Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stel een 'go' knop in op zoekmachines om meer energie te besparen

  •  
01-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1622 keer bekeken
  •  
firmbee-com-31OdWLEQ-78-unsplash

© CC-foto: Firmbee.com

Als nieuwsgierig aagje en onrustige zoeker verstook ik veel meer energie dan ik zou willen. Het is ooit berekend dat een simpele zoekvraag net zoveel energie kost als het opwarmen van water voor een kopje thee. Het zou me niet verbazen als dat inmiddels meer is, gezien de terabytes aan informatie die opplopt, nog voor je zoekvraag af is: honderden antwoorden met foto’s en filmpjes.

Ik kan het dan niet laten om te denken aan die enorme gebouwen in Amsterdam, maar ook in de polder, waar zoemende machines op een rij bezig zijn koelwater te vervuilen en onze voorraad wind- en zonne-energie op te eten.

Ik vrees dat ik aan mijn bovengemiddelde informatiebehoefte niet veel kan veranderen: de kosten voor zo’n therapie zullen hoger zijn dan het te verwachten rendement.

Wat wel zou kunnen veranderen? Het aanbrengen van een ‘go’ knop op alle zoeksites. Nu is het zo dat ik al bij de eerste letter van een zoekopdracht een zee van mogelijke aanvullingen zie verschijnen.

Ik tik nu een ‘g’ in op Google en krijg meteen voor mijn neus: Groene Stadsmakers Meetup Haarlem; Google LLC; Google Translate; Greenchoice; Gamma. Als ik een ‘r’ toevoeg aan de ‘g’ krijg ik: Grohe keukenkraan; Grohe regendouche; Grammarly; Greetz en Grind. Als ik vervolgens een ‘a’ tik, krijg ik onder meer grasmachine; grafitti en grasmatten.

Oftewel: zolang ik bezig ben mijn zoekopdracht in te tikken – misschien wil ik nog iets veranderen of bedenk ik dat ik de verkeerde term gebruik – vliegen de bites als een dolle heen en weer om te kijken of ze me te vlug af kunnen zijn. Ze willen voor me denken, misschien in de hoop dat ik mijn oorspronkelijke doel vergeet, in een doolhof van mogelijkheden verdwijn, en uiteindelijk een grasmat bestel terwijl ik op zoek was naar een grafsteen.

Hoe dan ook, dit kost allemaal energie, het is pure verspilling. En daarom zeg ik: zet een ‘go’ knop op Google – en alle andere zoekmachines. Pas als je je zoekvraag af hebt, druk je op de knop en krijg je te zien wat je zoekt. Is dat nou zo technisch moeilijk of markttechnisch onhandig, vraag ik aan de nerds onder jullie. Ik zou denken: het bespaart mij energie – en een hoop overbodige prikkels – en het maakt ook de zoekmachines iets minder vervuilend en klimaatverpestend dan ze nu zijn.

CC-foto: Firmbee.com

Meer over:

zoekmachines, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.