Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stem CETA weg

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1386 keer bekeken
  •  
ceta

Volgende week dinsdag 12 juli spreekt de Eerste Kamer over het omstreden CETA-vrijhandelsverdrag. Als de Senaat néé zegt, is het verdrag van de baan. Er is immers instemming van alle EU-landen en Canada vereist. SP-senator Bastiaan van Apeldoorn en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk hopen dat links voet bij stuk houdt en het verdrag in de prullenmand werpt.

Het zogenaamde vrijhandelsverdrag van de EU met Canada, CETA, was even uit het nieuws, maar is nu weer terug van weggeweest. Het verdrag is in Nederland en in vele andere landen erg omstreden en heeft tot breed maatschappelijk verzet geleid. Van de vakbeweging tot de Consumentenbond, en van de milieubeweging tot verschillende boerenorganisaties, roepen organisaties de politiek op niet in te stemmen met dit verdrag. CETA is namelijk een achterhaald verdrag uit het tijdperk van de hyperglobalisering. De kritiek op de neoliberale globalisering waarin bedrijven ruim baan krijgen ten koste van mens en planeet, wordt steeds sterker - zeker na de financiële crisis en de coronapandemie. Toch willen de voorstanders van CETA met dit verdrag die kapitalistische globalisering opnieuw aanjagen, met alle destructieve gevolgen van dien.

Cruciaal is wat de fractie van de PvdA in de Eerste Kamer gaat doen. CETA is nog altijd niet door alle landen van de Europese Unie goedgekeurd en moet in Nederland nog steeds door de Eerste Kamer. De regering Rutte hoopt dit nu plotsklaps te regelen op 11 en 12 juli aanstaande, als de Eerste Kamer hierover spreekt. Bijna tweeënhalf jaar nadat de Tweede Kamer het met een minieme meerderheid had goedgekeurd. Redenen hiervoor worden niet gegeven, maar het vermoeden bestaat dat de regeringspartijen het willen behandelen omdat de PVDA ‘om’ is en dus voor CETA zal stemmen.

Wij gaan ervan uit dat de PvdA met de SP néé zegt tegen dit omstreden verdrag. De PVDA was weliswaar voor CETA tijdens Rutte 2, maar daarna vervolgens in de oppositie tegen. Zeer terecht, want CETA heeft helemaal niets met sociale waarden te maken, integendeel. Eerder was de leus van de PVDA samen met de SP en GroenLinks dat mensen boven multinationals gaan. Maar CETA doet nu juist precies het omgekeerde: het plaatst multinationals boven mensen! En nu dreigt de PvdA dus weer te draaien om Rutte aan een meerderheid te helpen. Dit terwijl de PVDA met GroenLinks -die ook tegenstander is van CETA – nota bene heeft afgesproken volgend jaar in de nieuwe Eerste Kamer samen één fractie te vormen…

De SP roept daarom de PVDA op vast te houden aan haar eerdere afwijzing van dit verdrag dat slecht is voor mensen, milieu en dier. En slecht ook voor onze democratie omdat het machtige multinationals nog machtiger maakt door de oprichting van een speciaal gerechtshof - het zogenaamde Investment Court System - waar alleen multinationals toegang toe hebben en waar ze kunnen procederen tegen Nederland en andere landen. Dit betekent dat multinationals volledig buiten ons eigen rechtssysteem miljardenclaims kunnen indienen als ze vinden dat het overheidsbeleid op bijvoorbeeld milieugebied ‘excessief’  is en hun belangen schaadt. Dit terwijl mensen, vakbonden of andere organisaties niet de bedrijven bij datzelfde Hof kunnen aanklagen omdat zij zich niet aan afspraken houden op het gebied van milieu of werknemersrechten. Zo’n VIP-hof voor multinationals is op zich al een goede reden om tegen dit verdrag te zijn.

Het zou geweldig nieuws zijn als de Eerste Kamer CETA volgende week verwerpt. Dan wordt Nederland hét land dat CETA stopt, want zonder goedkeuring van alle landen, gaat het niet door. Het zou een enorme overwinning zijn voor iedereen die strijdt voor eerlijke handel, een rechtvaardige wereld en een sterke democratie.

