Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Stem links, bouw het verzet tegen rechts

  •  
24-02-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
download-550x384

© foto: 21maartcomite.nl

Extreem-rechtse partijen proberen zich met de gemeenteraadsverkiezingen verder te institutionaliseren. Alleen door het versterken van bewegingen van onderaf kan links tegenwicht bieden
In haar burgemeester Dales lezing zei vice-premier Ollengren terecht: ‘De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt.’ Hierna stelde ze dat ‘de partij van Baudet geobsedeerd (lijkt) te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: Het praten over rassen in het politieke debat.’ De dag erop voerde Baudet samen met Hiddema een toneelstukje op door aangifte te doen wegens smaad en laster.
De aanval van D66’er Ollengren op Baudet is erg welkom. Het heeft het debat geopend over de ideologie van Forum voor Democratie en gaat de geleidelijke normalisering van deze ideeën tegen. Tot voor kort bleef deze kritiek vooral beperkt tot antikapitalistisch links. Zo concludeerden wij in juni over de manier waarop Baudet zijn ideeën verhulde: ‘Hoe eerder duidelijk is wat er schuilgaat achter de “respectabele” kop van Baudet, hoe effectiever we zullen zijn om het terug het riool in te dringen.’
Maar de aanval van Ollengren is ook pijnlijk voor links. Een week voordat D66 het initiatief nam om Forum in Amsterdam uit te sluiten van een toekomstig college, trokken linkse partijen zich terug uit het initiatief voor de demonstratie op 18 maart ‘geen racisten in de raad’. De partijen stelden het ‘ondemocratisch’ te vinden om tegen een politieke partij te demonstreren. In de strijd tegen extreem-rechts bindt links hiermee beide handen op zijn rug.
Voor de overgrote meerderheid van mensen in Nederland is op D66 stemmen namelijk helemaal geen alternatief. De partij staat voor de afbraak en privatisering van publieke voorzieningen en is de grootste aanhanger van de neoliberale en militaristische Europese Unie.
Haar ophef over het racisme van Forum is bovendien hypocriet. De afgelopen jaren bestuurde D66 in Rotterdam samen met Leefbaar Rotterdam. Die partij ziet moslims als ‘vijfde colonne’ en wil stadswijken zuiveren op basis van inkomen en etniciteit.
Links Het succes van wat de Britse anti-imperialist Tariq Ali het ‘extreme midden’ noemt om zichzelf als electoraal alternatief voor extreem-rechts te positioneren, illustreert de zwakte van gevestigd links. In de aanloop naar verkiezingen lijkt links haar toevlucht vooral te zoeken in de import van electorale gimmicks.
Vorig jaar haalde Groenlinks met zijn meetups al de stijl van de Amerikaanse verkiezingen naar Nederland. Dit jaar kopieert Lilian Marijnissen de ‘links-patriottistische’ Mélenchon door via een hologram mensen toe te spreken. Maar met een politiek van vorm boven inhoud gaat links er niet komen.
De leiderschapswissel en de marketingtrucs van de SP veranderen er niets aan dat de partij onvoldoende politieke antwoorden biedt op de opkomst van extreem-rechts en de neoliberale aanvallen van Rutte-III. Een socialistisch antwoord moet uitgaan van de zelfactiviteit van werkende mensen en principieel stelling nemen tegen elke vorm van onderdrukking. In het licht van de socialistische traditie is er op 21 maart helaas bitter weinig te kiezen.
Dit betekent niet dat we moeten thuisblijven. Het maakt een verschil welke partijen er in de raad komen – zeker nu de PVV en Forum zich ook lokaal proberen te nestelen. Met een zo links mogelijke stem kunnen we helpen het linkse geluid in de raad te versterken en zorgen we ervoor dat gemeenteraden meer openstaan voor de eisen van bewegingen. Het blijft hierbij van belang dat links zich tegelijkertijd niet medeverantwoordelijk maakt voor het doorvoeren van Haags afbraakbeleid.
Over het algemeen betekent een zo links mogelijke stem een stem op de Socialistische Partij. Wij zijn altijd erg kritisch geweest over de tekortkomingen van deze partij. In de eerste plaats haar focus op ‘het nemen van verantwoordelijkheid’ en de stilte op het gebied van antiracisme. Maar geen andere partij combineert een kritiek op het neoliberalisme met worteling in buurten en het belang van activisme. In sommige gemeenten is er naast de SP ook een tweede optie, zoals bijvoorbeeld Bij1 in Amsterdam.
Verzet tegen extreem-rechts Verschillende delen van links hebben een uiteenlopend belang op 21 maart, maar zouden elkaar juist moeten vinden in de strijd tegen extreem-rechts. De toenemende concurrentie op rechts zorgt namelijk voor een radicalisering die kant op. In Rotterdam wil de PVV zich onderscheiden van Leefbaar en voert de partij campagne voor het sluiten van moskeeën, het aanstellen van een wethouder ‘de-islamisering’ en voor het ontslag van de islamitische burgemeester. Vervang ‘islam’ door ‘jodendom’ en je ziet op welk terrein we ons begeven.
De kern van Forum voor Democratie plaatst zich zelfbewust in deze bruine traditie. Baudet heeft het over cultuurmarxisme (‘cultuurbolsjewisme’) en pleit voor een gelijkschakeling van de media en de wetenschap als hij oproept tot het ontslag van NOS-weerman Hiemstra. Het NRC tekende zelfs op dat Hiddema tijdens een Forum-etentje in een kelder opmerkte dat ‘de grootste beweging van de 20ste eeuw ook in een kelder was ontstaan’. Een verwijzing naar Hitlers poging Hitler om in 1923 vanuit een bierkelder de macht te nemen. Baudet en Hiddema hebben een laag softere leden nodig om deze ideeën te verhullen.
De (internationale) opkomst van extreem-rechts zou voor delen van links reden moeten zijn om de handen ineen te slaan. Wat dat betreft geven de leden van de linkse partijen en de vakbond die wel meelopen in de landelijke demonstratie op 18 maart het goede voorbeeld. We kunnen het rechtse tij alleen keren door het versterken van deze netwerken op links en een politiek verhaal dat de belangen van de meerderheid en solidariteit tussen bevolkingsgroepen centraal stelt.
Dit artikel verscheen eerder op Socialisme.nu

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (112)

enweerwordtervolopgedemoniseerd
enweerwordtervolopgedemoniseerd26 feb. 2018 - 8:13

Kunt u mij trouwens nog even uw standpunt met betrekking tot het FARC toelichten?

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams26 feb. 2018 - 7:47

Extreem links is net zo gevaarlijk als extreem rechts dus dat ga ik niet doen. Ik volg de lokale politiek niet en laat het voor een belangrijk deel afhangen van de lokale kieswijzer. Dit heeft niets te maken met landelijke politiek en dat lijkt me heel gezond.

JanVG2
JanVG225 feb. 2018 - 16:21

Ik begrijp dat er weer verkiezingen aankomen en dat de inner-linkse verkiezingsstrijd weer keihard is losgebarsten. Hoewel dit stuk LIJKT te gaan over de rechtse tegenstander, is het eigenlijk vooral de bedoeling kiezers van andere linkse partijen naar de "juiste" linkse partij te brengen. Hint: als je wat wilt veranderen moet je kiezers van BUITEN je eigen kiezersblok voor jouw ideeën winnen! Zolang links links bestrijd hoeft de rest zich geen zorgen te maken.

Janpastoor
Janpastoor25 feb. 2018 - 14:57

Ja, inderdaad laten we met zn alllen links stemmen. Dan kunnen wij dit land eindelijk socialistisch maken en kunnen we er voor zorgdragen dat onze slechte economie opgevijzeld wordt. Alleen zo kunnen wij onze beroerde verzorgingsstaat en gezondheidszorg op het niveau brengen van onze voorbeeldlanden Venezuela, Cuba, Noord Korea, China, voorheen Oostblok, Vietnam enz. Enz. Met een basisinkomen en gelijke inkomens is er dan geen jaloezie meer. De individuele vrijheid wordt dan optimaal en kunnen we collectief beslag leggen op de economie. Ook wordt het dan makkelijker om de kwetsbare mensen en vluchtelingen op aarde van onze riante, veilige plek mee te laten genieten. De linkse activisten krijgen dan volop de gelegenheid om hun idealen te verwezenlijken. Onze (klein) kinderen zullen ons dankbaar zijn, forever.

