Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stelletje ijzeren heinen, geef eens blijk van empathie

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
rutte
Opnieuw slaagden Rutte noch De Jonge er in niet één waarderend woord te spreken voor de miljoenen Nederlanders die hun baan of hun zaakje in gevaar gebracht zien omdat de overheid meedeelt dat zij ter bescherming van de zorghelden voor tamelijk onbepaalde tijd maar na moeten laten een boterham te verdienen.
De zwarte komedie die aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt opgevoerd, heeft onze aandacht afgeleid van de lockdown. Op de persconferentie van Rutte en De Jonge volgde weinig commentaar. De briefing van de deskundigen aan de Kamercommissie werd zelfs verbannen naar de digitale kanalen van de NPO om ruimte te geven aan de wonderlijke avonturen van Trump en Biden.
Zo kon het kabinet tamelijk ongestoord een aantal verscherpingen aankondigen. Je mag nog maar met twee mensen bij elkaar over straat. De bioscopen, de theaters en de musea gaan dicht. De sportscholen daarentegen blijven open. Aan het onderwijs, toch een erkende bron van besmettingen, wordt niet geraakt. Dankzij een zekere profetische gave wist Aafke Romeijn dit alles rond het afgelopen weekend in een tweet perfect samen te vatten: “Bibliotheken dicht maar de Action blijft open: dat is wel een beetje het anti-intellectualistische Hollandse klimaat in een notendop ja.”
Als je het kabinet mocht geloven, dan waren aan deze beslissing diepgaande discussies voorafgegaan waarin de bevindingen van de geleerden uit het OMT centraal stonden. Dat is moeilijk te geloven. Anders hadden ze het advies wel gevolgd om de middelbare scholen te sluiten. De bewindslieden vertoonden eerder copycat -gedrag. Aan de andere kant van de landsgrenzen wordt de ene lockdown na de andere afgekondigd. België is al op slot, het Verenigd Koninkrijk vanaf donderdag. Macron handhaaft al enkele dagen wat in het Frans heel eerlijk confinement heet, een opsluiting van de burgers. Als dan de meerderheid van de door Motivaction en consorten ondervraagde Nederlanders strengere maatregelen eist, dan wordt zij op haar wenken bediend. Zo loopt Nederland niet meer zo uit de Europese pas.
Moeilijk valt uit te leggen, waarom bibliotheken wel haarden van besmetting zijn en sportscholen niet. De spin doctors van de overheid verspreidden de redenering dat het volk toch niet die mogelijkheid om los te gaan en zich werkelijk te ontspannen mocht worden misgund. Alsof dat alleen in de touwen kan en niet dwalend langs de boekenkasten van een goed gesorteerde bibliotheek. Deze argumentatie is een nieuw klinkend bewijs voor de stelling van Aafke Romeijn, al moet worden toegegeven dat de zwembaden wel op slot gaan.
Het gebod om aan de openbare weg met niet meer dan twee personen samen te zijn gaat nog mooie taferelen opleveren. Je kon als je met twee vrienden op een bankje zat in het park een boete krijgen, zo deelde Rutte streng mee. Hoe zit het eigenlijk als je met acht man in een etalage staat te kijken? Hoeveel personen, niet tot het gezin behorende, mogen mee in de auto? Zullen wij nog overijverige boa’s zien die fietsers bekeuren omdat zij te dicht bij elkaar voor het stoplicht wachten? Vous qui passez sans me voir , kunt u om dat feit alleen al een bekeuring krijgen als er ook nog een derde te dicht in de buurt is?
De maatregelen worden genomen op het moment dat de besmettingscijfers dalen. Voor hetzelfde geld hebben ze geen enkel additioneel effect. Ze zijn dan ook vooral genomen voor het plaatje. Wij moeten het idéé krijgen dat de overheid er bovenop zit en alles doet om het de benarde zorgsector zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een zorgsector die nog steeds moet wachten op de bonussen en aan wie een welverdiende salarisverhoging met nadruk is geweigerd.
Echt pijnlijke maatregelen zoals het dichtgooien van de hele non food sector in de winkelstraten, zijn afgeschoven naar de voorzitters van de meest getroffen veiligheidsregio´s, in het bijzonder de burgemeesters van Rotterdam, Dordrecht en Enschede. Van Rutte had niemand iets anders mogen verwachten: hij is de afgelopen tien jaar een meester geworden in het doorschuiven van hoofdpijndossiers naar de gemeentes. Daarom aarzelt men niet de burgemeesters van door corona ernstig getroffen veiligheidsregio´s min of meer moreel te verplichten harde maatregelen te nemen zoals uitgebreide winkelsluitingen zonder dat zij over een budget beschikken om ook maar de geringste compensatie te geven. En als ze zich erin laten luizen, die burgemeesters, dan moeten zij hun oekazes ook nog uitvaardigen in de maanden voor de feestdagen die voor zoveel MKB-ers essentieel zijn om ook in gewone tijden wat vet op de botten te kweken.
Het is dan ook te hopen dat voorzitters van veiligheidsregio´s deze specifieke aardappel meteen terugschuiven in plaats van dat zij zich laten bevangen door misplaatste daadkracht.
Opnieuw slaagden Rutte noch De Jonge er in één waarderend woord te spreken voor de miljoenen Nederlanders die hun baan of hun zaakje in gevaar gebracht zien omdat de overheid meedeelt dat zij ter bescherming van de volksgezondheid voor tamelijk onbepaalde tijd moeten stoppen een boterham te verdienen. De steunmaatregelen zijn inmiddels op een breed front onvoldoende gebleken. Het is volstrekt onduidelijk of het kabinet hier iets substantieels aan verandert. En dan nog: ze zijn alleen maar bedoeld als overbrugging. Ze zijn geen vergoeding voor de zware verliezen, de opgesoupeerde pensioenreserves, de leeggehaalde spaarrekeningen van wie door de coronamaatregelen op tilt worden gezet.
Tot nog toe werken deze Nederlanders met grote loyaliteit mee aan een beleid dat op den duur tot hun maatschappelijke ondergang móet leiden. Dat vindt men in Den Haag blijkbaar normaal. Net zoals het normaal is dat het personeel van de KLM grote loonoffers brengt in ruil voor overheidsleningen , terwijl de bewindslieden en de kamerleden hun eigen salarissen ongemoeid laten.
Zeg in godsnaam toch een keer hoe zeer je dit in deze patriottische en solidaire Nederlanders waardeert. Zeg niet dat je het allemaal snapt, spreek er je bewondering voor uit. Roem ze. Steek ze in de hoogte. Vergelijk ze voor mijn part met de bevolking van het hongerend Leiden uit de tachtigjarige oorlog. Doe als Ramses Shaffy. Bewonder. Stelletje ijzeren Heinen, geef eens blijk van empathie.
Want geloof me, mooie peilingen of niet, dit brave volk kán zijn geduld verliezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Evert5
Evert55 nov. 2020 - 20:36

