Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stem lokale jongeren de gemeenteraad in voor een groenere planeet

  •  
18-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5099280082_2acdace5a6_z

© cc-foto: Nuon

Jongeren staan te trappelen wat te doen, maar bij de gemeenten kunnen ze niet terecht met hun enthousiasme
Door: Boris van Overbeeke en Elene Walgenbach
Onze planeet moet duurzamer. Bijna iedereen voelt die urgentie inmiddels, maar de omslag komt maar niet op gang. Voor ons, jongeren, is het nog wel het meest essentieel. Wij moeten nog het langste op deze planeet leven. Daarom moeten we stoppen met naar boven, naar onze ouders kijken en zelf de handschoen oppakken. Hoe? Door het gewoon te doen. Zelf. Te beginnen in onze eigen gemeente. Dan kan die duurzame omslag er eindelijk komen.
Verduurzaming. Het is niet dat er nu helemaal niets gebeurt. In Parijs zijn er door alle wereldleiders prima afspraken over gemaakt en in het regeerakkoord staat een ambitieus klimaathoofdstuk. Nou zijn die afspraken natuurlijk leuk, maar op zichzelf veranderen ze niets. Het échte verschil moet in de stad gemaakt worden. Op onze daken, in onze CV-ketels en in onze straten. Helaas blijven ook in de gemeenten de meeste maatregelen van papier. Een visie hier, een uitvoeringsagenda daar, een strategische nota zus… geen actie. Veel gelul, geen gepoets. Als jongeren moeten we stoppen met wachten op de generatie van onze ouders. Het is tijd dat wij de handschoen oppakken en het initiatief nemen om nu niet meer alleen over verduurzaming te schrijven, maar het daadwerkelijk te doen.
Jongeren willen ook. Onze handen jeuken. We proberen het, maar het komt nog niet uit de verf. Dat komt mede door de zwakke verbinding tussen jongeren en gemeentepolitiek. Gemeentepolitiek, plat gezegd, interesseert jongeren gewoon geen zak. Dat is problematisch omdat die papieren afspraken dus lokaal verwerkelijkt moeten worden. Maar neem het ze eens kwalijk. De vergaderingen zijn tergend saai, urenlange aaneenrijgingen van ambtelijk jargon door grijze pakken. Oploskoffie, dat werk. Voor iedereen die niet in de stof zit is er bovendien geen touw aan vast te knopen. Dat motiveert niet. Jongeren staan te trappelen wat te doen, maar bij de gemeenten kunnen ze niet terecht met hun enthousiasme. Ze lopen er met hun kop tegen de muur en komen terecht in een Alice in Wonderland wereld waar ze pas mee kunnen praten als ze de dossiers gelezen hebben.
De kanalen naar de macht zijn door onze politieke voorgangers gegraven, we komen er nu achter dat alleen het graven van die kanalen niet genoeg was. De manier waarop we het nu georganiseerd hebben voldoet niet om het enthousiasme van jongeren in goede banen te leiden. Het enthousiasme dat zo broodnodig is om hun eigen gezonde toekomst op een groene planeet veilig te stellen. Daarvoor zijn radicale jonge geesten nodig die niet vastgeroest zitten in een ambtelijke modus. Jonge geesten die dat enthousiasme delen en het willen faciliteren, juist lokaal. Er zijn genoeg jongeren die barsten van het politieke talent en de bestuurlijke ambitie. Over iets meer dan een maand zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Geef hen die kans!
Boris van Overbeeke (26) is raadslid en kandidaat-raadslid voor D66 in Delft Elene Walgenbach (25) is kandidaat-raadslid voor D66 in Rotterdam en oud-voorzitter van de JD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.