3 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld25 feb. 2018 - 16:40

Als onze politieke leiders tenminste ontsnappen aan het lot van Lumumba en Allende, de CIA geen terroristische aanslagen op poten zet zoals destijds via Gladio in Italie, we geen VS-invasie beleven zoals Irak en onze welvaart eerst afzakt tot minder dan het niveau van Argentinië en Brazilië en andere kapitalistische concurrentie in Afrika, want er is meer dan een hongerwinter nodig om Nederlanders tot opstand te bewegen.

korheiden2
korheiden225 feb. 2018 - 19:25

@Janpastoor : prachtig, zo'n ironische reactie. Ik denk inderdaad dat een meerderheid het in ons land nog niet zo beroerd wonen vindt, dat blijkt telkens weer uit allerlei tevredenheidslijstjes. Toch moet er aandacht zijn voor een groeiende groep lager betaalden, voor wie het steeds moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen, zeker met de stijgende energieprijzen en de kosten van de zorg. Martin Sommer zei gisteren in de Volkskrant, dat het lijkt of de linkse partijen vooral bezig zijn met identiteitspolitiek en het bestrijden van racisme. De kiezer is vooral bezorgd over andere zaken.

enweerwordtervolopgedemoniseerd
enweerwordtervolopgedemoniseerd26 feb. 2018 - 8:11

Klopt helemaal, en die Russische goelags voor mensen die niet voldoende socialistisch waren, die vielen toch eigenlijk best wel mee! Je moet wat over hebben voor het bereiken van de socialistische heilstaat!

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart25 feb. 2018 - 13:21

Vindt het kortzichtig om te zeggen dat de PVDA verraad heeft gepleegd door met Rutte te regeren. Volgens mij heeft de PVDA hiermee verkomen dat de VVD het hele sociale stelsel heeft wegbezuinigd. Ik stem PVDA, de underdog. Dat stomme gezwabber, ik weet niet op wie ik moet stemmen, bla bla bla. Ik ga echt niet op van die dorpsmalloten stemmen. Gewoon zoals mijn opa en vader de PVDA. Je kan ook zeggen ADVP. Dit voor de treuzelmens die zich laat beïnvloeden door de Twitter en GeenStijl trollen die alles afzeiken van de PVDA.

1 Reactie
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld26 feb. 2018 - 3:03

Zolang ze een Judas als partijleider kiezen zullen ze wel underdog blijven.

enweerwordtervolopgedemoniseerd
enweerwordtervolopgedemoniseerd25 feb. 2018 - 13:17

Het gevaar komt van links, aldus de rechts-extreme neo-nazi. Het gevaar komt van rechts, aldus de links-extreme neo-trotskist. Voor mij is het lood om oud ijzer, beiden zijn compleet ongeloofwaardig. Volgens mij komt het gevaar op dit moment van de neo-liberalen zoals VVD en D66 die beetje bij beetje onze grondrechten de nek om draaien en ons land uitverkopen aan de Brusselse apparatsjik. Denk daar maar eens over na, meneer van de Internationale Socialisten...

Trump 2020
Trump 202025 feb. 2018 - 12:35

"...trokken linkse partijen zich terug uit het initiatief voor de demonstratie op 18 maart ‘geen racisten in de raad’..." De FNV heeft zich vandaag ook teruggetrokken. Het ziet er naar uit dat er op 18 maart een wereldvreemde extreemlinkse wappieparade door Amsterdam trekt.

Sonic2
Sonic225 feb. 2018 - 12:17

Ik lees veel betogen dat links het laat liggen op immigratie en integratie. Het zou rechts( radicaal rechts) sieren ook een aantal zaken mee te nemen in hun betogen. En dan vooral Groenlinks. Het laat zien hoe bekrompen rechts is en hoe erg ze in hun eigen bubbel leven. https://twitter.com/zihniozdil Lees het twitter account van dit GL kamerlid. Lees je in in wat hij over verschillende Turkse organisaties zegt. Verdiep je eens( zeg ik tegen de rechts radicalen hier) in wat Halsema allemaal heeft gezegd. https://www.femkehalsema.nl/vrijheid-van-geloof-en-van-hoofddoek/ https://www.trouw.nl/home/halsema-stoort-zich-aan-hoofddoek~ae0a1f73/ https://www.youtube.com/watch?v=G6tbaYBx7O0 Hier is Klaver ook duidelijk. Neem dit dan ook mee in je betogen. Ik schrik van hoe enorm slecht geïnformeerd (radicaal) rechts is over standpunten van links. Het gebrek aan kennis is echt enorm en heel erg stuitend.

5 Reacties
Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 15:02

Eén vraag, twee eigenlijk : hoe denk je dat de laagopgeleiden over immigratie denken en hoe denkt GroenLinks er over ? En Klaver wil graag aansluiting bij de laagopgeleiden. Dat is dus geen reële droom.

Sonic2
Sonic225 feb. 2018 - 16:59

De focus wordt alleen maar altijd gelegd op immigratie. Samsom en ook Cohen waren twee voorbeelden ervan dat je best pro Eu of pro immigratie campagne kan voeren. Het is een beetje het beeld wat is ontstaan. Links kan alleen maar groot worden als ze de hele PVV agenda overnemen. Dat lijkt me echt quatsch. Groenlinks kan dus verkiezingen winnen op de economie. We moeten het onderwerp immigratie niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Nederland is niet alleen Nieuw West, Bijlmer, Rotterdam Zuid, Laakkwartier en de Schilderswijk. Daar zit nog een heel land om heen. Niet alle laag opgeleiden denken negatief over immigratie. Wel een behoorlijk deel. Uit Groenlinks kringen hoor je( zie ook bovenstaande reactie) ook kritische geluiden op immigratie.

Roy Batty
Roy Batty25 feb. 2018 - 19:47

Wat u als extreem rechts ziet en wenst te benoemen leeft niet in een bubbel. Ze leven in Nederland. Het land dat opgebouwd is door hun voorouders. En het Nederland van nu is kennelijk niet het Nederland waar zij voor gekozen hebben. Dat bewijst de populairiteit van LPF destijds en nu PVV en FvD. Waarom? Simpel gezegd omdat men zich niet verantwoordelijk voelt en niet kan worden gesteld voor de problemen en welvaart van mensen uit landen van duizenden km verderop. Hoe nobel dan ook, laten we elkaar daarin vooral niet verkeerd begrijpen, denken dat dit wel op te lossen is kunnen we beschouwen als een idealistische gedachte. Idealisme en realisme zijn twee totaal verschillende inzichten. De beelden waar u naar verwijst tonen een Klaver die een duidelijke uiteenzetting geeft van een theoretische beeldvorming. Theoretisch. Want de praktijk leert ons anders. Wie dat niet wenst te zien wil het niet zien. De multiculturele 'samenleving' is veranderd in een multiculturele naastenleving. Daarin heeft iedereen vanuit zijn eigen perspectief zo zijn eigen eisen en wensen. Nederland blijkt niet uniek. We zien hetzelfde fenomeen in alle landen met een soortgelijke samenleving en de daarbij behorende, in mijn ogen logische, problematiek.

Libertain
Libertain26 feb. 2018 - 9:27

("Simpel gezegd omdat men zich niet verantwoordelijk voelt en niet kan worden gesteld voor de problemen en welvaart van mensen uit landen van duizenden km verderop.") Dit uitspraak in een woord uitgeperst heet: colonialisme. Oftewel - colonialistisch alias VOC-denkpatroon.