Tja.. Rutte wil zijn potentiele stemmers natuurlijk te vriend houden. Ik denk dat hij het juist inschat dat die meer de sportschool bezoeken dan naar een bibliotheek gaan. Bovendien; het dichtgooien van een bibliotheek kost de overheid minder dan het dichtgooien van een bibliotheek. Bovendien verwacht hij minder weerstand ervan. Hij kon natuurlijk niet weten dat Han van der Horst het aan de kaak zou stellen.

Martinel
Martinel5 nov. 2020 - 14:43

Rutte leidt de BV Nederland als een emotieloze (soms speelt hij "empathie", met altijd in gedachten 'groei, groei, groei'...en hoe die BV weer bovenaan lijstjes kan komen die hij overigens, behalve met die namaakgrijns, overal rondbazuint). Zelfs gisteren tijdens het coronadebat kon hij niet nalaten de Kamer voor te spiegelen, dat de BV de eerste in Europa was die hardere maatregelen nam. Geheel ten onrechte. Zijn vakantie en die van zijn vakministers was hij zoals gewoonlijk in zijn herinnering kwijt. Gedurende 6 weken reces terwijl de cijfers al weer opliepen is er niets gedaan. Rutte is nummer 1 afschuiver, wegwuiver, met al die winden meewaaier als het hem stemmen oplevert etc... Van zo iemand kan je nauwelijks empathie verwachten. En de Jonge, ach een simpel geestje met schoenen en gisteren tijdens het debat werd zijn blingblingbroekriem veelvuldig getoond. Als je haar maar goed zit toch?

1 Reactie
Poeha
Poeha5 nov. 2020 - 18:06

Nederland doet het enorm goed. https://www.ad.nl/economie/nederlandse-economie-doet-het-extreem-goed~a8b78411/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-economie-kromp-tijdens-lockdown-minder-sterk-dan-belgische~b6b2f01b/ In de vakantie is er trouwens hard doorgewerkt. Dat kon u uiteraard niet weten toen u vrij was. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1895147559/kabinet-pareert-coronakritiek-hard-doorgewerkt-deze-zomer

