gimli. Men (lunks) zal toch echt met inhoudelijke kritiek en vooral aansprekende alternatieven moeten komen. Alleen op die manier haal je de wind uit de zeilen van de extreem-rechtse rattenvangers.

Zandb
Zandb12 feb. 2023 - 6:39

Gimli Uw 'inhoudelijkheid' behelst weinig meer dan dat links geen alternatief is voor dat rampzalige neoliberalisme. Uw verwijt kan ik wellicht zo het best ridiculiseren: Alsof mensen die toen waarschuwden toen voor dat rampzalige Nazi-gebeuren er de oorzaak van zouden zijn, dat al die narigheid plaatsvond.

Gimli1955
Gimli195512 feb. 2023 - 7:38

@Zandb De bekende reactie en ontwijking van links. Als Links alleen nog maar bestaat uit anti(extreem)rechts zijn en waarschuwen voor de toename van (extreem)rechts, tezamen met de overmatige aandacht voor luxe problemen als woke en gender. Is het geen wonder dat "links" verdwijnt uit het politieke speelveld. Als burgers niet meer rondkomen en het neoliberalisme de sociale samenleving, die we ooit waren afbreekt, dan hoort links daar eer weerwoord voor te hebben, een alternatief bieden aan al die mensen die dat nodig hebben. Dan kun je mijn opmerkingen ridicuul vinden, maar dat is juist de basis van het socialisme. De kwetsbaren een perspectief bieden en dan niet de woke en gender problematiek. Dat zijn luxe problemen voor de mensen die een inflatie van 14% voor hun kiezen krijgen en een grote stijging van de energie prijzen. Als "links" niet verder komt dan blijven wijzen naar WW2, dan is wat er nu gebeurt een heel logisch gebeuren. Zeker gezien de verantwoordelijkheid die links draagt bij de huidige problemen door mee te doen met het neoliberalisme. Dat is wat korter in de geschiedenis en veel rampzaliger voor het vertrouwen in de politiek en in "links". Ik wijs op de realiteit en uiteraard wordt dat ontweken, volgen niet onderbouwde beschuldigingen. Kijk naar de keuze van onderwerpen. Alleen het voorstel van Marijnissen over de nationalisatie van de energie "markt" is een echt sociaal item en geeft een sociale visie op een mogelijke verbetering.

Markzelluf
Markzelluf12 feb. 2023 - 8:34

Eens Gimli, links heeft geen verhaal, biedt nauwelijks perspectief op een beter leven dat mensen aanspreekt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 feb. 2023 - 9:14

@Zandb "Uw 'inhoudelijkheid' behelst weinig meer dan dat links geen alternatief is voor dat rampzalige neoliberalisme." Weinig meer? Dat er door links nauwelijks een aansprekend sociaal-economisch alternatief wordt geboden aan slachtoffers van het neo-liberalisme, is juist de spreekwoordelijke olifant in de kamer. En dan met een flauw verwijt komen, alsof, door Gimli, links beschuldigd wordt van het neo-liberalisme. Het verwijt aan links is dat het vooral reageert op extreem-rechts ipv vooral te ageren tegen de neo-liberale misstanden. Actie ipv reactie. Ooit een leus van links. De SP doet nu een goede poging met hun voorstel tot nationalisatie van nuts-voorzieningen. Of dat allemaal realistisch en haalbaar is is een tweede. Een beetje links populisme kan in de strijd met populistisch rechts geen kwaad.

LaBou
LaBou 12 feb. 2023 - 11:40

Gezien de steun van bepaalde reaguurders krijg ik de indruk dat gimli inmiddels meer rechts is dan het links dat hij claimt.