Sonic2
Sonic227 feb. 2018 - 22:09

@ Roy Batty 17% valt voor het leeghoofdige en domme populisme van Wilders en Baudet. Dat noemt u verschrikkelijk veel. Dat is al compleet niet waar. Het is een absolute minderheid. Die kleiner is als in 2002( LPF en Leefbaar hadden toen 28 zetels) Je hebt andere grotere stromingen. GL en D66 is groter als FvD en PVV. Dat herhaal ik voor de zoveelste keer. U focust dus op de 22 zetes die anti immigratie zijn. Ik verwijs naar de 33 zetels die pro immigratie zijn. Waarom benoemt u GL en D66 niet? En dan wilt u ook nog beweren dat rechts radicalen niet in een bubbel leven? Als er 1 groep is die in Nederland in een bubbel leeft dan is het dat groepje wel. Ze hebben hele eigen zuil. Als je eens mijn reacties eens inhoudelijks leest dan weet u dat ik op immigratie dus niet links ben. Ik zie echt wel de problemen. Als ik echter de enorme lijst aan mislukkingen zie op radicaal rechts( van DS 70, tot CD, van LPF, tot PVV) dan ligt de oplossing daar ook niet. U roept wat over problemen benoemen. Dat is net als Trump die tegen Obama fulmineert nu hij president is. LPF en PVV en ook FvD roepen van alles. Beweren dat ze verlossers zijn en komen nergens aan de bak of maken er een puinhoop van. Erken dat nu eens. In plaats van altijd maar dat afschuiven. VVD, CDA, PvdA, D66 hebben wat neergezet in de afgelopen dertig jaar. Misschien kunnen Wilders en Baudet een keer hun onpasselijk grote mond houden tot ze iets gaan presteren. Ik moet zeggen dat ik steeds minder geneigd ben om naar die groep te luisteren. AOW op 65, grenzen dicht, uit de EU, referenda, Koran verbieden, partijkartel uit de weg ruimen. Dat is toch allemaal onhaalbare kletspraat. Als mensen dat geloven zijn ze dom, naief en kortzichtig en hebben ze geen enkele weet van de politiek. Die verdienen bakken met ellende. En die verdienen het om opgelicht te worden. Als je zo weinig kennis van zaken hebt

Rode druppel
Rode druppel25 feb. 2018 - 10:01

Ik stem al sinds de intrede van de SP in de tweede kamer SP. Ben zelfs lid geworden. Nou zit ik in een vreemde positie met de gemeenteraad verkiezingen. In mijn gemeente is er maar 1 partij op links. Die zijn helaas een verbond aangegaan met de PvdA. Een partij die ik veracht door het verraad van links in Rutte 2. Dat heeft de geloofwaardigheid van links tot bijna 0 gereduceerd. Dat wordt niet stemmen of PvdA raadsleden erin krijgen. Weet nog niet wat ik ga doen.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt25 feb. 2018 - 11:13

Ik stond 4 jaar geleden voor hetzelfde dilemma. Denk dat ik op de Stadapartij gestmd heb, een grote fout. Ben blij dat ik nu wel op SP kan stemmen. Maar goede raad is duur.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 12:03

"Een partij die ik veracht door het verraad van links in Rutte 2." De keuze is in jouw specifieke situatie makkelijk, Rode Druppel. Laat je je door rancune (verachting) leiden, dan maak je links zwakker Kun je dat van je afzetten, dan maak je links sterker. Wat wil je na de verkiezingen? In rancuneus gelijk mopperen dat de gemeenteraad niet links is? Dan moet je gewoon niet stemmen, dan werk je daar aan mee.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 15:05

Lilian is bezig de SP naar de PVV te sturen op immigratie-/integratiegebied. Dat zal de partij veel zetelwinst opleveren, met weinig rode druppels bloedverlies, vermoed ik (?).

Gerald2
Gerald225 feb. 2018 - 9:45

Verzet tegen rechts. Niet alleen verzet tegen de haat van extreemrechts, ook tegen de hebzucht van traditioneel rechts. Is maatschappelijk net zo destabiliserend. https://www.volkskrant.nl/economie/waarom-de-ultrarijken-volgens-de-belastingdienst-een-speciale-aanpak-verdienen~a4573193/

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 9:31

Klassiek kinks heeft simpelweg het probleem dat het door het eigen succes overbodig is geworden. De arbeidersklasse van vroeger is gemuteerd in een zeer diverse groep van specialisten met een goed inkomen en verdeelde belangen. Die gaan niet stemmen voor een ideologie van de eenvormige collectiviteit. Blijven alleen de uitkeringsgerechtigden over, die nog wel een collectief belang hebben. Wellicht vanwege het bovenstaande is links bezig gegaan met identiteitspolitiek en bevoogdend cliëntilisme voor de allochtonen (of "mensen met migratieachtergrond" zoals dat tegenwoordig weer moet heten). Het cliëntilisme is een boemerang geworden, zie DENK en NIDA. De identiteitspolitiek is zo'n incrowd-spelletje van de grachtengordel dat het in de rest van het land pure woede en antigevoelens oproept. Daardoor is links zich in hoog gtempo aan het vervreemden van de vroegere achterban : de massa van de gewone mensen. En dan probeert links nu de krachten tegen rechts te mobiliseren ? Door actief de massa te schofferen ?

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt25 feb. 2018 - 11:19

Weet je ik ben socialist omdat ik vind dat ons land, onze gemeenschap het verdient om door de gezamenlijke bevolking sociaal gehouden te worden. De afbraak van de laatste perioden gaat mij aan het hart. Maar wat mij nog het meest aan het hart gaat is de voortdurende klaagpartijen van de bevoorrechte landgenoten die vinden dat elke bijdrage aan de gemeenschap met hun bloed betaald wordt. Socialisme staat recht tegenover IK.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik425 feb. 2018 - 11:32

Wie het heeft over een 'massa van (de) gewone mensen' bedrijft identiteitspolitiek. Wie daarnaast in één adem gewag maakt van het idee dat er geen collectiviteiten meer zijn, maar louter tegenstrijdige belangen, is inconsequent.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 14:36

@Brave Hendrik Jij verwart twee dingen. Op het punt van sociaal-economisch beleid is er geen uniforme arbeidersklasse meer. Maar op het punt van identiteit is die massale eenheid er juist wel : pak hem beet 70% van alle Nederlanders wil Zwarte Piet. Ik schat dat 99% van alle Nederlanders geen genderneutrale toiletten wil. Ik weet nog niet wat de scores over Klukkluk & de cowboys zullen zijn, of over de Witte de Withstraat, maar ik vermoed dat ook op die punten de activisten slechts een minieme fractie van ons volk vertegenwoordigen. Socialisten, hoe weinigen ons land er nog van heeft, zullen ook in grote meerderheid tegen de linkse identiteitspolitiek blijken te zijn. Links vervreemdt zich wel degelijk van de massa OP HET PUNT VAN IDENTITEIT. eenheid meer

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 14:40

@Tommy T Ik beweer nou juist dat links tegenwoordig weinig meer van doen heeft met het behartigen van de financiële belangen van de gewone mensen, maar veel teveel gefixeerd is op identiteitsgezeik. "Slavernij" als modern Nederlands probleem ..... hoe sterk denk jij dat de gewone Nederlander daar zijn stemgedrag door laat bepalen ?

DenFlexwerker
DenFlexwerker25 feb. 2018 - 9:16

Dit soort oproepen is net waarom links weinig voor elkaar krijgt. Stem op ons want wij houden Baudet/Wilders weg, werkt niet. Daarvoor kan ik ook D'66 stemmen. Daarnaast is dit geen voetbal van "supporter voor ons clubje want anders wint de tegenpartij". Dat werkt bij weinig mensen. Sterker nog, elke partij zal, bijna automatisch, een partij wiens standpunten haaks staan op de hare, naar de oppositie toe proberen te sturen. Als dat hét argument is om op je te stemmen, dan heb je een serieus gebrek aan ambitie en visie. De meeste mensen stemmen omdat ze willen weten wat een partij voor hen gaat doen. In plaats met dit soort verhalen voor kuddedieren, kom eens met je realistische alternatief en zet dat in de schijnwerpers. In de tijd flexbaantjes, voedselbanken, verplicht ZZPerschap, werkende armen en velen meer, kan je daar mee scoren. Dat "Stem tegen, stem SP" is met een goede reden verdwenen.

Zandb
Zandb25 feb. 2018 - 7:08

Jammer dat iemand denkt dat met alleen links stemmen de kous af is.

Zandb
Zandb25 feb. 2018 - 7:08

Davy Nederland, bijvoorbeeld.

2 Reacties
Trump 2020
Trump 202025 feb. 2018 - 11:16

Nederland is geen socialistisch land, Zandbergen. Nederland is een kapitalistisch land met een sociaal randje. Vreemd dat een kenner als jij niet weet wat socialisme is, vooral omdat het clubje waar de schrijver van dit artikel lid van is heel duidelijk is in wat zij onder socialisme verstaan, het middels een revolutie tot stand brengen van een socialistische economie, inclusief alle dood, verderf, onteigeningen en ideologische zuiveringen die daarmee gepaard gaan.