Bastiaan van Apeldoorn, Eerste Kamerlid SP
Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid SP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Mokker
Mokker7 jul. 2022 - 19:55

CETA is een onwenselijke knieval waarmee de regering het land uitverkoopt aan het grootkapitaal, dat de overheid kan aanklagen als ze nadeel ondervinden van de regelgeving. ZIjn we de Nederlandse boeren er uit aan het werken om vervolgens met grote dieselschepen dezelfde producten te importeren, maar dan geproduceerd onder veel milieuvervuilendere omstandigheden en vaak met gebruik van in Nederland verboden middelen. https://friendsoftheearth.eu/wp-content/uploads/2016/10/10_cetas_threat_to_agricultural_markets_and_food_quality.pdf

Frans Akkermans3
Frans Akkermans37 jul. 2022 - 15:39

De SP was destijds ook tegen het Associatieverdrag met Oekraïne en schaamt zich daar nog steeds niet voor. Dat de SP nu dit verdrag tegen wil houden zegt mij genoeg. Ik hoop dat het er door komt. En nu mag FreddyvD met zijn kameraad Paul250371 aangifte tegen me doen wegens terrorisme. Zie zijn statement hieronder.

FreddyvD
FreddyvD7 jul. 2022 - 8:10

Het feit alleen al dat de EU dit overweegt en dat dit al door de 2e kamer is gekomen is een groot verlies en een misdaad tegen de menselijkheid. Iedereen die hier voor is, zou als een terrorist opgepakt en berecht moeten worden.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 jul. 2022 - 11:27

Helemaal eens.

Halas
Halas7 jul. 2022 - 7:47

Ben niet zo onder de indruk van de kreten 'omstreden' en 'breed maatschappelijk verzet'. Woordinflatie is bij links NL al langer in de mode, zeker als je kijkt wie er tegen zijn: De traditionele partijen die veelal tegen elk economisch verdien model zijn, wanneer dit zich verder dan t dorp uitstrekt. Maar wel jammeren over te weinig geld voor voorzieningen. Verdienmodellen zijn nooit t sterkste punt van deze groeperingen geweest. Tenslotte, en dat wordt blijkbaar door de oppositie vergeten: De eerste Kamer is er om wetten te beoordelen op de correctheid vd wet, en niet of het politiek handig is.

3 Reacties
JoostV2
JoostV27 jul. 2022 - 8:20

Het invoren van een gerechtshof voor mulinationals lijkt me incorrect.

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2022 - 11:32

En bij rechts Nederland is het in de mode om alles wat niet bijna extreem rechts is - maar minder rechts wat nog steeds kneiterrechts is - dat als links te betitelen. En alles wat in hun optiek verkeerd is in dit land daar links de schuld van te geven, terwijl we in dit land een paar keer links met rechts aan de macht hebben gehad - gewoon een middenkoers dus - en verder alleen maar rechts mèt rechts - dus centrum rechtse koers. En dan doen alsof links iets voes is, een scheldwoord en dat wat niet normaal is, terwijl het gewoon vice versa is. Dat de viezerikken - ondanks de ene schandaal na de andere en het land op z'n kop staat - doen alsof er niets aan de hand is, en ze gewoon aanblijven alsof het de normaalste zaak van de wereld is... Terwijl het gewoon ronduit asociale hondsbrutale schoften zijn. Dat die mensen zichzelf nog kunnen aankijken in de spiegel. Het is eigenlijk gewoon zielig als je zó onwetend in het leven staat. Dat zie je nu dus bijvoorbeeld weer mooi terug bij die conservatieve liberale of confessionele boeren terug. Iets met normen en waarden, en boter op het hoofd. En aan de andere kant een overheid die hard, harder, hardst pretendeert uit te voeren, maar bij de buren niet of nauwelijks ingrijpen (politie en politiek) Terwijl bij extension rebellion de politie in vol ornaat klaarstaat om die "schoften" toch maar eens even goed aan te pakken...