Gimli1955
Gimli195512 feb. 2023 - 14:18

@Labou Je mist de essentie van mijn reactie. Het is totaal onbelangrijk of ik links dan wel rechts ben, ik heb zo wie zo recht van spreken met de vrijheid van meningsuiting. Het gaat mij om het feit dat "links" niet meer weet wat links zijn, inhoudt. Meehuilen met de neoliberalen over die vreselijke (extreem)rechtse partijen maken de "linkse" partijen niet links. Het strijden voor minderheden is goed, alleen de keuze wie een minderheid is en de keuze van onderwerpen zijn niet links. Anderen de mond willen snoeren of willen verbieden, maakt "links" niet links. Kijk uit welke radicale partijen GL voortkwam, de PPR, CPN, PSP en de EV. De studenten van toen zijn nu de boomers met de mooiste huizen en gevulde bankrekeningen. Ik gun het iedereen, maar ze zijn niet meer links en niet sociaal. Uiteraard is de persoonlijke aanval of beschuldiging de enige reactie die de "linkse" aanhang kan geven. Alle onderbouwde en inhoudelijke kritiek wordt voorspelbaar genegeerd en ontweken.

LaBou
LaBou 13 feb. 2023 - 6:48

Gezien gimli's laatste reactie heb ik blijkbaar een punt. Er komt een heel verhaal waarin gimli om de hete brei blijft draaien: gezien de kant waaruit de bijval voor zijn reactie komt is gimli inmiddels toegetreden tot de rangen van extreemrechts. En hij heeft dat zelf niet eens door.

Gimli1955
Gimli195513 feb. 2023 - 11:19

@Labou Nu nog enige onderbouwing over mijn stemgedrag of lidmaatschap, dan heb je mogelijk een punt. Ik draai niet om de brei heen, Ik wijs "links" op hun falen om een sociaal plan te presenteren, een alternatief voor het huidige neoliberale regeren, waar ze zelf aan mee hebben gedaan. Ik wijs links op hun verantwoordelijkheid en hun streven om de burger te verlichten met een positieve ideologie. Wat zetten de aanhangers van "links" daar tegenover? Nietszeggende beschuldigingen over mijn mogelijke standpunten en mening. Dat ik kritiek heb op jullie gebrek aan het bieden van een alternatief, maakt mij niet (extreem)rechts, maar juist links en zeker gezien de alternatieven die ik in het verleden al als voorbeeld geboden heb. Aandacht voor het coöperatieve, en lokale sociale opbouw en ondersteuning. De hulpdienst verder vergroten om kwetsbaren te helpen in de bureaucratie van de overheid. Steun aan vakbonden in hun strijd tegen macht van de multinationals, afschaffen van de marktwerking en het terugdraaien van de uitverkoop van maatschappelijke instanties en instituten. Niet op papier en belijden met de mond, maar bij het indienen van moties, amendementen in de TK. Bij "links" is het al sinds tijden, veel gepraat en weinig wol. De daden blijven achter bij de beloftes en zijn soms omgekeerd aan de woorden. Niet iedereen die het niet met je eens is, blijkt (extreem)rechts te zijn. Het zijn vaak kritische burgers, die de aanhangers een spiegel voorhouden en dat blijven doen.

Nicolay2
Nicolay211 feb. 2023 - 15:26

Kijk ze lachen een groot deel van de Nederlandse bevolking uit, want zij hebben een goudgarant pensioen door de belasting betaler betaald, in het vooruitzicht binnen vrij korte tijd .

Gentleman
Gentleman11 feb. 2023 - 15:07

Inderdaad, afschaffen dat koningshuis.

1 Reactie
Nicolay2
Nicolay211 feb. 2023 - 17:04

Gentleman 11 feb. 2023 - 16:07 “Inderdaad, afschaffen dat koningshuis.” Toen ik een jaar of dertig was, (alweer meer dan vijftig jaar geleden) was ik ook republikein maar later begreep ik dat bvb de Koning en Maxima nu de beste ambassadeurs zijn waar vele deuren in vele landen makkelijker open gaan door deze mensen van ons Koningshuis. En waar we allemaal van mee kunnen profiteren als we op de goede politieke partijen stemmen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 feb. 2023 - 14:39