Zandb
Zandb26 feb. 2018 - 9:42

Trump Ik ben een kenner en juist daarom beweer ik dat Nederland een socialistisch land is; de sociaaldemocratie is in de periode na de oorlog de belangrijkste drijfveer voor onze samenleving geweest. Ons land was veel eerder socialistisch met een kapitalistisch randje, en juist niet andersom. Dat dat sinds dit aan het eind van de vorige eeuw kantelde en inmiddels gekanteld is, doet daar niets aan af.

Davy ????
Davy ????24 feb. 2018 - 21:22

Heb je een paar voorbeelden van landen waar socialisme werkte??

17 Reacties
quatsch
quatsch25 feb. 2018 - 2:06

En heb jij voorbeelden waar het kapitalisme werkt?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 8:57

@Quats "En heb jij voorbeelden waar het kapitalisme werkt?" Nederland bijvoorbeeld. Een van de rijkste landen ter wereld waar niemand meer in echte armoede leedt.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 9:27

"En heb jij voorbeelden waar het kapitalisme werkt?" Wereldwijd heeft kapitalisme meer mensen uit de armoede gehaald dan welk systeem dan ook. Het is niet perfect, maar veruit het beste wat we hebben.

Berend5
Berend525 feb. 2018 - 11:18

@Big Guy: de technische vooruitgang heeft de mens uit de “armoede” gehaald, niet het kapitalisme.

Trump 2020
Trump 202025 feb. 2018 - 11:18

Tommy, de Scandinavische landen zijn kapitalistische landen met een sociaal randje. Zie mijn reactie op Zandbergen hierboven.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 11:47

"Wereldwijd heeft kapitalisme meer mensen uit de armoede gehaald dan welk systeem dan ook." Je kan ook zeggen: Wereldwijd heeft kapitalisme meer mensen in de armoede geduwd dan welk systeem dan ook.

Trump 2020
Trump 202025 feb. 2018 - 13:42

Die technologische vooruitgang is juist inherent aan het kapitalisme, een in de kern progressief systeem dat zichzelf constant moet blijven verbeteren om competitief te blijven. Socialisme staat juist voor stagnatie, toen de muur viel kon je bijvoorbeeld veertig jaar terug in de tijd reizen door naar het oosten te rijden.

Trump 2020
Trump 202025 feb. 2018 - 13:44

Oeps, mijn bovenstaande reactie is natuurlijk aan Boudewijn gericht.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 14:11

"technische vooruitgang heeft de mens uit de “armoede” gehaald, " Technische vooruitgang die mogelijk werd gemaakt door het kapitalisme. Uitvindingen, ontwikkelingen en innovaties op alle gebieden ontstaan voor het overgrote deel op de vrije markt. Hoeveel van de voorwerpen die jij in het dagelijks leven gebruikt zijn er door de overheid ontwikkeld? Het gegenereerde kapitaal wat voortvloeit uit deze innovaties en technische vooruitgang kan door de overheid worden gebruikt om de minderbedeelden te ondersteunen (socialisme). De banen die worden geschept voor de massa-productie, het onderhoud, de verkoop en de distributie van al deze vooruitgang zijn er alleen maar omdat de vrije markt deze heeft ontwikkeld.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 14:13

"Je kan ook zeggen: Wereldwijd heeft kapitalisme meer mensen in de armoede geduwd dan welk systeem dan ook." Dat kan je inderdaad zeggen ja. Als je dat doet zit je er faliekant naast, maar je kan het zeggen.

Vliet2
Vliet225 feb. 2018 - 14:53

Bgb 'Hoeveel van de voorwerpen die jij in het dagelijks leven gebruikt zijn er door de overheid ontwikkeld?' Computers, internet, alles wat uit de ruimtevaart is voortgekomen ...

Vliet2
Vliet225 feb. 2018 - 15:03

Alle westerse landen hebben hetzelfde systeem en danken hun succes daaraan: vrije markt, regulerende overheid, collectieve sector, sociaal vangnet. De verhoudingen ertussen verschillen per land en in de tijd. Linkse partijen doen er goed aan ideeën te ontwikkelen hoe ze zonder stijgende lastendruk verbeteringen in veiligheid, sociale voorzieningen, zorg, onderwijs en milieu kunnen bereiken. En ze moeten geen voorkeursbeleid voeren. In Rotterdam krijgt de pvda natuurlijk nooit stemmen terug van pvv/leefbaar als ze bij voorbaat al een verbond met nida sluiten.

Berend5
Berend525 feb. 2018 - 15:40

@Big Guy: “Technische vooruitgang die mogelijk werd gemaakt door het kapitalisme.” Technische vooruitgang is van alle tijden, van alle culturen en vindt plaats ongeacht welke politieke ideologie er in een land ook wordt aangehangen. Hoeveel voorbeelden wil je hebben?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 17:28

"Computers, internet, alles wat uit de ruimtevaart is voortgekomen …" Internet geef ik je. De computer niet, dat hele concept is voornamelijk ontwikkeld door private ondernemingen, zoals IBM. De ruimtevaart is een interessant punt, NASA en de Russen hebben veel pionierswerk verricht, maar het lijkt er op dat de innovaties op dat gebied voortaan van Musk af zullen komen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 17:44

"Technische vooruitgang is van alle tijden, van alle culturen en vindt plaats ongeacht welke politieke ideologie er in een land ook wordt aangehangen." Nee niet waar, er zijn zat culturen die zelf weinig vooruitgang creëren en technische vooruitgang importeren uit andere landen. Er zijn voorbeelden van rijke landen, zoals Saudi-Arabië, die niets uitvinden en amper produceren, alle luxe en statussymbolen die ze daar hebben, komen uit Europa, de VS en Japan. Maar neem het niet van mij aan. De twee grootste sociale experimenten uit de geschiedenis van de mensheid hebben betrekking op het onderwerp kapitalisme. Zo hebben we vorige eeuw een groep mensen met een zelfde culturele achtergrond opgedeeld in een experimentele groep (met kapitalisme) en een controlegroep (zonder kapitalisme) De experimentele groep maakte verschillende modellen en variaties van de Mercedes-Benz. De controlegroep maakte de Trabant. Dit experiment herhalen we op dit moment, de onderzoeksmethode is nagenoeg identiek. Alleen in plaats van een splitsing tussen West en Oost hebben we nu een splitsing tussen Noord en Zuid. Ondanks het feit dat Noord-Korea grote hoeveelheden van verschillende (zeldzame) mineralen in de grond heeft zitten met een geschatte waarde van zo'n 8 biljoen euro (8.000.000.000.000), komen de welvaart en levensverwachting van deze niet-kapitalistische controlegroep niet eens in de buurt van die van het kapitalistische Zuid-Korea.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 17:45

"Hoeveel voorbeelden wil je hebben?" Zo veel als je er maar kunt vinden, en dan nog twee erbij. Of beperk je tot een select groepje hele sterke voorbeelden. Dan kijk ik wat kapitalisme er tegenover zet.

Vliet2
Vliet225 feb. 2018 - 20:11

BGB De computer is door de Engelsen ontwikkeld om enigma te kraken. De eerste Amerikaanse computer werd door het leger gebouwd. Maar het is natuurlijk geen of of zaak. De overheid is verantwoordelijk voor fundamenteel onderzoek en zaken die van algemeen nut zijn en daarom niet per se winstgevend moeten zijn. De vrije markt zorgt dat technieken verder ontwikkeld worden, efficiënter worden en bedenkt technieken zonder algemeen belang maar die wel aantrekkelijk zijn. In de ideale samenleving is het ideale evenwicht tussen overheid en markt, tussen individule vrijheid en collectief belang gevonden.

koffieleut2
koffieleut224 feb. 2018 - 20:02

Zolang de diverse linkse partijen elkaar het ligt in de ogen niet gunnen, en liever een coalitie gaan vormen met een rechtse partij, dan is het water naar de zee dragen.

2 Reacties
Zandb
Zandb25 feb. 2018 - 7:10

koffieleut "Laten we dan vooral (extreem) rechts het water naar de zee laten dragen", zei hij, en hij stemde (extreem) rechts.