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2022 - 11:36

En de tweede kamer is er om contrôle uit te voeren op de coalitie, die een beleid moeten uitstippelen rekeninghoudend met iedereen in dit land, en niet alleen de eigen achterban. Net zoals de premier. Maar dat doen ze ook niet... (ingaande op je kritiek op de Eerste kamer - daarnaast gebeurt er niet eens wat jij zegt - of is dat gebeurd - déden ze dat maar. De heer Wiegel daarentegen, wat deed die nu ook alweer destijds in de Eerste kamer. Zeker vergeten?! Iets met een pot en een ketel met kilo's boter op het hoofd...

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2022 - 7:38

Nou, als je het van de PvdA moet hebben. Die laten zich zo omlullen. Net zoals met het ziekenfonds bijvoorbeeld. Velen gaan nu gebukt onder de torenhoge maandelijkse rekeningen, terwijl bijna alle basiszorg eruit is gesloopt. Je kunt aan de gebitten van mensen en kinderen zien uit welke laag van de bevolking ze komen. Net zoals voor de oorlog, en in landen als België. Príma geregeld PvdA...

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2022 - 11:32

sAt0Ri... Prima en nu Ceta. Ik ben tegen tekenen jij ook? Dat was ik al lang. Ik denk dat ze nu de boerenafleiding misbruiken om het er snel ongezien cq. ongemerkt snel doorheen te jassen. De boeren houden de mensen nog wel even bezig, dan zijn wij niet in het vizier, zoiets?

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2022 - 13:59

@ Minoes&tuin Dat denk ik niet alleen, dat weet ik wel zeker dat ze dat er op deze manier proberen door te gidsen... En natuurlijk ben ik tegen tekenen, daarom hou ik m'n hart vast, en ben ik bang dat ze zich laten omlullen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2022 - 7:06

sAtORi Het zou niet de eerste keer zijn!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jul. 2022 - 7:09

Absurd eigenlijk dat dit allemaal zo lang moet duren. Ik ben niet echt voor of tegenstander. Wel valt het me op dat 'linksere' landen als Portugal, Denemarken en Zweden dit al lang (2017/2018) geratificeerd hebben.

1 Reactie
Jansen7
Jansen78 jul. 2022 - 21:06

Een verdrag waarbij grote bedrijven/multinationals westerse staten kunnen aanklagen voor democratisch gelegitimeerde klimaat- en sociale wetgeving? Ik vraag me echt af waar al die linkse en progressieve mensen zijn die beweren dat de wereld aan het vergaan is? Of zijn die te druk bezig met kwaad te zijn op de boeren?

Radio-Head
Radio-Head7 jul. 2022 - 6:58

Deze week was er een item-avond op Arte Duitstalig over Pesticiden en de hypocrisie van Europa daarover. https://www.humo.be/tv-gids/arte/uitzending/aflevering/6f63e34b-1b2c-4972-97f4-317407ddc3cb "Door de corrupte politieke klasse kan Brazilië beschouwd worden als de wereldkampioen van de agrotoxica. Als gevolg van de straffeloosheid die aan industrieën wordt verleend, is de bevolking grotendeels besmet door cocktails van herbiciden, pesticiden of fungiciden, die de gezondheid enorm aantasten. Ons continent blijkt de grote begunstigde van deze deregulering te zijn: bijna 80.000 ton pesticiden die nu op onze bodem zijn verboden, wordt elk jaar in Brazilië verkocht door chemische groepen zoals Bayer in Duitsland of Syngenta in Zwitserland. Deze bedrijven behalen zo de helft van hun omzet." In de Board of Direcectors van Syngenta is ons kikkerlandje ook vertegenwoordigd. "Following the Annual General Meeting of Shareholders on Friday, April 12, it was announced that Louise O. Fresco will join the Board of Directors as an Independent Non-Executive Director, effective April 12, 2019" Zo gaan die dingen, uit het oog is uit het hart, maar uiteindelijk toch wel weer in je lichaam. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mercosur