LBNB
LBNB5 nov. 2020 - 10:22

[Opnieuw slaagden Rutte noch De Jonge er in niet één waarderend woord te spreken voor de miljoenen Nederlanders die hun baan of hun zaakje in gevaar gebracht zien omdat de overheid meedeelt dat zij ter bescherming van de zorghelden voor tamelijk onbepaalde tijd maar na moeten laten een boterham te verdienen.] Dit verbaast mij ook echt enorm, terwijl er onder Rutte in de zorg vrijwel alleen maar bezuinigd is. Rutte wacht iedere keer mooi af wat ze in het buitenland doen, gaat dit dan nadoen en brengt het alsof het allemaal maar zo normaal is. Hij toont geen empathie met ondernemers en Nederlanders die hun baan verliezen, hij deelt het ze gewoon kei hard mee. Tussendoor schuift ie nog even de Nederlanders de schuld in de schoenen dat het nu zogenaamd uit de hand loopt, omdat ze zich niet aan de maatregelen houden. Bullshit.

adriek
adriek5 nov. 2020 - 9:17

"Zullen wij nog overijverige boa’s zien die fietsers bekeuren omdat zij te dicht bij elkaar voor het stoplicht wachten?" Er zullen zich ongetwijfeld dergelijke gevallen voordoen: bekeuren van individuen die met één voetje over de streep gaan lukt nu eenmaal veel gemakkelijker dan aanpakken van driehonderd man op een illegaal feest onder een viaduct. Zo heeft het kabinet er ook voor gekozen om pas te beginnen met blussen toen de vlammen alweer door het dak kwamen in plaats van de het deksel op de pan te leggen toen de vlam er in kwam. Empathie voor kleine ondernemers is wel heel veel gevraagd: bij kleine ondernemers zijn meestal geen plaatsen in raden van commissarissen beschikbaar.

Mokker
Mokker5 nov. 2020 - 8:52

Mee eens, heel veel bedrijven hebben zich hard ingezet om zich naar de corona-eisen te voegen, maar alsnog worden ze nu gestraft door strengere maatregelen. Ik had het logischer gevonden als de mildere maatregelen waren gebleven (die immers bij de eerste golf werkten), maar er wel was ingezet op een actievere handhaving. Overigens is dat handhaven wel nodeloos moeilijk geworden doordat minister Grapperhuis heeft nagelaten na zijn eigen grove overtreding zijn verantwoordelijkheid te nemen; hij had af moeten treden om de overheid nog enige geloofwaardigheid te geven.

TonW2
TonW25 nov. 2020 - 6:41

Helemaal eens met Han. Vooral deze: "het personeel van de KLM grote loonoffers brengt in ruil voor overheidsleningen , terwijl de bewindslieden en de kamerleden hun eigen salarissen ongemoeid laten." Daar stoor ik me al een hele tijd aan. Laten we logisch redeneren: Het tóch laten doorgaan van loonstijging en de thuiswerkvergoeding voor ambtenaren is anti-solidair met de rest van Nederland. De inkomsten van de overheid gaan sterk tegenvallen dit jaar en in elk normaal bedrijf betekent dat de uitgaven aanpassen. Dat gaat deze overheid allerminst doen. Bijlenen om ook het eigen salaris (+verhoging +thuiswerkvergoeding) uit te betalen is eigenlijk a-sociaal. Zeker omdat die lening terugbetaald moet worden door de rest van Nederland middels belastingen inclusief de ondernemers en flexwerkers die met moeite deze crisis gaan overleven en daarna weer moeizaam opkrabbelen. Binnenkort zijn er verkiezingen dus....

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 6:05

Ik ben niet teleurgesteld, heb immers bij de kabinetten Rutte nog nooit enige vorm van empathie mogen ontdekken, enkel 'sympathie' voor het grote geld.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 21:45

Ik heb ze zo gemist, de bemoedigende woorden van Rutte en de Jonge, dus ik ben Han zo ontzettend dankbaar dat hij wel een duit in het empathie-zakje doet. Ik krijg er helemaal een warm gevoel van.

3 Reacties
Poeha
Poeha5 nov. 2020 - 10:28

In België waren er mooie woorden, maar gaat de economie hard achteruit met alle gevolgen van dien. Met mooie woorden koop je niets, wel met beleid dat de economie helpt. Gelukkig weten de meeste Nederlanders dat. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-economie-kromp-tijdens-lockdown-minder-sterk-dan-belgische~b6b2f01b/

gimli55
gimli555 nov. 2020 - 14:37

@poeha Zie mijn inhoudelijke reactie bij deze bijdrage. Verkeerde opmerkingen bij dit onderwerp. Het ene heeft niets te maken met het andere. Het gaat om empathie en het gebrek bij Rutte en regering, en jij begint over de economie.