Klaas Punt
Klaas Punt25 feb. 2018 - 8:48

Beste koffieleut, maar door de werkelijkheid van de laatste jaren, PvvdA-regering, de opening van zaken vwb D66 zullen toch de linkse kiezers het licht wel zien. De PvdA is reeds begroet door haar oorspronkelijke kiezers met : Dit nooit weer, en D66 staat in mijn beleving hetzelfde te wachten want die club valt niet meer te verkopen als progressief. Het enige progressieve wat ze zullen achterlaten is een ( progressieve) groei van de hoge inkomens en een dalende bijdrage vanuit diezelfde groep.

Janpastoor
Janpastoor24 feb. 2018 - 18:48

Ja, inderdaad laten we links stemmen. Dan wordt dit land eindelijk socialistisch maken en kunnen we er voor zorgdragen dat onze slechte economie opgevijzeld wordt. Alleen zo kunnen onze beroerde verzorgingsstaat en gezondheidszorg op het niveau van onze voorbeeldlanden. Met een basisinkomen en gelijke inkomens is er geen jaloezie meer. Ook wordt het dan makkelijker om de kwetsbare mensen en vluchtelingen op aarde van onze riante, veilige plek mee te laten genieten. De linkse activisten krijgen dan volop de gelegenheid om hun idealen te verwezenlijken. Onze (klein) kinderen zullen ons dankbaar zijn, forever.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer25 feb. 2018 - 6:26

Voor een tegenwicht voor de ontmenselijking van de arbeiders en het verder uitkleden en verlagen van hun lonen zoals dat nu aan de gang is, is voor iedereen belangrijk. Wanneer je dit artikel leest zal je het misschien een beetje begrijpen: https://nos.nl/artikel/2213270-waarom-worden-de-rijken-eigenlijk-steeds-rijker.html Met name dit springt eruit: Volgens econoom Robin Fransman is er nóg een verklaring. "Sinds 2000 is de belasting op arbeid alleen maar hoger geworden en belasting op kapitaal alleen maar verlaagd."

enweerwordtervolopgedemoniseerd
enweerwordtervolopgedemoniseerd24 feb. 2018 - 18:29

Had juist begerepen dat de AIVD géén enkele interesse in de heer Baudet en/of zijn partij had. Dit in tegenstelling tot enge extreemrechtse én linkse clubjes. De goede verstaander heeft uiteraard slechts één woord nodig, me dunkt...

2 Reacties
Zandb
Zandb25 feb. 2018 - 7:12

Ahhhhhh................ Dat ene woord, AIVD, ja, dat zegt natuurlijk alles.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 12:05

De AIVD loop niet zo te koop met wat ze interessant vindt. Slapende honden moet je met rust laten.

Thuru
Thuru24 feb. 2018 - 17:52

Er doen geen extreem rechtse partijen mee met de verkiezingen. FvD en PVV zijn geen extreem rechtse partijen. Dus laten we is stoppen dit zo te benoemen. FvD is een prima partij en ook een goede keus.

4 Reacties
fries2
fries224 feb. 2018 - 21:54

de normalisering van racisme ed. werpt zijn vruchten af.

Zandb
Zandb25 feb. 2018 - 7:16

Thuru Wat het FvD is, links of rechts of extreem; stem er niet op want je hebt geen idee hoe de veel en veel te vage - want op noodzakelijk politiek correcte wijze verwoord - ideeën uitgewerkt gaan worden wanneer de trein van democratie deze partij (en haar equivalenten) haar gebracht heeft waar ze wil zijn.

Tante Nel
Tante Nel25 feb. 2018 - 18:23

Zanb, de trein die de de democratie sloopt is de D’66 trein die vertrekt van perron 4..........

Zandb
Zandb26 feb. 2018 - 9:44

Nel Ik ben dat niet met u eens. En daarbij; zou u daarin gelijk hebben, dan zegt het nog niets over het FvD en of een keuze daarop dan een "goede keus" is.

bob b.
bob b.24 feb. 2018 - 15:58

Mee eens. Het viel me op dat veel hier op Joop meer tegen D66 hebben en zelfs Baudet verdedigen. Blijkbaar is hen niet duidelijk waar het echte gevaar ligt.

3 Reacties
spagaat
spagaat24 feb. 2018 - 17:07

Op zich wel eens hoor. Ik denk dat dat komt door die verschrikkelijke zelfvoldaanheid en zelftevredenheid bij D66. (overigens de partij waar ik zelf ook vaak op stem, maar ik neig naar weglopen, alleen nog geen idee waarheen.)

Henri Zwols
Henri Zwols24 feb. 2018 - 19:22

@Spagaat Even verdiepen in de lokalen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2018 - 8:07

Wie verdedigt Baudet dan van links Nederland, niemand volgens mij.

Buzzer
Buzzer24 feb. 2018 - 15:53

Graag ook even een duidelijke definitie van wat links is: volgens mij alleen de SP nog.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)24 feb. 2018 - 15:36

Waarom niet op links stemmen omdat je het met hun standpunten eens bent? Moet alles nu op eens een barrière tegen rechts zijn?

3 Reacties
johannn2
johannn224 feb. 2018 - 19:45

Big, Is het dat dan niet juist altijd geweest? .

Henriette3
Henriette325 feb. 2018 - 1:40

Johann, Als je alleen links moet stemmen om een barrière te vormen tegen rechts, dan heb je als links dus geen goed verhaal. Werk daar eens aan zou ik zeggen!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 9:29

"Is het dat dan niet juist altijd geweest?" Ik sluit me aan bij Henriette. Heeft links nog standpunten of moet ik genoegen nemen met het idee dat links niet rechts is?

johannn2
johannn224 feb. 2018 - 15:02

Citaat: " trokken linkse partijen zich terug uit het initiatief voor de demonstratie op 18 maart ‘geen racisten in de raad’. De partijen stelden het ‘ondemocratisch’ te vinden om tegen een politieke partij te demonstreren." Is demonstreren niet éen van de fundamenteelste principes in een democratie, dat van de grondwettelijke vrije meningsuitingen? Kunnen dan uitgerekend politieke partijen dan vrijgesteld worden als doel van zo'n demonstratie? En kunnen politieke partijen het dan (niet op inhoudelijke maar) op democratische gronden ongepast vinden om tegen een andere politieke partij te demonstreren?? Ik kan dit alleen maal uitleggen als een uiting van collegialiteit van deze linkse partijen t.o.v. andere partijen en parlementariërs. Collega's onder elkaar, zeg maar. Zodra dat boven een fundamenteel principe van vrije meningsuiting wordt gesteld, dan is er iets even fundamenteels mis met de verhoudingen in en het functioneren van ons parlement. Het parlementaire gebeuren wordt daarmee feitelijk tot een toneelstuk gedegradeerd; een opvoering voor het publiek die vooral niet met zichzelf geconfronteerd mag worden. Want dat is niet de bedoeling. .

Sonic2
Sonic224 feb. 2018 - 14:45

Ik wil mijn commentaar op delen in verschillende delen. Ten eerste zie ik in radicaal rechts niet zozeer een gevaar. Het blijft onvoorstelbaar dom en kortzichtig van (radicaal) rechts dat ze al 20 jaar de wind in de zeilen hebben en altijd hun mandaat deels geven aan het amateur toneel van de LPF, de politieke borderliner Wilders en de clown Baudet. Je kunt vooraf uittekenen dat de LPF na de dood van Fortuyn een krakkemikkig organisatie zou zijn. Je kon vooraf uit tekenen dat Wilders met zijn stijl nooit in een coalitie zou slagen. Terwijl je nu al weet dat Baudet voor irritatie gaat zorgen bij VVD en CDA. De PVV is al ver over zijn hoogtepunt heen en Wilders heeft zich overal onmogelijk gemaakt. Ik geef toe dat er nog wel wat verdwaalden zijn die er op stemmen, maar het gevaar van Wilders is weg. Baudet is een luchtbel die uit elkaar klapt. Bovendien is maar 1 cijfer relevant op (radicaal) rechts. Dat is het cijfer 54. Dat zijn de zetels die VVD- CDA- FvD hebben in de huidige 2e kamer. Omdat de PVV uitgesloten is, is dat het enige relevante cijfers. In alle peilingen zie je VVD- CDA- FvD nog steeds rond dat aantal zweven. Met wat fouten marges. Veel en veel te kort voor een meerderheid en dus is FvD niet echt een machtsfactor en zullen VVD en CDA niet echt een ander alternatief hebben om over links te gaan. De PVV moet je al niet eens meer noemen. En FvD moet je altijd in samenhang noemen met VVD- CDA. Links moet dus strijden tegen VVD- CDA- FvD. Dat is het enige wat zin heeft. FvD is dan ook kwetsbaar, want eigenijk zeg je daarmee dat Baudet wel hard schreeuwt tegen VVD en CDA, maar dat het in feite een toneelstuk is. Baudet is volledig afhankelijk van VVD en CDA. Met de nadruk dat CDA en VVD alleen in zee met FvD willen gaan, om hun kiezer afhandig te maken. Dat is in feite ook wat links in het debat in de Balie heeft gedaan. Baudet afhankelijk maken van VVD en CDA. Zo simpel is het. En links moet leveren op economisch gebied. Geen rare hervorming van verzorgingsstaat meer, maar staan voor de verzorgingsstaat. Staan voor de zorg, onderwijs en woningen. Economisch gaan leveren. En geen al te rare uitspattingen maken op cultureel gebied. Dat in Rotterdam was in ieder geval niet heel verstandig.