"Komt de kogel voor de Nederlandse monarchie heden van rechts...?" De monarchie heeft vrienden en vijanden op zowel links als rechts. Ik heb de indruk dat de vrienden vooral in het midden zitten, de vijanden op de flanken. Traditioneel gezien is links natuurlijk tegenstander van de monarchie. Toch is het ook bekend dat uitgerekend drie PvdA-premiers het koningshuis op cruciale momenten te hulp schoten, waarschijnlijk niet uit overtuiging maar om het land te behoeden voor al te radicale verandering. Fons Kockelmans, hier ook bekend, publiceerde er recent een stuk over op Historiek: https://historiek.net/hoe-pvda-premiers-de-monarchie-redden/154112/ Hij stelt aan het eind ook de interessante vraag hoe een eventuele fusie van PvdA en GL tegenover de monarchie zouden staan. Dat zal vermoedelijk niet bovenaan de agenda staan bij de betrokkenen.

3 Reacties
Adaestuo
Adaestuo11 feb. 2023 - 17:02

Alsof de PvdA ooit echt links geweest is.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 feb. 2023 - 20:57

Adaestuo, Natuurlijk niet, en Angus McSporran uit Aberdeen is ook geen echte Schot! Maar serieus, ik weet wel dat de PvdA door mensen hier als verrader van de linkse zaak wordt gezien sinds dat hele gedoe met de derde weg enzo, maar twee van de drie voorbeelden (Drees en den Uyl) speelden voordat dat gedachtegoed de sociaaldemocraten in hun greep kreeg. Maar goed, je moet er denk ik ook niet teveel in lezen. Volgens Kockelmans was het ook meer een rol die de PvdA-premiers aannamen om erger te voorkomen.

Adaestuo
Adaestuo11 feb. 2023 - 22:23

@Kees van Bemmelen De derde weg ja, dat ze zich dat destijds hebben laten aansmeren door die aalgladde charlatan genaamd Anthony Giddens is een goed bewijs van hun gebrek aan intellectuele capaciteiten en ernstig afgevlakte kritisch oordeelsvermogen. Maar ook ruim voor die tijd was de PvdA al naarstig bezig te kapseizen. Je hebt je kennis van politieke geschiedenis in ieder geval op zak. Dat kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman11 feb. 2023 - 14:06

Best Manuel, ik vrees voor u dat de uitslag van de verkiezingen, anders zal zijn dan wat u probeert te voorkomen, ook voorspel ik dat de driekleur meer onderste boven in beeld komt op Koningsdag dan normaal en het gejoel zal nog groter zijn dan met de troonrede tocht. Amalia zal de laatste koningin zijn en mogelijk haar termijn niet afmaken. Wie geeft er nog een feestje en zadelt de anderen op met de kosten?

1 Reactie
Pera71
Pera7112 feb. 2023 - 3:55

Het gejoel op Prinsjesdag komt van bekende rechts-extremisten en wapperlakken, zie hieronder. Echte sTrIJderTs die ‘WEF-hoer’ naar Amalia roepen. Laat zien om wat voor soort mensen het gaat. Dit is het minst schadelijke dat zij doen. Het willen opofferen van 100.000 medeburgers omdat zij zich nergens aan willen houden met corona, vaccinatieleugens verspreiden, amtisemieten zoals Icke salonfähig maken, het steunen van Putin….Dit soort tuig is op geen enkele wijze representatief voor de bevolking en als zij de veiligheid van anderen ernstig in gevaar brengen dan dient de overheid kei- en keihard in te grijpen om te voorkomen dat hun soort de samenleving verziekt. De rechtsstaat heeft daarvoor genoeg middelen in huis. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5334691/koning-joelen-prinsjesdag-lafaard-middelvinger-reijenga-psycholoog

vdbemt
vdbemt11 feb. 2023 - 13:58

Ik begrijp niet helemaal hoe het vermelden van de buitenprinsen Fortuyn, Wilders, Baudet, allen (bijna) fascisten, en vdPlas, het bewijs moet leveren dat Rotterdam geen band met het Koningshuis zou hebben.