Poeha
Poeha5 nov. 2020 - 18:00

Omdat je voor empathie niets koopt. Daar heb je niets aan. Daarom begint echt niemand over het gebrek aan empathie. Eerst kom er economie. Dan echt heeeeel lang niets en dan misschien empathie.

webmaatje
webmaatje4 nov. 2020 - 20:05

Hoewel er zo'n 100 kortgedingen tegen de Duitse lockdown bij de rechtbanken liggen, vinden de meeste Duits ondernemers dat ze er deze keer redelijk vanaf komen wat financiële vergoeding betreft. De Duitse rewgering vergoedt nl vanaf begin van de 4-weekse locksown tot eind november maar liefst 75% van de inkomsten die in de maand november 2019 verdiend werden. Dit geldt zowel voor bedrijven als alle Solo-Unternehmen (ZZP-ers). Er wordt met zo'n 10 miljard rekening gehouden door de regering.

Poeha
Poeha4 nov. 2020 - 19:30

Aan waarderende woorden heb je niets. Wel aan financiële steun en een sterke economie. Ondernemers worden sowieso al enorm veel geholpen en er zijn diverse potjes (uwv betaalt ziekte deels, zelfstandigen aftrek, wbso, etc). Dat kent geen enkel land. De oeso merkt op op in jaar 2 jaarlijkse onderzoek: “ De Nederlandse economie groeit snel en is sterk. Dat komt onder andere door de overheidssubsidies die we hier kennen,” https://www.ad.nl/economie/nederlandse-economie-doet-het-extreem-goed~a8b78411/ De economie van België lijkt op die van Nederland. Maar Nederland doet het in de Corona crises veel beter. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-economie-kromp-tijdens-lockdown-minder-sterk-dan-belgische~b6b2f01b/ Wellicht hebben ze in België mooiere praatjes voor de ondernemers. Je bent in Nederland beter af.

2 Reacties
gimli55
gimli555 nov. 2020 - 9:15

Dit onderwerp gaat over empathie, niet over economie. Duidelijk dat neoliberaal rechts het alleen over hun "goede" economie wil hebben, wat dat dan ook voor de gewone burger betekent. Dat is tunnelvisie met de bekende plaat voor het gelaat, vooral de aandacht van het onderwerp afleiden, is het devies. Het onderwerp bagataliseren, ontwijken of liever negeren, ik zal het nog een keer herhalen. Dit onderwerp gaat over empathie, je kunt zelf opzoeken wat dat betekent.

Poeha
Poeha5 nov. 2020 - 17:58

Dat begrijp ik, maar met mooie empathische woorden koop je niets. Wel met een goede economie. V&D had veel empathie voor haar werknemers, maar zij stonden vanwege slecht economisch beleid wel op straat. Nou werknemers, jullie kregen wel veel empathie!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 nov. 2020 - 19:14

'Want geloof me, mooie peilingen of niet, dit brave volk kán zijn geduld verliezen.' Tja, en wat gaat het er dan gebeuren? Wordt de coranapolitie wellicht vervangen door de Wilderspolitie?? Ik sta alweer met mijn posters en stickers klaar. Lukt in mijn eentje wel. Met zijn tweeën gaat sneller. Drie mag niet. In beweging blijven. Ik doe gewoon wat Dr. Scherder zegt.

Tampert
Tampert4 nov. 2020 - 18:26

Han, heb niet bepaald een hoge dunk van het Nederlandse stemvolk. De VVD van Rutte staat in de peilingen alleen zo idioot hoog omdat Rutte continu op de treurbuis is te zien en dit voor een groot aantal mensen de trigger is om dan maar VVD te kiezen. En het geduld verliezen zie ik écht niet gebeuren want wat zijn we toch een slaafs en braaf volkje.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 17:55

Zijn er dan nog steeds mooie peilingen voor dat stelletje grapperhausende domkoppen? De domheid van mijn landgenoten verbaast me keer op keer maar weer .

gimli55
gimli554 nov. 2020 - 17:41

Empathie kun je niet eten en het levert niets op in de economie, is zinloos voor het neoliberalisme, je kunt het niet verkopen of kopen. Het heeft geen waarde voor de marktwerking. Sarcasme off.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 nov. 2020 - 13:44

Sarcasme off. Vond er niets sarcastisch aan.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 17:19

Met lofzang streel je het volk echt niet. Gooi er wat geld tegenaan en ze pikken alles

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 17:58

Nee want Rutte pikt al jaren het geld van de Nederlanders af en hij is nog steeds niet met pek en veren over de grens gezet. De VVD wint met praatjes en niet met beleid want dat is nog slechter als dat van Balkenende en dat mag een prestatie heten.