3 Reacties
Edwin8
Edwin824 feb. 2018 - 18:31

"En links moet leveren op economisch gebied. Geen rare hervorming van verzorgingsstaat meer, maar staan voor de verzorgingsstaat. Staan voor de zorg, onderwijs en woningen. Economisch gaan leveren." Ben ik helemaal met je eens, alleen zonder meerderheid wordt dat lastig.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 14:56

Geen rare uitspattingen op cultureel gebied ... mee eens. Maar ik voeg daar aan toe : geen rare uitspattingen op immigratiegebied. Want dat is ook een hoofdreden achter de linkse teloorgang bij de verkiezingen, vergis je niet ! Voorzover ik het kan overzien is Lilian Marijnissen het met mij eens. Het zal dan ook niet lang duren voordat "links" de SP als extreemrechts gaat wegzetten. Dan wordt duidelijk dat "links" niet hetzelfde is als links.

Sonic2
Sonic225 feb. 2018 - 15:26

@ Edwin Ook weer een compleet misverstand dat je perse een meerderheid nodig hebt om dingen te kunnen veranderen. Links moet nodig zijn voor een meerderheid. Het huidige beleid wordt vooral gevormd door D66, CDA en CU. Ik noem zaken als kinderbijslag, EU, duurzaamheid. Afgezien van de dividendbelasting zie ik weinig VVD beleid. De grootse partij in Nederland is altijd de vragende partij en dat is altijd een slechte positie. Als niemand Rutte en de VVD aan een meerderheid wil helpen, hadden ze immers de oppositie in gemoeten. Ik vind het prima als een CDA'er of een VVD"er een kabinet voor zit als ze maar min of meer afhankelijk zijn van linkse partijen. Dat zijn ze eigenlijk omdat VVD en CDA de PVV expliciet uitsluiten. Als kleine partij in de coalitie moet je je altijd heel erg profileren, dus ik vind het prima als er bijvoorbeeld een VVD- PvdA- D66- GL coalitie was gekomen. Of een CDA, D66, SP, GL of PvDA coalitie. Overigens opmerkelijk dat rechtse kiezers eigenlijk strategisch dus alles maar dan ook echt alles fout doen. Ze maken de VVD de grootste en vragende partij en dus beleidstechnisch zwak. Ze gooien 20 zetels in het zwarte gat wat de PVV heet en onttrekken stemmen aan VVD- CDA. Wat weer de weg heeft geopend voor een VVD- CDA- D66 en CU blok en mogelijk regeringsdeelname van PvdA, SP en GL. Zijn allemaal vorig jaar voor bijgekomen. Vervolgens stemt dan nog een deel Forum voor Democratie. FvD trekt weer stemmen weg bij VVD en CDA zodat die in de onderhandelingen nog veel slechter staan, want ze zijn kleiner en dus zwakker. Vervolgens maken Baudet en Wilders elkaar op dit moment zwak. Wilders krijgt een electorale tik op de neus. Baudet kan met zijn 12 tot 15 zetels in de peilingen gemakkelijk genegeerd worden. Dat gaat ook gebeuren. Het blok VVD- CDA en FvD heeft geen meerderheid.

Buzzer
Buzzer24 feb. 2018 - 14:35

Mevrouw Ollengren beschouw ik zeker niet als links, eerder als neo-liberaal.

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden24 feb. 2018 - 13:31

Partijen die de bijeenkomst 18 maart in A'dam hebben afgezegd doen dit mede omdat er clubs meelopen waar ook de I.S. zich niet mee zouden moeten willen afficheren, maar kennelijk vormt dat voor de heer van der Berg geen enkel probleem. Meelopen met clubs die flyerende mensen voor een andere partij lastig vallen en daarmee de vrijheid van meningsvorming belemmeren, waarvan de Duitse tak de subtiliteit had om vorige zomer (rond de tijd van haar strategische afspraak met dat andere I.S.), de ontvangende stad op een gloedvolle herinnering te tracteren aan de brandbommen die er in 1943 het centrum in een vuurhel veranderden. Leuk ook voor diegenen die dat nog meegemaakt hebben. Diezelfde Duitse tak die recent nog de stille tocht van de familie en vrienden van een afgeslacht meisje van 15, hinderde door mede met door haar ouders' belastinggeld gesubsidieerde regenboogschermen de plek van de slachtpartij te blokkeren, omdat haar familie, vrienden en kennissen 'racisten' zouden zijn. En waarvan de Amerikaanse tak het nodig vond om een zwarte politieagent om te leggen. Wat u verder niet over D66 schreef is natuurlijk dat de nummer zeven op de Amsterdamse lijst helemaal niet zoveel opheeft met homo's, maar dat is verhoudingsgewijs nog een goede partij dus dat is niet erg en gewoon een kleine vergissing. D66 hoeft daar ook geen verantwoording over af te leggen, want dat kan men prima intern af.

NicoSchouten
NicoSchouten24 feb. 2018 - 13:04

De strijd in de gemeentepolitiek wordt niet gewonnen op ideologisch terrein, maar op de aandacht voor concrete punten. Daar ligt ook de voedingsbodem voor vreemdenhaat en xenofobie. De belangrijkste concurrenten voor 'linkse' partijen zijn helemaal niet PVV en FvD maar lokale partijen. Dus laat het teveel aan ideologisch gekrakeel in Amsterdam en Rotterdam niet het politieke debat in het hele land overwoekeren.

Silvio Dante
Silvio Dante24 feb. 2018 - 12:37

“..op links en een politiek verhaal dat de belangen van de meerderheid en solidariteit tussen bevolkingsgroepen centraal stelt.” Dit is waar het om draait, of er nou rechtse partijen opkomen of niet. Ik wil als linkse kiezer niet een politiek verhaal.....dat kennen we wel van Samsom.....en dat begreep niemand. Ik hoef geen politiek verhaal, ik wil een visie en oplossingen voor de problemen van dit land. Niet van die “holle” kreten als: “belangen van solidariteit tussen bevolkingsgroepen centraal stellen”. Dit zou de uitkomst moeten zijn, het gevolg. Het zou het resultaat moeten zijn van je een visie en beleid voor dit land. Maar links hoe komen we nou tot een dergelijk eindresultaat?. Wat moet er gebeuren? Waarom zijn mensen boos en wijzen ze naar anderen als de oorzaak daarvan.

Onruststoker
Onruststoker24 feb. 2018 - 12:13

Links moet zichzelf opnieuw uitvinden. Het klassieke links is verdeeld geraakt tussen progressief links en socialistisch links, en die twee kunnen elkaar niet meer verdragen. Als links dit probleem niet kan oplossen, dan is het afgelopen met links, want dan zijn er twee kleine groepen over. Persoonlijk denk ik dat er geen oplossing is. Rechts gaat dan het politieke toneel domineren, de komende jaren.

8 Reacties
Onruststoker
Onruststoker24 feb. 2018 - 12:15

Lees de reacties hieronder, het schisma dat links minimaliseert is overduidelijk zichtbaar.

Klaas Punt
Klaas Punt24 feb. 2018 - 16:33

Bedoelt u met progressief de D66 strijdkreet waarmee ze al jaar en dag onze blik proberen te verduistereh? Die club is zeer rechts, ontdaan van enig menselijk gevoel. Tenminste wat ik zie op landeljk niveau. Lokaal zal er best een goeie tussen lopen....Maar die komt niet ver.

Sonic2
Sonic224 feb. 2018 - 18:53

@ Onruststoker Het is juist rechts dat uitermate verdeeld is. Daar heb je eigenlijk drie eilandjes. VVD- CDA is het ene eiland. D66 is het andere eiland, want zijn sociaal cultureel links. FvD en PVV is ook een eiland, waarbij de PVV nog een groter eiland is omdat ze geïsoleerd staan. Links heeft samen een alliantie gesloten. D66 staat op het punt om electoraal in elkaar te storten. Een complete misvatting dus dat links op het punt van instorten staat. Groenlinks is nog nooit zo groot geweest. Het potentieel van de SP ligt virtueel rond de 40 zetels. Zelfs Roemer haalde dat min of meer. De PvdA is in 2012 en 2010 nog 2 keer tweede geworden. Onvoorstelbaar hautain en arrogant om de links af te schrijven. In de peilingen is de SP de 2e partij van Nederland. In de peiling van de Hond dan. Ik denk dat links wel eens kan gaan domineren. Meer als u leuk gaat vinden. Vooral als (radicaal) rechts hun zetels blijft uit strooien over Wilders en Baudet.

Edwin8
Edwin824 feb. 2018 - 22:37

Sonic, Roemer is nooit verder dan 15 zetels gekomen. Die 40 potentiële zetels werden door de PvdA opgeslokt. Dus ze zijn tweede geworden ten koste van andere linkse partijen. PvdA is nu geïmplodeerd, en velen zijn naar GL uitgeweken en anderen zijn naar DENK vertrokken. Het is een beetje slordig om de uitslagen van meerdere jaren bij elkaar op te tellen en dan te concluderen dat links een enorme achterban heeft. Helaas, was het maar zo. Links heeft wel een enorm potentieel. En dat benoemde je zelf ook al. Zorgen dat de lagere klassen het economisch wat beter voor de wind gaat en zorgen dat zorg, onderwijs, onderdak goed geregeld is.

Sonic2
Sonic225 feb. 2018 - 9:38

@ Edwin Volgens mij gebruik jij hele andere woorden om hetzelfde als ik te zeggen. We zijn het er allebei over eens dat links een behoorlijk potentieel heeft. Jouw verhaal over links kan je net zo goed houden over rechts. FvD en eerder PVV wonnen toch ook ten koste van CDA en VVD. Als je trouwens de peiling van de Hond er bij pakt staat de SP gewoon 2e in die peiling. GL en PvdA zitten goed vooraan in het achter volgende peloton achter de VVD. Links is nauwelijks kleiner als Fvd/PVV en soms zelfs groter. CDA en D66 zijn ook niet heel groot. Ik zie het positief in voor links.

LaBou
LaBou 25 feb. 2018 - 11:49

Volgens ene sonic zijn de peilingen van de Hond niet echt betrouwbaar.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 12:00

"Het potentieel van de SP ligt virtueel rond de 40 zetels. Zelfs Roemer haalde dat min of meer" Zo was er jaren geleden iemand op Joop.nl, die noemde zich Drammer, en die had een rekentrucje waardoor het gerechtvaardigd was om de PVV virtueel 40 zetels of iets dergelijks toe te schrijven. "In de peilingen is de SP de 2e partij van Nederland. In de peiling van de Hond dan. " Het is gewoon onzin. De SP zal nooit veel meer dan nu halen. Nu delen ze de tweede plaats met 4 andere partijen, dus je kunt ook net zo goed zeggen dat ze 6e zijn. Ik schrijf links niet af, ik schrijf dat links moeite heeft haar schaapkens bij elkaar te houden. Je hebt progressief links, en je hebt economisch links. Groenlinks en PvdA proberen weer terug te keren naar economisch links, maar gaan dan toch het progressieve deel van zich vervreemden. Je kan ze bijna niet allebei bedienen. Progressief links is van mening dat er minder vlees moet worden gegeten, minder geconsumeerd moet worden, minder gevlogen, minder autobezit, meer alternatieve energie. Ze zijn ook pro-EU. Economisch links wil dat iedereen het vliegtuig naar Spanje kan betalen en een aardige auto kan rijden. De EU is voor hun een abstract begrip waar ze niets van snappen. Geert Wilders is ook in de economisch linkse vijver aan het vissen, die voegt er xenofobie aan toe. Die zijn in conflict met elkaar, en dat zie ik voorlopig niet goed komen. Aan de rechterkant heb je dat probleem minder. Je hebt conservatief rechts, dat zijn de VVD en het CDA, en je hebt xenofoob rechts (dat ook nog in de linkse vijver vist.) Xenofoob rechts is anti-EU, anti immigratie, en vaak zijn er racistische uitingen in die kringen. Conservatief rechts is pro-EU, voor een sterke economie, voor open grenzen, voor lage loonkosten, en immigratie helpt daarbij. Dan buiten dit alles om heb je ook nog een redelijk alternatief ;-) ;-) ;-)

Edwin8
Edwin825 feb. 2018 - 12:39

Sonic, Ook het rechtse gedeelte wisselt nog wel eens tussen partijen. Daar heb je helemaal gelijk in. Linkse partijen moeten dus ook niet al teveel in het gevlei willen komen bij de rechtse kiezer. De zwevende kiezer en de thuisblijver moeten we zien te bereiken.

Vliet2
Vliet224 feb. 2018 - 11:53

'Over het algemeen betekent een zo links mogelijke stem een stem op de Socialistische Partij. Wij zijn altijd erg kritisch geweest over de tekortkomingen van deze partij. In de eerste plaats haar focus op ‘het nemen van verantwoordelijkheid’ en de stilte op het gebied van antiracisme' Waar u kritisch op bent in de sp zijn nu juist de punten waardoor ik dit de enige aanvaardbare linkse partij vind. Verfrissend ook het antwoord op de vraag waarom ze zo weinig allochtonen op hun kieslijsten hebben: we werven onder actieve leden en die zijn voor het overgrote deel blank.

Zapata
Zapata24 feb. 2018 - 11:43

Nee, nee, nee. Links moet komen met een eigen visie een eigen verhaal en niet meegaan in het one issue verhaal van D66, namelijk afzetten tegen Wilders of Baudet. Natuurlijk wil je die liever niet in de gemeenteraden, maar die doen op heel weinig plekken mee. Alweer zou links hier in de val van de identiteitspolitiek trappen. Dat Wilders en Baudet eng en akkie bah zijn dat weten we nu wel. Nu nog een goed alternatief bieden zodat mensen een reden hebben om weer links te stemmen. Overigens lijken de internationaal socialisten me nu niet echt een club die grote delen van het electoraat bereikt.

5 Reacties
Sonic2
Sonic224 feb. 2018 - 14:56

Kunnen we het ook eens omkeren? Laat Baudet en Wilders maar eens tonen dat ze echt een alternatief tonen voor links en voor rechts. Ik heb er de afgelopen 15 jaar niets van gemerkt. Als je SP kiezer bent geweest de afgelopen 15 jaar. Wat heeft LPF, PVV en FvD nu echt gedaan waar de linkse kiezer met immigratie zorgen echt wat aan heeft gehad? En dan ook blijvend. Helemaal niets. Ze hebben nooit geleverd. Echt helemaal niets. FvD kan je dat niet kwalijk nemen, maar de rest wel. Ik pak FvD en PVV eruit, maar wat heeft D66( met economische meewind) nu echt gedaan voor alle linkse kiezers. Waar de linkse kiezers echt wat aan heeft? U bent terecht kritisch op links, maar wat hebben de "vervangers" van links nu echt gepresteerd? Het is volgens mij een kwestie van tijd dat D66 in elkaar dondert. Ook strategische stemmers op de VVD zullen terug keren naar links. Ik ben al terug. PVV en FvD stemmers zijn drammerig en eigenwijs. Die krijg je niet zo snel op andere gedachten. Het overgrote gedeelte van de aanhang PVV en FvD komt trouwens van CDA en VVD. 1 ding moeten we daarbij niet uit het oog verliezen. In 2002 won het CDA vooral veel zetels, omdat een aantal LPF kiezers het voordeel van de twijfel gaf aan het CDA. Ook stemde in 2002 veel VVD'ers op het CDA. Ook die waren verantwoordelijk voor de winst. Ik zeg niet ALLE LPF stemmers, maar wel een deel. Dus dat die oud LPF stemmers, via het CDA bij PVV of FvD belanden is eerder logisch. Ik zie geen enkele manier om dit soort stemmers terug te krijgen. Mensen die drammen, mensen die niet open staan voor redelijk en andere argumenten zijn hopeloos. Enige optie die ik zie is de economie. Mensen aan de onderkant moeten er flink op vooruit. Maar ook dat corrigeert stijfkoppen niet.

Buzzer
Buzzer24 feb. 2018 - 15:25

"Nee, nee, nee. Links moet komen met een eigen visie een eigen verhaal en niet meegaan in het one issue verhaal van D66, namelijk afzetten tegen Wilders of Baudet." U bedoelt dat rechts, D'66 zich bedreigt voelt door Baudet en het zou goed kunnen dat D'66ers die het referendum wel willen, zich tot Baudet bekeren.

Zapata
Zapata24 feb. 2018 - 16:30

@Buzzer, dan zouden ze net zo goed naar de SP kunnen die ook pro referenda is. Dat zie ik niet gebeuren met D66 stemmers. Inderdaad wel naar FvD. De SP is voor de kosmopoliet en de hoog opgeleide elitaire mens die D66 stemt natuurlijk een partij van tokkies, minvermogenden en onwetenden. De partij van het plebs waar de D66 stemmer zich nooit mee zal identificeren. FvD daarentegen pretendeert wel een partij te zijn voor de erudiete cultuur bewuste mens en is voor nog verdere afbraak van wat eens het sociale stelsel in Nederland was. Me dunkt dat zoiets de elitaire D66 stemmer toch moet aanspreken.

Zapata
Zapata24 feb. 2018 - 16:36

@ Sonic. Baudet en Wilders hoeven niets aan te tonen. Waar de midden partijen steeds sterker neigen naar oligarchie en zichzelf daarmee hautain afkeren van het electoraat hoeven Baudet en de firebrand Wilders slechts aandacht te trekken. Daarom moet links met een echte visie en met een alternatief komen. Dus niet schelden hoe slecht anderen wel niet zijn maar een aansprekend alternatief bieden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2018 - 19:28

Zapata Mee eens!

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer24 feb. 2018 - 11:32

Je advies om SP te stemmen kan ik wel volgen. Ik ben niet links, maar vind de SP een eerlijke partij. En ach: "geen verantwoordelijkheid nemen" van de SP? Wat moeten ze dan? Net als D66, CDA en PvdA al hun idealen verloochenen om met de VVD te "mogen" samenwerken? Ik ben blij dat de SP dat niet doet.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker224 feb. 2018 - 19:06

Met NIDA samenwerken is natuurlijk ook geen echt linkse actie, maar goed het siert de SP dat er een raadslid van de SP tegen voorstel NIDA heeft gestemd.

Klaas Punt
Klaas Punt24 feb. 2018 - 11:31

Ewou, ik denk dat we het niet van dit kabinet moeten hebben in de strijd tegen extreem-rechts. In mijn beleving is de progressief-liberale minister Ollongren zover rechts dat ze zelfs de wet opzij schuift.

Kik Vorst
Kik Vorst24 feb. 2018 - 11:30

Door het veelvuldige gebruik van de term 'extreem-rechts' voor alles wat rechts van het midden is heeft deze term volgens mij nogal aan betekenis ingeboet. Werden vroeger de echte 'kaalkopjes' en openlijke 'neo-nazi's' nog onder extreem rechts geschaard, tegenwoordig ben je het al als kritisch bent op ongebreidelde immigratie of op de samenstelling van bepaalde wijken met met de bijbehorende problemen.

DeRedeMist
DeRedeMist24 feb. 2018 - 11:25

[Stem links, bouw het verzet tegen rechts] Nee! Stem centrum verzet je tegen de ruziezoekende kantlijnschreeuwers op links en rechts!

Brave Hendrik4
Brave Hendrik424 feb. 2018 - 11:05

Ik glimlach als een verliefde; - ja, ik glimlach zoet en minzaam als ik dit soort (lichtelijk) archaïsch gedachtegoed in (nagenoeg) dito taal zie nedergelegd. Mannendeugd. stoere idealen, aan een droom vol weelde ontstegen. Kom, jongen, wij erdoor; arm in arm, contra het krassen der raven.

simpson_jr
simpson_jr24 feb. 2018 - 10:57

Het wordt tijd om het stemsysteem aan te passen. Met rood je favoriete kandidaat stemmen en met blauw de kandidaat die je absoluut niet wil. Het zou me niet verbazen als sommige partijen daarna nog enkel op papier bestaan.

Daniel Blank
Daniel Blank24 feb. 2018 - 10:56

Hierbij geef je aan dat D66 geen alternatief is? Hoezo? Ze nemen het op tegen extreem-rechts, juist vanwege de liberale achtergrond. Die vrijheid staat heel hoog in het vaandel. D66 is bijvoorbeeld voor annoniem solliciteren.... Nu lijkt de beweging niet van links te komen. Begrijpelijk, want een deel van het electoraat dat op Wilders en Baudet stemde, stemde voorheen op de linkse partijen die de arbeiders vertegenwoordigden (PvdA). Dus het alternatief zou GL zijn, maar die hebben voorstellen die voor een aantal mensen denk ik te groen zijn. Alleen ' links zijn' is onvoldoende kwalificatie het op te nemen tegen extreen-rechts, dat is de rede dat dit nu ook faalt. Partijen aan de linkerkant moeten na gaan wat ze het belangrijkst vinden.....gelijkheid of de partij zijn van arbeiders en middenklasse.... Krijgt het hier geen richting in, dan wordt het lastig een vuist te maken.

2 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer24 feb. 2018 - 12:14

D66 *had* een liberale achtergrond, maar die hebben ze zoals ook bijna al hun standpunten verloochend. D66 heeft nu een minister die op basis van geheime rapporten bestuurders wil afzetten. D66 is voor het sleepnet waarmee ook mensen die niet verdacht zijn in de gaten worden gehouden. En D66 heeft het referendum afgeschaft omdat we niet precies stemden wat D66 wou. Niet echt liberaal te noemen.

Daniel Blank
Daniel Blank25 feb. 2018 - 8:58

Helaas niet meer zo liberaal als wat. Het afzetten van de de bestuurder was zeker geen handige zet, voor de troepen uit gelopen D66 was tegen de sleepwet, maar ja doordat ze willen besturen moesten ze hiermee instemmen. Idem met het referendum. Het doet mij pijn dat D66 zich zo opstelt en wat mij betreft is het daar tijd voor een frisse wind. Ze kunnen als enige een beetje een vuist maken tegen FvD en PVV, die wordt gekwalificeerd als extreem-rechts.

Gerda rozendal
Gerda rozendal24 feb. 2018 - 10:51

We kunnen het rechtse tij alleen keren door het versterken van deze netwerken op links en een politiek verhaal dat de belangen van de meerderheid en solidariteit tussen bevolkingsgroepen centraal stelt. Aan De Grauwe Eeuw zal het in ieder geval niet liggen.

4 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend24 feb. 2018 - 14:37

@Gerda rozendal Zolang links zich teveel gelegen laat liggen aan de radicaal linkse identiteitspolitiek van clubjes als De Grauwe Eeuw zullen ze geen vuist gaan maken tegen het racisme van extreem-rechts. Wat je nu ziet is juist het tegendeel: Radicaal-linkse activisten die Amerikaans identiteits-activisme bedoeld voor specifiek Amerikaanse rassenproblematiek één op één kopiëert voor de Nederlandse situatie. Vrijwel niemand die het begrijpt of zich ook maar enigszins aangesproken voelt. Het enige effect is meer animo voor extreem rechts racisme. En bedankt.

Zapata
Zapata24 feb. 2018 - 16:41

Juist Herr Vorragend.

JanBakker2
JanBakker224 feb. 2018 - 19:02

Een grote meerderheid in Nederland moet niets maar dan ook niets van de grauwe eeuw hebben,voor links is de grauwe eeuw een nagel aan haar kist. Ga vooral door zodat die meerheid nog groter wordt.

Davy ????
Davy ????24 feb. 2018 - 21:21

Of mensen het nu willen of niet, rechts en links hebben elkaar nodig. Als ze nu eens naar elkaar zouden luisteren en met elkaar praten, en samenwerken op de vlakken waar ze het wel met elkaar eens zijn, ipv tegen elkaar schreeuwen dan zou dat voor iedereen beter zijn.